Ontdek PLUS

Ad Kanters

Kent 14 personen

In een relatie , 2 kinderen
Woont in Etten-Leur

    Bekijk het volledige profiel van Ad Kanters en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Ad Kanters heeft 26 klassenfoto's en kent 14 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Op deze bewaarschool had zuster de Leeuw een kleuterklasje.

    Op deze bewaarschool had zuster de Leeuw een kleuterklasje. Tegenwoordig zouden we peuterklasje zeggen, want er zaten kinderen op die jonger dan 4 jaar waren. Eén van de voorwaarden was, dat de kinderen overdag zindelijk moesten zijn. Met mijn ouders woonde ik in de Veemarktstraat op nr. 2b. Op de tweede verdieping boven café "Modern", waar mijn vader buffetchef was. Onze voordeur was op de Grote Markt, naast café "De Beurs". Nu is daar de ingang van eetcafé "De Boulevard". Midden in het centrum met veel verkeer op de Grote Markt en zijn zijstraten maakte het onmogelijk voor kleine kinderen om buiten te spelen. Dus de "Bewaarschool van de Begijntjes" was een uitkomst. Ik herinner me alleen nog de dag, dat er foto's werden gemaakt. We moesten in een lange rij op onze beurt wachten, met de armen overelkaar en één vinger op onze lippen. Ik herinner me nog, dat er kinderen waren, die de onderkant van hun vinger tegen hun lippen hielden, anderen deden dat met de zijkant van hun vinger. Van de kinderen herinnerde ik me er niet één meer, totdat Peter Jansen mij er op attendeerde, dat zijn broers Frans en Martin ook op de klassenfoto staan. Zij waren kinderen van antiquair Jansen, die zijn winkel achter in de Catharinastraat had, vlak bij de Boschstraat. Later zou ik Frans nog tegenkomen. Eerst in de city-soos in het gebouw "Het Jongelingschap" achter in een poort naast de Sint Antoniuskerk in de Sint Janstraat. De soos verhuisde later naar het Patronaatsgebouw van de Sint Josephparochie aan de Ceresstraat, tegenover het kantoorgebouw van de "Drie Hoefijzers Brouwerij. Later ontmoette ik Frans in Etten-Leur, waar we allebei zijn gaan wonen. Frans trouwde met Corrie Jansen, een oud-kadastercollega van me. Toen ik lid was van de trimploeg van "ARV Achilles" is Frans ook nog enige tijd lid geweest. Maar tot dat Peter me mailde heb ik nooit geweten, dat Frans en Martin bij mij in het kleuterklasje van Zuster de Leeuw hebben gezeten. Mijn laatste schooldag daar, zal ik niet vergeten. Met mijn vader en moeder ging ik verhuizen naar de Nova Zemblastraat in het nieuwe Heuvelkwartier. Ik mocht (moest) langer op school blijven, omdat mijn ouders aan het verhuizen waren. Toen ik alleen met zuster de Leeuw in haar huisje op mijn ouders wachtte, kwam er speelgoed dat ik nooit eerder gezien had uit een kast. Zou het daarom zijn, dat ik het nu nog weet. Ook heb ik nog een aanbevelingsbrief in mijn bezit van zuster de Leeuw aan de Soeur Superieur van de St. Bernadette kleuterschool om mij op haar school toe te laten.

    Begijnhofschooltje, 1949

    Soeur Ludovica was het hoofd van de school.

    Soeur Ludovica was het hoofd van de school. In de klas Fröbel II zat ik bij juffrouw M. van Gurp en in Fröbel III bij soeur Ludovica. De namen van mijn mede-leerlingen weet ik echt niet neer, maar het is allemaal ook al zolang geleden. Op één van mijn rapportboekjes staat de naam juffrouw van Gurp. Het adres van de kleuterschool was destijds Oranjeboomstraat 196. De ingang van de school was een poort naast de school aan de kant van de (nu afgebroken) kerk. Daarmee kwamen we op het schoolplein achter de school. Samen met mijn ouders woonde ik in de Nova Zemblastraat, in een portiekflat op de tweede verdieping. Dat was eigenlijk net om de hoek. Ik heb ooit een keer gespijbeld, maar mijn vader ontdekte het en bracht mij alsnog naar school. Onder een overkapping van de speelplaats stonden twee korfbalpalen met de bekende manden eraan. In die palen klimmen was ten strengste verboden, maar ik werd betrapt. Na schooltijd moest ik bij die palen wachten om te horen welke straf soeur Ludovica voor mij had bedacht. Maar bij het uitgaan van de school ben ik gebukt tussen mijn vriendjes langs soeur Ludovica kunnen sluipen. Dat was erg spannend. De andere dag heb ik er niets meer van gehoord, dus zij zal het wel zijn vergeten. Ik weet echt niet meer of er ook kinderen uit onze straat op deze school zaten, maar dat zal ongetwijfeld wel zo zijn. Matjes vlechten en boetseren zijn de enige andere herinneringen die ik nog aan deze school heb.

    Kleuterschool St. Bernadette, 1950

    Mijn schoolvriend Wil Maas en ik vonden in de krant een advertentie van Dansschool Hellendoorn.

    Mijn schoolvriend Wil Maas en ik vonden in de krant een advertentie van Dansschool Hellendoorn. De heer Hellendoorn en zijn assistente kwamen van elders en hadden bij cafe "De Graanbeurs", in de Reigerstraat, een bovenzaal afgehuurd om daar hun danslessen te geven. Het leek ons wel wat, dus we schreven in voor de cursus "brons". We waren de jongsten van de cursisten en nog single, terwijl er onder de cursisten al heel wat jonge stellen waren, maar toch ook veel andere singles. We hebben daar twee jaar de cursussen gevolgd en leerden naast de standaarddansen fox-trot, tango, cha-cha-cha, Engelse wals en Weense wals ook de veleta en de Sint Bernhardswals. In het begin van december werd er een Sint Nicolaas pakjesmiddag georganiseerd waarbij de nog bij te voegen foto werd gemaakt. Na die twee jaar danslessen voelden we ons goed genoeg om in de weekeinden, in Breda en omgeving, enkele soos-en te gaan bezoeken en het geleerde in praktijk te brengen. Onze favoriete soos werd "De City-soos". Die werd georganiseerd door de K.W.J. (Katholieke Werkende Jongeren). Daar leerde ik mijn latere vrouw Lenie Mensen beter kennen. Ik kende haar al oppervlakkig via haar broer Ad Mensen, die samen met Jan de Craen, Toon van de Klundert (met wie Lenie eerder verkering had) en Sjors Nijkamp tot onze vriendenkring behoorde. Ook mijn huidige vriendin Jacqui Verheijen kwam in die tijd met haar vriend en latere man Ad Vissenberg 's-zaterdags 's-avonds in "De City-soos". We kenden elkaar dus van de wekelijkse dansavonden, eerst in de Sint Janstraat (zaal "Het Jongelingschap??") en later in de Ceresstraat (Het patronaatsgebouw bij de Sint Josephkerk), maar daar is het toen bij gebleven. Wie had toen kunnen denken, dat we elkaar zo'n 36 jaar later, zo veel en veel beter zouden leren kennen.

    Dansschool Hellendoorn, 1960