De Wonderpan was een populaire kookpan in de jaren ’70 en ’80 die in staat was om snel en gemakkelijk heerlijke maaltijden te bereiden. Hoewel het misschien een oud keukenapparaat lijkt, zijn er nog steeds veel fans van de Wonderpan én de recepten die ermee kunnen worden gemaakt. In dit artikel zullen we enkele oude Wonderpan recepten delen, speciaal voor vintage kookliefhebbers.
Van stoofschotels tot cakes, deze gerechten zullen je zeker terugbrengen naar de tijd van de Wonderpan.
Wat is een wonderpan?
De Wonderpan was een populaire kookpan uit de jaren ’70 en ’80 die in staat was om snel en gemakkelijk heerlijke maaltijden te bereiden. Deze nostalgische pan was multifunctioneel. De Wonderpan wordt gebruikt voor verschillende kookmethoden, zoals bakken, stomen, koken en braden. Dit maakt het een handig hulpmiddel in de keuken omdat het meerdere taken kan uitvoeren zonder dat je verschillende pannen hoeft te gebruiken. Het is ook niet heel gek dat steeds meer mensen met deze pan koken, want hij werkt heel goed op laag vuur. De pan is daarom energiezuinig en helpt om de energierekeningen te verlagen. Alle kleine beetjes helpen, moeten we maar zeggen. Bovendien wordt de warmte goed verdeeld en vastgehouden, waardoor het voedsel gelijkmatig wordt gekookt en de kooktijd wordt verkort.
7 overheerlijke Wonderpan recepten
1. Stoofschotel met gehaktballetjes
Ingrediënten:
- 500 gram gehakt
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 paprika’s
- 2 blikjes tomatenpuree
- 1 blikje gepelde tomaten
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Hak de uien en knoflook fijn en snijd de paprika’s in kleine stukjes.
- Meng het gehakt met de helft van de uien en knoflook, paprikapoeder, zout en peper en draai er kleine gehaktballetjes van.
- Verhit de Wonderpan en bak de gehaktballetjes bruin.
- Voeg de rest van de uien, knoflook en paprika’s toe en bak kort aan.
- Voeg de tomatenpuree en gepelde tomaten toe en laat sudderen tot de saus dikker wordt.
- Breng op smaak met zout en peper.
2. Rijst met kip en groenten
Ingrediënten:
- 500 gram kipfilet
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 courgette
- 2 kopjes rijst
- 4 kopjes water
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Snijd de kipfilet in kleine stukjes en bak ze in de Wonderpan tot ze gaar zijn.
- Hak de uien en knoflook fijn en voeg ze toe aan de pan en bak kort aan.
- Snijd de paprika’s en courgette in kleine stukjes en voeg ze toe aan de pan.
- Voeg de rijst en het water toe en breng aan de kook.
- Laat sudderen tot de rijst gaar is en het water is geabsorbeerd.
- Breng op smaak met zout en peper.
3. Appelcake
Ingrediënten:
- 3 appels
- 2 eieren
- 200 gram suiker
- 200 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 100 gram boter
Bereiding:
- Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
- Klop de eieren en suiker samen tot een lichtgekleurd mengsel.
- Voeg de bloem, bakpoeder en kaneel toe en meng goed.
- Smelt de boter in de Wonderpan en voeg het beslag en de appels toe.
- Bak op laag vuur tot de cake gaar is en een mooie goudbruine kleur heeft.
4. Pizza in de Wonderpan
Ingrediënten:
- 2 cups bloem
- 1/2 eetlepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1/4 cup olijfolie
- 1/2 cup warm water
- Tomatensaus
- Geraspte kaas
- Toppings naar keuze
Bereiding:
- Meng in een kom bloem, zout, suiker en bakpoeder.
- Voeg olijfolie en warm water toe en meng tot een deeg.
- Rol het deeg uit tot een ronde vorm die in de Wonderpan past.
- Voeg de tomatensaus, geraspte kaas en toppings naar keuze toe.
- Bak in de Wonderpan op laag vuur tot de kaas gesmolten is en de korst goudbruin is.
5. Cheesy omelet in de Wonderpan
Ingrediënten:
- 4 eieren
- 1/4 cup melk
- 1/2 cup geraspte kaas
- 1/4 cup fijngesneden ham
- Zout en peper naar smaak
- Boter of olie om te bakken
Bereiding:
- Klop in een kom eieren, melk, zout en peper.
- Voeg geraspte kaas en ham toe en meng.
- Verwarm de Wonderpan op laag vuur en voeg boter of olie toe.
- Giet het eimengsel in de pan en bak tot de omelet gaar is en de kaas gesmolten is.
6. Wonderpan brood
Ingrediënten:
- 2 cups bloem
- 1/2 eetlepel zout
- 1/2 eetlepel suiker
- 1 eetlepel droge gist
- 1/2 cup warm water
- Olijfolie
Bereiding:
- Meng in een kom bloem, zout, suiker en droge gist.
- Voeg warm water en olijfolie toe en meng tot een deeg.
- Rol het deeg uit tot een ronde vorm die in de Wonderpan past.
- Laat het deeg in de Wonderpan rijzen op een warme plaats gedurende 30-45 minuten.
- Bak het brood in de Wonderpan op laag vuur tot de korst goudbruin is.
7. kip en groenten in de Wonderpan
Ingrediënten:
- 4 kippenbouten
- 1 ui, gesneden
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2 paprika’s, gesneden
- 2 courgettes, gesneden
- 1 blikje tomatenblokjes
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
Bereiding:
- Verwarm de Wonderpan op middelhoog vuur en voeg olijfolie toe.
- Bak de kippenbouten in de pan tot ze aan alle kanten bruin zijn. Haal ze uit de pan en zet opzij.
- Voeg de ui en knoflook toe aan de pan en bak tot ze zacht zijn.
- Voeg de paprika’s en courgettes toe en bak tot ze gaar zijn.
- Voeg de tomatenblokjes toe en breng op smaak met zout en peper.
- Leg de kippenbouten terug in de pan en laat het geheel sudderen op laag vuur tot de kip gaar is en de groenten zacht zijn. Serveer warm.
Hulp nodig bij het bakken van de cake? Bekijk dan deze video!
Eet smakelijk! Wat is jouw favoriete recept op de wonderpan?
Meer blogs:
Reacties 5
Volgens mij bestond die wonderpan al in de JAREN 30, heb ik wel eens horen vertellen. Dan kon men iets bakken, zonder een grote oven te hebben , vr,gr. Salomon P. J. Dingsdag
Leuk, tegenwoordig is in de caravan en camperwereld ook zoiets nog in trek, de Omnia pan. Zelfde principe, alleen een gaspit nodig.
ken ik niet
[…] 7 heerlijke oude Wonderpan recepten die nog steeds geliefd zijn […]
[…] 7 heerlijke oude Wonderpan recepten die nog steeds geliefd zijn […]