Ontdek PLUS

Henk deGroof

Kent 0 personen

Burg. staat -
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Henk deGroof en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Henk deGroof heeft 0 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Op het moment dat ik op deze kweekschool kwam was het gedeelte van het schoolgebouw aan de zijde van de Hemelrijken (enkele leslokalen, aula en handvaardigheidslokaal) nog nieuw.

    Op het moment dat ik op deze kweekschool kwam was het gedeelte van het schoolgebouw aan de zijde van de Hemelrijken (enkele leslokalen, aula en handvaardigheidslokaal) nog nieuw. Directeur was Dhr. van der Peet en Rector Dhr. Meulemans. De directeur ging aan het einde van mijn eerste kweekschooljaar met pensioen en overleed na een aantal maanden. We zijn met de gehele kweekschool bij de begrafenisplechtigheid in zijn parochiekerk (Tongelre-Poeiers) geweest en moesten daarvoor "Ik zeg adieu" met muziekleraar Tilmans instuderen. De speelplaats van de kweekschool was aanvankelijk alleen aan de randen betegeld. Ongeveer 1957 is het gehele terrein bestraat. Onder de overkapping tussen het oude lesgebouw en de gymzaal (met parketvloer) stonden onze fietsen en aanvankelijk één of twee auto's. Wat dat laatste betreft: de eerste of tweede auto behoorde aan een leerling uit Asten, terwijl de biologieleraar met de bromfiets (boekentas op de tank) vanaf Schijndel kwam. Wat later kwamen er auto's bij, zoals de pruttelende DKW F72(?) van de rector. Leraren uit mijn kweekschooltijd waren o.a. Lebbing, Donders, Verhoeven, Tilmans, Wijling, Van der Peet, Geurts, De Wolf, Kleijs, Van der Linden, Renders, Cornelissen, Ridder de Van der Schuren, Valkenaars, Arts en Opheij. De school was in die tijd één van de grootste kweekscholen van Nederland. Van elk jaar waren er drie parallelklassen. De - in die tijd bekende - Münchentocht was een hele belevenis. Ook de Wardweek herinner ik me nog erg goed. Het laatste jaar (hoofdakte) was een lokaal in een lagere school in de Tongelresestraat onze lesplaats. Een bepaalde leraar kwam nog al eens ongeveer twintig minuten te laat op deze dislokatie. Omdat de regel was "Als een leraar méér dan twintig minuten te laat komt kun je naar huis", doken we nogal eens in een nabijgelegen lokaal. Betreffende leraar vertrok dan onverrichter zake weer naar de Hemelrijken en wij hadden een paar uur vrij.

    R.K. Kweekschool, 1956

    In de tijd dat ik als zesjarige op de lagere school in Zesgehuchten zat waren er vier klassen aan de straatzijde en één klas in de "gymzaal" op de speelplaats achter de school.

    In de tijd dat ik als zesjarige op de lagere school in Zesgehuchten zat waren er vier klassen aan de straatzijde en één klas in de "gymzaal" op de speelplaats achter de school. Een jaar later werden er twee nieuwe klassen gebouwd tussen de vierklassige school en de gymzaal, zodat er een volledige zesklassige school ontstond. Langs de speelplaats liep de Beekloop (berucht omdat er regelmatig leerlingen induikelden bij het "kettingbreken"), die aan de straat via een duiker naar de tuin van de pastorie liep. Er werd midden jaren vijftig een stuk boomgaard bij de (deels betegelde) speelplaats getrokken. Er stonden grote fruitbomen op waarin we klommen. Eén van de jongens viel eruit en brak een arm. "Mijn" onderwijzers waren: meester de Bresser, meester Verest (twee jaar), meester Verstraten (twee jaar) en meester Donders. Door wisseling van klassen heb ik niet bij meester Luijpen en bij meester Kok gezeten. De laatste kwam ik jaren later tegen op de kweekschool in Eindhoven toen ik daar in de vijfde klas (nieuwe hoofdakte) zat en meester Kok bezig was de oude hoofdakte te halen. Meester Donders had - naast de zesde klas - ook nog de zevende en achtste klas (toenmalige vglo) en de voorbereidingsklas voor mulo-hbs-gymnasium. Daarvan herinner ik me vooral de Franse les (le canapé, le thé, le chat, le piano, enz.).

    Basissch St Jozef, 1946

    De Albertus Magnus Mulo had begin jaren vijftig een nieuw vierklassig schoolgebouw in de Heggestraat.

    De Albertus Magnus Mulo had begin jaren vijftig een nieuw vierklassig schoolgebouw in de Heggestraat. Directeur was eerst Broeder Arsenius en later Broeder Gobanus. Leraren waren Dhr. Van Lieshout, Dhr. van Lierop, Broeder Jesualdus en Broeder Julianus. Ik herinner me nog dat ik in 1953 - samen met nog een aantal jongens uit de klas - gevraagd werd het braakliggende stukje speelplaats achter de school om te spitten. We moesten een schop meebrengen. Er werd later gras gezaaid. Broeder Gobanus trok er een hele vakantiedag voor uit, maar we waren al om twaalf uur klaar. We startten met een klas van ongeveer veertig jongens. Aan het einde van de eerste klas moesten daarvan zestien de school verlaten, mogelijk omdat de resultaten onvoldoende waren, mogelijk om de klas te verkleinen, mogelijk om beide redenen.

    Albertus Magnus Mavo, 1952