Bekijk het volledige profiel van Henk Bosveld en al je andere schoolgenoten!
In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!
Henk Bosveld heeft 48 klassenfoto's en kent 122 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?
Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!
AanmeldenDe Christelijke Kleuterschool lag aan de Oranje Buitensingel.
De Christelijke Kleuterschool lag aan de Oranje Buitensingel. Hij heeft ongetwijfeld nog een andere naam gehad, maar die weet ik niet meer. Het was in een steeg en als je die doorliep, kwam je bij de drukkerij Montanus en Tulp. Ook was er een atelier voor reclameschilderingen, gebruikt voor de gevel van de bioscoop toendertijd. Vaak stond er zo'n schilderij buiten klaar om vervoerd te worden. Ook repeteerde de Koninklijke Militaire Kapel in die steeg. Het hoofd van de school was juffrouw Soer. Ook was er een juffrouw Koolmoes, die ging trouwen. Achter de school was een gedeeltelijk overdekte speelplaats. In mijn herinnering gingen we in de pauze allemaal tegelijk naar de wc'tjes.
christelijke kleuterschool, 1950
Ik heb met heel veel plezier tien jaar gewerkt op deze school, Leuke kinderen, leuke collega's, aardige hulpvaardige ouders.
Ik heb met heel veel plezier tien jaar gewerkt op deze school, Leuke kinderen, leuke collega's, aardige hulpvaardige ouders. Je ging regelmatig met je klas mee naar het volgend jaar. En zelfs een keer wel drie jaar. Dat geeft wel een hele speciale band. Het is grappig, dat ik nu kinderen in de groep heb, waarvan ik jaren geleden de ouders in de klas had. Ja, opa wordt oud ;-) Als ik nu oud-leerlingen tegenkom, moet ik soms goed kijken wie het zijn, maar de ouders herken ik vaak veel eerder. Die zijn niet zo veranderd. Ik vond het toen heel erg, dat ik door het afnemend leerlingenaantal moest "afvloeien", zoals dat zo mooi heette. Ik ging werken op de Wethouder Brederodeschool. Ik heb er leuke dingen gedaan, zoals een schoolreis op de fiets naar Noordwijk. Of een schoolreis naar de duinen in Meyendel met veel ouderhulp en een spelletjesparcours. Vaak ging ik op een mooie dag naar het pas aangelegde Wilhelminapark. Dat mocht van de almachtige inspectie, omdat het de omgeving van de school was. Regelmatig werd er een fancy fair gehouden, waarbij ik het Rad van Avontuur bediende. Heel leuk waren ook de maandsluitingen, steeds verzorgd door één klas in de aula met een echt toneel, toneelgordijnen en - verlichting. Ja, dan kon je echt toneelspelen. Minder leuk was de intercom in je klaslokaal. Er werden mededelingen door omgeroepen door dhr. Stins, maar omgekeerd kon hij ook in je lokaal luisteren of je wel orde kon houden. "Big Brother is watching you!" Hij was niet alleen streng voor de kinderen, maar ook voor zijn personeel! Niks team, maar een echte baas-ondergeschikte verhouding. Je kreeg aanmerkingen op te losse kleding en op de lengte van je haar. Iedere week moest je op vrijdag je agenda aan hem tonen en enkele schriften van kinderen. Die kreeg je dan terug met aantekeningen. Gelukkig bestaat dat niet meer in het onderwijs. Het had ook wel een goede kant, want je leerde er een ijzeren discipline van. Vele directeuren en steeds minder leerlingen later fuseerde de school in 1994-1995 met de Brederodeschool. En zo kon het gebeuren, dat ik weer in het gebouw als dependance werkte met een 5/8 combinatie.
O.L.S. 'De Ockenburg', 1970
De Kweekschool zat eerst op de Koningin Emmakade, met de uitgang in de Dibbetstraat.
De Kweekschool zat eerst op de Koningin Emmakade, met de uitgang in de Dibbetstraat. Daar was ook een loket van de sociale dienst. Menig tumult liet ons naar de ramen stormen. "Koekebakker" is zo'n scheldwoord dat me is bijgebleven. Dhr. De Wal was de directeur en al in de eerste week moest ik bij hem komen, omdat ik me had misdragen. Daarna verhuisden we naar de Achterraamstraat, achter het Volhardingziekenhuis, nu een Chinees restaurant. We heetten toen Rijkskweekschool. Boven in het gebouw was een oplopend lokaal voor natuurkunde en daar was dhr. Zichtema met een onverwachte overhoring. Bah! De laatste jaren zaten we in de nieuwbouw aan de Diamanthorst en heetten Rijkspedagogische Academie. De lerares Nederlands was juffrouw Barnstein, die nog eens een feestje bij haar thuis gaf aan de Mozartlaan. Een hele aardige leraar was dhr. Korrelboom voor biologie (?). Ronald Renzenbrink was ook op deze school en samen met Els Jansen en Mary Veermans mochten we de ratten verzorgen. Een vreselijke leraar Nederlands was dhr. Niezink, met zijn "eeuwige" Marieke van Nimwegen. Dhr. Cardozo was heel wat aardiger. En dan congierge Vrijmoeth, met zijn koekenverkoop over een halve deur in de Achterraamstraat. In de nieuwbouw had hij een eigen ruimte met een groot assortiment aan snoep en koek.
Rijkspedagogische Academie ..., 1963