Ontdek PLUS

Paul van der Sneppen

Deze persoon is overleden

    Bekijk het volledige profiel van Paul van der Sneppen en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Paul van der Sneppen heeft 31 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    In 1954 was ik afgestudeerd aan de kweekschool (pedagogische academie heet dat tegenwoordig) en moest mijn militaire dienstplicht gaan vervullen.

    In 1954 was ik afgestudeerd aan de kweekschool (pedagogische academie heet dat tegenwoordig) en moest mijn militaire dienstplicht gaan vervullen. Het werd Maastricht, regiment Menno van Coehoorn. Ik was natuurlijk liever aan het werk gegaan in het onderwijs, maar de dienstplicht ging voor, zo was dat in die tijd. Ik had wel al een gesprekje gehad met mijnheer Guilliet, het hoofd van de school in Philippine. Daar was een onderwijzer ernstig ziek geworden en waarschijnlijk zou die niet meer terug kunnen komen, datw as nog niet zeker, er moesten nog verschillende onderzoeken gedaan worden. Op een dag lag ik op de schietbaan van de kazerne, gereed om een mitrailleur af te vuren, toen de kapitein van onze groep met de jeep kwam aangestoven: "Is er een soldaat Van der Sneppen hier?" Ja, ik dus. Ik moest met hem mee, mijn spullen inleveren bij de foerier en met een gratis vervoerbewijs werd ik naar huis gestuurd. Wat was er gebeurd? Mijnheer Guilliet was met pastoor De Bie naar Den Haag geweest om daar er voor te pleiten, dat ik uit militaire diensdt zou mogen om in Philippine onderwijzer te worden. Dat kon in die tijd in bepaalde gevallen. Ook zo in Philippine. Tijdens de watersnood van 1953 was er wat water over de dijk van de Braakman geslagen, op grondgebied van de gemeente Philippine. Philippine werd daardoor "rampgebied" en onderwijzers die in het rampgebied wilden gaan werken hoefden hun militaitre dienst niet verder vervullen, mits ze drie jaar in het rampgebied werkzaam bleven. Zo ben ik in Philippine beland. (wordt vervolgd)

    De Werf, 1954