Ben je linkshandig en ging jij voor de jaren ’60 naar school? Dan heb jij ongetwijfeld wel eens straf gekregen omdat jij met je linkerhand schreef. Linkshandig zijn was vroeger namelijk verboden.
En dat ging best ver: hier mocht je simpelweg op school niet met je linkerhand schrijven, maar in Japan mocht een man zelfs van zijn vrouw scheiden als zij linkshandig bleek te zijn. Vanwaar die afkeer van linkshandigen?
Waarom was linkshandigheid verboden?
Er waren vroeger talloze regels die maar moeilijk onderbouwd konden worden. Het verbieden van linkshandig zijn was er daar een van. De redenering achter deze regel was namelijk dat we nu eenmaal van links naar rechts schrijven, en dat schrijven dus met de rechterhand moet. Anders loop je het risico om je net geschreven woorden weer uit te vegen met de palm van je hand. Nu is dat nauwelijks nog een probleem, maar vroeger schreven we natuurlijk nog met de gevreesde kroontjespen waarvan de inkt altijd even tijd nodig had om te drogen.
Ook geloofde men vroeger dat de spier van je linkerhand te veel zou verkrampen als je met die hand zou schrijven. Onzin, want beide handen hebben natuurlijk precies dezelfde spieren. Schrijven met je niet-dominante hand kan daarom juist voor kramp zorgen, want die spieren zijn minder vaak gebruikt en dus minder sterk.
‘Rechts is goed’
Een andere beredenering is dat er minder linkshandigen dan rechtshandigen zijn (zo’n 10 procent van de bevolking is linkshandig), en alles dat ‘anders’ of afwijkend was werd vroeger niet getolereerd. Omdat de meerderheid rechtshandig is, wordt rechtshandigheid in onze cultuur ook met juistheid geassocieerd. Denk maar eens aan ‘iemands rechterhand zijn’: dat is een positieve positie. Ook schudden we altijd handen met rechts wanneer we iemand begroeten. In het Engels betekent het woord rechts (right) letterlijk ‘goed’ of ‘juist’.
Straffen voor linkshandigen
Als je een linkshandig kind was en voor de jaren ’60 naar school ging, dan is de kans groot dat jij daar op je linkshandigheid voor werd aangekeken. Zo vertelde mijn oma dat ze tijdens het schrijven op haar linkerhand moest zitten, om zo niet in de verleiding te komen om er toch mee te schrijven. Maar als je een strengere school had, dan waren klappen met een liniaal ook niet ongewoon. Door het gedwongen schrijven met de rechterhand, zijn veel linkshandigen uit die tijd nu tweehandig: ze kunnen met links en rechts schrijven. En dat is ook best ‘handig’, om maar even in dezelfde taal te blijven.
Voordelen van linkshandig zijn
Gelukkig is linkshandig zijn tegenwoordig geen slecht nieuws meer. Sterker nog, het kan ook wel eens goed nieuws zijn. Zo is er in de wetenschap ontdekt, dat de rechterhand wordt aangestuurd met de linkerhersenhelft. En de linkerhand met de rechterhersenhelft. En laat de rechterhersenhelft nu net de helft zijn waar zich ook je creativiteit bevindt. Die helft is bij linkshandigen actiever en dus hebben linkshandigen een grotere kans om creatief ingesteld te zijn. Dat betekent ook dat ze beter problemen op kunnen lossen, omdat ze net iets anders denken dan alle rechtshandigen.
Ben jij linkshandig en heb je dit ooit als een probleem ervaren?
Meer blogs:
Reacties 179
Hallo Ik zat in 1956 op de lagere school ( de Teylerschool Haarlem ) waar men probeerde om mij 'rechts' te laten schrijven.. Het resultaat kon niemand lezen...ikzelf ook niet! Na enige twijfel liet de 'juf' mij maar links schrijven,,,niet dat het veel beter was, maar het was te lezen...haha !
ik zat in de jaren 42=49op school was linkshandig maar gelukkig moest ik rechts schrijven en dat waren streepjes moest mooi schuin wezen wel een schrift bladzijde vol en later op doordrukpapier letters schrijven ,mag nog steeds graag schrijven
Gelukkig lieten ze je niet links liggen constateer ik uit je ha ha
Jan Oost Ik ben van 1939 en ook linkshandig heb er wel veel herinnering aan op de lagere school werd mijn linkerhand op mijn rug vast gebonden omdat ik rechts moest schrijven het enigste wat ik daar van heb overgehouden is dat ik met twee handen tegelijk kan schrijven maar voor de rest doe ik alles links. toen ik ik de bouw werkte als timmerman kreeg ik soms 5 gulden meer omdat waar iemand die rechts was niet bij kom en ik dus wel maar ton ik uitvoerder was, was dat weer afgelopen
Ik zat in de jaren 60 op de lagere school. Ik was er een die linkshandig was (is). We kregen een kroontjespen waarmee je alleen met je rechterhand kon schrijven. Ik ben nog steeds linkshandig alleen schrijf ik rechts vanwege die pen maar m'n handschrift is niet om te lezen vooral als ik veel moet schrijven zoals in een examen.
Mijn vader had een hanenpoot dankzij dat beleid. Ik heb zijn linkse poot overgeërfd en ben ondanks mijn “linksvrijheid” net zo onleesbaar ben ik bang. En nog steeds heb ik regelmatig een blauwe of zwarte zijkant van m’n hand en ongewenste vegen, en ondanks al die creativiteit nog nooit een oplossing gevonden ;-)
Het ligt gewoon aan de school denk ik. Ik heb altijd met links geschreven en het is mij nooit verboden. Corneliusschool in Roosendaal was daar dus in vooruit.
Ik ging begin jaren 70 naar school en ben linkshandig en moest eerst wel rechts proberen te schrijven. In de derde klas konden ouders voor hun kinderen vulpennen aanschaffen via school. Ik kreeg toen een linkshandige vulpen, heerlijk alsnog inkt aan je handen. Later op de middelbare school wel veel problemen gehad als linkshandige achter een rechtshandige naaimachine, vreselijk. Ook de inrichting van de kooklokalen waren geheel rechtshandig. Erg onhandig wanneer je linkshandig bent.
Op school in De Mortel (net achter Gemert)een gehucht met in de jaren zestig een paar straten en nergens een stoep, was links geen probleem. Verhuist naar Uden en in de 2e klas rechts moeten gaan schrijven. Kan het nu niet links en rechts totaal geen controle over iets wat op een handschrift zou moeten lijken. Gevolg solliciteren naderhand niet te doen, brieven waren met de hand geschreven dat zag er nooit uit. Uiteindelijk goed gekomen, werk in de IT
Ben ook totaal linkshandig maar heb er eigenlijk nooit problemen mee gehad op school. Het probleem was wel dat je de kroontjespennen stuk duwde met het schrijven.Misschien hebben mijn ouders toen destijds afspraken gemaakt met leraren, dat weet ik niet. Wel mijn opa die tikte met de lepel op mijn vingers als ik links begon te eten.
Ik was tot de 3e klas llagere school inkshandig. Toen ik daar een nieuwe leerkracht kreeg ( jufrouw Laguna) moest ik van de 1 op de andere dag met rechts gaan schrijven. Die hand was toen nog erg ongeoefend. Dit had tot gevolg dat ik naast opnieuw leren schrijven ook erg veel kliederde, immers hadden we een kroontjespen en een inktpotje, waardoor mijn werk altijd vol met vlekken zat. Ik heb eigenlijk nooit een handschrift gekregen dat er redelijk uit zag. Mijn handschrift en mijn werk is altijd slordig gebleven, terug naar links lukte ook niet meer. Dank u wel Elizabeth Wolff school op de Prinsengracht. Jammer dat men hier zo vreemd mee omging in die tijd ( begin jaren 60)
Ik mocht gewoon links schrijven. Op deze school(christelijke school Delfgauw 1956) schreven we in blokletters aan elkaar. Dat ging 3 jaar goed en toen verhuisde we naar een andere plaats. De meester van klas vier vond dat dit niet kon en ik moest alsnog rechts schatrijken leren. Ze schreven daar ook nog in het ouderwetse schrift met veel krullen. Een dubbele ramp. Ik was sacherijnig. Een gelukje, een linkshandige buurjongen moest van zijn ouders rechts schrijven en was gaan stotteren. Vlg de huisarts als gevolg van het afpakken van de pen/potloden als hij links schreef/tekende. Mijn vader was snel op school om de schoolmeester te vertellen dat dit afgelopen moest zijn. Ik mocht weer links schrijven maar wel in het ouderwetse schrift met veel krullen. Als “tegenprestatie” werd er uiteraard erg op mijn schuift gelet. De puntjes op de i zeg maar. Gevolg was dar ik toen ik de lagere school verliet gelijk met een eigen schrift ben begonnen. Een mengelmoes van alles wat ik zag. Het resultaat. Een verschrikkelijk soort onleesbaar gekrabbel.
Mijn moeder (geboren 1917) was linkshandig. Alles deed ze links, behalve schrijven. Links schrijven was er op school uitgeramd. Maar ze had een práchtig handschrift!
Ik zat halverwege de jaren ‘60 op de basisschool en was linkshandig. In de 2e klas had ik een ouderwetse leerkracht en wij schreven met een kroontjespen. De leerkracht sloeg mij met een lineaal op mijn linkerhand als ik daar de pen in stopte. De rede was inderdaad dat ik met links de inkt uitwreef over het schrift. Uiteindelijk heb ik met rechts leren schrijven en zelfs zodanig goed dat ik in het ‘ schoonschrift’ mocht schrijven. Het grappige is dat mijn fijne motoriek nu op rechts meer ontwikkeld is dan met links maar dat ik behoudens het schrijven nog steeds alles met mijn linkerhand doe zoals snijden, tennissen, bal vangen etc. Het schrijven met links is bibberig maar lukt wel. Ik neem het de leerkracht absoluut niet kwalijk, hij opereerde in de geest van de tijd van toen en met de kroontjespen leidde het met links schrijven veelal tot een zogeheten kliederboel.
Ik was vroeger linkshandig en heb zonder veel 'straf' langzamerhand rechts leren schrijven. Het gebruik van een schaar e.d. levert wel problemen op, maar er schijnen tegenwoordig scharen te zijn voor linkshandigen. Ook andere apparaten zijn overigens in aangepaste vorm beschikbaar. Nog steeds is het eten met vork en mes voor mij een beetje onhandig en wissel ik het gebruik ervan om in vergelijking met anderen. Aan tafel ga ik vaak met opzet op de linkerhoek zitten om de soep met een lepel in de linkerhand te kunnen nuttigen. Ik ben jarenlang biologieleraar geweest en .... een paar jaar voor mijn pensioen merkte een leerling [m/v/x] ineens op dat ik met mijn rechterhand tekst op het bord schreef, maar met mijn linkerhand tekeningen maakte !! Ook met veel andere handelingen gebruik ik mijn linkerhand waar anderen hun rechterhand gebruiken. Het is trouwens aan te raden om af en toe bewust je andere hand te gebruiken dan gewoonlijk! Daarmee activeer je een andere [ fijne] motoriek en ... andere hersenschakelingen. Verrassend hoe snel je ook 'de andere hand' min of meer onder de knie krijgt. Ooit tijdens mijn studietijd gehoord, dat kinderen waar met dwang geprobeerd werd links naar rechts om te turnen soms lange tijd bedplassen voorkwam.
Ook ik ging naar de lagere school in de jaren '60. Was links en verplicht om met rechts te schrijven wat ik niet alleen verschrikkelijk vond maar er ook verschrikkelijk uitzag. Mijn leraar had dit ook in de gaten en had daarom met mijn moeder afgesproken dat ze een test thuis deed om te zien of ik echt linkshandig was. Ze moest een stuk krant tot een bal kneden en deze omhoog gooien en tegen mij zeggen dat ik er tegenaan moest schoppen. Want hij ging er van uit dat als ik dan mijn linker been gebruikte dat ik dan 'echt' links was. Ik schopte inderdaad direct met links en vanaf die tijd mocht ik gelukkig weer links schrijven.
Ik zat in 1952 op de lagere school in Vlissingen en heb gewoon linkshandig mogn schrijven.Geen enkel commentaar. Ik mocht ook altijd aan de linkerkant van de bank zitten om de leerling naast mij niet te hinderen. Ik heb klaarblijkelijk een heel vooruitstrevende school gehad.
In 1956 ging ik naar de lagere school en mijn linkspoot was geen probleem. Wel waarschuwde een lerares mijn moeder dat op den duur bij linkshandigen hun hersens gingen tegenwerken. (hoe bedenkt iemand dit) Mijn vader kreeg als linkshandige met een Spaans rietje flinke tikken op de vingers. Hier hebben we het over 100 jaar geleden. Dat van die creativiteit klopt wel. Het behulp van een toetsenbord lukte het me romans te schrijven.
Ben ook linkshandig geweest. Kreeg vroeger met een liniaal een pets op m'n hand. (laatste jaar van de kroontjespen op school) Leerde toen rechts. Voordeel: ik ben nu beidhandig. Als leerkracht begon ik vaak met m'n krijtje links op het bord aan de zin en maakte 'm rechts af. Ook handig als je een spijkertje in de muur moet slaan met je linkerhand....Ik heb er geen trauma aan overgehouden, wel een leuk verhaal voor de leerlingen.
Ik mocht van mijn ouders niet naar de kleuterschool. Heel jammer als ik hoorde van buurtkinderen wat zij daar allemaal maakten en knutselden. En in 1962 werd ik 6 dus ging naar de lagere school en ja was ook linkshandig. En we schreven nog met een kroontjes pen met inkt. Regelmatig was ik de klos, kreeg een tik op mijn hand! Ik most rechts schrijven wat me veel moeite heeft gekost. Ik doe nog veel dingen met links, behalve schrijven, wat ook nooit erg netjes is.
Op mi9jn vooruitstrevende Lagere School, Prinses Beatrix, (heet nu anders) werd mij geadviseerd om als blijkbaar linkshandige (dat, wist je nog niet precies in klas1, 2) om het vooral met de rechterhand te proberen, oefenen - is zoveel "handiger" Ik schrijf rechts, en teken links. Alles verder met de linker hand, behalve knippen, links en rechts . . . .
Ik kwam in 1953 op de Aloysiusschool in Heemstede. Ik ben linkshandig. Bij broeder Fredericus mocht ik de letters en cijfers met potlood linkshandig schrijven. Toen al gauw de kroontjespen verscheen moest het rechts. Ik ben een zeer bedreven rechtshandig schrijvertje met een goed ontwikkeld eigen handschrift. Het aardige is echter dat als ik linkshandig schrijf - wat ik natuurllijk ook nog kan - ik de letters nog precies zo maak als we die vroeger leerden. Denk vooral aan de lusssen, de letterverbindingen, t, de f, de hoofdletters, de cijfers (bijvoorbeeld 2 als een soort zwaantje). Dat zit bij deze ruim 74-jarige dus nog keurig op de harde schijf. Ben benieuwd of anderen dit herkennen.
Nogmaals van Hans Esman: straf werd in mijn klas overigens niet gegeven, ook niet op de Jacobaschool waar ik een jaar later heenging.
Ik ben van 1958 en schrijf links. Dat was op school een probleem maar wij hadden een hele moderne huisarts en die schreef een brief naar school dat het voor dat ze dit niet mochten corrigeren. Daarbij had ik ook nog het geluk dat ik, ondanks mijn schrijven met links, een heel mooi handschrift had. Dus ik kreeg 'dispensatie", ha ha
Ik ging in 1956 naar de kleuterschool. Er is ergens een foto van mij, aan de schildersezel, met de kwast in mijn.... LINKER had. Dat was daar geen enkel probleem. Ook twee jaar later op de Openbare Lagere School in Naaldwijk was linkshandig zijn geen probleem. Vanwege het schrijven (met in Gimborn inkt) ging je wel met je hand over de natte inkt heen. Voor 'schrijven' had ik dan ook altijd een 5 op mijn rapport. Maar dat is later helemaal goed gekomen. Later was ik technisch tekenaar (mijn eerste baan na mijn diensttijd), en mijn collega's stonden verbaasd over hoe mooi mijn letters en cijfers waren, die ik met een simpele bijschrijf-mal maakte!. Mijn hobbies zijn fotograferen, filmen, monteren, en handleidingen schrijven. Ook heb ik jaren lang gebiljart. Het viel me toen op, hoeveel linkshandige biljarters lid van onze club waren!
Ik ben in 1956 naar school gegaan. Zowel als de kleuterschool dan wel de lagere school - ik zat op de Koningin Emma school in Schoonhoven - is linkshandigheid nooit een item geweest. Je leerde voor zowel links als rechtshandige bij het schrijven dat je je hand onder de regel moest houden zodat er van "uitwissen" geen sprake kon zijn. Ik kan tot op de dag van vandaag nog precies de letters schrijven zoals geleerd op school (en nog mooi ook). Ik weet niet of het bijzonder is maar buiten schrijven doe ik alles rechter hand dan wel voet.
Komt me bekend voor al deze verhalen ik zat in Amsterdam op school en mocht ook niet links schrijven op allerlei manieren werd er gestraft ik schreef dus gedwongen rechts niet te lezen pas toen ik ging werken en heel veel moest schrijven werd mijn handschrift duidelijk beter ,maar verder deed ik alles links of rechts met een linkse twist. Toen mijn zoon naar school ging in 1987 vond de lerares het ook beter om hem rechtshandig te laten worden flinke gesprekken over gehad zelf de benodigde pen en schaar voor op school aan geschaft ook heeft hij hier hinder van ondervonden op de ipabo met het behalen van zijn leraren diploma namelijk met het vak bordschrijven de digiborden waren er nog niet. Nu nog steeds een linkshandige leerkracht waarvan voor een linkshandig kind zijn expertise soms wordt gevraagd.
Nu ik ben ook linkshandig en mocht ook zo schrijven. Is nooit op mijn basisschool een probleem geweest. Ben uit geb. Jaar 1946. En ik schrijf ook best heel mooi. Mijn man is ook links maar die moest rechts gaan schrijven en schrijft ook niet netjes. Dus eindresultaat laat ze lekker links schrijven.
Wat jammer dat hier alweer alleen maar dezelfde oudbakken clichés en misverstanden over handvoorkeur worden opgewarmd. Zonde.
Ja , dat vind ik ook, wat ik mis is de voor-schrijfperiode, hoe die was bijv. op 3-jarige leeftijd het verschil leren tussen links en rechts, wanneer dat begrepen werd.
Ook ik pakte de kroontjespen in mijn linkerhand. Ik zat op de Maria Louise school in Leeuwarden (1954-1960). "Dat doen we hier niet, we schijven rechts" werd mij gezegd. De overgang naar rechts schrijven verliep, technisch gesproken en voor zover ik mij herinner, zonder veel problemen, op één uitzondering na. Ik begon te stotteren W, K, P, T, kwamen niet vlot uit mijn mond. Dat heeft ruim een jaar geduurd en is daarna verdwenen. Jaren later sprak ik daar met een neuroloog over en hij wist van dit fenomeen. "We hebben er geen verklaring voor, maar u bent niet de enige", zei hij. Het brein blijft ingewikkeld. Verder doe ik alles links, behalve tanden poetsen, maar daar heb ik zelf geen verklaring voor. Bauke Jan van Kampen.
Advies, Probeer ook eens links(handig) te poetsen, een kwestie van hals/hoofd draaien, 'eenzijdig' (de andere zijde wordt weliswaar ook gepoetst) poetsers krijgt de andere zijde toch minder 'aandacht', komt door die 'ingeroeste' draaiing van het hoofd, het is niet lastig om het aan te leren, spiegel en gevoel spelen en rol.
Gelukkig mocht ik in de 1e klas, 1955, met mijn linkerhand schrijven. Dit was in Utrecht op de school aan de Bouwstraat. Mijn moeder die in de jaren 20 naar school ging moest wel rechts schrijven. Vaak ontmoet ik mensen van mijn leeftijd, die wel gedwongen waren om rechts te schrijven. Misschien het voordeel dat ik in Utrecht op school ging.
Ja ik ben nog steeds linkshandig dus. Maar aangezien ik in 1941 ben geboren ging ik in 1946/47 naar de Lagere school waar ik echt niet met mijn linkerhand mocht schrijven en daardoor nog steeds een slecht handschrift heb.
Ook in 1941 geboren en moest rechts leren schrijven met als gevolg een hopeloos slecht handschrift. De kleine b en de h en de 6 zijn bij mij hetzelfde en af en toe moet ik zelf goed kijken wat ik geschreven heb.
Ik ben geboren in 1946 en moest op de Openbare Lagere School te Varsseveld met rechts schrijven terwijl ik linkshandig was. Er werd net zo lang met een rietje op mijn L hand geslagen totdat ik rechts ging schrijven. Ik werd nauwlettend in de gaten gehouden en nog vaak geslagen. Dat L handigen creatiever zijn en snel oplossingen kunnen bedenken geld in mijn geval, kreeg een beroep waar oplossingen snel moesten worden gemaakt. En op latere leeftijd nog de Kunstacademie gedaan waar bleek dat ik behoorlijk creatief was en nog ben. Johan Ruesink
Ik ben van 1946 en moest ook rechts gaan schrijven. De hoofdonderwijzer werd en zelfs bijgehaald en als het niet lukte werd er met een liniaal op je hand geslagen. Heb het wel geleerd maar doe verder als links. Ook tekenen deed en doe ik nog steeds links en daar werd op school toe niks van gezegt. Een van mijn kinderen en ook mijn kleinkinderen zijn linkshandig. Nooit nergens geen probleem op welke school dan ook.
Ik ben geboren in 1952. Op de basisschool had ik een zeer moderne juf die in overleg met mijn ouders mij rechts liet schrijven. Als ik er nerveus van zou worden moesten mijn ouders dat melden. Het was voor mij geen probleem en dus heb ik rechts leren schrijven. Ik ben wel links blijven tekenen en knutselen. In mijn latere sport (korfbal) was tweehandigheid een voordeel en heb ik dat verder ontwikkeld. In mijn beroep als schilder en tekenleraar heb ik er veel plezier van gehad. Ik schrijf en kalligrafeer rechts het beste, maar kan het ook met links. Ik schilder (en boetseer, timmer, schroef enzovoort) het best linkshandig, maar soms rechtshandig. Hat is handig om bijvoorbeeld bepaalde curven te schilderen of bepaalde plekjes op een schilderij te bereiken zonder dat mijn hand of penseel het zicht ontneemt. Ook is het erg handig dat dat ik leerlingen een techniek zowel links- als rechtshandig kan demonstreren.
Zowel mijn vrouw als ik woonden in Loosduinen (hoort bij Den Haag, maar destijds nog vrij apart). Op de Hervormde school moest mijn vrouw, geboren 1943 rechts schrijven, terwijl zij links was. Overtreding gaf ook en klap met een lineaal.
ook ik ben een linkshandige en mijn man ook ik denk dat het erfelijk belast is want onze 3 kinderen zijn ook alle 3 linkshandig gelukkig heb ik niet mee gemaakt dat ze straffen gaven mijn moeder wel was ook linkshandig en kreeg met een spaans rietje op haar vingers als ze met links schreef
Ook ik ben linkshandig en ben van 1960 Toen ik de de lagere school mijn eerste schrijflessen kreeg met kroontjespen hield mijn juf het schrift omhoog en zei tegen de andere leerlingen kijk eens wat Yacinta er een rotzooi van heeft gemaakt mijn vader kwaad naar school maar dit maakte niets uit ik moest rechts schrijven De laatste 2 jaar schrijf ik nu weer met links omdat ik vind dat ik er ook mag zijn en mijn links schrijven is trouwens veel mooier
Ik ben geboren in 1952. De eerste schooljaren maakt ik mee of een buurtschool. Daar was linkshandigheid geen enkel probleem,maar in klas twee moest ik noodgedwongen veranderen van school. Ik kwam terecht op een school met een zogenaamd verzwaard leerplan. Dit hield in dat sommige kinderen extra leerstof kregen. Ik kwam er al snel achter dat dit voornamelijk kinderen vanuit een middenstand milieu waren. En niet zoals ik vanuit een arbeidersmilieu kwamen. De eerste schooldag was traumatisch, terwijl ik met mijn linker pootje mijn uiterste best deed om zo netjes mogelijk te schrijven, kwam de juf van achteren kijken wat ik deed en gaf vervolgens met een liniaal een tik op mijn linkerhand. We schrijven hier rechts, omdat als je later in de fabriek komt te werken alle machines hier op ingesteld zijn! Vanaf dat moment gingen mijn leerprestaties zichtbaar achteruit en verschijnen op mijn rapport opeens drieën en vieren! Schrijnend vond ik het dat op zaterdagmorgen de kinderen van het verzwaard leerplan vioolles kregen en ook onderricht werden in de Franse taal. Wij mochten op dat moment hoofdrekenen terwijl de hoofdmeester zich bezig hield met deze kinderen. Onder andere deze ervaringen hebben mij ertoe gezet om zelfs in het onderwijs te gaan werken! Het maakte mij denk ik een betere onderwijzer. In ieder geval mochten de linkshandigen gewoon links blijven schrijven en alle kinderen kregen dezelfde kansen!
Mijn moeder was in de jaren '60 onderwijzeres op de Kerkstraatschool in Haren (Gn). Zij had een trucje om te bepalen wat het beste voor haar leerling zou zijn: links- of rechtshandig schrijven. Zij onderscheidde daarbij dominant-linkshandigen, dominant rechtshandigen en alleskunners (linke en rechts) Het onderscheid tussen deze leerlingen maakte ze als volgt: ze gaf de leerling een blanco vel papier. Vervolgens wees ze op de linkerbovenhoek en vroeg om hun naam op te schrijven. Rechtsdominant en de alleskunners namen dan de pen in de rechterhand en schreven de naam in de linker bovenhoek. Linksdominant nam de pen in de linkerhand en schreef de naam - met enige moeite- ook in de linkerhoek. Vervolgens werd het spelletje herhaald: nu door aanwijzen van de rechter bovenhoek. Rechtsdominant nam de pen weer in de rechterhand, en knoeide de naam in de rechterbovenhoek. Alleskunners en linksdominant namen de pen dan in de linkerhand en schreven hun naam, meestal in spiegelschrift. Dus: links-links was linksdominant, rechts-rechts rechtsdominant, en links-rechts waren alleskunners. Linksdominant werd vervolgens aangeleerd om links te schrijven, de alleskunners werden gestimuleerd (niet gedwongen....!) om de rechterhand te gebruiken, en rechtsdominant werd natuurlijk rechts aangeleerd. Ik weet natuurlijk niet of dit een verantwoorde methode was, maar heb nooit gehoord van enige dwang of straffen en daaruit voortkomende problemen. Zelf (uit 1952) bleek ik een "alleskunner" te zijn (nou ja, wat betreft links- of rechtshandig zijn dan) en heb daarvan tot op de dag van vandaag plezier en voordeel.
Ik ben van 1961 en een juf op een school in Amsterdam (met kleddervet haar) trok aan mijn haren mijn hoofd naar achteren omdat ik links schreef en er zo een paar lettertjes onder het lijntje uitkwamen. Mijn moeder heeft ten overstaan van de hele klas enorme stampij gemaakt en geschreeuwd dat als ze nog een keer aan haar dochter kwam ze haar aan haar vette haren door de klas zou sleuren. Vanaf toen deed deze juf niets meer rechtstreeks bij mij, maar bij een ander kind in de klas (rechts schrijvend kind notabene). Terwijl ze die aan haar haren trok en tekeer ging, keek ze mij indringend aan om zo duidelijk te laten merken dat dit voor mij was. Walgelijk mens! Mijn moeder heeft toen omdat het hoofd hier niets aan wilde doen en geen toestemming gaf om van school gehaald te worden, mij per direct bij een andere school opgegeven en ik ben gewoon niet meer op komen dagen. Ik zit er nog best wel mee dat deze vrouw dit zo deed en verbaas mij erover dat ze zo geniepig was. Gelukkig voor haar ben ik haar nooit meer tegengekomen, want dan had ze even gevoeld hoe het is als je aan de haren in je nek getrokken werd...! ;-)
O ja... ik ben dankzij mijn linkshandigheid ook heel creatief. Ik heb een webshop in handgemaakte sieraden en dromenvangers. Ik ben toch blij dat mijn m moeder achter me stond en me van die school heeft afgehaald, zodat ik mijn talenten kon ontwikkelen!
Ik heb het aanvankelijk schrijven met rechts moeten doen, maar wisselde telkens weer naar de linker. Tenslotte was de juf het waarschijnlijk zo beu, dat ik 2 kleine briefjes moest schrijven met dezelfde tekst. Deze werden aan het hoofd der school voorgelegd en die koos gelukkig voor mij de linker uit. Daarna mocht ik met links verder. Ik kreeg wel een schrift en een potlood mee (wie kreeg dit in 1955 van school) waarin ik verder moest blijven oefenen met mijn "goede" hand. Zodoende ben ik nog zeer lang tweehandig geweest. Later als leerkracht schreef ik wel eens op het bord beginnend met de linker en dan in het midden overpakkend en met de rechter verder. Ik kon de verbazing achter me horen!
Ik had heel veel moeite met rechts schrijven, maar het moest. Mijn rapport kende vele negens, maar schrijven werd, zeker in de eerste en tweede klas, hooguit gewaardeerd met een 4 of 5.Het was zelfs zo erg, dat men mij aan het eind van de eerste klas, zelfs 2ilde laten zittenblijven vanwege het schrijven. Mijn vader, zelf onderwijzer, is toen op hoge poten naar mijn school gekomen en heeft er een stokje voor gestoken. Pas toen ik zelf op de P.A. zat heb ik eindelijk netter rechts leren schrijven. Maar het heeft me altijd inspanning gekost. Ik ben blij dat we de ze verplichting kinderen tegenwoordig niet meer aan doen.
ik ben van 1949 en ben ook linkshandig. Nooit problemen gehad op school en ik mocht gewoon met links schrijven. Wel werd mij steeds verteld dat ik recht in mijn bank moest gaan zitten. Maar dat is lastig als je linkshandig bent.
Wij linkshandigen zijn het zout der maatschappij!
Dat ik linkshandig was, hoorde ik thuis al, kennelijk werd daarop gelet en was dat iets bijzonders. In 1957 ging ik naar de eerste klas en leerde rechts schrijven met een kroontjespen. Ik kan mij niet herinneren dat dat met dwang gepaard ging. In veel beroepen moet je zowel met links als met rechts kunnen werken. Typen doe ik ook met linker- en rechter wijsvinger. In 1985 werd ik bij een ministerie afdelingshoofd en rechterhand van de directeur. Na een maand al ging hij weg en kwam er een kolonel voor in de plaats. Collega's vertrouwden het niet en zeiden tegen mij: Je kunt beter zijn linkerhand zijn" en maakten daarbij een gebaar: met de punten van duim en wijsvinger een rondje en dan op en neer voor hun buik. Met de rechterhand, uiteraard...
Toen ik naar de lagere school ging, in het begin van de jaren 60 probeerden ze me aan te moedigen om rechtshandig te schrijven, met platjes of stempeltjes voor mooie rechtshandig geschreven regels. dat bleek niet te werken. ik mocht uiteindelijk rechtshandig schrijven. we verhuisden van Emmen naar Hoofddorp en dar m ocht het ook maar dar hadden ze weer een andere schrijfmethode. en later in Groningen weer en andere. Mijn handschrift is daardooor voorgoed bedorven. In de eerste klas vn de HBS hielp mijn vader me met een mthode voor bloklettersschrijvn van zijn eigen opleiding tot technisch tekenaar. Dat ging moeizaam, maar de meeste leraren accepteerden de voouruitgang, behalve de wiskunde leraar, meneer Bakker. Mede daardoor heb ik een aversie tegen algebra en meekunde ontwikkeld, waardoor ik van de 3de klas HBS naar de 4de van de HAVO moest. Geen leuke school carriere al met al.
Het typen gaat je ook nog steeds slecht af ;-]]
Ik ben in 1958 geboren. Toen ik begon met schrijven deed ik dat links, maar dat vond de juf (een non) op school niet goed. Ik kreeg een speciale kroontjespen waar je niet zonder vlekken links mee kon schrijven en ik kreeg op m'n kop (gelukkig niet letterlijk) als ik links schreef. Ik vond het heel lastig. Na een poosje kon ik net zo goed links als rechts schrijven, en zelfs moeiteloos in spiegelschrift. Uiteindelijk heb ik met rechts een heel mooi handschrift ontwikkeld. Gedurende de hele lagere school ben ik wel rechts blijven tekenen en kleuren; daar had men blijkbaar geen moeite mee. Knippen ben ik mijn hele leven links blijven doen en met mijn rechterhand kan ik geen bal gooien.
In veel scharen zijn de gaten zo gemaakt dat je met je rechterhand de duim en vingers er gemakkelijk kan insteken. Overigens als je als kind het bed uitkomt en daarbij naar rechts moet draaien, dan helpt dat tweehandig te leren schrijven. Zo zijn er meer foefjes om rechtshandigheid te stimuleren.
Klas 1 in 1957.Kleuterschool bestond niet in ons dorp.Flink met de liniaal gemept omdat ik links schreef.Rechts lukte echt niet.Ma heeft de schoolarts ingeschakeld en die heeft er voor gezorgd dat ik links mocht schrijven. Juf ging naar een jaar van school.In 1959 gingen we verhuizen.Ik kwam op een school waar ik me echt gelukkig voelde.
Begin september 1955 werd ik als nog net vijf jarige 'geleerd' als linkshandig mannetje rechts te schrijven. Ik kreeg zelfs een kroontjespen met een staafje met een rollend balletje onderin als steuntje. De schriften en invuloefeningen werden egaal blauw. De lat (liniaal) was aan mij niet besteed. Ik muitte de hele klas in het ongerede en daar dorst de pater niet tegenin. Gelukkig verdwenen de paters en nonnen, in de derde of vierde klas, gingen de deuren tussen de meisjes en jongens school open, en traden allerlei burger- meesters en - juffen ten toneel. Mijn handschrift is tot op heden belabberd, zowel links als rechts. Het voordeel van 'de rechtse training' is dat ik als docent HTO zowel rechts als links op het whiteboard kon kliederen zonder dat ik voor het geschrevene en getekende in de weg stond. De meeste studenten hadden mijn gekriebel na een semester door. Sinds mijn pensionering in 2015 schrijf ik alleen nog maar via een keyboard. De kerstkaarten zijn uitbesteed! :-)
Een flinke mep net een liniaal was de straf. En o wee als je het thuis verteld.... Misdadig dus!!
Ben van 1952 en op school vanaf 1958 nooit gedwongen om rechts te schrijven. Ik moest wel altijd mijn schrift recht leggen. Dat was moeilijk van dan ging je met je hand over het zopas geschrevene. Dat gaf nogal eens vlekken en dus minpunten. Doe inmiddels nog steeds alles links en dankzij winkel voor linkshandigen kan ik nog al wat artikelen voor deze "handicap" aanschaffen. Alleen electrisch gereedschap levert nog problemen op. Vergrendelknopje van bv boormachine zit altijd aan de "verkeerde" kant.
Ik kwam in 1956 in de eerste klas lagere school en moest verplicht rechts leren schrijven Het is wel gelukt maar ik heb er een zeer slecht handschrift aan over gehouden. Ik had ook gedurende mijn hele schooltijd een onvoldoende voor schrijven op de rapporten Als ik echt netjes moest schrijven verkrampte mijn hand op zeker ogenblik en raakte ik achterop Dit gebeurde onder ander tijdens dictees Later was de pc voor mij een enorme goede oplossing voor mijn schrijfprobleem waar ik tijdens mijn werk ook last van had
H.Blom Ik ging in 1952 als 6-jarige naar een Christelijke school en mij is nimmer iets aangedaan of gezegd omdat ik linkshandig was. Heb daar in mijn jeugd ook nimmer over gehoord.
Wel, ik jan mij herinneren dat elke keer mijn pen uit mijn hand werd getrokken en in de rechterhand gedaan. Waarna ik het weer opnieuw links deed. Wij verhuisden nogal vaak en gaandeweg werd het geaccepteerd. Zelfs met handwerken draaide de juf de breipennen om zodat ik het beter zou snappen. En ik legde mijn schrift gewoon erg schuin, zodat ik niet over de inkt ging. Linkshandigen zijn vindingrijk. :-)
Herkenbaar.
Ik ben van 1951 en heb altijd links mogen schrijven. Vond het later jammer dat ik niet verllicht was rechts te schrijven omdat ik niet helemaal linkshandig ben. Ik knip bv rechts. Later bij steno bleek linkshandig ook lastiger; zeker bij flinktempo
MIJN LINKERHAND WERD MET EEN TOUW VAST GEBONDEN !
Ik was links, maar moest rechts schrijven. Mocht wel met mijn linkerhand tekenen, dus ik teken met mijn linkerhand Ben nu in bepaalde dingen rechts en bepaalde dingen links
Ik was, ben en blijf linkshandig! Op school is wel geprobeerd mij rechts te laten schrijven, maar is niet gelukt. In mijn rapport stond dan: "Liesje schrijft nog steeds links!" Nooit geen problemen mee gehad en wat de creativiteit betreft, dat klopt!!!
Heb in de jaren 50 op school gezeten en kreeg met een liniaal op mijn fikken , zadat je wel rechts wilde schrijven maar komt er op neer dat ik niet netjes zowel links als rechts kan schrijven ( heb dokters schrift ) maar later in mijn werkzaamheden bijv; laswerk kon ik dit zowel links als rechts . Dat was een voordeel .
Het was op de school met de bijbel te Breskens bij juffrouw van Noppen , het was een kreng van een wijf.
Zij wist ook niet beter, een onderwijzeres is Geen kreng maar wel soms streng.
Mijn moeder was links en die is in 1949 geboren en zij had aan het eind van de dag blauwe handjes. Zij werd geslagen op haar linkerhand met de liniaal ook op Aruba gebeurde dit. Het is gewoon pure kindermishandeling. Een neuroloog vertelde mijn moeder later toen ze al volwassen was dat dit heel slecht is voor de coördinatie van je hersenen dat gedwongen rechts schrijven. Ik ben ook links, mijn oma en twee tantes zijn ook links. Ik werd vroeger bij de gymles krab genoemd of leftie alsof het een handicap was. Soms als ik mensen spreek uit andere landen vooral Britse gebieden vragen ze hoe ik als ambtenaar links mag schrijven. Ik ben docent Maatschappijleer en levensbeschouwing. In veel landen is het raar als je als ambtenaar met links schrijft blijkbaar. Wat een onzin. Gelukkig is er steeds meer Gereedschap enz voor linkshandige bij bouwmarkten. Ik moet bij het klussen extra uitkijken. Ik kan er mee leven.
Ik ben in 1966 geboren moest door omstandigheden 3 maanden naar een school in Amsterdam en kreeg daar elke dag een tik met een liniaal terwijl ik op mijn eigen school in Ridderkerk met links mocht schrijven. Ik werk nu in ploegendienst en de gehele ploeg 14 man is toevallig linkshandig
Dat moet dan een van creativiteit bruisende groep zijn?
Inderdaad zijn linkshandigen
Linkshandigen zijn inderdaad creatiever en denken veelal iets verder na,dan rechtshandigen. Bij kinderen in mijn omgeving heb ik dat veel gezien.
Ik ben van bouwjaar 1958 en in Klas 1 een van de Lagere school werd mij linkshandig schrijven ook verboden. Ondanks dat we ook met potlood oefende in het begin. Ballpoints bestonden toen ook al, alhoewel inkt/kroonpennetje de standaard was op mijn RK school. De Juf was net van de kweekschool maar onverbiddelijk. Ik moest en zou Rechts gaan schrijven. Zij dwars dus ik ook. Slaan met in liniaal deed deze moderne Juf niet, alhoewel ze denk ik bang was dat ik dan zou gaan bijten:):). Toen werd ik maar van school gestuurd. Ik vond het prima, lekker thuis. Na 2 dagen moest mij vader bij de hoofdmeester komen een Frater. Na lang overleg werd ik naar een of andere "Bureau" gestuurd waar ze alles door gemeten hebben. Ik was ZO LINKS, daar viel niets aan te doen. Dus die juf moest mij linkshandigheid accepteren of ik zou worden overgeplaatst naar een andere klas 1 van mevrouw van Breukelen, die toen al tegen de 60 jaar liep en geen probleem had met mijn Linkshandigheid. Knarsetandend ging die Juf toen wel akkoord met mijn Linkshandigheid. Ik heb er geen trauma aan overgehouden maar wel heb ik haar naam vergeten.
Ik kwam in de tweede of vierde klas onze juf was juf Vermaat. Meteen zag zij dat ik linkshamdig ben dat werd meteem aangepakt ik moest na 4 uur blijven zitten. Zij bond mijn linkerarm aan de bank vast ik moest letters van het bord overschrijven . Ik heb hier een schrijf handicap aan overgehouden. Gelukkig is de laptop gekomen. Een slechte ervaring was dit gelukkig komt dit nu niet meer voor
Wat hadden ze vroeger toch handtastelijke methoden om iets (proberen)af te leren, wat te denken over het oorgrijpen en omdraaien en er aan trekken om je uit de bank te slepen, heeft overigens niets met linkshandigheid te maken.
Ik ben linkshandig en ging in 1958 naar de eerste klas. Van meet af aan mocht ik met m'n linkerhand tekenen en schrijven. Er is nooit een probleem van gemaakt. Omdat we nog met een kroontjespen schreven en ik er een kliederboel van maakte (en m'n werk daardoor meerdere malen voor straf moest overschrijven), heb ik me aangewend mijn schrift schuin te leggen, zodat ik min of meer van boven naar beneden schreef.
Ik ben van 1963. Ik zat in Middelburg op school. Ik heb nooit straf gekregen omdat ik linkshandig ben. Wat ik mijzelf wel aangeleerd heb is: om de muis rechtshandig te gebruiken. Toen eind jaren '80 de muis gemeengoed werd was die er alleen maar voor rechtshandigen. Een losse muis kan ik dus ook alleen rechtshandig bedienen. Op de laptop daarentegen linkshandig.
Huib A Klip, Mijn werd het ook verboden om links te schrijven en met een liniaal bestraft. Toen ik zeven was brak ik mijn linker arm en dat was de kans om mijn rechts te laten schrijven. Maar toch mijn was net uit het gips en ik ging weer links schrijven. Het gevolg is dat ik wel redelijk rechts kan schijven. in militaire diens had men geen wapens voor linkse mensen, dus ik heb rechts leren schieten. (ben ook nog veteraan, naar NNG geweest) Later werkte bij een bedrijf in de buitendienst en schreef ik regelmatig briefjes voor de klant, die daar niet zo goed in waren, maar met mijn rechterhand, dat handschrift kende ze op kantoor niet. u begrijpt dit was nog voor het computer tijdperk. En ik heb, een beetje voor de gein, voor de klas gestaan met in elke hand een krijtje en dat lukt allemaal. Groet.
Wat een herkenning, al die reacties! Ik ging in 1956 naar de lagere school, moest rechts leren schrijven, net zoals die andere plm. 6 linkshandingen in de klas. Met die verfoeilijke kroontjespen. M'n ouders vertelden me vele jaren later dat ik er echte nachtmerries van had, "ik KAN niet rechts schrijven, ik WIL niet rechtschrijven". M'n moeder naar school (de St. Theresiaschool in A'dam-Zuid). Het hoofd van de school, juffrouw Walta, was - gelukkig! - een kennis van haar. Na haar uitleg hoefde ik als enige niet meer rechts te schrijven. Heel erg fijn, maar ik kan dan ook 'niks' rechts. M'n moeder, die ook linkshandig was, maar gedwongen was rechts te schrijven, werd echt tweehandig. Heel 'handig'! Maar hoed u voor de 'linkshandige' scharen! Ze hebben ook - hoogstwaarschijnlijk rechtshandigen die dit bedacht hebben - de bladen van de scharen omgedraaid, zodat je weliswaar geen 'moet' krijgt in je duim bij zwaar knipwerk, maar absoluut niet kunt zien waar je knipt! Ninq de Rooij, inmiddels in Sedgefield, Zuid-Afrika
Heb je een nieuwe uitgevonden die de problemen van de 'moet' hebben opgelost? Heb je daar ook patent op aangevraagd? Kun je schattens, schattens rijk mee worden.
Kreeg inderdaad een tik op mijn vingers,ook al heel jong van mijn moeder. Had in 1954 al een rechtshandig lepeltje. Op school schreven we met echte inkt. Links ging je er met je hand door,dus kon niet. Ben al heel snel rechtshandig geworden.
Ben van 1950, met 6 jaar naar de lagere school in klas 1 begon het al rechts schrijven ! in klas 4 werden mijn vingers van de linkerhand bewerkt met het bordliniaal, resultaat 3 gebroken vingers. heb daarna geen hindermeer gehad van de betreffende docent, hij is veroordeeld voor toebrengen van lichamelijke letsel.. Ik heb geen last gehad met in het schrift schrijven, legde het schrift gewoon diagonaal neer, je wordt inventief, ha ha
De eeuwige links-rechtsdiscussie maakt wat los, zo te zien en terecht denk ik, gelet op wat er door drang en fysieke straffen aan (blijvend) leed is veroorzaakt. Ik ben van 1945 en toen ik voor het eerst naar school ging in 1951 hield ik het potlood vast in m'n linkerhand omdat dat lekker aanvoelde. Het was tot het dorpsschooltje doorgedrongen dat je kinderen vooral niet moest dwingen te schrijven met de rechterhand, want dat zou stotteren in de hand werken. Ik mocht dus links blijven schrijven. Hadden ze nou maar uitgezocht of ik werkelijk linkshandig was, zou het anders gelopen zijn. Want ik ben juist rechtshandig in alles wat ik deed en doe. Schroeven vast draaien? Zagen? Knippen, fijne motoriek? Bedenk het maar, alles rechts, behalve schilderen. Maar dat is m'n hobby nooit geworden. Hoe het die eerste twee jaar op het dorpsschooltje ging met schrijven, weet ik niet meer. We verhuisden in 1953 naar het westen van het land. Ik kwam op een school terecht waar het blokschrift mode was. Dus alle letters moesten los van elkaar worden geschreven. Welke randdebiel dat ooit heeft uitgevonden? Geen idee, maar mijn handschrift werd er niet beter op. Op de Mulo werd er niet meer zo op schrijven gelet, en werden mijn lettertjes kleiner en kleiner. Dat is eenvoudig te verklaren. Met je linkervingers moet je bewegingen maken tegen de stroom in en dan ook nog eens je hand telkens verplaatsen, ook tegen de stroom in. Volstrekt tegennatuurlijk. In de vervolgopleiding die nu Pabo heet (laat het asjeblieft weer 'kweekschool' worden, een kweekbak waar de domheid zichzelf voortkweekt, academie veronderstelt iets met wetenschap van doen te hebben, forget it!), vond de leraar Nederlands dat een opstel de lengte moest hebben van één en driekwart kantje. Omdat mijn handschrift buitengewoon compact was, vond ik dat ik wel toe kon met 1 kantje. Ik heb me een keer zo kwaad gemaakt over deze ridicule zienswijze dat ik daar een vlammend protest over heb geschreven, me daarbij niets aantrekkend van het verplichte onderwerp. Later hoorde ik dat er in de lerarenkamer smakelijk om is gelachen. Jammer dat ik het opstel nooit heb teruggekregen.... Toen ik voor de klas kwam te staan, moest ik een voorbeeld voor de kinderen zijn. Dus schreef ik op het bord exact methodisch, hoewel ik er de pest in had. Want met een krijtje tegen de stroom in schrijven is nog een graadje erger dan met een redispen (jaren 50) op papier. Ik eiste van de kinderen dat ze de methode kopiëerden, 'want als ik het met mijn linkervlerk kan, dan kunnen jullie het met je rechterhand nog veel beter' was mijn devies. Dat namen ze snel over, want ik wees ze op de details als letterlijnen, verbindingslijnen en lettervormen. Oefenen? Met overtrekpapier. Ik maakte eigen schrijfoefeningen met hulplijnen waar ze ongelooflijk veel steun aan bleken te hebben, zodat zelfs linkshandigen het goed in de vingers kregen. Een leerling zal me altijd bij blijven. Het kereltje was zwaar links georiënteerd, maar kon schrijven of het gedrukt stond. Het was niet van de methode te onderscheiden. Dat hij in de schrijfles niet verder kwam dan een regeltje of vijf, deerde me niet. Ik bewonderde zijn doorzettingsvermogen en z'n motoriek. Ik kon dan ook niet anders dan het ventje belonen met een 10 voor schrijven. Wat me door m'n collega's niet in dank werd afgenomen. 'Waarom geven jullie wel een 10 voor rekenen?' vroeg ik dan. 'Omdat die kinderen nul fouten maken', was het antwoord. 'Welnu, dit jongetje slaagt er ondanks zijn linkshandigheid in de schrijfmethode feilloos te kopiëren', mepte ik terug en liet ze zien wat het resultaat van die inspanning was. Ik zie het ventje nog voor me, tong uit de mond, volledig geconcentreerd op z'n lettertjes die hij met een ijzeren dicipline aan het papier toevertrouwde.....
Ik ben van 1955 en deels linkshandig. Schrijf links maar kan geen stuk papier met links doorknippen. Bal gooien doe ik rechts maar badminton links. Ik mocht ook altijd op school links schrijven. Om dictee bij te kunnen houden begon ik v.l.n.r te schrijven maar de volgende regel schreef ik dan in spiegelschrift (ging automatisch). Met pen en inkt was wel lastig en veegde dan mijn geschreven tekst vaak uit. Ik mocht al snel met een vulpen schrijven wat iets sneller ging. Wat typisch is: mijn zus en ik zijn een eeneiïge tweeling waarvan mijn zus rechtshandig is en ik niet.
Achteraf om te lachen, maar ik weet nog goed hoe woedend ik was. Gebeurde in Rijswijk 1958. In de eerste klas RECHTS-schrijven ! Mijn vader zat me al vanaf het kleuterlokaal achter de vodden dat een potlood met tekenen of kleuren in je rechterhand moest zijn. Beviel me helemaal niet als "linkspoot". De juffrouw in de 1e klas eiste dat ook van mij. En toen het me allemaal niet lukte en er vlekken in mijn schrift kwamen bleef ze het van me eisen. Ja en dat pikte ik uiteindelijk niet meer. Ik wist dondersgoed wat ik wel en niet kon. Al mijn prestaties in de andere vakken leden eronder en ik had goed de smoor in op school in die tijd. En op een dag was ik het dus helemaal beu. Er werd door de juf nog gerookt in de klas en op een gegeven moment was zij haar asbak kwijt. Nou, ze kreeg hem terug van mij.. en hoe. Met mijn linkerhand kon ik die asbak perfect gooien en vanaf ergens de vierde rij voor in de klas gooide ik hem met een reuze vaart vlak langs haar hoofd met een klap tegen het schoolbord. En toen .. ik denk wel een minuut stilte en ik denk vervolgens een aantal in de klas een PTSS opgelopen. Daarop gejoel en ik.. via de directeur naar huis gestuurd met ´s avonds bezoek thuis aan mijn ouders van de juf. Die had er inmiddels begrip voor (niet voor die asbak natuurlijk) en ging lachend weer naar huis. Maar voor mij was het kapot en kon zij geen goed meer doen in mijn ogen, wat ze ook probeerde. Kort daarna verhuisden we naar Etten, tegenwoordig Etten-Leur. Links schrijven was daar voor de meester helemaal geen probleem, als het maar netjes was. Het was ook een leuke meester. Ik bloeide helemaal op en werd uiteindelijk een van de betere leerlingen. Ik weet niet of die meeste(s) indertijd het verhaal over de asbak ooit hebben gehoord en bij voorbaat al capituleerden, maar uiteindelijk denk ik van niet, ofschoon ik er niet voor schroomde het verhaal tegen meerdere vriendjes smeuïg te vertellen als er aanleiding toe was. Geleerde les: onderwijzers zijn doorgaans aardig, je kunt er veel van leren, maar je hoeft niet alles te pikken en je moet gewoon tijdig, maar wel netjes, voor jezelf of anderen mogen opkomen. (kost ook minder "asbakken" en PTSS.) Later is links schrijven gelukkig heel normaal geworden. Misschien is er wel een link met het niet meer mogen roken in de klas en een asbak. Zou zo maar eens kunnen bij de betreffende juffrouw of die school, denk ik dan maar met een glimlach.
Ik ging op 6 jarige leeftijd in 1947 naar de eerste klas van de lagere school. We kregen nog schrijfles met een griffel en lei. In de tweede klas kregen wij schriften en een kroontjespen om mee te schrijven. Daar constateerde de juffrouw dat ik linkshandig was en links schreef. Zonder veel problemen heb ik sindsdien rechts geschreven. Ik kan nog steeds links schrijven, en als ik een tekening maak, doe ik het nog altijd links.
Bij mij werd in de eerste klas (1963) de pen uit mijn hand getrokken en in mijn rechterhand geduwd, het heeft niet geholpen ik ben zo links als het maar kan.
Houen zo!
Toen ik in de 2e klas van de lagere school zat (1953) moest ik na schooltijd even nablijven. In aanwezigheid van een onderwijzer en onderwijzeres moest ik proberen rechts te schrijven. Zij zagen dat, dat echt niet ging. Daarna was het geen probleem om links te schrijven. Een jongen uit de klas die zowel links als rechts kon schrijven kreeg geen toestemming om links te schrijven. Ik vind dit voor die tijd een moderne opvatting, want de meeste leeftijdgenoten werden wel gedwongen rechts te schrijven. Rutger Wartena
In 1967 heb ik als 7 jarig meisje enkele weken in het Holy Ziekenhuis in Vlaardingen gelegen. Op die afdeling waar ik lag werkte een hoofdzuster waar ieder kind voor sidderde, in mijn geval voor mijn linkshandigheid. M'n linkerhand mocht ik niet gebruiken voor o.a. het eten van de maaltijd. Stukjes brood moest met je vork in rechterhand geprikt worden. Ook waterige soep met de lepel in de rechterhand . Als dat niet gebeurde kwam de hoofdzuster naar je toe en kreeg ik een standje! En ik was al zo ziek! Rare tijden waren het.....
Zelfs in de vroege jaren zeventig zeiden leraren er nog wat van.
Ik heb geluk gehad, wat betreft linkshandig zijn, want in mijn tijd waren er geen problemen mee en de leerkrachten van Rutger Wartena waren voor die tijd inderdaad modern. Toen ik eens mijn lin ker-ellboog brak leerde ik wel rechts tekenen en schrijven en dat is wel handig om ook te kunnen in dergelijke situaties.
Wat grappig om te lezen dat de linkerhand door de rechterhersenhelft wordt aangestuurd en dat in die helft de creativiteit bevindt, dat klopt in mijn geval zeker; Al kan ik ook rechts bepaalde handelingen goed doen, ik ben links en creatief.
ik begon in 1956 aan de lagere school en mocht links (blijven) schrijven. nooit straf gehad en ook nauwelijks problemen met knoeien.
Ja weet nog goed dat de juffrouw naast mij stond en een goeie mep op mijn linkerhand gaf iedere keer als ik lins schreef.,dat blijft je altijd bij maar nu heeft ze het toch voormekaar gekregen dat ik ook rechts schrijf,,
Ik moest als linkshandige ook rechts schrijven. het heeft zeker de eerste jaren mijn plezier in school verpest. Ik ben later toch weer links gaan schrijven. En dat creatieve klopt wel.
Ik ben van '65 en zat dus in 1971 in de eerste klas en moest van de juf rechtshandig schrijven. Ik heb nog een heel bibberig kinderhandschrift met links. Toch heb ik er geen last van, al twijfel ik met knippen, schilderen, haken, strijken tot de voorkeursvoet bij snowboarden of ik links of rechtshandig ben.
Ik ben geboren in 1958 en linkshandig en heb zelfs op de lagere school totdat ik ongeveer 10 jaar nog problemen gehad omdat ik niet links mocht schrijven
Ik ben geboren in 1953, in de eerste klas van de lagere school begon ik met mijn linkerhand te schrijven, dat mocht niet moest met rechts. Dat lukte niet, dus weer met links. kreeg ik op de rechter kant van mijn hoofd een klap met de achterkant van de hand van de juf. om haar vinger zat een ring met zo'n camee (bruine steen met een wit reliëf van een vrouwen buste) zo vaak een klap daarmee gekregen dat volgens mij het reliëf van de ring nog in mijn schedel terug te vinden is. Het resultaat is dat ik niet meer met links kan schrijven en nog steeds een belabberd handschrift hebt. Het voordeel is dat ik nu met andere dingen dan schrijven zoals werken met een zaag, hamer en ander gereedschap en met tennissen zowel links als rechtshandig ben. Maar schrijven, dat is amper te lezen. Dankjewel Juf.
Ik zat eerst op een school waar je links mocht schrijven. Na ongeveer driekwart jaar verhuisden wij als gezin naar een andere plaats. Daar moest ik alsnog rechts leren schrijven. Ik moest elke dag nablijven bij de hoofdmeester en hij "leerde" mij rechts schrijven. Telkens als ik een fout maakte kreeg ik een mep met een houten liniaal op mijn linker hand. Dat heeft wel een maand geduurd. Tot op heden weet ik niet in m'n eerste reflex wat links of rechts is. Daar moet ik even over nadenken of een litteken in mijn hand voelen. Als iemand ik iemand de weg wil vertellen, haal ik links en rechts vaak door elkaar en moet ik me dan verbeteren. De kennis van toen was blijkbaar heel anders met betrekking tot links en rechts schrijven dan vandaag de dag. Naast wat ik hierboven heb opgemerkt, heb ik er verder niet al te veel hinder van ondervonden.
Ik ben van huis uit ook linkshandig Ik heb daar tegen ook rechtshandig moeten schrijven op school dus met gevolg Ik ben nu zowel links als rechts maar het merendeel schrijf ik dus links op school moest ik met schoonschrijven rechts schrijven en als ik dan dus toch deed met links dan werd er met een lat op mijn tafeltje geslagen Dus dan pakt je weer gelijk rechts en zonder dat erg in had schreef ik weer met links met gevolg Ik kreeg een klap van die liniaal op mijn vingers links zelfs tot blauw zwart toe Toen dacht de leeraar dus dat ik het al afgeleerd zou hebben maar goed niet dus ik schrijf gewoon nog links en na zeker een aantal maanden en dan al die tijd op mijn vingers slaan pijnlijk blauw-zwart dat ik dus toch daarmee schreef totdat ik dus weer een klap op mijn vingers kreeg van die lat Ik heb die lat uit zijn handen getrokken Ik heb de lat door midden gebroken en ik ben achter hem heen gegaan en hem met die latten geslagen En ik zei toen nog een keer sla met die lat op mijn vingers slaan dan moet je eens kijken wat je krijgt zal nog erger zijn dan wat je nu hebt met gevolg ik mocht dus links schrijven natuurlijk wat de leraar waar ik zat aan huis gekomen natuurlijk Ik heb me daar toch een partij wat slaag gekregen in het laatste jaar heb ik mijn linker elleboog gebroken dus ja dan schrijf je uiteindelijk rechts totdat het helemaal genezen was met sporten met een balsport Ik kan zowel links als rechts gooien dus ja ik heb daar wel best wel veel aan gehad en mijn handschrift links is heel erg netjes maar ook handschrift met de rechts is heel erg netjes maar het was niet goed wat ze deden toen ik in de eerste klas zat
Ik ben van 1954 ik was rechtshandig en kreeg op de kleuterschool n snee in mn rechterduim met 10 hechtingen er in toen ben ik alles met mn linkerhand gaan doen. in de 1ste klas van de lagere school ben ik dus ook met links gaan schrijven.nooit iemand die er ooit iets van gezegd heeft,alle leraren maakten er geen punt van. ook omdat ik met links prachtig kon schrijven zelfs met n kroontjes Inkpen.het rare is nu dat ik alles met links doe. ook voetballen ,links.schieten in het leger met links de trekker overhalen.maar gooien met iets zoals n bal doe ik puur met RECHTS. ik ken niemand die dat ook heeft.
Schrijven met links, altijd inktvlekken in mijn schrift. En ik had een handwerk juffrouw die altijd boos was als ik bij haar kwam als er iets niet goed ging met breien. Ik ben van 1956
jaren 60 les in Brabant van fraters was links schrijven een zonde. Veel tikken met de liniaal, nooit rechts schrijven geleerd. Schrijf nu wel alles in blokletters en rechtshandig slecht leesbaar. Een voordeel, ben later als trouble schooter goed terecht gekomen.
Ik (geboren 1959) had op school gelukkig geen problemen, alleen de juf in de eerste klas maakte zich zorgen dat ik met inkt mogelijk een probleem zou krijgen, ik heb heel kort met een kroontjespen geschreven, maar dat werd zo een knoeiboel dat ik als eerste met een balpen mocht schrijven. :-) Ik schrijf en eet links, maar verder doe ik alles tweehandig of rechts. Voetballen: rechts, Met gereedschap werken: twee handig Gooien, rechts (links kan ik geen meter ver gooien).
Ik Gerard Holsteijn kreeg straf omdat ik links handig schreef en ook veel andere dingen deed met links !! Heb vaak geprotesteerd tegen de leraar en dat heeft mij geholpen!! Later timmerman geworden en had twee linkse handen ha ha
Ik heb nooit straf of zo gekregen ,mocht gewoon met mijn linkerhand schijven maar ik steunde wel op de zijkant van mijn linkerhand en bleef dus boven get geschrevene zodat ik geen inkt aanraak. Ik ging in 1957 naar de lagere school.
Ik ben in 1944 geboren in Heemstede, min naam is Peter Van Tol en ging in 1951 naar de broeders school al daar. Ik was en ben nog linkshandig. Toen ik naar school ging in 1951 probeerden ze mij rechtshandig schijven . Gelukkig kwamen er in die tijd school dokters in de scholen ! Ik had een oom die heeft voor die tijd. was links en moest dus rechts leren. Die is op die manier erg gaan stotteren met praten. Mijn Moeder wist dat gelukkig en is toen gelijk naar die dokter gegaan , en die heeft met die broeder gesproken en het rechts moeten schrijven stop gezet. Ben met links verder gegaan , ik moest wel uit een speciaal boekje , blok letters moeten schrijven. Ik heb dat voor een paar jaar moeten doen, maar was er erg blij mee. Wat ik niet heb gelezen in de reacties dat niemand is gaan stotteren ? Gelukkig ben ik nooit op school bestraft geweest met een stok of zo iets. Wel had ik een tweeling broer , maar die was gewoon rechts (geen probleem) !
die broeders deden wel meer dingen,heeft i je ook geleerd met rechts te plassen?
Rare opmerking
raar antwoord
Ook ik ben linkshandig , mijn vader was dat ook en die moest altijd rechtshandig schrijven maar hij kon dat nooit zo mooi , hij at altijd wel links , hij wilde mij het niet aandoen dat ik dezelfde problemen kreeg met het schrijven als hij , dus huisarts dokter Beens toen , ingeschakeld , ik kreeg een brief mee van hem met de mededeling dat ik links moest schrijven op school omdat ik helemaal rechts was georienteert in mn hersenen , was in die die tijd wel wat bijzonders , ik vergeet nooit meer dat ik bij de Boazbank kwam aan de Rijssensestraat met mijn spaarpot om het geld op mijn spaarboekje te laten zetten , daar moest ik toen voor tekenen , ze vonden het zo bijzonder dat diegene die aan de balie zat me vroeg of ik mijn naam nogmaals wou schrijven en dat iedereen dan kwam kijken , dan kreeg ik een dubbeltje , veel geld toen , natuurlijk deed ik dat , dat zal ik nooit meer vergeten , verder red ik me super hoor met mn linker pootje , Ben dan ook wel heel erg links georienteerd .Dinie Mengerink , geboren 27-05-1945
Sorry , fout geschreven , was natuurlijk helemaal links georienteerd
Oet wie'n ?
Wat betekent dat ?
of je uit wierden komt
joa , oet n esweg
Ik ben van 63, toen ik naar de lagere school ging was er een juf die probeerde om mij rechts te laten schrijven met de de lat als strafmiddel. Na een paar dagen van deze aanpak, ging mijn moeder naar de school, ging in gesprek met de juf, nooit weer problemen gehad. Maar wel vreemd was, badminton deed ik li9nks of rechts, tafeltennis alleen links
Ja, ook ik was linkshandig en werd gedwongen rechtshandig te worden. Afschuwelijk! Ik begreep dat dat van God moest. Wist ik veel! In mijn latere leven nog steeds last van! Sommige dingen doe ik linkshandig zoals het gooien van een bal en sommige dingen rechtshandig. Ook het verwisselen van links met rechts bij het o.a. het boodschappen doen. Lastig! Het enige voordeel wat ik heb ervaren is dat ik in de bands waarin ik als toetsenist heb gespeeld zowel links- als rechtshandig was!
Ook ik was linkshandig. Je zat met 2 man in een schoolbank met het inktpotje in het midden . Gaf altijd een hoop geknoei. Verplicht rechts leren schrijven . Resultaat: mijn handschrift was behoorlijk verpest !!, Kreeg noooit een plakplaatje in mijn schriften ( toen had je nog dictee en dat werd o.a beoordeeld op netjes schrijven . ) Was als kind best wel frustrerend!. Kon later echt niet meer links schrijven ! Ben nog wel linksbenig , maar wel rechtshandig.
Yvon Rienderhoff. Ik ben geboren in 1948. Bij ons op school moest je ook rechts schrijven. Wij hadden een jongen in de klas die links was. Zijn linkerhand werd op zijn rug gebonden zodat hij wel rechts moest schrijven. Overigens was mijn vader(1920) ook links, hij moest ook rechts schrijven. Het voordeel was dat hij(timmerman) later links en rechts kon timmeren en zagen.
Ook ik ben van 48. Om te beginnen moest ik natuurlijk ook rechts schrijven, wat natuurlijk een slecht resultaat gaf. Na zekere tijd (maanden?) werd er een juf uit een andere klas bijgehaald. Ze lieten me zowel links als rechts schrijven. Na besturing van het resultaat vonden ze het na onderling overleg goed dat ik voortaan links mocht schrijven ;-) Hulde voor mijn toenmalige lagere school, de Prins Willemschool in Den Haag.
Ook Ik ben linkshandig en moest nog met de kroontjespen leren schrijven. Die gaan echter stuk bij linkhandig gebruik, aangezien de puntjes van de pen niet even lang zijn. Ook was het een geklieder omdat je met je hand over de verse inkt veegde. Kortom, Ik heb veel klappen gekregen. Strafwerk deed ik dus zowel links als rechts, maar dat mocht niet van de Meester .Uiteindelijk toch rechts leren schrijven, maar thuis bleef ik links schrijven. Zodoende schrijf ik nu links en rechtshandig en kan bijvoorbeeld ook met twee handen tegelijk schrijven. Nu ben ik als ouder en doe nog altijd veel dingen links en rechts. Zelf weet soms niet of ik zaken links of rechtshandig moet doen. Dat zie ik altijd wel als het zover is :-)
ja ik heb ook veel draaien om m,n oren gehad hekel aan school gekregen
Door het verplicht schrijven met je rechterhand als je linkshandig was, zijn veel handschriften naar de gallemiezen gegaan. Daar door onleesbaar.
daar weet ik alles van
Ik zat in 1959 in de eerste klas. Mijn juf en het hoofd der school hebben met mijn moeder overlegd over mijn linkshandigheid. Natuurlijk ging het over het schrijven. Het is lastig als je linkshandig schrijft, omdat je over de schrijfregel veegt met je schrijfhand. Mijn moeder vroeg toen wat we het beste konden doen. Toen zei men dat, als je links bent, je dan het beste met je linkerhand kon schrijven. Zeer modern voor die tijd. Ik ging dus links schrijven en het gaf wel eens vlekken, maar dat was bijzaak. Je leert je papier en je hand op een goede manier te plaatsen. Probleem, als dat al een probleem was, opgelost.
Ik ging zelf in 1962 naar school en daar was in de eerste klas een juffrouw die nog van de oude stempel was en kwistig de lineaal hanterde als je met je linkerhand schreef. en het ook nodig vond om dit klasikaal te delen. Chris Quint
Jos Bergs. Mijn vrouw Ine en ik zijn beide linkshandig. Ook ons hebben ze geprobeerd om rechts te gaan schrijven maar dat is niet gelukt. Zelf kreeg ik al gauw de allereerste balpoint en hoefde niet meer met de kroontjespen te schrijven. Ook zijn we beiden heel creatief, een voordeel van linkshandig zijn. We schilderen allebei en hebben na ons pensioen 7 jaar de kunstacademie gedaan in Genk België.
Ik ben van 1956. In de eerste klas mocht ik links schrijven maar in de 2de klas werd ik gedwongen om rechts te gaan schrijven. Jaren later heeft men onderzoek gedaan omdat ik zo slecht was in lezen en spellen. Het blijkt dat ik niet vooruit kan scannen als ik lees en daardoor een slecht woordbeeld heb dus slecht kan spellen. Mijn hersenen wilde altijd van rechts naar links scannen en daardoor kan ik niet vooruit scannen zoals de meested mensen dat doen en daardoor vlug kunnen lezen. Ik mocht daardoor altijd maar voorwaardelijk over naar de volgende klas en moest mij ieder jaar weer bewijzen dat ik goed genoeg was. Dat hielp natuurlijk niet veel met mijn zelf vertrouwen. Ik ben uiteindelijk toch in het hoger beroeps onderwijs terecht gekomen en mijn tweee handigheid heeft mij veel geholpen als gekwalificeerde ergotherapeute. Jammer genoeg lees ik nog altijd weining en spelchecker is natuurlijk heel handig.
Dat een linkshandige rechts moest schrijven gebeurde nog in 1996! Mijn zoon zat op een school in Leusden. Hij kwam met een probleem thuis, dat zijn motoriek niet deugde, hij zijn veters niet vast maken en zijn schrijven lukte niet. Toen ik er achter kwam dat hij schoenveters niet kon strikken heb ik hem dat binnen een half uur geleerd, over het schrijven heb ik de school opgebeld. Men zei, de meeste mensen zijn rechts. daar om willen we dat er rechts geschreven wordt! Ik merkte op dat er genoeg schrijfmethodes zijn voor linkshandigen zijn. Die hebben we niet werd er beweerd. Toen heb ik mijn broer, die onderwijzer was gebeld. hij zou ons een linkse schrijfmethode op sturen, die hebben we vervolgens aan de school overhandigd. Hij kreeg links schrijfles van een aparte juffrouw, nadien werd links schrijven gewoon geaccepteerd op die school! (Ik ben zelf linkshandig, moest ook rechtshandig schrijven in 1954 op een school in Haarlem. Wat ik vooral niet leuk vond was dat ik voor schrijven vaak een rood cijfer kreeg, onvoldoende, terwijl ik zo mijn best deed. Als de grote vakantie weer voorbij was, moest ik het wel weer opnieuw leren, de eerste tijd had ik dan last van kramp in mijn rechterhand. Toen ik mijn vrouw ontmoette en we brieven gingen schrijven (1982) was een rechtshandige brief niet zo'n goed idee bleek. Ik kon mijn rechtse manier van schrijven gelukkig in een keer in linkshandig schrijven overzetten, het schrift helde dan links achterover, maar het was goed leesbaar! Voor mijn werk zat ik veel aan de telefoon, die hield ik ook links vast, dan moest ik wel rechts schrijven, ik kon het goed lezen, en dan maar in de PC stoppen, zodat het voor anderen ook leesbaar was. Probleem opgelost.
Ik ben van 1948. Op de lagere school werd totaal niet moeilijk gedaan, als je links schreef. Ik ben dan ook puur links, zowel met schrijven en gereedschapsgebruik als met voetbal, tennis en golf. Door mijn vroegere beroep als scheepswerktuigkundige heb ik wel geleerd om bijv. een schroevendraaier ook rechts te gebruiken. Is wel handig soms. Wat ik wel een probleem vond vroeger, was het schrijven met inktpennen. Je ging altijd met je hand door je geschreven werk heen. Rechtshandigen hadden daar geen last van.
Als linkshandige werd ik gedwongen om rechts te schrijven. Het nadeel, dat ik ervan overgehouden heb, is dat ik niet snel kan schrijven. Mijn kinderen zijn rechtshandig en ik ben gewoon jaloers op hun schrijfsnelheid.
Ik ben van 1947 en voLledig linkshandig. Op school is er nooit iets van gezegd Probleem was wel het knippen met een rechtshandige schaar. Ik kon dus niet knippen. Toen ik voor kleuterleidster leerde, liet men mij zoveel mogelijk knippen. Want door oefenen zou ik het wel leren. Neen dus pas toen er een linkshandige schaar kwam was het probleem opgelost Ik heb ook voor groep 3 gestaan en de kinderen leren schrijven. Ik deed het links voor en zij pakten hun potlood met de rechterhand Ik schreef normaal, zonder mijn hand over het geschrevene te vegen Alleen vielen mijn letters altijd wat achterover Zo ook met de krullen, die ik onder de schrijfwerkjes van de kinderen zetten. Ze helden over naar links. Maar hierdoor wist iedereen welke juf het werk had nagekeken. Dus linkshandigheid is echt geen probleem, ook niet als je in het onderwijs werkt.
Ik ben geboren in 1962 en ging naar een katholieke meisjesschool in een dorp naar de 1e klas. En ja hoor, ook ik als linkshandige wilden ze dwingen om rechtshandig te schrijven. Mijn moeder is toen als de wrake Gods op school geweest en heeft de nonnen haarfijn uitgelegd dat ze niet accepteerde dat ik rechtshandig moest gaan schrijven. Ik was linkshandig en dat hadden ze maar te accepteren. Helaas had ook ik het probleem dat ik met mijn hand over het geschreven deel heen ging en mijn alternatief was om het schrift steeds dwarser te leggen. In de 2e kfas zat ik op een openbare school in de stad en mocht ik sowieso links schrijven en kreeg als enige in de klas een balpen. Wat waren sommige kinderen daar jaloers op. Een balpen was toen nog iets bijzonders. Nu heb ik mijn papier nog steeds bijna dwars liggen als ik schrijf.
Dit is van eem rechtshandige maar............ Ik ben van 1945. Wij woonden in Indonesie toen ik opgroeide. Ik zat bij de nonnetjes op de kleuterschool. Toen ik naar de eerste klas ging verhuisden we naar het binnenland van Borneo. Mijn moeder gaf me les en in de vakanties kwam er een onderwijzeres van de "grote" stad om ons te checken en mijn moeder wat meer opdrachte te geven. Ik was rechthandig maar had geleerd om blokletters te schrijven, Toen we naar Nederland gingen en ik in Dordrechr op de lagereschool kwam mocht ik geen bloklettes schrijven. Ik moest schuin schrijven. Dat ging in het begin erg langzaam en tijdens dictee kon ik dat niet bijhouden en ging dan over op bloklettes, foute boel dus. Het duurde meer dan een jaar of zo voordat ik het snel kon doen, maar dit heeft mijn handschrift goed verpest. Nu schrijf ik nog dikwijls in blokletters als ik naar iemans schrijf en het goed lessbaar moet zijn.
Ik ben van 1957 en had veel gedoe met linkshandig schrijven. Dat kwam vooral omdat ik met een kroontjespen moest schrijven en ik dus veelvuldig met mijn hand over het pas geschrevene schoof wat weer veel vlekken veroorzaakte. op een gegeven moment heeft "men" het opgegeven om me de linkshandigheid af te leren en mocht ik, als eerste van de hele school, met een balpen schrijven. Dat was een verademing, want schrijven ging toe als de beste.
Ik ben begonnen met links de pen of het potlood te pakken. Ik kreeg voor het links pakken tikken op mijn vingers. Geen trauma aan over gehouden overigens. Ik kon makkelijk overschakelen naar mijn rechterhand. Iets wat mij in mijn verdere leven iets goeds heeft gebracht denk ik, want ik kan alles met links en rechts, hoewel mijn linkerhand de voorkeur heeft. Bij schilderen bv neem ik bij vermoeidheid het net zo makkelijk over met rechts. Met links schrijf ik net zo makkelijk in spiegelschrift als met rechts gewoon. Ik heb dat nooit aan hoeven leren. Het menselijk brein ???
Geboren in 1948 en op school links geschreven. Het is mij nooit verboden maar ik maakte er wel vaak een knoeiboel van. Ik zal me op school vaak verveeld hebben want oefende met 2 handen tegelijk te schrijven en inderdaad als ik dat deed schreef ik vaak spiegelschrift met de linker en oude mensenschrift met de rechter. Ik denk dat het een onbewuste spiercontrole is.. Op een schoolbord schrijven ging beter met de rechterhand. Schilderen ook met beide handen. Er is prima mee te leven. Ik ben dus gedeeltelijk tweehandig.
Ik ging in de jaren 60 naar school, en als ik de reacties hierinder lees bevestigd het alleen maar wat voor een ouderwets kreng van een juf ik had in schooljaar (jawel) 1966/1967, en zo oud was ze niet eens. Ik zat in de 3e klas, mocht 2 jaar links schrijven, maar toen niet meer. Ik kreeg de schrijfboekjes uit klas 1 voor mijn neus en moest met mijn rechterhand "opnieuw leren" schrijven. Dat deed ik uiteraard niet, zodra ik de kans kreeg maakte ik het met mijn linkerhand af. Maar daar was juf het niet mee eens, ze 'besloop' me stiekem van achter en trok dan plots aan mijn haar, om me te laten schrikken. Het rechts laten schrijven heeft ze uiteindelijk opgegeven, maar het is een verschrikkelijk jaar geworden. meerdere keren per week (misschien wel elke dag) kreeg ik straf, moest in de hoek of op de gang. Voor de hele klas werd iedere vlek of fout die ik maakte getoond en besproken, om te laten zien hoe 'slecht' ik het deed. Wat erin resulteerde dat ik door enkele van die klasgenoten nog jaren ben gepest (Ja, als de juf het "goede" voorbeeld geeft wat let je dan?). En vlekken werden er veel gemaakt, links schrijven met een kroontjespen is nu eenmaal niet handig, als de inktpot aan de rechterkant in je tafeltje zit is het al een onderneming om niet te knoeien al voordat je aan schrijven toekomt. Ook had ik heel vaak gespleten penpunten, en ik had altijd inkt aan mijn linkerhand als ik uit school kwam. Ook later met de vulpen bleef dat een probleem al had ik intussen wel geleerd mijn schrift bijna helemaal dwars te leggen, zo schrijf ik nog steeds, van boven naar beneden. De handwerkjuf vond dat ik alles zelf maar moest uitzoeken, want zij kon het mij niet voordoen. Nou dat zelf uitzoeken is heel goed gelukt hoor. Ben nog steeds veel aan het handwerken en dat gaat heel goed links. Verder heb ik er weinig problemen mee dat ik linkshandig ben, knippen kan ik alleen met een rechtshandige schaar, die houd ik dan wat scheef, het enige nadeel is dat er al heel snel een deuk in mijn duim zit omdat de schuine kant van het handvat verkeerd om zit. Bij etentjes let ik op dat ik aan de linkerhoek zit, zodat ik niet bots met mijn rechtshandige buur. Met mes en vork doe ik als iedereen, mes rechts en vork links, vind het eerder raar dat rechtshandigen een lepel met hun rechterhand raar hun mond brengen, en een vork met hun linkerhand. Het is wel zo dat ik vaak links en rechts door elkaar haal, ik moet er goed over nadenken, als ik spontaan "links" of "rechts" roep is het vaak de verkeerde kant. Ook bij rijlessen is het af en toe verkeerd gegaan, zei de instructeur linksaf, en ging ik rechtsaf, of andersom. Ben benieuwd of meer linkshandigen daar last van hebben, of zou het toch een overblijfsel zijn van het trauma uit de 3e klas?.
Ik ben van 1962 en heb altijd links mogen schrijven. Het haken was ook een groot probleem. Ik mocht het lapje uiteindelijk breien. Later heb ik haken mezelf aangeleerd. En ja, ook ik haal links en rechts steeds door elkaar. Zelfs met rijexamen! Maar toch geslaagd.
Lizette de Reus
Ik ben van 1948 en werd in de 1ste klas van de lagere school gedwongen om rechts te schrijven. Er werden lintjes in mijn schriften gemaakt en ik moest de letters daar tussenin zetten.Het was een moeilijke periode voor mij voordat het goed ging.
Ben zelf van 1966 en linkshandig, nooit geen problemen gehad. Mijn moeder daarentegen wel en heeft ook rechts moeten leren schrijven.
Ik begon met links te schrijven en zo vlug als de wind was de pen verplaatst naar de rechterhand. Ik mocht echt niet proberen links t te schrijven. Het resultaat is dat ik nog steeds niet netjes schrijf.
Ik ben van 1951 en ook links handig en heb altijd links mogen schrijven. Verder heb ik nooit problemen gehad van vlekken waarschijnlijk hoe mijn houding was van het vasthouden van de pen. Wel heb ik mij zelf moeten aanleren van het haken op school werd dat rechts voor gedaan.
Ook ik ben linkshandig en was de enigste in de klas. Als de kapelaan op school kwam voor de wekelijkse godsdienstles dan begon het al. Dan moesten we eerst bidden en een kruisteken maken, ik deed dat ook maar dan met m’n links hand. Dat mocht niet en vervolgens moest ik weer in de hoek van de klas. Dit vergeet ik nooit meer. Ben nog steeds super linkshandig maar ben ook super creatief met bloemen en foto’s decoreren. Dat is het voordeel als je linkshandig bent. En dat kruisteken doe ik nog steeds links als het nodig is
Schreef ook links kreeg van meester pen rechts nou fiasco dus toch links gemogen
Ik ben linkshandig en geboren in 1948,maar heb nooit problemen gehad met links schrijven op school. Het mocht dus.
Ben van 1959 in een toendertijd superklein dorp De Mortel was linkshandig geen probleem, verhuizen we naar Uden, toen al stukken groter, moest ik rechts schrijven. Resultaat, link kan ik het helemaal niet meer en rechts heb ik geen controlle over mijn "handschrift" moet je eens soliciteren in een tijd dat een brief nog geschreven moest zijn, kansloos. Als ik met mijn rechterbeen een bal moet schoppen kun je beter eerst een ambulance bellen want dan breek ik mijn nek.
1958 1e klas op de Nutsschool in Breda. We moesten zowel links als rechts oefenen. Hoe vooruitstrevend! Ik zag er het nut wel van in: Mijn oma' s rechterhand moest geamputeerd en zij moest na haar 70e nog links leren schrijven
Met rechts schrijven werd wel een probleem als je hand of arm eens in het gips zat.Dan wer je genoodzaakt om met kriebelletters met links je rapport op te maken .Dit dan gaat erg onhandig en een pen in je mond nemen en dan iets of dergelijks op papier zetten,was wel een andere methode.
Ik ben van 1944, ook ik was links en dat hebben ze er uit gekregen, ik moest ook op mijn linkerhand zitten en rechts schrijven, maar met bepaalde andere dingen o.a. knippen met een kon ik niet rechts en zagen. In dienst rechts schieten hebben ze geprobeerd om me het af te leren i.v.b. met het uitwerpen van de patroonhulzen (deze gingen voor je gezicht langs), maar dat is ze niet gelukt, dus werd links getolereerd
Begin jaren 70 op de lagere school eerst mijn hand op de rug toch proberen met rechts te schrijven, geen succes. In mijn familie komt linkshandigheid vaker voor. Mijn moeder komt uit een kleermakersfamilie. In de 3e klas kon iedereen een Pelikan vulpen kopen via school. Ik had net voor mijn verjaardag een Sheaffer vulpen gekregen voor linkshandigen. Wat een gedoe om met een ander merk te mogen schrijven, want Pelikan had ook vulpennen voor linkshandigen. Mijn ouders vonden ik met de Sheaffer pen moest schrijven. Het verschil tussen links en rechtshandige pennen met name het voordeel heb ik nooit begrepen. Wel linkshandige scharen daar konden rechtshandigen niet mee knippen, ze leken bod voor hen. Op de huishoudschool als linkshandige achter een naaimachine wat een ramp, alles zit rechts. Ik heb het wel geleerd, maar het was wel aanpassen. Mijn moeder ging speciaal voor mij naar een winkel in Oosterbeek die alleen artikelen verkocht voor linkshandige mensen, er ging een wereld voor haar open. Een keuken voor linkshandige was daar opgesteld. Mijn moeder snapte daarna dat het voor mij soms best lastig is dat de wereld gemaakt is voor rechtshandige mensen. Dat was voor mij wel een prettige gedachte. Ik ben zelf werkzaam in de zorg en werk met dementerende ouderen en doe graag creatieve activiteiten met hen. Ikzelf ben creatief in handwerken en in tuinieren.
Mijn vader en ik schrijven links ! Ik weet dat mijn vader als kind klappen op zijn handen kreeg als hij links schreef ! Mijn opa is toen naar school gestapt en heeft de leraar toen duidelijk gemaakt dat hij de enige was die zijn jong klappen gaf ! Ik heb er altijd moeite mee gehad! Zeker bij het handwerken! Gelukkig hadden we een hulpgoederen
Ik ben van 1955 en ging in 1959 naar de kleuter school van de 7e montessorischool. Het was het eerste jaar waar er werd gedoogd dat je met links mog schrijven. Was soms moeilijk op latere leeftijd omdat alles is gemaakt voor rechts handig. Ook schrijven met een vulpen of een kroontjespen was moeilijk omdat je hand door de natte inkt zou gaan. Dus moest je leren om je hand en pols te buigen zodat je niet door de natte inkt zou gaan. Mensen laggen je dan uit vanwege je schrijf houding. Ook als ik aan het klussen ben vinden mensen dat het er vreemd uit ziet omdat je rechtshandig gereedschap links gebruikt. Maar ben blij dat ik linkshandig ben en in mijn werk zeer creatieve oplossingen heb geïmplementeerd. Mensen waren vaak verbaasd over mijn vindingrijkheid.
Mijn vader en ik zijn linkshandig! Mijn vader kreeg altijd klappen op zijn hand als hij links schreef op school, totdat mijn opa naar school ging en de leraar duidelijk maakte dat hij de enige was die mijn vader mocht slaan! Zelf heb ik er altijd moeite mee gehad bij handwerken! Gelukkig was er een hulp moeder die ook links was en het ook links voor deed ! De handwerken leraar was rechts en onaardig in dat soort gevallen! Ik moest een trui breien voor school alleen men zag wel het verschil met wat ik gedaan had en mijn.moeder die rechtshandig is !
ben van 1941 en moest op de lagere school ook altijd rechts schrijven, zodra de juf niet keek verder met links ,heb heel wat petsen met een liniaal op m,n vingers en straf gekregen. het resultaat was dat je nooit een mooi handschrift kreeg ,het links zijn had voor mij als voordeel dat ik prima in spiegelschrift kon schrijven zelfs nu nog. ooit in de vierde klas de woede van de meester op m,n hals gehaald door thuis een heel opstel zo te schrijven .zodat hij het pas kon lezen toen ik het voor een spiegel hield ..het commentaar op het opstel was: opstel heel goed .schrijven onleesbaar .ben het na meer dan zestig jaar nooit vergeten .
Helma Drukker Ik ben van 1940 en zat op de Cornelis Vrij school in Amsterdam. Ik ben ook links en moest leren rechts schrijven. Ik moest woensdagmiddag na schooltijd naar het hoofd van de school met mijn "'rechtsschrijf schrift"' en moest dan ongeveer een uur bij hem op zijn kamer rechts schrijven oefenen. Dat werd helemaal niets en daar is toen mee opgehouden en mocht ik links blijven schrijven. Overigens bleek dat als je gedwongen werd rechts te schrijven er een kans was dat je ging stotteren.
Nog een voordeel van linkshandigheid dat ik niet vermeld zag en ook niet in de commentaren. Bij sport met twee tegenstanders, zoals bij tennis (enkelspel), schermen, en vechtsporten i.h.a. heb je voordeel van linkshandigheid. Als linkshandge train je immers meestal tegen een rechtshandige, maar een rechtshandige traint veel minder met een linkshandige. Ik ben rechtshandig, maar van vroeger als vechtsporter spreek uit ervaring. Ik probeer mijn linkshandige kleindochter over te halen om zo'n sport te doen omdat ze dan linkshandigheid tot een voordeel kan maken. Overigens zeiden we vroeger(?) gewoon dat iemand 'links' was en niet 'linkshandig' maar misschien vanwege de politieke connotatie.
Op de Groen van Prinstererschool in Emmen moest ik in de eerste klas rechtshandig schrijven, hoewel ik linkshandig ben. Straf kreeg ik niet. Het rechtshandig schrijven werd gestimuleerd met plaatjes en stempeltjes voor regels zonder vlekken. Dat werkte niet. Daarom mocht ik uiteindelijk met mijn linker hand schrijven. Dat rechts schrijven "goed" was en links slecht" hoorde ik al op de kleutrschool. Ik herinner me dat een klasgenootje zoiets zei als: Jij tekent met je verkeerde handje. Na de eerst klas ging de ellende trouwens nog verder. We verhuisden naar Hoofddorp en daar moesten we op een andere manier schrijven: aan elkaar in plaats van blokletters (of omgekeerd dat weet ik niet meer) Na de verhuizing naaar Groningen moest het nog een keer anders. Mede door die verhuizingen is mijn handschrift voorgoed verpest. Bovendien werd pas laat ontdekt dat mijn slechte gezichtsvermogen de reden was dat ik zoveel fouten maakt met rekenen. Dat had ook op de HBS gevolgen. Mijn vader hielp me een leesbaar handschrif te ontwikkelen met net voldoende succes om de middelbare school door te komen. De enige die dat niet wilde begrijpen was mijn wiskundeleraar meneer Bakker. Die heeft mijn interesse voor rekenen die door mijn problemen op de lagerschool al minimaal was nog verder te niet gedaan. Mede door deze toestanden moest ik van 3 HBS naar 4 HAVO en kon ik niet naar de universiteit.
Ik (72 jaar) ben ook linkshandig en dat was verboden bij mij op school. kreeg geen straf ,maar het werd ontmoedigd. Schrijf nu wel rechts, maar doe alles verder links, wel gek ik snijd ook rechts. het is waar ben creatief. Ben ook met mijn benen links. Jan Evenhuis
Mijn vader geboren in 1907 was zowel links als rechts. Hij heeft daar geloof ik nooit wat over gezegd. Hij kon zo mooi links brood snijden enz.
Ik ging in 1952 naar de Lagere School in Varsseveld was geheel linkshandig. Werd net zolang met een rietje geslagen totdat ik rechts schreef. Mijn schrift is daardoor daarna nooit bijzonder geweest en nog niet. Dat linkshandige creatiever zijn in oplossingen van problemen e/of kunst is bij mij juist gebleken. Ik heb nog op mijn 50jarige leeftijd de 7 jarige kunstacademie gaan volgen met goed resultaat. Schilder en geef schilderles. Johan Ruesink Ede
ik ben links .geboren 1945.op de lagere school kreeg ik met een liniaal op mijn vingers ik moest rechts schrijven.ik doe alles links.behalve schrijven.dat is er in geslagen.annny coenen
Ik ben van 1956 en heb zelf nooit een probleem gehad met mijn linkshandigheid. Alleen op de lagere school schreven we in het begin nog met inkt en een kroontjespen. Altijd vlekken in mijn schrift. En de handwerkjuf werd altijd chagrijnig als ze mij iets voor moest doen of corrigeren
Ja want dan ervoer ze als rechtshandige eens wat linkshandigen zo vaak moe(s)ten meemaken.......
Goedemiddag, Ook ik ben linkshandig, geboren in 1946. als ik met mijn linkerhand wilde schrijven kreeg ik met een liniaal een tik op mijn vingers, dat heeft veel impact op mij gehad. Dochter en een kleindochter zijn ook links, Gelukkig hebben die wel links mogen schrijven. Vriendelijke groet, Cootje IJsselstein-van der Wel.
ik kreeg elke dag tikken met een stok van RONDHUIS EN SPEKHORST OP DE ST JAN IN ENSCHDE
Ik ben in 1946 geboren en ging naar de christelijke lagere school in de Frauenhoferstraat in Amsterdam Watergraafsmeer. Ik heb verschillende juffen en een meester gehad. Geen van hen heeft gevraagd aan mij om rechts te schrijven. Ik heb altijd met mijn linkerhand geschreven en heb een mooi handschrift.
Ik was gelukkig een van de linkshandigen die niet met de rechterhand moesten schrijven. Dit was in 1950 op de OLS in Herbayum
Wij woonde in Den Bosch en ging uiteraard naar een katholieke jongens school. Ik ben links en door een ongeluk met mijn linkerhand in de 1ste klas ben ik rechts gaan schrijven. Ik heb het gevoel dat ze in die tijd(1960) het verband en de omslagdoek langer lieten zitten dan nodig was, tot ik rechts schreef. Voor de rest doe ik alles links, het had tot voordeel dat ik altijd een goede positie had met voetballen. Op een of andere manier speel ik toch rechts voor basebal en golfen. Indertijd begreep ik dat je als katholiek en je was je links, je behekst was, wat een onzin. Wij, linkshandige hebben een streepje voor op de rechts(on)handige vooral op het creatieve en bouwinzicht 😊
Ik ben van 1954 en als kleutertje bij 'de nonnen' werd af en toe het kleurpotlood uit mijn linkerhand getrokken en in de rechter geduwd. Dat voelde zo onnatuurlijk dat ik er opstandig van werd. Terwijl ik verder een heel gezagsgetrouw jongetje was. Dat potlood ging dan ook direct terug zodra ik niet meer in beeld was. In de eerste klas van de 'grote school' werd nog wel geprobeerd om de linkshandigen rechts te laten schrijven maar dat werd geen succes. Wat meegeholpen zal hebben: op een klas van, ik meen, 42 kinderen waren er 11 linkshandig! Daar was voor de juf dus nauwelijks aan te beginnen.
Zoveel mensen die problemen hadden dat ze linkshandig zijn. Ik, uit 1958 mocht links schrijven. Handwerken was een probleem, totdat we samen met de lerares bedachten dat ik tegenover haar kon staan als zij iets voordeed. Althans met borduren ging goed. Haken heb ik van mijn tante geleerd.
gelukkig mocht ik van de juf van de eerste klas links blijven schrijven en mijn leven lang gedaan, nooit problemen gehad.
was in 1956 op de Lombokschool Arnhem
[…] Dit gebeurde er vroeger als je linkshandig schreef […]