Ontdek PLUS

Pieter Kerstens

Kent 0 personen

Burg. staat -
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Pieter Kerstens en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Pieter Kerstens heeft 0 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    De meeste leerkrachten uit "mijn" tijd kan ik me nog goed herinneren, met vooraan Dr.

    De meeste leerkrachten uit "mijn" tijd kan ik me nog goed herinneren, met vooraan Dr. J. Meerdink, rector en leraar klassieke talen; en Ben Groeneveld, conrector en leraar wiskunde (de rooster ritselaar). De leraren klassieke talen Hoendervanger, Ketelaars (Ketelbus) en Kat (piep met muis); De leraren Nederlands Hijmans (Heipaal) en van Slooten (de alternatieve de Jonge heb ik niet gehad); De leraren moderne talen (Ma) Klop, van Velzen (met zijn legendarische schoolbord), Landa (wir lassen die Buecher geschlossen), Meidertsma, Alberts (mijn eerste klasseleraar), Smeenk en mevrouw Groeneveld; De leraren geschiedenis Belterman en van Dijk, voor mij allebei de beste docenten van de school; De leraar tekenen Bungener (Bungel) (want zijn opvolgster 'oma Tingeling' heb ik nooit gehad); De leraren wiskunde Sluiter, Bravenboer en van Manen (Koken heb ik nooit gehad, Groeneveld is al vermeld); De leraren exacte wetenschappen Maathuis (dat was ook een hele goeie), ten Broeke (van de dynaaamica), Hulsman (Mats van de rallysport), (Ma) de Boer (van Avogadro) en Oets (jawel, die van Durrell's casuaris en van het WWF); De leraar handwerken Schroeder (beroep op je verstand) en, last but not least, de betreurde Ton van Nie, die van gymnastiek-lessen een echt sportgebeuren maakte. Dan was er nog amanuensis Heemskerk, bij wie je de schoolboeken ging halen, en de concierge Bosman, die zijn vrouw spritsen en cola liet verkopen in de kantine. Als die Bos(jes)man boos was, moest je doen alsof je bang was, dan ging het vanzelf over. Er waren ook nog de secretaresses juffrouw Ceelen, die de boel vakkundig runde en iedereen kende, en een korte tijd van Overzee, waar alle jongens naar keken. Ik herinner me nog levendig de roemruchte treinreis naar Rome met de vijfde en zesde klas van het Gymnasium in september 1970. Dat was een hele belevenis en de heren Meerdink en Ketelaars worden bij deze alsnog bedankt voor hun perfecte inzet. Het jaar daarop bleef ik zitten en kon dat onmogelijk aanvaarden. Toen heb ik, zonder iemand iets te zeggen, meegedaan aan het staatsexamen in Roermond en Amersfoort en dat nog met mooie cijfers gehaald ook, zodat ik het Gymnasium toch netjes binnen de zes jaar heb kunnen afronden. De goede basis die het Lorentz mij reeds had meegegeven zat daar zeker voor iets tussen, ondanks de misperceptie door Ben Groeneveld.

    Lorentz Lyceum, 1966

    In de eerste klas begon ik bij juffrouw Kuijken, een heel aardige juf, die helaas nog voor het eind van het jaar ging trouwen en naar 'ver weg'verhuisde.

    In de eerste klas begon ik bij juffrouw Kuijken, een heel aardige juf, die helaas nog voor het eind van het jaar ging trouwen en naar 'ver weg'verhuisde. In de tweede klas kwam, zag en ging juffrouw van Pruisen (jawel, die er altijd een punthoofd van kreeg). Al in februari kwam juffrouw Fortgens uit Bussum (en wie vergeet ooit haar groene parkieten), die ik ook in de derde klas had. De vierde klas was een hele grote groep, die vakkundig in toom gehouden werd door meester Maertens (als die echt boos werd en vuurrood aanliep had zelfs Robbie Toorenspits daar nog schrik voor...). De vijfde klas was weer een kleine groep, onder leiding van meester Toutenhoofd, die in april verhuisde naar de Biesbosch en helaas opgevolgd werd door een meester de Buijzer. Gelukkig kwam vrij snel daarop de zomervakantie en daarna de zesde klas onder leiding van de altijd rustige meester Rietbroek, die ons alvast moest voorbereiden op het verdere leven... Hoewel ik ze niet als leerkracht heb gehad, herinner ik me nog levendig de dames Hermans, van der Sijde, Birza, van Staveren, Baas en Vet (jawel, die van de bijlessen) en ook de heren Schinning en Calame. En uiteraard ook het hoofd van de school, de heer de Leeuw (door sommigen nogal oneerbiedig aangeduid als 'Dikke Gerrit'), die meer dan eens toevallig afwezig was als Sinterklaas op zijn jaarlijkse bezoek kwam... Die de Leeuw was een fantastisch schoolhoofd. De folklore van het rondgaan met snoep in de klas en langs de andere klassen was een leuke manier om te zien waar de andere groepen mee bezig waren en wie daar eigenlijk allemaal bijzaten. Het toneel op de vrijdagmiddag was altijd een amusante en nuutige afsluiter van de lange schoolweek. Het hield de klas die moest spelen al weken van te voren bezig. Voor de jonge acteurs was het ook een goede oefening voor spreken in het openbaar: velen hebben daar later iets aan gehad. De schoolkrant 'Nutsvolk' was ook leuk. Aan het begin van elk schooljaar werd er op het speelplein altijd fanatiek gekapt met tollen en tegen de herfst werd er tussen het fietsenhok en het houten gebouw 'Hollandsche Leeeuwen' gespeeld. Vanaf de vierde klas begonnen de meisjes met elastieken te spelen, waardoor de bokken en de schapen weer abrupt van elkaar gescheiden werden. We hadden in die tijd geen MP3 of GSM en snoep was toen nog zoet en lekker. Toch waren er waren toen geen dikkerds zoals je er nu zoveel ziet. Dat kwam zeker door de schoolmelk. De bevroren schoolmelk kan ik me niet meer precies herinneren, al was dat spul zonder enige twijfel een collectieve voedselvergiftiging. Elke vrijdag had je weer dat geknoedel met die 65 centjes en als je die vergat had je de volgende week geen melk (Nou, ik heb die centjes dan maar heel vaak 'vergeten'). Jarenlang ging Jan Buisman rond met de kar vol rammelende flessen, want ook de Tetra pakjes bestonden nog niet.

    Nutsschool Beneden Beekloop, 1960