Ontdek PLUS

John Heise

Kent 1 personen

DIVORCED
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van John Heise en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    John Heise heeft 14 klassenfoto's en kent 1 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Benedenverdieping, later Lorentzschool genoemd.

    Benedenverdieping, later Lorentzschool genoemd. Zie aldaar.

    valeriusschool, 1949

    1.

    1. Zonder hemd in mijn hempie gezet. Het was een hete droge zomer met veel watersproeiers op de gemeentegazonnen. Ik betreurde het dat we na de middagpauze weer dat donkere gebouw in moesten. Ik zie me daar nog met andere kinderen bij de voordeur staan en zette het ineens op een rennen. Heerlijk nat worden bij tropische temperaturen door dwars door alle sproeiers heen te lopen. Terug in de klas was de juf kwaad. Ze trok mijn hemd uit om buiten op het gazon te laten drogen. Ik werd zonder hemd in mijn hempie gezet. Haar verwijt voelde zo sterk dat ik de woorden nog hoor naklinken. 2. Ik schijn (verhaal van mijn ouders) eens een paar pakjes sigaretten mee naar school te hebben genomen en heb toen iedereen in de klas getrakteerd. Kleine kans, maar weet iemand dat nog?

    Minckelersschool, 1947

    ook Valeriusschool, de oude naam van de Lorentzschool-beneden verdieping.

    ook Valeriusschool, de oude naam van de Lorentzschool-beneden verdieping. Namen die ik ken staan aangegeven op de klassefoto's 1e klas juffrouw Geel (gedeeltelijk?): Voor het begin van de schooluren staan we buiten peletonsgewijs in rijen van vier geordend en marcheren naar binnen (zo ging het niet op de kleuterschool!). 2e klas juffrouw de Bruin (geen herinneringen) 's winters bij vorst werd met emmers water een ijsbaan gecreeerd: in de rij staan, aanlopen, glijden en dan weer aansluiten in de rij. 3e klas mijnheer Vlijm (zware bril, weinig herinneringen) De docenten liepen tijdens de pauze in een rij heen en weer op dat gigantische schoolplein (dat later niet meer dan een brede stoep bleek te zijn). Op de hoek stonden wij de autonummers van langsrijdende auto's te noteren, geen idee waarom. In knikkertijd was het schoolplein een marktplaats met veel geroep om je knikker op een rijtje anderen te mikken (op een afstand gerekend in stoeptegels van 2x het aantal knikkers, dacht ik). 4e klas mijnheer de Koning: Fantastische man, goede verteller, spannende natuurverhalen, mooie solvege-zanglessen (Dona nobis pacem; Vader Jacob in het Frans en als vierstemmige canon). Klasgenoot Robert Kalksma herinnert zich: De kinderen uit andere klassen kwamen op de gang luisteren en onze klasdeur ging dan ook open. Nog een fijne herinnering: het voorlezen op zaterdagmorgen uit "Alleen op de wereld" van Hector Malot. 5e klas mijnheer Snijder in de dwarsvleugel van het gebouw (de afdeling voor de groten). Hij was het oude schoolhoofd, gaat daarna pensioneren. Kwam met de solex naar school (gerepareerd door de vader van klasgenoot Wim Vlijm). Hij had een streng uiterlijk. Iedere dag beginnen met het klassikaal hardop repeteren van de tafels van vermenigvuldiging "nog voordat de deur dicht ging" zo benadrukte hijzelf. 6e klas mijnheer de Ley, ook in de dwarsvleugel van het gebouw, het nieuwe schoolhoofd, een narrige en driftige man ("hoe kan dat nou" zei hij, "dat jij zo'n ellendeling bent en je toch zulke alleraaaaaardigste ouders hebt". En de volgende dag was er weer iemand anders met alleraaaaardigste ouders maar die zelf niet deugde. De Ley was regisseur van het toneelstuk in 1955, iets met Prins Eros (kent iemand dat verhaal nog?) Klasgenoot Wim Vlijm herinnert zich dat De Ley een mijnheer Bos (van de bosatlas) als schoonvader had dat hij zelf ook bijgedragen en correcties aan die atlas heeft gegeven. Helemaal aan het eind van die dwarsvleugel was een kantoor, een ronde kamer met veel ramen, waar De Ley onder meer bijles gaf aan 6e klassers ter voorbereiding op de middelbare school waarvoor een toelatingsexamen nodig was. Ik kreeg samen met Sonja de Graaf en een jongen wiens naam ik graag wil weten, bijlessen. Hij speelde de rol van koning in het toneelstuk.

    Lorentzschool, 1949