De televisie is tegenwoordig niet meer uit de huiskamer weg te denken. SchoolBANK’er Erasmus herinnert zich veel series, programma’s en films en vertelt er over.
Slechts 1 zender
“De tv was eind jaren 50, begin jaren 60 nog een luxe artikel. Gelukkig hadden onze buren er één, een zwart-wit toestel, met zo’n heuse antennemast op hun dak. Er waren toen nog niet heel veel zenders. Het begon met Nederland 1 en daarna kwam het tweede net erbij. Wat ’n geluk dat wij in Limburg vlakbij het grensgebied woonden. Dat betekende dus ook ontvangst van Belgische (Vlaamse & Waalse) en Duitse zenders. Wanneer je naar een buitenlandse zender wilde kijken, dan schakelde je via zo’n speciaal insteekplugje aan de wand. Ik herinnerde me ook nog ’n apart kastje op het tv-toestel voor de fijne kanaalafstemming, anders kreeg je ‘sneeuw’ op het scherm. Voor het geluid of om van kanaal te wisselen moest iemand opstaan om naar ‘de knoppen’ te lopen.”
Een middagje tv-kijken zag er als volgt uit:
“In ’t begin werd ’n paar centjes als kleine bijdrage door de familie gevraagd, ter ondersteuning van het destijds te innen kijkgeld. Voordat je hun huiskamer betrad, moest je eerst je schoenen in de gang uitdoen. Dan mochten de kinderen op de grond plaatsnemen, voor het tv-apparaat. Daar zat je dan met z’n allen geboeid en gekluisterd, ‘kassie-kijken’ naar een favoriet programma. Bij spannende series was de huiskamer dan ook tjokvol… Was er geen plekje meer over, dan kon je vanaf het zijraam alsnog meekijken, maar dan wel zonder geluid.”
“Destijds keken we naar Nederlandse producties als: Swiebertje, Mik & Mak, Okkie Trooy en Pipo de Clown. Maar ook naar Engelstalige series als: Bonanza, Ivanhoe, Rin-Tin-Tin, Lassie, Rawhide en The Virginian. Of naar slapsticks als: Laurel & Hardy (Dikke & Dunne), Charlie Chaplin, The Comedy Capers of The Young Rascals. Ook de spannende avonturenfilms van Tarzan, Errol Flynn, of van Sabu, een Indiase weesjongen die opgevoed werd door olifanten waren favoriet. Educatieve series over de natuur en dieren, zoals “Luipaard op schoot” had je destijds ook. Op de Vlaamse zender BRT was een zeer spannende jeugdfeuilleton “Kapitein Zeppos”, met veel actie en achtervolgingen.”
Het Philipskastje
“Toen wij zelf thuis zo’n zwart-wit Philipskastje konden aanschaffen, kon je dan ook je eigen voorkeur bepalen. Dan was je niet zo afhankelijk van anderen. Ja, we hadden ook een eigen antennemast op ons dak. Thuis keken we veel naar muziekprogramma’s: Top of Flop (Herman Stok), Fenklup (Sonja Barend), Shindig!, Hullaballoo, Hollywood à Go Go, WAUW!, Moef Ga Ga. En op de Duitse zenders: Beat-Club, Musik aus Studio B (Chris Howland). Daarnaast waren er toen leuke familieseries als: Stiefbeen en Zoon, The Dick van Dyke Show, Car 54, The Lucy Ball Show, Peyton Place, Jason King, Dr. Kildare, Dr. Ben Casey en Moeder’s wil is wet. Of wat spannende misdaadseries als: De Wrekers, The Man from U.N.C.L.E., Mission Impossibe, The Fugitive, The Saint en The Untouchables (Elliot Ness).
Inmiddels werden de tv-toestellen steeds moderner en deed de kleurenuitzending haar intrede. Nou werkelijk, je kéék je ogen uit: Flipper, Daktari, High Chapparell, Fantastisch!”
“Maar ja, je moest nog steeds wel opstaan en naar het toestel lopen want er was nog geen afstandbediening. Ja, tv-kijken was toen echt een héle belevenis. En zo’n beleving met nostalgische herinneringen mag je best blijven koesteren.”
Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen persoonlijke herinneringen bij televisie kijken. Voor welke televisieprogramma’s bleef jij vroeger thuis en bij het horen van welke begintune weet je nog precies waar en met wie je was? Schrijf een verhaal met je herinneringen aan je favoriete programma’s en de bijbehorende rituelen en deel ‘m in de reacties.
Reacties 40
Wat ik me kan herinneren is dat we op woensdag middag naar de buurvrouw gingen om daar een kinderprogramma te kijken. In die tijd was tv nog heel bijzonder. Programma’s weet ik niet meer wel de omroepster “tante Annie of Hannie” Die aan het eind van het programma altijd zwaaide en wij natuurlijk terug zwaaien.
Wij verhuisden naar een nieuwbouwwijk we konden tv plus antenne op dak overnemen. Een harde wind sloeg onze antenne van dak. Met een draad binnen antenne. Dat werkte niet. Maar al gauw kregen we in onze buurt een centrale antenne. Toen hadden we zeer goed ontvangst. We genoten van alle series. Niet te vergeten de Europacup waar ajax 3 maal achterelkaar won. Tv heeft ons veel opgeleverd. Met de komst van commerciële tv ging de kwaliteit achteruit. Nu neemt reclame al zoveel in dat ik daarom nauwelijks of geen commerciële zenders kijk. Mis de sfeer van de jaren 60.
We keken vroeger vaak bonaza . Het was een.leerzwame serie . Jammer dat er geen oude serie meer worden gedraaid op tv
bonaza is nog wel op dvd te verkrijgen.
Kapitein Zeppos de tijds Capsule
Okkie Trooij keken wij bij de overburen en toen wij zelf tv hadden keken we Swiebertje, Ja zuster Nee zuster, Ed &b Ebbeltje, Lassie, Rawhide en Bonanza.
Ik kan mij niet anders herinneren dat mijn ouders altijd al een televisie hadden. Het was dus bij ons een konen en gaan van buren en vriendjes. Alle series die al genoemd zijn kan ik mij met veel plezier goed herinneren
The Thunderbirds vond (en vind ik) geweldig. Maar ook op zaterdagavond Swiebertje. Of op zondagavond series als Voyage to the bottom of the Sea, Kapitein Zeppos, Floris, Catweazle, Ivanhoe, Rawhide Maar ook Batman, de Wrekers, Toppop, The Monkees, Ja Zuster, Nee Zuster, Schaep met de vijf poten, Pipo de Clown, Pippi Langkous zijn programma's die op m'n netvlies staan. Van de meesten zou ik de begintune herkennen.
Volgens mij ook vier veren waterval en Okki pepernoot
Wij woonden in Eindhoven en keken in de jaren vijftig vaak naar de Duitse zenders omdat de Nederlandse zenders nog niet zoveel te bieden hadden. Goede showprogramma’s met Hans-Joachim Kulenkampff. Mijn moeder was opgegroeid in Venlo en sprak goed Duits. Op die manier heb ik de Duitse taal ‘opgepikt’ en ik sprak daardoor al redelijk Duits toen ik die taal als vak kreeg op de HBS. Ook herinner ik mij nog de eerste Nederlandse sciencefictionserie ‘Morgen gebeurt het’ met Ton Lensink (met zijn mooie donkere stem) als professor Plano (uitgezonden van 1957-1959). Wat was dat spannend. Jongeren kennen hem als Tita Tovenaar (1972-1974). Mijn vader had op het dak een draaibare antenne gemaakt die met de hand bediend moest worden. Bij wijziging van zender moesten we dus ook naar buiten om de antenne in de juiste richting te draaien, tot binnen werd geroepen dat hij goed stond. Wat een mooie tijd en wat een behelpen vergeleken met zo’n 60 jaar later.
Toen ik heel klein was Ricky en Slingertje. Floris,Catweazle,Thunderbirds,Pippo de Clown,Q en Q,stuifesin,de weg naar hammelen.
Wij kregen in 1963 tv thuis, maar moesten ons abonnement op "Donald Duck" stripverhalen opgeven om dat geld te gebruiken voor de tv licentie.
Ik keek vaak naar Floris en volgens mij op woensdagmiddag met vriendjes in de huiskamer voor de tv een pakje biscuitjes op tafel met een kopje thee het kleine huis op de prairie kijken en zaterdagse was het Stuif es in
Wij kregen in 1962-3 tv thuis, en een van de eerste dingen die ik erop zag was de reportage van Kenedy die werd doodgeschoten. Ik rende naar het clubhuis aan de andere kant van de straat en schreeuwde dat Kenndy was doodgeschoten. Ik wist toen eigenlijk niet eens wie hij was - ik was 11 jaar oud.
Ik heb het genoegen gehad om als 'amateur' 2x in één week voor de zwart/wit televisie te zijn geweest in 1960. Iedereen die een TV had moet het dus gezien hebben want er was maar één zender. De eerste keer met mijn band Los Hijos del Sur (1e prijs Loosdrecht Festival) en de 2e keer met The Honolulu Minstrels als Hawaïgitarist.
ah ja, begin jaren '60 woensdag middag 17:00 . . . . alle buurkindjes met ons mee naar binnen om Dappere Dodo te kijken . . . met OOK . . . . Mik en Mak met mijnheer HumDrum ☺ veel van de de rest is al genoemd
Toen wij nog geen t v. hadden keken wij bij de buren op zondagmiddag Bonanza. Op Nederland De Verrekijker We hadden zelf een 2ehands tv (kan uit Duitsland )een echte Grundig. Als je naar Duitse zender wou kijken, moest je de stekker ompluggen ( toen nog lintkabel) van de antenne voor ontvangst van Nederlandse zender naar de tweede antenne om de Duitse zenders te ontvangen. Shows van Rudy Carel en waren populair. Lou van de Burg met een kwartje per seconde.
Schaatsen kijken (Ad en Keesie) bij de uren alles zwart wit
Het huisje van de vier windstreken met meneer Humdrum en oma Tingeling. Geweldig.
Geachte Redactie Schoolbank.nl, Ik voel me vereerd en bevoorrecht dat jullie mijn eigen persoonlijk verhaal (nostalgische jeugdherinneringen) hebben gepubliceerd, en dat ik dat hier weer terug kan lezen... 'Feest der herkenning'. Bedankt hiervoor! Terima Kasih! ;)
Ik keek op Zaterdag avond vaak naar Kopspijkers dat was leuke satire,dat mis ik nu op de Zaterdagavond Van der Laan Woe doen het ook leuk met nu even tot hier een nieuws satire programma. En ik keek ook vaak naar Raymann is laat die doet ook iets goeds voor de samenleving.Hij laat mensen in hun waarden. Ik kijk nu veel sport op televisie,maar er is in mijn ogen teveel voetbal op televisie waar teveel over geanalyseerd wordt. Ik hou meer van de radio vroeger had je de Hitmix op Veronica FM en later Yorin FM met Martin Pieters en DJ Synchro.En de Powermix op Radio 538 met Dennis Verheugd DJ Devious.
Gelukkig hadden wij geen televisie.
Mijn eerste tv was in 1948 15 cm beeld, Uitzending van philips exp
The thunderburds, hadiemassa, stuif es in, ren je rot.
Leuk om al die programma-namen weer terug te zien. De meeste kende ik nog wel. Rond 1964 kwamen er ook nog uitzendingen vanaf het REM-eiland voor de kust bij Noordwijk onder de naam TV Noordzee (later de TROS). Daar had je een 'illegale' TV-antenne voor nodig die je dan op de zonder (uit het zicht) moest plaatsen. De uitzendingen van TV Noordzee duurden overigens maar kort.
Voor zwieber Patonplace De 2.ouwe wijze me dikke sigaar op het stoepje voor het.huis engels serie Lusy bal contion stuif is in ria bremer Wij hadde atenne opt dak Toen was het saome zijn gselii
Ik zag Starsky and Hutch, Battlestar Galáctica, Charlie's Angels, Fantasy Island, Tenspeed and Brownshoe, enz
Walter and Connie, engelse les op de TV. Spelenderwijs sprak ik een flinke mond engels, met prachtige uitspraak, mn hele leven plezier van gehad. Dan Flipper, Floris, Catweazle, Lassie, Swiebertje, wie van de drie, Paulus de boskabouter alleen op de radio gehoord ... Daktari, Bonanza, Rawhide, voor de vuist weg met Willem Duys. Bij ons thuis was sinds '55 een TV, ken geen leven zonder ...
het eerst TV gekeken .was in 1953 met de overstroming in zeeland in dorp een man {han de wegenwacht] had voor zijn werk een grote hoge antenne en TV natuurlijk maar in de kop van friesland kon je hilversum haast niet ontvangen ,dus maar aan de knoppen draaien. toen we thuis kwamen zei mijn vader als het zo moet krijgen we geen TV later toen de antenne in smilde kwam was het veel beter. in onze straat starte een TV zaak [een goed vriend][ ik deed aan schaatsen/wielrennen ]hij komt en zei:ik weet zeker jullies zoon wil graag de toer de fransh zien zo ik plaats een TV en als je hem daarna niet meer wil haal ik hem weer op. hij is gebleven [alleen TV van 7 tot 10 ]eerst advertenties 1/2uur en gingen we naar de movies. alles verandere :eerst met 7 kinderen ieder kwam thuis met een verhaal nu was het kop dicht we kijken TV, kunnen niets .horen ook toen we thuis kwamen uit canada in 1970 ging TV voor een visit in mijn begrip totaal verslaafd.
DAPPERE DODO. ANNEMIEKE.
1969, hele nacht opblijven om "live" de maanlanding te bekijken, met commentaar van Chriet Titulaer.
Ik ben zelf uit 1961 en wij hadden tot zover ik het weet altijd een tv al was het een zwart-wit toestel ik mis het wel. ja Zuster, Nee Zuster is helaas nooit meer te zien, net als de originele Schaep met de vijf poten en andere op Ampex video banden gefilmde series of praat programma`s zoals voor de vuist weg. Op dvd nog te vinden is Pipo de Clown , Bonanza, de Fabriek, Dagboek van een herdershond, Star trek maar daar wordt soms echt extreem hoge prijzen voor gevraagd. En het leukste programma vond ik wel (zittend voor de tv :)) Ren je rot en stuif is in en later Teleac en nu nog steeds Star trek!. Zelf heb ik geen facebook maar als het goed is heb je daar "Tv zoals het vroeger was" en ook op Youtube is deze te vinden. En wie kan Poets nog herinneren? waar bij mensen op straat in de maling werd genomen. Mijn broer en ik zijn toen op de westermarkt in de Jordaan nog eens tijdens het spijbelen nog bij zo opname geweest en moesten het aan me moeder uitleggen wat we daar die dag deden op me kop gekregen? dat niet omdat de dag er na toch vakantie was.
Ik vergeet nog een serie waar ik echt veel herinnering aan heb Belle ET Sebastian ofwel Belle en Sebastiaan dat gin over een jongen die een Pyreneese berghond ook wel Pyreneese herder genoemd had en daar veel adventure mee beleefde. Deze heb ik zelfs op dvd staan en Terry de Slingeraar en zo heb ik nog een paar waar ik nu even niet op de naam kan komen waar ik graag naar keek.
https://www.youtube.com/watch?v=xc-yG06NPq0 het liedje uit Belle en Sebastiaan Helaas kan je hier de tekst niet achteraf aanpassen Belle ET Sebastian moet namelijk Belle ET Sebastien zijn. De jongen Mehdi El Glaoui was de zoon van de schrijfster https://www.kindertvgeheugen.nl/series/serie-overzicht/2302-belle-en-sebastiaan-1965
Wij kregen de eerste Philips tv op 14 mei 1960 is mij verteld. Met zo''n knop aan de zijkant, boenk boenk, van Nederland 1 naar 2. Swiebertje, kapitein Zeppos met de mooie muziek van Bert Kaempfert, living it Up. Ja zuster nee zuster, de Verrekijker, Pipo de Clown, Mies Bouwman, Berend Boudewijn, deelnemers die sketches na moesten doen die bijvoorbeeld Johnny en Rijk voordeden. Als j
Ik heb nog zo'n oude TV, loodzwaar om te tillen.
Yep. The neighborhood kids came to our house every Wednesday afternoon to watch. The all sat on the floor in front of the tellie.I remember pipo the clown, Wie wil mijn marmotje zien. And evening TV. Hotel Hommeless.
Ik ben zelf van december '63. Wij kregen televisie in '64. ik ben dus opgegroeid met: Pipo de Clown, Paulus de Boskabouter, The Thunderbirds, Zorro, Swiebertje, Q en Q en Stuif es In. Naar die laatste ben ik zelfs met school naar toe geweest.
Begin jaren van de T.V. Kinderen gingen kijken in de buurt wie een antenne op het dak had staan. Je belde beleefd aan en vroeg of je naar het kinderprogramma om 17.00 uur mocht komen kijken. Je was niet alleen, vele kwamen uit grote gezinnen zodat een huiskamer al gauw volzat. Soms moest er voor betalen ongeveer 5 cent en schoenen uit bij de deur. De kinderprogramma's werden op woensdag en zaterdagmiddag uitgezonden. Meestal begon zo'n programma met De Verrekijker. Nieuwtjes/ontwikkelingen vaak op innovatief gebied meestal uit het buitenland. Er werd geraden welk land aan bod kwam, meestal begon het met Japan.Dan volgde de programmering om de zoveel tijd Dappere Dodo, Morgen gebeurt het met Ton Lensing en Ageeth Scherphuis (die ook tv omroepster was) Apie Joekie en Flop de ballon, Koko de vliegende knorrepot, Kantjil een animatie/teken verhaal en later Pipo, Rikkel Nikkel, Mik en Mak etc. Ouderen bleven in de beginjaren verstoken van TV. Sommige mochten om geloofsredenen geen TV in huis hebben, het was het oog van de duivel. Anderen die de TV voor 'zichzelf' hielden en zij die om geloofsredenen geen TV zouden mochten hebben, installeerden hun antenne hoog op de zolder. Aanschaf van een TV was destijds erg prijzig rondom de 1000 Gulden en dat voor een zender die pas dagelijks om 19.00 uur in de week begon. Ouderen keken dan naar een Kwartje per seconde een quiz van Lou van Burg en later de shows van Dorus, Snip en Snap, De Mounties en vanuit Duitsland het Hazy Osterwals Sixtet. Wij kregen in 1963 een TV, tweedehands een combinatie met radio Merk Graetz. Daar moesten we thuis wel allemaal een krantenwijk voor lopen.
Mijn kinderjaren begonnen met een enorme kleuren-tv, mijn vader wilde graag het eerste zijn met van alles. Zes knoppen zaten erop, die je heel ingewikkeld met wieltjes en palletjes op een kanaal kon instellen. Nederland 1 en Nederland 2, en heel beroerd in midden-Nederland Duitsland. Later kwam de kabel-tv en toen was Duitsland goed en er was ook een Belgische zender. Ik had een oom, die een hele hoge mast op zijn dak had gezet en die kon Duitsland wel aardig goed ontvangen, en dat deed hij vooral omdat hij graag naar Duits voetbal keek.