Bekijk het volledige profiel van Ineke de Waal en al je andere schoolgenoten!
In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!
Ineke de Waal heeft 46 klassenfoto's en kent 22 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?
Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!
AanmeldenGeen huis en toch trouwen.
Geen huis en toch trouwen. Dat kon, omdat we bij m'n schoonouders in Veessen mochten intrekken.Van daar uit heb ik naar de Chevalierschool gesolliciteerd in de hoop dat ze zo verlegen zaten ,dat ze me aan zouden nemen en dan een woning beschikbaar zouden stellen. Dat ging dus niet door. Er werd wel op m'n sollicitatie gereageerd, want de onderwijzeres die men had aangenomen, (Juf de Mooy), kon pas na 3 maanden komen.Of mevrouw Eerligh,zoals ik toen heette ,die maanden wilde invallen en dat heeft ze gedaan met heel veel plezier.Ook later ben ik nog ingevallen bij ziekte.En ik heb meer dan een jaar gewerkt als leerkracht voor tekenen/ handenarbeid en gymnastiek.Ondertussen hadden we een huis gekocht in Heerde. Dat lag iets gunstiger t.o.v. Tongeren dan Veessen.Van Veessen uit ging ik wel mmet de brommer naar school en o wee als die halverwege stopte vanwege een vuiltje in de benzine ,dan was ik te laat op school.Ik ging soms ook wel naar school met onze Afghaanse windhond.De kinderen lieten dan Jupijn uit in de pauzes en als het mooi weer was, mocht hij op het afgerasterde sportveld rennen.We reisden dan met de bus. Van alle dingen ,gemaakt tijdens teken- en handenarbeidlessen, hebben de kinderen en ik een tentoonstelling gemaakt. Meester Poppema had prachtige natuurtekeningen gemaakt op enkele schoolborden. Wat heeft iedereen zijn best gedaan: de krant publiceerde er een stukje over.De foto's die ik er van gemaakt heb,zet ik hierbij. In 1965 ben ik gestopt, maar het contact met sommige kinderen bleef.Toen mijn oudste zoon geboren werd, kreeg ik post en bezoek van enkele kinderen.Alexandrien Franken had iets voor de baby gemaakt en Jan Lokker had een mooie linoleumsnede gemaakt. Erik Raayman heeft een mini totemstokje voor me uitgesneden toen ik vertrok en dat prijkt nog steeds op m'n computertafel.
Le Chevalier School, 1961
Toen ik juf was op deze school, zaten we nog in het oude gebouw.
Toen ik juf was op deze school, zaten we nog in het oude gebouw.Wel was er aan de achterkant een lokaal aangebouwd.Daar heb ik het eerste jaar gezeten met de eerste klas.Het jaar daarna zat ik met de tweede klas in het aangrenzende lokaal.Onze school had toen nog geen naam ; het was gewoon dorpsschool.Mijn collega's in die tijd waren: Hoofd meester Pleiter,juf Kleiboer, juf Schutte,meester Steutel,meester Kamphuis en meester van Bergen.Ik was verloofd en wilde in 1961 gaan trouwen. Dat betekende toen dat je ontslagen werd.Ik moest dus afscheid nemen.Met de klas heb ik nog wel een feestje gevierd en de foto's daarvan zet ik hierbij. Ik zou het leuk vinden nog eens iets te horen van deze leelingen
Slingerbos, 1959
Daar stond ik dan, net klaar met mijn studie,in Veessen voor klas 1,2 en 3 van de openbare lagere school.
Daar stond ik dan, net klaar met mijn studie,in Veessen voor klas 1,2 en 3 van de openbare lagere school.( deze had toen nog geen naam)Ik had een prima woonplek gevonden bij mevrouw Gelderman op de Enkweg.Het dorp was prachtig, maar de school was oud. Achterin de klas stond een grote, ronde kolenkachel, die moest in de winter regelmatig gevuld worden, anders ging hij uit.De vloer was ook niet best, met een wat hoger hakje bleef je gauw steken.Het viel niet mee om 3 klassen met in totaal ongeveer 25 kinderen iets te leren en verantwoord aan het werk te houden. Ik maakte thuis wel reken- en taalpuzzels om het wat plezieriger te maken.Mijn salaris was niet erg hoog( 227gulden en 83 cent per maand), zodat ik maar 1 keer per 4 weken naar Voorburg kon reizen, waar mijn ouders woonden.In een bepaalde periode heerste er kinkhoest op school en dat kreeg ik ook. Dat betekende ,dat ik 6 weken niet naar school mocht, maar ik moest wel naar buiten. Er kwam een vervangster voor die tijd.Ik heb toen buiten op het plein wat foto's gemaakt, die hierbij gaan.
de Dreessprong, 1957