Bekijk het volledige profiel van Jan Nijhoff en al je andere schoolgenoten!
In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!
Jan Nijhoff heeft 0 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?
Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!
AanmeldenAan de twee jaren "Fröbelschool" bewaar ik goede herinneringen.
Aan de twee jaren "Fröbelschool" bewaar ik goede herinneringen. Buiten spelen was een feest en in de klas zijn heel wat matjes gevlochten. Juffrouw Geurts, de hoofdleidster, kon voortreffelijk poppekast spelen. Ze stapte altijd achter de kast met de woorden: "Jan Klaassen zal ik de poppenkast maar even vast houden?" En dan zag je alleen nog maar het poppenspel. Verder herinner ik me nog juffrouw Seckel. Zij is later vertrokken naar Tiel om in de verpleging te gaan.
Adaschool (kleuterschool), 1938
Ik heb drie ajren op de Dijkschool gezeten, maar het gebouw nooit van binnen gezien, want het was gevorderd door de bezetters en na de bevrijding verbleven er Canadese soldaten.
Ik heb drie ajren op de Dijkschool gezeten, maar het gebouw nooit van binnen gezien, want het was gevorderd door de bezetters en na de bevrijding verbleven er Canadese soldaten. Met klas 5 en 6 hadden we les in de gebouwen van de Grote kerk op het Kerkplein. Gedurend het laatse half jaar voor de bevrijding was de school gesloten. Dat had als gevolg, dat we nog en zevende leerjaar moesten doen om klaargestoomd te worden voor het toelatingsexamen HBS. In klas 5 zat ik bij juffrouw Hesseling. Vaak was er luchtalarm, dus onder de bank. Juffrouw Hesseling bleef rustig en heeft in die uren alle boeken van "Harlekijntje" voorgelezen. Ze liep dan voor de klas heen en weer, maar als de geluiden van buiten bedreigend werden, dan stond ze vlak bij de lessenaar om er onder te kunnen duiken (wat nooit gebeurd is). In klas 6 kwamen we bij meneer Koenderink en de zevende klas was voor het hoofd der school, die na de bevrijding niet weer gezien is; hij was "fout" geweest en opgepakt. Na de bevrijding hebben we nog les gehad in lokalen van het klooster in de Boddenstraat en in de Kolkschool. De 7e klas zat gedeeld bij klas 5 en 6 in. Een aantal maanden voor het bewuste toelastingsexamen werd de heer Van den Boogerd als hoofd benoemd. Hij nam de 7e klas en stoomde ons klaar voor het toelatingsexamen.Juffrouw Hesseling gaf de 7e klas bij haar thuis extra Franse les!! Het oorsrponkelijke schoolhoofd (ik wil zijn naam niet noemen, maar kan nu nog aanwijzen waar hij woonde)had de lessen Frans omgezet in Duits!!Door de onrust van die jaren heen bewaar ik toch goede herinneringen aan de school. Er heerste onder de leerlingen een goede sfeer.
Opleidingsschool, ook wel g..., 1943
de leerjaren 2,3 en 4 heb ik op de Rietschool, school H, gezeten.
de leerjaren 2,3 en 4 heb ik op de Rietschool, school H, gezeten. In 2 bij Juffrouw Benink en in 3 en 4 bij de heer Van den Esschert. De lagere school huisde in het oostelijk deel van het schoolgebouw en in het westelijk deel zat de MULO. Het was een goede tijd; fijne leerkrachten. Het oefeningen voor luchtalarm waren minder aangenaam. Bij het luiden van de bel moesten we snel de gang in en met de rug tegen de muur zitten. In de loop van die jaren werd de school gevorderd door de bezetter en werd kazerne voor ong. 400 soldaten; de laatste jaren was het lazaret. Toen de school gevorderd was, kregen we les in school E, de latere Hagedoornschool. Dat betekende om de week 's morgens les óf 's middags les en huiswerk mee. Bij luchtalarm moesten we onder de bank zitten, dat waren niet de prettigste uren.
Rietschool openbare lagere ..., 1940