Bekijk het volledige profiel van Benny Meijer en al je andere schoolgenoten!
In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!
Benny Meijer heeft 8 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?
Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!
AanmeldenIn het najaar van 1953 kregen wij een flat in de Grahamstraat 144 te IJmuiden.
In het najaar van 1953 kregen wij een flat in de Grahamstraat 144 te IJmuiden. Dat betekende ook een overstap naar de Openbare Willem de Zwijger Mulo. Er was in de 3de klas net een keuze gemaakt voor het B-pakket en voor mij en andere leerlingen; voor mij kwam er ook nog scheikunde bij voor een eventuele overstap naar de Rijks-HBS. Een nare herinnering was toen het afscheid van een zekere Pietje. Pietje, een jongen uit Beverwijk, had een groei-ziekte die verder uitgroeien van zijn lichaam niet mogelijk maakte en is twee maanden later bezweken. Dat afscheid zal velen van ons nog op hun netvlies hebben; een trieste gebeurtenis voor ons jonge mensen. Ik herinnerde mij ook dat bij het schoolexamen dat werd gehouden in ons gymnastieklokaal Wim Korpershoek - of was het een ander geweest - samen met zijn vader(avondschool), schoolexamen deed. Vader zat achter zijn zoon en begon, volgens afspraak ineens opvallend te kuchen, terwijl zoonlief stoïcijns zijn schoolexamen-onderdeel afmaakte en inleverde; een handelswijze die later op het speelplein voor de nodige familie-verwijten en wat vloeken zorgde, omdat zoonlief, volgens afspraak, vader niet bij hem heeft laten afkijken. Ik hoop maar dat vaders carrière en de familie-banden hierdoor verder niet hebben geleden. Wij startten met 64 leerlingen de B-opleiding, maar in klas 4 bleven er slechts 4 over, waaronder Jack Roodzand en een jongen die heel knap gitaar en harmonica tegelijk speelde (was zijn naam misschien Jaap Veenstra, ik weet het niet meer?), Nel Bron en ik. Onze kleine groep had toendertijd zo'n hechte band met elkaar dat ons eindexamen in de Tempelierstraat in Haarlem alle glans en vreugde verloor, omdat één van ons noch een B- en geen A-diploma behaalde. Verder denk ik nog wel eens terug aan die jaren met direkteur/leraar de heer Wiedemeijer met zijn uitspraak naar het vrouwelijk schoon: 'Laat me je even aanhalen!' en de altijd even enthousiaste Heer Eriks, die geloof ik, voor alle vakken les-bevoegdheid had. Als hommage voor zoveel inzet plaats ik in de reeks foto's hieronder een klassefoto van Klas 4A met de heer Eriks in het midden. Herken je jezelf of weet jij nog meer (leuke) herinneringen uit deze tijd en eerlijk gezegd ben ik eigenlijk wel benieuwd hoe het met iedereen naderhand is gegaan.... jij misschien ook ? Moelijk met de computer misschien? Even bellen ****************- doen! Met alvast de hartelijke groeten van Ben Meijer uit Maarssenbroek.
Willem de Zwijger MAVO, 1953
Het missiecomplex was en is voor vele mensen nog een bijzondere plek.
Het missiecomplex was en is voor vele mensen nog een bijzondere plek. Er was een Europese Fraters- en een Zustersschool, een Hollands-Chinese Fraters- en Zustersschool. Een Fröbel- en lagere school, een jongens- en meisjes weeshuis. Namen als Katholieke Meisjesbond, Don Bosco, MV-gebouw en last but not least Xaveriuskerk met pastorie geeft nog altijd nostalgische herinneringen aan velen die hier hun kleuter- tot Mulotijd hebben doorgebracht; mijn herinneringen bij de zusters was de Europese Fröbelschool en bij de fraters ben ik slechts enkele dagen op de lagere school geweest, omdat toen de Japanse bezetting begon. De betekenis van deze plek echter is dubbel, omdat juist in dit missiecomplex op 7 april 1942 1400 Nederlandse vrouwen en kinderen uit Padang en omstreken werden geïnterneerd, waarmee voor velen voelbaar WO II hier begon. Het werd het zgn. vrouwenkamp, terwijl de mannen in het verderop gelegen 'Boei' werden ondergebracht. De goede herinneringen aan dit Missiecomplex werd voor vele vrouwen en kinderen in de daarop volgende oorlogsjaren overschaduwd door slechte: overplaatsing naar de gevangenis de 'boei', daarna het plaatsje Bangkinang om uiteindelijk in 1945 weer terug te keren, ja juist in dit Missiecomplex, nu met de funktie als een zgn. 'peaceheaven'. Na ruim zestig jaar heb ik hieronder wat foto's geplaatst van het Missiecomplex nu en nog veel meer herinneringen.
Het Missiecomplex , 1940
Ik zat in de dependance in de tweede klas en herinner mij nog onze lerares engels, die wij 'madam' moesten noemen.
Ik zat in de dependance in de tweede klas en herinner mij nog onze lerares engels, die wij 'madam' moesten noemen. Madam zat bijna altijd op de eerste schoolbank van de middelste rij met het gezicht naar ons en sprak vanuit deze verheven zetel, misschien wel uit een beroepsethiek, de hele les engels. Ze zag er altijd goed verzorgd uit met haar prachtig spierwit haar. Wie weet nog van ons 'uitstapje' naar 'Beeckestijn, met Albert Drogt, Davy en ....? In deze klas zat ik helemaal achterin de hoek naast Coehoorn een lange jongen uit Zandvoort. Weet Coehoorn nog van het sigaretje welke ik wel eens onder moeilijke omstandigheden onder de les van madam opstak, maar door zijn medewerking het allemaal mogelijk bleek. Zat er niet een meisje Ankie Bijleveld of Wijsterveld in de klas ? Verder herinner ik mij nog vóór Coehoorn en mij de meisjes Maud van Bienema en Silvia Ponder zaten. Wij drieën woonden toen aan het Lorentzplein in een pension voor repatrianten uit het voormalig Nederlands-Indië; zelf ben ik geboren in Padang, een paatsje op het mooie eiland Sumatra. Wie herinnert zich op een zaterdagmorgen op de zolder van het hoofdgebouw een feestje, dat plotseling verstoord werd door de direkteur? Gelukkig had deze buitenissige gebeurtenis voor ons geen verdere gevolgen. Wie kent de heer Okel nog; hij gaf Biologie- en lessen Nederlands. Geef eens belletje(********) als jij uit deze tijd - van onze school - nog meer gebeurtenissen weet te herinneren, tot dàn ... en alvast bedankt met de groeten van Ben Meijer uit Maarssenbroek.
Christelijke Uloschool, 1952