Bekijk het volledige profiel van Dolf Weeder en al je andere schoolgenoten!
In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!
Dolf Weeder heeft 7 klassenfoto's en kent 8 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?
Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!
AanmeldenMijn schooltijd in die periode bij juf Buitink
Ik herinner me nog met wie ik speelde, vaak met Jan Houter tikkertje maar ook met Nico Hoogcarspel en Rein Wagenaar. In de klas zitten ook nog kinderen met een bijzondere herinnering bij wie ik bij hun thuis heb gespeeld zoals Jacob Winkel en heel in het begin vaak bij Netty Heystek (dochter van Kees Heystek van de Oosteinderweg die kortdaarna zijn verhuist naar Willemstad (Ned). Verder nog Jan en Hennie Kroonenburg die ook nog een broertje Henk (zie elders kleuterschool) en peuter Corrie hadden. Oudere zus Annemarie zat in klas 5 of 6. Het waren kinderen van Cor Kroonenburg die ca 1965 tot 1967 heeft gewerkt bij veehouder Dirk Weeder Na die periode zijn ze verhuist en dus ook allen van het schooltoneel. Ik herinner mij Annemarie als een lief zorgzaam meisje die het thuis beslist niet makkelijk had omdat ze meehielp in het huishouden. Een klassenfoto laat ook zien dat ze ook een knap meisje was. Ze is in 1974 nog bij mijn moeder langsgeweest op boerderij Welgelegen waar ze vertelde dat ze kanker had en ze vroeg nog naar mij. Har vader Cor kwam enige tijd later nog een keer langs bij mijn vader die op dat moment de koeien aan het melken was. Hij vertelde dat ze was overleden was aan jeugdkanker Ze hebben destijds gewoond achterin de oude boerderij achter de kerk die later zo fenomenaal gerestaureerd is door hans Zwaan is dat het niet meer herkenbaar is van die tijd. Over juf Buitink herinner ik mij als persoon die (onverwachts) aan je oren trok als je na één waarschuwing niet oplette of niet had geluisterd. Geloof me, dat was niet fijn en raakte in paniek als ik bemerkte dat als ze op me af kwam als ik even aan het dromen was geweest. Volgens mij wordt dit soort tuchtiging later niet meer gedaan maar werd je in de hoek gezet of bijvoorbeeld 100 strafregels schrijven, na schooltijd wel te verstaan. Toch hebben deze herinneringen gemaakt wie ik ben omdat ik er deel van uitmaak.
Openbare Lagere School, 1965
Op de oude school aan de Bontekoestraat nr 4.
De Rijks Middelbare Tuinbouw School aan de Bontekoestraat nr 4 was een rijzig en statig gebouw met een gigantische verhoogde ingang dat aan weerzijden verbonden was met trappen. Daarnaast had je nog het huis van hulpconciërge meneer (voor sommige vrouwelijke leerlingen Jaap) Wiggers. Achter een verhoogd aangebouwd deel met daaronder een kelder voor de fietsen en brommers. Heel fijn als de brommers daar werden gestart (dat was van directiewege verboden vanwege de uitlaatgassen) om er vol gas omhoog uit te scheuren. Verder daarachter een barak met motorenlokaal en kantine. De amunuensis-conciërge meneer Entius verzorgde in de pauzes koffie thee en koek voor de trekhebbenden. Het gebouw dat vermoedelijk in de begin jarig 90 is gesloopt heeft plaatsgemaakt voor een dependance van de Rijks scholen gemeenschap het gymnasium.
Rijks Middelbare Tuinbouwsc..., 1974
Hoe het begon. In 1961 kwam ik in de 1e klas bij juf Bark (voor mijn wijlen ouders bekend als Lies Bark dochter van mevrouw Bark van het allerhande dorpswinkeltje aan de Oosteinderweg te Wognum.
Hoe het begon In 1962 kwam ik in de 1e klas bij juf Bark (voor mijn wijlen ouders bekend als Lies Bark dochter van mevrouw Bark van het allerhande dorpswinkeltje aande Oosteinderweg te Wognum. (Daar woont tegenwoordig Frits Zwaan) Binnen driemaanden ben ik teruggezet naar de kleuterklas van juf Ensink omdat ik nog niet 'schoolrijp' werd bevonden door de schoolleiding samen met mijn ouders (Dirk en Nanda Weeder). In 1962 opnieuw naar de eerste klas van bij Juf Buitink (1 2 3e) waar ik in 1963 ben blijven zitten en 1964 voorwaardelijk naar de 2e ben overgegaan. Zelf heb ik dit in mijn herinnering beleefd als dat ik niet begrepen werd. Ik moest stilzitten en luisteren en ik vond het onrechtvaardig dat ik geen kleurpotloden kreeg en geen schriftje met schrijfvoorbeelden van letters die overgetrokken moesten worden met transparant papier. Juf schreef voor mij het voorbeeld op een velletje dat ik dan moest overtrekken met potlood. Dat was toen de lesmethode van leren schrijven. Diep van binnen ging ik niet graag naar school omdat je in de schoolbanken die hard waren om te zitten de hele dag stil moest zitten en de simpelste dingen moest vragen zoals naar de wc gaan. Ik wilde graag genieten van het vrije leven op straat en op de boerderij; ik was en ben boerenzoon. Het speelkwartier gaf enig soelaas. Ik speelde met sommige kinderen zoals Jan Houter, Piet Tuytel, Nico en Henk Hoogcarspel. In het begin trok ik ook wel met meisjes of zoals Netty Heystek en Grietje Kort (1962). Die verhuisden allebei naar een andere woonplaats. Netty naar Willemsstad in Brabant. In 1967 kwam ik bij meester Buitink in de 4e klas (4 5 6e) Het meisje waarmee ik kon dollen in de klas was Anja Langereis in de laatste jaren van deze school. Later kwam ik haar tegen als cassiëre bij de Hema. Helaas niet aanwezig op de reünie van de klassen 1, 2 en 3 in 2009 die door Marjan Loos-Breeuwsma en Helen Jonker was georganiseerd. Een voorgenomen vervolg van deze reünie is uitgebleven.
Openbare Lagere School, 1962