Ontdek PLUS

Evert Smilda

Kent 0 personen

MARRIED , 4 kinderen
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Evert Smilda en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Evert Smilda heeft 5 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Nog kan ik mij goed herinneren hoe wij, na onze dagtaak aan een laboratorium van de Universiteit in Utrecht, 's avonds driemaal maar ook wel eens viermaal per week, naar verscheidene laboratoria van de Rijks-Universiteit fietsten.

    Nog kan ik mij goed herinneren hoe wij, na onze dagtaak aan een laboratorium van de Universiteit in Utrecht, 's avonds driemaal maar ook wel eens viermaal per week, naar verscheidene laboratoria van de Rijks-Universiteit fietsten.Naast de gewone vakken als Nederlands, Engels, Natuurkunde en Scheikunde kregen wij ook lessen Fotografie, Microscopische techniek, Tekenen, Glasblazen en Instrumentmaken. Vooral het Glasblazen van voorwerpen voor laboratoriumgebruik, gegeven door de heer Endeman in het gebouw van de Veeartsenijschool aan de Biltstraat, was geen kleinigheid. Ik denk aan alles met plezier terug. Waar zijn mijn klasgenoten terecht gekomen?

    Cursus tot opleiding van Am..., 1951

    Wij begonnen op de Plompentorengracht en verhuisden later naar de M.

    Wij begonnen op de Plompentorengracht en verhuisden later naar de M.v.Reedestraat. In 1939 kwamen er plotseling twee nieuwe leerlingen in de klas. Twee zeer knappe meisjes met ravenzwart haar en gitzwarte ogen. Het waren Edith Weis en Edith Wechselmann. Joodse meisjes uit Duitsland, op de vlucht naar veiliger oorden. Enige weken later waren zij er niet meer. Hoe heeft hun verdere leven er uit gezien? Dhr. Schuileman, was een perfecte leerkracht. Hij heeft mij ontzettend veel geleerd en zo goed, dat anderen nu nog soms versteld staan, dat ik heel veel van wat ik van hem leerde, nu nog haarfijn kan vertellen.

    Dr D Bos, 1934

    Instrumentmaken.

    Instrumentmaken. In 1944 bracht ik illegale blaadjes mee voor dhr.Kraai. Kreeg electrotechniek van dhr Schuring (Elinkwijk). In de laatste oorlogswinter, de hongerwinter 1944/45, kregen de allerzwaksten driemaal per week een glas melk in de cantine. De mevrouw in de cantine die dat verzorgde sprak een wonderlijk mengelmoesje van Nederlands en Duits. Zij was van Duitse afkomst. Jan Vink en ik hoorden tot de 'gelukkigen' die melk kregen. Dit hield uiteraard op, toen de school door de Duitse bezetter in beslag werd genomen. Wij konden voortaan thuisblijven. Toen ik 16 jaar werd moest ik voor dwangarbeid naar Duitsland maar vond gelukkig een veilige schuilplaats in Friesland. Ik ben die mensen daarvoor nog altijd dankbaar.In 1946 heb ik het laatste jaar afgemaakt. Wij hadden toen een schoolband. De foto hiervan staat op één van de pagina's van "Schoolbank". Met deze band oefenden wij ons schoollied. Op de wijs van de mars "Anchors away" zongen wij de volgende tekst: "Hier is de Ambachtsschool, van 't oude Sticht. Blijheid is ons parool daar is ons leven op gericht, want vreugde niet enkel thans, maar ook in 't werk, geeft aan het leven glans en maakt de jeugd en dus de toekomst sterk". In het voorjaar van 1946 was er een gezamenlijke wandelmars voor verenigingen en scholen door Utrecht. Ook de 1e Algemene Technische School Utrecht liep met grote groepen mee. Onze kleding was een korte broek en een wit overhemd met op de linker borstzak het wapen van Utrecht, een rood/wit gedeeld schild. Trots zongen wij ons schoollied en demonstreerden hoe blij wij waren weer in alle vrijheid te kunnen wandelen. Als instrumentmaker volgde ik later een amanuensis-opleiding en nog weer later de lerarenopleiding aan de HTS in Enschede. In het voetspoor van dhr.Witkamp werd ik later zelf leraar wis- en natuurkunde en scheikunde in Aalten.

    1e Algemene Technische School, 1941