Bekijk het volledige profiel van Arnold Jansma en al je andere schoolgenoten!
In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!
Arnold Jansma heeft 5 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?
Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!
AanmeldenPrins Bernard Internaat (1959-1961) Aan het Prins Hendrik Internaat denk ik met zeer gemengde gevoelens terug.
Prins Bernard Internaat (1959-1961) Aan het Prins Hendrik Internaat denk ik met zeer gemengde gevoelens terug. Ik kwam uit een liefdevol gezin terecht in een zeer strenge en in veel opzichten liefdeloze omgeving. Daarbij doel ik vooral op het Internaat gedeelte. Zo herinner ik mij nog levendig zuster Van Eck: streng en onrechtvaardig. Ze zette me na een vechtpartijtje met een medeleerling een week lang iedere avond een paar uur in het pikkedonker. Ik was pas acht jaar. In Amerongen (of was het Renkum) gingen we in het weekend vaak naar een soort kamp waarbij we in oude treinwagons sliepen in stapelbedden; drie boven elkaar. Op een keer sliep ik in het onderste bed. ’s-Morgens waren we vroeg wakker en werden we onrustig. Van Eck kwam binnenstromen en trapte me met veel geweld op mijn borst. Die herinneringen bepalen mijn beeld van het Internaat en het feit dat wij zo vaak moesten bidden op een dag. Aan het schoolgedeelte heb ik betere herinneringen. We hadden juf Van Garderen, dat was geloof ik haar naam. Zij reed scooter, wat iets bijzonders was in de vijftiger jaren. Meester Beekhuis herinner ik mij als een aardige en toegewijde leraar. Het onderwijs was niet slecht maar erg gericht op de wereld van de binnenvaart. Ik trok veel op met Louis Staal, die al kende van de Nieuwe Rijnvaar Maatschappij (NRM). Louis heb ik een paar jaar geleden nog gesproken. Evenals zijn broer Ton. Verder herinner ik mij Arnold Kleibeuker en ene Leo.
Prins Hendrik Internaat (Vr..., 1959
Albert Schweitzerschool.
Albert Schweitzerschool. (1961-1964) Aan de Albert Schweitzerschool heb ik heel warme herinneringen. We hadden een leuke Amsterdamse klas; ik herinner me bijna nog alle namen van de medeleerlingen. Vanaf de vierde klas kregen we meester Mol, een kanjer van een onderwijzer. Het hoofd van de school was meester Vink , ook al een fenomenaal onderwijsman. Meester Mol kon je stimuleren en had aandacht voor elke afzonderlijke leerling ondanks dat hij er meer dan dertig in zijn klas had. De Indische buurt was toen een echte arbeidersbuurt. Er was een groot verenigingsleven en ouderen sprak je aan met oom of tante. Ik herinner me dat we elkaar vaak ophaalden als we naar school gingen, dan zag je hele groepen kinderen tegelijk naar school gaan. Mijn vriend was Jan Kok. We lazen elkaars boeken. Ook trok ik wel op met Martin Dekker en George Hoekstra. De meisjes waren heel leuk, vooral Els Burgmeijer, Marja Hessels, Vonnie Vermeulen en Marianne Trim. In 1980 hadden we een geweldige reünie en toen vond ik ze nog leuker.
Dr. Albert Schweitzer school, 1961
Van Deventer MULO (1964-1966) Samen met Marja Hessels van de Albert Schweitzerschool ging ik naar de Van Deventer MULO.
Van Deventer MULO (1964-1966) Samen met Marja Hessels van de Albert Schweitzerschool ging ik naar de Van Deventer MULO. De swinging sixties kondigden zich aan. Er kwamen leerlingen uit heel Amsterdam-Oost. Ik herinner mij meester Veltkamp. Dat moet een van de eerste Surinaamse onderwijzers in de stad zijn geweest. Verder de meesters Van Olst en Frenkel en juffrouw Melk. Van Olst nam de moeite mij tussen de middag te helpen met algebra. 1966 herinner ik mij als het grote omslagjaar. Eigenlijk liepen de jaren vijftig door tot 1966. Toen kwam provo en de bouwvakkersopstand. De stad stond op z’n kop en werd nooit meer hetzelfde. Plotseling had iedereen lang haar, ook de leraren. Aardrijkskunde en Geschiedenis werden een stuk boeiender, omdat daar vaak de actualiteit aan de orde kwam. Ik trok op met Joop Baalman en Martin Bakker.
Van Deventer MULO/MAVO, 1964