Bekijk het volledige profiel van dieuwertje erades-autsema en al je andere schoolgenoten!
In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!
dieuwertje erades-autsema heeft 5 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?
Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!
AanmeldenOp de Kweekschool heb ik mijn man Bert erades leren kennen.
Op de Kweekschool heb ik mijn man Bert erades leren kennen. Helaas is hij op 2 augustus 2004 aan een acute hartstilstand overleden. Vreemd genoeg heb ik niet veel speciale herinneringen meer uit die tijd. Namen van medeleerlingen heb ik weinig.Onlangs kwam ik Jantien Oostergetel tegen op schoolbank. verder herinner ik mij louise Buziau. Van de docenten weet ik meer. De heer Jonges was toen directeur. De heer van Wilzen gaf geschiedenis en aardrijkskunde, de heer Dodde, pedagogiek de heer Teepas kunstzinnige vorming, de heer van Mohringen voor muziek de heer ten Sythof voor Nederlands. Een van de dingen die ik mij herinner was dat we in de periode voor ons eindexamen voor de akte 41 b, met bijna de hele klas de examenstof van het hele jaar hebben herhaald. Ieder van de groep moest toen een gedeelte van een boek doornemen en het de groep uitleggen. Volgens mij zijn we een kleine twee maanden aan de gezamenlijke studie geweest. In het gebouw van de kweekschool, helemaal bovenin. In het lokaal van ten Siethof. Het resultaat was dat de hele groep van degenen die hebben meegedaan zijn geslaagd.Dat was een opgeofferde zomervakantie waard geweest. Ik heb er wel veel opgestoken. Ik heb inderdaad ook in het onderwijs gewerkt.o.a. 15 jaar in het v.s.o.l.o.m.
Kweekschool van het Haagsch..., 1960
Na de oorlog ben ik samen met mijn zus Bernie op de Hoornbeekstraatschool terecht gekomen.
Na de oorlog ben ik samen met mijn zus Bernie op de Hoornbeekstraatschool terecht gekomen.Ik begon in de kleuterklas. De kleuterjuf weet ik niet meer. Wel dat ik zat bij juffrouw Schuitert. Mijn zus begon een jaar eerder bij juffrouw Jansen. Van klas 1 t/m klas 3 had ik juffrouw Schuitert, daarna juffrouw Visee, klas 5 juffrouw Muskus, klas 6 meneer van Steyn en klas 6 2e keer bij "Pa" van Gelder, juffrouw Eserman voor handwerken. Meneer van Gelder was klein en ongelooflijk dik. Wat een diepe indruk op mij maakte was dat hij een moorkop met slagroom erop in twee happen wegwerkte. Veel namen weet ik niet meer, de namen van de mensen die ik nog weet: Klaartje Kuiper, Liesbeth Henneveld, Babette Welters, Aranka Zaayer, Wim Worries, Marjolein van Steenbrugge. Hiermee houdt het op.Met Marjolein ben ik nog steeds bevriend.Van het schoolgebouw herinner ik mij de grote gietijzeren kachels die 's winters brandden en moesten worden bijgevuld met eierkolen en turfpakketjes. De bevroren schoolmelk in flesjes, werden tussen de kachel en het scherm gezet om te ontdooien. Bij juf Schuitert leerden we breien met metalen breinaalden en roze katoen. Een inktlap! Als je het fout deed werd het breisel uitgehaald en moest je opnieuw beginnen. Ik had nogal klamme handjes en de roze katoen veranderde al snel in onbestemd grijs en werd ook stug en stroef. De naalden verroestten. Een blijvend trauma. Desondanks heb ik toch breien geleerd. We zaten in houten twee persoonsbanken. Als we 'netjes'moesten zitten, dan tilden we armen en handen achter onze rug over de leuning, knepen onze lippen stijf op elkaar en iedere rij moest naar een bepaald punt kijken! Je kreeg geen kans om krom te groeien! Als juf Schuitert je strafte, tikte ze je op de vingers met een vierkant houten lineaaltje, zo op je knokkels. Dat deed echt pijn! Juf Visee had tekenvvorbeelden. Als je tekenles had moest je zo'n voorbeeld uitzoeken en zo precies mogelijk in een tekenschriftje natekenen. Ik weet nog dat ik eindeloos heb gezwoegd op een landschap met een molentje en een hekje. Dat is geen succes geworden ondanks mijn inspanningen. Juffrouw Muskus had een grote wrat aan de zijkant van haar hals. Daar zat ze regelmatig aan te draaien...ik vond dat echt griezelig.....Bij haar hadden we een liedjesschrift. Dat gebruikte ze als 'schoonschrijfschrift'en voor muziekles.We leerden vooral van die liedjes uit'Kun je nog zingen, zing dan mee'. Vaderlandse liedjes.....Waar de blanke top der duinen enz. Het schoolgebouw was ouderwets en hoog,de ramen zaten hoog en waren groot.De gangen waren betegeld. Bij het kamertje van van Gelder hing de schoolbel, die hij hoogstpersoonlijk luidde. In klas 6 moesten we aan het eind van het schooljaar alle lesboeken van de hele school kaften. Ieder kind werd daar aan het werk gezet. Het was bruin kaftpapier. Stapels leesboekjes van Pim en Mien, Ot en Sien, rekenboekjes, atlassen...... En het moest heel netjes en precies, met scherp gevouwen hoekjes......
van Hoornbeekschool, 1946