Ga naar de inhoud

Mijn eerste computer was een…

Update:


Hoewel ik niet echt een digibeet ben, de meest noodzakelijke dingen als internetbankieren lukken wel, heb ik soms het gevoel dat ik een stuk computerervaring mis. In mijn huidige werk heb ik het in elk geval niet vaak nodig gehad.

Home computer

Dat terwijl wij al vroeg in de jaren ’80 een home computer (geen pc dus) in huis hadden.

Een home computer is de benaming voor een computer die in de jaren ’80 en ’90 thuis gebruikt werd en geen IBM of Mac was. Het waren eenvoudige computers die in het toetsenbord ingebouwd waren. Als beeldscherm kon vaak een televisie aangesloten worden.

Meestal werden ze gebruikt voor spellen en administratieve programma’s. Veel fabrikanten produceerden ze zoals Commodore, Philips en Sinclair.

Sir Clive Sinclair


Als eerste schaften wij de Sinclair ZX Spectrum aan, van Sir Clive Sinclair, die in 1982 werd uitgebracht. Nog niet zo lang geleden is hij overleden. Misschien kun je je die (soort) automobiel nog herinneren die hij ook bedacht heeft?

Commodore 64


Een ander beroemd model is de Commodore 64, in januari 1982 uitgebracht.

De Commodore 64 is duidelijk te herkennen want nogal robuust. Als je ooit de eigenaar was van zo een computer weet je wat er allemaal bij kwam kijken. Cassetterecorders, tapes, diskdrives, floppy’s etcetera. Een echt goedkope hobby was het niet.

MSX


In januari 1982 introduceerde de ASCII corporation de MSX standaard. De bedenker hiervan was de Japanner Kazuhiko Nishi (Machine with Software exchangeability). Ook werd Microsoft Extended Basic gebruikt. Verscheidene Japanse merken produceerden ze. De eerste machines werden in Europa in 1984 verkocht.

Computerlessen op school


Al deze systemen werden snel overvleugeld door de pc. Ook op de basisschool moesten de kinderen al vroeg aan de computer. Ouders werd gevraagd te helpen bij de computerlessen. Dit was meer om ze vertrouwd te maken met het gebruik van zo een machine.

Heb je nog zo’n apparaat?

Mocht je nog zo een oud apparaat hebben, er zijn overal in het land gebruikersgroepen (HCC) die regelmatig bijeenkomen. Voor de gezelligheid, spelcompetities of reparaties. En anders zet je hem op Marktplaats. Belangstelling genoeg

Reacties 11

  1. avatar
    mariel lavrijsen

    Zelf heb ik nooit een computer gehad en vond het lange tijd overbodige luxe, tot ik bepaalde mogelijkheden ontdekte...Al jaren ben ik er toch heel blij mee.

  2. avatar
    Sicco Oosterhoff

    ZX81 van Sinclair

  3. avatar
    Harry van Wees

    P2000 van Philips, zag je ook bij de Rabobank destijds.

  4. avatar
    Henk de Henk

    Met een harde schijf van wel 20 MB!!!!

  5. avatar
    Adri van den Berk

    Zelf maak ik deel uit van de generatie die is opgegroeid in tijden waarin we gebruik moesten leren maken van digitale technologieën. Schertsend worden wij weleens de ‘inboorlingen’ genoemd. In 1989 kreeg ik mijn eerste computer. Een Apple! Met een klein vierkant schermpje. De tekst werd geprojecteerd op een zwarte achtergrond met heldere groene letters. De computer zat ingebouwd in het kleine toetsenbord. Voorheen op de typemachine kon je de typefouten alleen laten verdwijnen met vloeibaar typex of met een klein velletje typex-papier. Je plaatste het velletje dáár waar je op het papier de verkeerde letter had ingetikt, en sloeg daarna de juiste letter tegen dat velletje aan. En dan was de fout gecorrigeerd. De computer was voor ons een revolutionaire vooruitgang. Ik vond het geweldig dat ik voortaan teksten kon verplaatsen. Maar een muis was er nog niet. Wel in het veld tegenover ons... Alles wat je typte kon je opslaan op een ‘floppy’. Dat was een back-up. Een vierkant dun stuk plastic bedekt met een magnetiseerbare laag en gevat in een vierkant of rechthoekig omhulsel. Toen ik werd gevraagd om een toespraak te houden in een huwelijksdienst (de man was computerdeskundige) kan ik me nog goed herinneren dat ik zei: “Laat je huwelijk geen floppy worden! En blijf compatibel!

  6. avatar
    Ron Waasdorp

    Begonnen met een Timex 1000, een kloon van de zx 81, daarna nog een MSX, Veel op die dingen geleerd en gedaan, vooral het zelf programmeren was leuk om te doen!

  7. avatar
    Sibo Buringa

    Ik heb nog een Sym1 computer (opvolger van de bekende KIM1) Gebaseerd op de 6502, een beetje vergelijkbaar met de Commodore 64, dus met cassette bandjes etc, los keyboard en BASIC naast programmeren in machinetaal (uiterst leerzaam) Ik kom nog uit de laatste lichting HBS, waarnavia de Mammoetwet HAVO, MAVO etc kwam voor anderen...

  8. avatar
    Ton Tops

    Ik ging bij Vroom&Dreesman Eindhoven de ZX81 uitproberen, de voorloper van de ZXspectrum. slechts ;-( 270 gulden als ik me goed herinner; werkgeheugen 4Kbyte. uiteindelijk de Oric aangeschaft (zie https://stringfixer.com/nl/Oric_Atmos) voor vele honderden guldens 64Kbyte. Veel nachtbraken om mnemonics en machinetaal te beheersen van 6502A processor. Alle spullen kwijtgeraakt na verhuizing in 2006, in 2004 werkte alles nog

  9. avatar
    Dick Bär

    In 1985 ging ik vanuit mijn woonland Argentinië mijn ouders in Nederland opzoeken. Pa had kort tevoren een Commodore-64 gekocht,met het idee om mij die eventueel cadeau te doen, want ik had plezier in programmeren, en daarbij zou de Commodore mij zeer te pas komen. De moeilijkheid was dat de invoer van huishoudelijke electra, en zeker van computers, in Argentinië was verboden. Natuurlijk zijn er wegen om aan die hindernis te ontkomen. Ik kende er geen, maar een familielid van mijn vrouw hoorde van mijn twijfel en bood me de onverwachte hulp van een collega van hem die regelmatig naar andere landen reisde, en die ervoor zou zorgen dat de juiste douanier een andere kant zou opkijken, of desnoods de koffers formeel zou openen en net doen of hij ze inspecteerde. Met de hand op mijn hart, als rechtschapen employé van een gerenommerde handels bank zag ik tegen die handelswijze op. Maar praktisch rederend, het gebeurde dagelijks [Cosí fan tutte, iedereen doet het, nietwaar?], maak er nou gebruik van! Als passagier zou ik immers niets onbehoorlijks hoeven te doen? Zelden heb ik zóveel spijt gehad van een beslissing. Wat er ook fout is gegaan, de persoon in kwestie bleek niets te hebben geregeld, dus de computer werd onherroepelijk in beslag genomen. Triest einde van een veelbelovend geschenk! .+

  10. avatar
    Marinus Beers

    Ik heb altijd gedacht: "ik koop pas een computer als ik er echt een nodig heb". En in 1999 was het zover, omdat ik in de winter wat free-lance vertaalwerk deed en men me vroeg dat per email te versturen. Aangezien ik via verschillende banen een beetje ervaring had met zowel Windows- als Apple computers, was voor mij onmiddellijk duidelijk dat het géén Windows-PC, maar een Apple moest worden, en zo kocht ik een Apple iMac. Die uit 1999 werkt nog steeds (weggegeven aan een vriend die hem nog steeds gebruikt), maar ik ben inmiddels wel een paar versies verder.

  11. avatar
    Alex Van den Wildenberg

    Leuk om deze foto te zien van een klas vol computers. Ik heb (deze) TRS-80 Model III computers verkocht bij Tandy in Eindhoven waar ik toen werkte. Het begon allemaal met de TRS-80 model 1 een los beeldscherm, los toetsenbord en een cassetterecorder en een standaard geheugen van 16k, nu bijna niet voor te stellen. Later werd de Model III geïntroduceerd en die was ook verkrijgbaar in een uitvoering met 1 of 2, 5 1/4 inch floppy disk. Wat een enorme sprong met wat we vandaag hebben.