Ontdek PLUS

John decloe

Kent 2 personen

Burg. staat -
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van John decloe en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    John decloe heeft 4 klassenfoto's en kent 2 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Na mijn avontuur op het Lyceum via een beroepskeuzetest terecht gekomen in de 2e (!) klas van de LDS in R'dam-Zuid.

    Na mijn avontuur op het Lyceum via een beroepskeuzetest terecht gekomen in de 2e (!) klas van de LDS in R'dam-Zuid. Dat leverde mij een hevige cultuurshock op. In deze periode vooral de nodige kennis en ervaring opgedaan van en met de verlokkingen waaraan je als puber zoal blootgesteld kan worden. Toch ook nog wat opgestoken van Warenkennis (Schulte met een stuk uit z'n schedel in zijn citroën Ami), Muziek (Van der Laan wiens kapsel later door Jules Deelder moet zijn gekopieerd), Reclame (Ouwerkerk, met baard, toffe vent), Handels-rekenen (andere Ouwerkerk, zonder baard, maar met grote ogen, niet zo'n toffe vent), Handenarbeid (van der Gast), Esthetica (kleine man met snorbaard, die zijn enthousiasme over 'Guernica' van Picasso op ons wilde overbrengen, later opgevolgd door Mul?), Kok, goedmoedige onder-directeur (ook al met van dat gladde haar) en de on-ver-ge-te-lijk-e Verkruisen (later in mijn werk nog tegengekomen) en natuurlijk de nestor Van Schelven (oude bokser). Verder had je nog Onderstal (altijd honkbal), Luijkx (Duits, later overgestapt naar de gemeente Rotterdam en werd een collega), Huls (kleine dappere man, vader van veel kinderen) en een leraar Engels wiens zus ook les gaf op de LDS. De namen zijn mij ontschoten. Ik zie me nog samen met Frank Stoevelaar op de brommer naar de Clementstraat rijden. Heel veel namen van medeleerlingen zitten nog in mijn hoofd: Aad Goedhart (fotograaf met een passie voor model Ellis), Jan Harzing (woont in Canada), Miep van Pomeren, Dolly van Tilburg? (twee brutale meiden), Karel Wagenaar, Nelleke Mouthaan, Arie Verhoef, Wim Hoorens van den Berg, gebroeders Koebrugge, Joke Borgmeijer, Inge Vroon, mijn goede vriend Jan Ruigrok, Ton Buitendijk (nu ook een collega), Rini Binnendijk, Ruud Demmenie, Henk van der Linden (die van hasj erg zenuwachtig bleek te worden), Bertus Zandboer, enz., enz.; bij velen schiet me gelijk een verhaaltje te binnen (moet ik overwegen een boek te schrijven?). In de vierde klas (Kralingen) bereikte ik de top van mijn recalcitrantie: feesten, beesten, met als onbetwist hoogtepunt een heuse bezetting van de school. Hoewel ik mijn diploma haalde (wat ik niet echt een prestatie vond) werd ik niet toegelaten op de Middelbare: ik had niet de juiste instelling, aldus de onvolprezen heer J.W. Verkruisen. Gelukkig voor mij had hij het bij het verkeerde eind.

    Gemeentelijke School voor d..., 1967

    Op deze school, die in mijn tijd veel gelijkenis vertoonde met een Engelse kostschool, heb ik bijna vier jaar lang rondgelopen.

    Op deze school, die in mijn tijd veel gelijkenis vertoonde met een Engelse kostschool, heb ik bijna vier jaar lang rondgelopen. De eerste jaren nog les op de zaterdagochtend. Mijn eerste sigaretje opgestoken en enkele diefstallen in vereniging gepleegd bij bakker Van der Meer en Schoep. Pogingen van onder meer rector Walstra en conrector professor Zonnebloem om mij in het gareel te krijgen, moesten uiteindelijk als volledig mislukt worden beschouwd. Als ik weer eens uit een les was verwijderd, moest ik me meestal melden bij Hak, de conciërge, of bij de amanuensis. Later moest ik vaak aankloppen bij de rector. We kregen daardoor op den duur een soort van goede verstandhouding. De docent religie, de heer Franken, heeft in die tijd indruk op mij gemaakt en kennelijk ik op hem, want toen ik 25 jaar later met mijn oudste zoon op een informatiedag was, herkende hij mij bijna direct......in combinatie met mijn goede vriend Dirk Vermaat. Natuurlijk waren daar ook Tante Sjors (natuurkunde), Kniertje (biologie) en niet te vergeten KORS! (wiskunde). Dat was een streng mannetje. Voor Engels: De Waard met plu en bolhoed en Vliegenthart, de schoonschrijver met vlinderdas en zijn onvergetelijke Little Red Riding Hood. Dan waren er nog Van den Berg (slechts kalmte kan u redden) en Korevaar (beiden aardrijkskunde) en de 'ietwat' ironische Gutman voor Nederlands en niet te vergeten de dames Kan (later Kamphuis; vite, vite, Jean, venez devant la classe!) en Van der Griend voor Frans. De leraar Duits, Van Zanten, met zijn donkere bril en borstelige wenkbrauwen, die de voor mij onvergetelijke woorden sprak toen vriend Dirk op een vraag geen antwoord wist: "Hier zwijgt de spreker stil. Een snik. Hij kan niet meer". Mijn eerste docent Geschiedenis (De Jong?) bleek zijn grapjes niet spontaan tijdens de les te maken, maar opgeschreven te hebben in zijn boek. Wat een teleurstelling was dat. Gymnastiek was zeker niet mijn favoriete vak, ofschoon de heer Vermeulen wel aardig was. Dat kwam waarschijnlijk omdat hij ook aan mijn oudere, veel atletischer, broer les had gegeven. Voor tekenen herinner ik me de heer Post (tekenen op muziek, heel modern!). Veel namen van medeleerlingen zitten in mijn hoofd met evenzovele herinneringen. Om er een paar te noemen: Uiteraard mijn schoolkameraden Dirk Vermaat en Leo Uijterlinden, Rik Lagerwaard, de hele ploeg uit de Hoekse Waard die op de fiets door weer en wind naar school kwam (o.m. Nico Slikboer, Hillie van Steensel en broer en zus Brussaard), Jan van Gugten, Peggy Calicher met de mooi opgemaakte ogen, waar ik naast mocht zitten, Smit (rookte Roxy), Sjaak Troost, amicale Gerard Hunter, Netty Krijgsman en vriendin Magda de Bruin, René (tje) de Vries (woonde aan de overkant van de school) en Rob Sitania(gitarist). Te veel om op te noemen. Helaas heb ik geen klassefoto's uit die tijd.

    Christelijke Scholengemeens..., 1963