Bekijk het volledige profiel van Jaska Marianne deBree en al je andere schoolgenoten!
In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!
Jaska Marianne deBree heeft 15 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?
Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!
AanmeldenIedereen kent mij als Jaska de Bree.
Iedereen kent mij als Jaska de Bree. Niet als Marianne. Maar op de lagere en middelbare school heette ik nog wel zo. Schreef me voor die scholen dus als Marianne in. HBO-Inrichtingswerk, parttime. Ik geloof dat ik in groep c zat. In ieder geval met Nella Vergeer, Hermen, Tom en Michel, en Frank. Met Nella, Tom en Hermen ging ik vaak naar Antwerpen, waar we een kamer hadden gehuurd! En waar Nella en ik tatoeages lieten zetten........ Nella was een erg goede vriendin. We gingen samen naar Cuba en naar Rusland. Ze is tot mijn zeer grote verdriet in 1983 aan uitgezaaide borstkanker overleden. Ben na deze geweldige opleiding (ik kwam van de B verpleging en snakte naar niet-medisch getinte methoden)nog van 1983 - 1985 de V.O.-I.W. gaan doen aan de PVO in Amsterdam. Behaalde daarmee supervisie-en lesbevoegdheid voor een HBO-opleiding. In 1986, na 17 jaar in de hulpverlening te hebben 'gezeten', ben ik docent geworden aan de HBO-IW dagopleiding van de Karthhuizer Sociale Academie, ook in Amsterdam. De opleiding vond ik de plek om meer te doen aan de professionalisering van het beroep inrichtingswerker. Zie voor mijn verder IW/SPH carriëre Google: 'Jaska de Bree'. Ik schreef zes studieboeken IW/SPH tussen 1991 en 2004. Ben erg beniewd hoe het anderen is vergaan!
sociale academie CICSA, 1977
Komt eraan! Met foto's.
Komt eraan! Met foto's. Ik zat in ieder geval in klas 2MMS A t/m 5 MMS A. Overigens was - tot meen ik 1970 -het Edith Stein Lyceum een meisjesschool. Toen werd de HAVO ingevoerd. Soort MMS voor jongens en meisjes.Weet niet meer in welke brugklas ik zat. Het waren er in ieder geval 4. En het was het eerste jaar dat brugklassen werden ingevoerd. We wisten toen nog niet welk schooltype we vanaf het tweede jaar zouden volgen. We hadden ook een schoollied: ;Op het Louis Couperusplein,staat Edithe Stein; zoals als de ouders wensen worden wij daar wijze mensen...dan weet ik het niet meer. Het eindigt in ieder geval met: dus zingen wij op rijm: 'tis fijn op Edith Stein op school te zijn.' En dat was wat mij betreft ook zo. Het indrukwekkendste wat ik in de brugklas meemaakte was dat Ruud van der Meer, onze muziekleraar (een tijd voorzitter van de TV serie "Una voce particulare')met alle eerste jaars een cantate instudeerde. Er werd zelfs een L.P van gemaakt. De cantate heette: 'A negrogirl goes to school.' over een meisje dat begin jaren 60 als eerste zwarte naar een blanke school ging.Zeer indrukwekkend. Werd trouwens ook door leerlingen begeleid. Ik herinner me nog twee gymnasiastes die elk een piano bespeelde; Letitia van Waayenberg (nicht van de bekende pianist Daniël van Waayenberg)en een vriendin van haar wier naam ik kwijt ben.Ik heb die L,P. nog, dus kan ook alle namen dan weer opsommen. Ikzelf zong, samen met drie andere leerlingen, de verhaallijn. Spannend! De wereldpremiëre vond plaats in het gymnastieklokaal, annex toneelzaal...... Later volgen meer annekdotes, zoals over het schoolbestuur wat eens werd geschaakt door het schoolbestuur van het Alloysius, een jongensschool......Ik zal ook foto's opsnorren en scannen.Bijvoorbeeld van het rondjeslopen rond het sportveld achter de school. En het sporten zelf, in broekrok!! En....tot over mijn oren verliefd op leraren...eerst op meneer De Vries (leraar Engels- voornamen kenden we toen niet) en later de moderator Keesen.
Internationaal College Edit..., 1963
Ik woonde destijds ook in de Frederikstraat, tegenover de kazerne, inmiddels allang afgebroken.
Ik woonde destijds ook in de Frederikstraat, tegenover de kazerne, inmiddels allang afgebroken. En onze drogisterij, De Moriaan (ook afgebroken) was schuin tegenover de Michaelschool.Een katholieke meisjesschool. Ik ging er graag naartoe. Er was veel buitenspeelgelegenheid en ik vond elk seizoenspel heerlijk. Touwtje springen, elastieken, ballen tegen de muur, met twee of drie ballen tegelijk (Karel een brak zijn been...een. Karel twee sprong in zee..twee.).En natuurlijk baantje glijden als het vroor. Had meerdere vriendinnetjes, maar mijn boezemvriendinnetjes waren Lydia van Rijn en Erica van der Ham. Vooral met Lydia van Rijn was ik innig bevriend. We speelden veel samen op de zolder van hun grote huis annex fietsenhandel, op de hoek van de Hooistraat en de Dennenweg. Zij kwam ook bij mij thuis.Ik speelde ook veel met Thera Hilkhuizen, wiens vader conciërge was van het Edith Steinlyceum, waar ik later ging studeren. Zuster Patiana (weet niet of ik dit goed schrijf!)was schoolhoofd. Zij heeft het voor mij opgenomen toen ik voortijdig en helemaal per ongeluk op aswoensdag de heilige communie nam, in de veronderstelling dat ik een assenkruisje ging halen... Ik heb een heerlijke schooltijd gehad, ook later op het Edith Stein. Waar mijn vriendinnetjes Lydia en Erica helaas niet heengingen. Zou die graag nog eens ontmoeten!
st. Michaelschool, 1957