Had jij als tiener een zomerbaantje? Zoals bollen rapen, helpen in de bediening of afwassen? SchoolBANK-gastredacteur Max Verbeek vertelt hieronder over zijn herinnering van toen…
Bollen rapen!
“In de jaren 50 gingen we elke zomer werken bij een boer in de omgeving van Hoorn. Als je nog niet oud genoeg was voor het zware werk (bollen rapen en aardappels rooien), ging je bessen plukken in die eindeloos lange fruittuinen van Schellinkhout. Onder de rijen hoogstammige peren- en appelbomen stonden struiken rode en zwarte bessen. Dat plukken was lekker werk. Die rode bessen smaakten heerlijk en die trossen rode en zwarte bessen voelden ook nog eens lekker aan in je handen.”
“Het geld dat ik verdiende spaarde ik voor een nieuwe fiets. Jongens uit Blokker, een dorpje vlak bij Hoorn, vertelden stoer dat ze alles zouden opmaken op de Hoornse kermis. Op een keer vroeg een van die jongens of ik soms een zoon was van ‘Rooie Henk’, hun meester. ‘Je lijkt er precies op!’ Ik ontkende heftig, tot driemaal toe. Ik voelde me net zo’n verrader als Petrus toen aan hem op Goede Vrijdag gevraagd werd of hij soms een van de leerlingen van Jezus was. Ze noemden mijn vader ‘Rooie Henk’, omdat hij rood aanliep van drift als ze hem in de klas zaten te sarren.”
“Bollen rapen was veel zwaarder werk. Dat deed je pas als je een jaar of 14 was. Het verdiende dan ook veel beter. Als de boer zag dat je snel en goed werkte, kreeg je 4 gulden per uur. Je werkte van 7 uur ’s morgens tot vijf uur ’s middags. Je moest al vroeg van huis, want het was een rot eind fietsen naar Zwaag, Berkhout, Nibbixwoud of Wervershoof. In mijn herinnering was het altijd bloedheet. De boer had met zijn frees de bollen die in ellenlange voren lagen, al opgewipt. Je kroop op je knieën in een kruipbroek door de vore, raapte de bollen op en legde ze in een mand die je met je mee trok. In die kruipbroek zat een enorme gulp. Daarmee schepte je al kruipend aarde, steentjes en schelpen op, die onder je knieën kwamen. Een ware martelgang. Na twee weken hard werken had je genoeg verdiend om op vakantie te gaan. Toen ik zestien was, liftte ik met mijn één jaar oudere broer naar Frankrijk. Onze oudere broers waren ons jaren eerder voorgegaan en wij wilden niet voor hen onderdoen. De sport was om in één dag naar Parijs te liften.”
Wat voor werk deed jij als zestienjarige? Weet je nog hoeveel gulden je per uur kreeg?
Reacties 145
Ik had zoveel adresjes om op te passen dat ik geen vast zomerbaantje had.
Ik heb ooit gewerkt in de haven om graan uit treinwagons te zuigen met grote zuigbuis en over te hevelen naar binnenvaartschepen, erg zwaar wer, met veel lawaai en stof, we moesten met een schop het graan naar de zuigmond scheppen, ook het vieze vastgekoekte graan op de bodems van de wagons, het betaalde erg slecht geloof ik, cira 5 gulden voor een hele middag, Groetjes van Jozé
Boontjes plukken bij de boer. Eerst 45 minutes op de fiets. We kregen 15 cent per kilo. Voor 1,50 moest Ik de hele dag plukken!
Frambozen en bessen plukken daarna aardappels en bieten rooien. Het geld werd gebruikt voor kleren en fietsen kopen.
Ik heb 2 zomers (1964 en 1965) vakantiewerk gedaan. De ene keer in een ziekenhuis in Groningen, waar ik afwisselend (vrij geestdodend) werk deed verschillende afdelingen, zoals de spoelkeuken (niet leuk...), kamers schoonmaken en dan zag je 'zieken' (leuk) en in de keuken om klusjes voor de maaltijden te doen, zoals grote bakken boontjes schoonmaken. De andere keer was het assisteren bij de creatieve dagbesteding (breien) bij de psychiatrische instelling in Wagenborgen. Soms gingen we wandelen met een clubje mensen...(wat altijd bekijks trok van voorbijgangers) dat vond ik het prettigst...lekker buiten.
ik werkte al op mijn 14e stiekem in een Thee fabriek, we waren er aangewezen op extra geld om te eten en. Ik mixte thee met een schop , erg zwaar werk en erg stoffig alles zat onder de thee stof. Je breekt eerst 3 tot 4 grote houten kisten open met thee.En dan ging je die bergen thee mengen met elkaar. dit deed je met een grote schop. ..ja erg zwaar werk , natuurlijk wist niemand dit . Ik werkte toen ik 15 werd ook als baanstamper bij de paardenraces in wassenaar.Ook dit was een zware klus, met een ijzeren klomp aan een lange stok stampte je de kuilen dicht die de paarden maakten.Want anders braken ze hun benen.In die tijd was er nog geen Arbo controle enz .Men zegt wel vroeger was het beter, maar in dat opzicht was het bar slecht.
ik werkte met mijn 15 e jaar op de koopvaardij ,en was al in zuid amerika
Ja bollen inpakken voor verzending naar Amerika bij Brex in Hillegom. Gezellige tijd en goed verdiend.
Ik ging in Den Haag op de middelbare school en ik woonde in Voorburg . In Voorburg in de Kerkstraat was Jamin, als een speer op de fiets op zaterdagmiddag ( we hadden nog school 's-morgens ) naar Jamin om te werken. Plastic zakjes vullen met 100 gram pure hagelslag en o wee als het niet precies was. met touw blikken binden en dat alles voor gld 4,39 voor de hele middag. Later mocht ik ook klanten helpen.
Ik was 11 dat Ik begon to bollen rooien (rapen), maar vanwege mijn leeftijd begon Ik later en stopte Ik eerder. Dagen van 08.00 tot 17.00. Tussen leeftijd 12 en 16 was het van 07.00 tot 18.00 met een uur lunch, maar dan moest je wel op de fiets naar huis, snel eten, en weer terug. Dat Ik 14 was begon Ik ook s'avonds to helpen om de bollen van het land af te rijden. Lange dagen maar wel heel veel plezier, vooral op Zaterdag namiddag als je betaald werd. Tegenwoording kan dit niet meer want er zijn niet genoeg tieners geintreseerd om hun hele vakantie lange dagen hard werk te doen (misschien waren wij de gekken en is de jeugd van vandaag niet zo stom!!!)
Werken bij de buurtsuper en later bij als caissière bij AH alleen dat was geen succes. Na de hand als verpleeghulp in verschillende verpleeghuizen tot dat ik in een verzorgingshuis ben blijven plakken en d3 opleiding voor bejaardenhelpster heb gedaan en mijn man daar heb leren kennen. Nu werk ik al weer 20jaar bij de thuiszorg waarvan 5 jaar als wijkziekenverzorgster
Nee, ik heb nooit een zomerbaantje gehad , daar had ik ook niet de gelegenheid voor. Mijn vader overleed toen ik 13 jaar was , dus ik moest thuis helpen in de schoolvakanties, in de groente tuin en andere klussen doen niet enkel in de zomervakantie , maar ook op de normale schooldagen als ik thuis kwam eerst wat gezellig samen met moeder wat drinken en dan een uurtje de tuin in , daarna eten en dan huiswerk maken en daarna naar bed. Nooit geen spijt gehad dat ik mijn moeder zoveel moest helpen terwijl andere kinderen lekker gingen spelen of iets leuks doen. Nee, als ik nu achteraf alles bekijk dan denk ik dat ik een fijn en gezellig thuis had waar welleswaar veel verdriet was maar toch dankbaarheid en blijheid de boventoon voerde . Met 15 jaar ging ik volledig werken en ook daar heb ik nooit 1 minuut spijt van gehad . Als ik terug kijk op mijn jeugd dan zou ik niet willen ruilen met de jeugd van tegenwoordig .
In 1969 was ik 13 en woonachtig in Hoorn. Ging toen ook bollenrapen in Blokker bij Jan Cent (bijnaam ivm. gierigheid). Verdiende toen fl1,50/uur. Kocht daar een AM portable radiootje en een trilogie van Jules Verne voor. En nog wat over voor de kermis inderdaad! Toen een paar jaar niet. In 1972 bollenpellen in Berkhout. Het leukste baantje in 1973 als suppoost bij het Westfries Museum.
Ik werkte met 15 jaar hele dagen.Naar school gaan vond ik niet leuk dus een opleiding gedaan op atelier als modinette.Toen ik ging trouwen moest ik stoppen van de baas die wilde geen jonge getrouwde vrouwen in dienst met het oog op het krijgen van kinderen.
De naam Ina van Delden komt mij bekend voor. In de jaren 60 werkte ik op de arbeidstherapie voor vrouwen op Groot Bronswijk in Wagenborgen en dus ook in 65 toen daar Ina van Delden als vakantiehulp was.
ik heb net als Max Ramali ook bij Jan Cent bollen geraapt aan de Geldelozeweg in Hoorn (ligt tegen Blokker aan)ik heb er 1 dag gewerkt ,er liep altijd iemand achter je aan of je niet te veel bollen liet liggen ik liet er teveel liggen dus ik kon vertrekken .tijden de koffietijd ging Jan Cent even slapen en dan stak hij een sigaret tussen zijn vinger s en als dan zijn vinger bijna verbrande was de koffie tijd om en moesten we weer an het werk. ik ben daarna bij een bollen boer in deGoorn terecht gekomen en dat verdiende veel beter ,maar was wel veel verder fietsen maar ik heb er nog jaren met plezier gewerkt in de vakanties.
Ik werkte 3 dagen op een koffiebranderij Mannee in Schiedam en ging 2 dagen naar school,partiële leerplicht. We verpakte koffie,thee,cacao en hazelnoten . Mijn eerste salaris was 50 gulden.
In 1970 ik was nog 12 ging ik bij een bloemenkweker in de buurt onkruid wieden weken lang brandnetels getrokken zonder handschoenen voor 3 kwartjes per uur.
Ik ben als 14-jarige (had mijn geboortedatum vaneranderd) begonnen bij Simon de Wit voor een uursalaris van Fl. 2,02 bruto. Ik werkte do- en vrijdagmiddag 3 uurtjes en zaterdag de hele dag. Wat voelde ik mij rijk toen ik zaterdag aan het eind van de dag mijn loonzakje kreeg met iets van Fl.16,00. In de schoolvakanties werkte ik een hele week en begon later ook 's avonds te helpen met kassa's opmaken en facturen controleren tegenover de bestellijsten. Bij de supermarkt heb ik alle afdelingen wel gehad, zuivel, vlees, kassa, emballage, groenten en de vleeswarenafdeling. In de vakanties deed ik de bestellingen voor verschillende afdelingen en heb ook vakken gevuld en dat was een stuk zwaarder dan nu. Je had soms dozen met 24 1 liter blikken (rond de 25 kg). Alles moest ook geprijsd worden met etiketjes, daar werd je steeds handiger in. Heb hier tot mijn 18e (later is mijn geboortedatum aangepast) gewerkt en veel geleerd.
Ik werkte bij de Chinees in Son. Afwassen, in diepe bakken, samen met mijn zus; 5 uren afwassen, 2 x schoon water gedurende die tijd, 5 guldens verdienen. Het was hard werken daar, als het druk was moesten we overgebleven nasi en rijst van schaaltjes in bakken gooien die onder de afwasbakken stonden; dat werd vervolgens opnieuw gebruikt. haha.. rare tijd hoor. Als we even rust hadden mochten we op een tafel zitten; dat lijkt logisch, maar op die tafel lagen loempia's, daarop theedoeken, en daarop; wij dus. In de diepe bakken met lauw water zochten we tussen de dikke rode drek naar bestek om af te wassen.. een herinnering die ik niet snel vergeet.
Ik had een baantje bij een supermarkt ( de Wig ) dat was in Amersfoort op de Leusderweg. Nu woon ik in Schiedam. Het inmiddels alweer 60 jr. terug. Toen ik nog op school zat alleen op de zaterdag, maar met de vakantie mocht ik vier weken werken langer niet. Ik vond het héél gezellig, ook de collega,s er was op de zaterdag reclame van de ham, daar kwamen de mensen voor. Dat was echt gezellig die supermarkt. Ik weet niet precies hoeveel geld ik kreeg! Volgens mij had ik voor de zaterdag 25.00. Het werd niet slecht betaald. Tegenwoordig doet de jeugd dat niet meer. Onze kinderen hebben nog in Maasland plantjes gestekt, die vonden het ook leuk, maar inmiddels hebben die ook een baan.
Als 12-jarige jongen ging ik toen al helpen bij een groenteboer. Deze groenteman had zijn voorraad, zijn wagen en zijn paard geparkeerd bij mijn opa, die een slagerij had. Deze groenteman had de ouderwetse paard met wagen. Twee verschillende wijken die hij aflegde met het span. Dit paard was zo slim dat hij alle klanten feilloos wist te vinden. Je klakte met je tong en hij liep naar de volgende klant, de wagen netjes aan de kant van de weg geparkeerd. De grootste moeilijkheid van de dag was natuurlijk het onthouden van de stukprijzen, deze waren afhankelijk van de dagprijzen. Mijn gehele HBS-tijd heb ik zowel de vrijdag als de zaterdag het verse groenteaanbod bezorgd bij de klanten. Verdienen deed ik niet veel, ik kreeg een kistje met groente en fruit mee voor ons grote gezin van 8 kinderen. Een welkome verrassing vond mijn moeder in die tijd.
Als 16 jarige werkte ik al 5 dagen per week in een slagerij en dat heb ik ruim 40 jaar gedaan. Prachtig werk.
Mijn 1e baantje was op zaterdag bij Blokker. Ik was 15. Ik verdiende fl. 8,00 bruto per zaterdag van 9.00-18.00. Mijn 1e fulltime job was als 16 jarige verkoopster bij Dernison in Utrecht, Maandag 13.00-18.00, dinsdag t/m zaterdag 8.30-18.00. Ik verdiende fl 180,00 bruto per maand. Daar bleef netto fl. 152,00 van over. Loonzakje thuis inleveren. Daarvan kreeg ik fl. 2,50 zakgeld per week. 😏
Werkte bij Speelland Beekse Bergen in het restaurant 5 maanden lang als 15 jarige ruim 40 uur per week
Ik had een baantje bij bakker Hoeve in de Westerstraat in Amsterdam. Leuk ....maar als er een vreemde klant kwam moest ik oud brood verkopen ! Ik zat op de Mario Mulo aan de Da Costakade in Amsterdam waar we op zaterdag ook nog naar school gingen . Dus alleen in de vakantie een baantje !
Van alles en nog wat bij een autobandenbedrijf
Met 36 nog niet heel oud, maar zo klinkt het wel! Bij de toenmalige EDAH op 15 jarige leeftijd 2 uurtjes per avond vakkenvullen voor let op:!! FL 4,66 per uur! Had ik na 2 uurtjes toch weer 10 gulden verdiend! :D Daarna wat meer avonden en hele zaterdagen, waar je je weekloon dezelfde avond uitgaf.. Mooie gezellige tijd!
Als 16 jarige ging ik in de vakantie werken bij destijds Confendex (tegenwoordig Hunkemöller). Mijn moeder werkte daar en had deze baan voor mij geregeld. Ik verdiende destijds 400 gulden en moest de leveringen voor de filialen pikken. Die gingen in plastic kratten naar de expeditie en daar werden deze dichtgemaakt om verzonden te worden. Ik spaarde in die tijd voor mijn rijbewijs.. Een jaar later werkte ik als Assistent Bedrijfsleider bij een supermarkt en had daar een leidinggevende functie Daar verdiende ik 1100 gulden mee en dat was mijn eerste vaste baan.
Ik werkte bij een cafetaria en maakte daar slaatjes en andere zaken. Ik moest een koksmuts op omdat ik heel veel krullen had. Ik nam veel salades e.d. mee naar huis of naar vrienden. Door al jong te werken weet je al vroeg wat alles kost en wordt je eerder volwassen. Één tijd om nooit te vergeten.
Jazeker, het jaar waarin ik eindexamen deed, heb ik 3 maanden gewerkt bij de plaatselijke supermarkt achter de versvleesafdeling. Ik kan me nog zo voor de geest halen dat ik achter in het magazijn Pens in bakjes moest doen voor honden. Wat een enorm goor en stinkende taak was dat! Brrrr. En ook nog een stukje van mijn duim gesneden bij het schoonmaken van de snijmachine! 🥴
Ik was nog 15 jaar toen ik al klaar was met de MULO en ik vrijwel direct aan het werk moest. In voorgaande vakanties kon ik altijd wel terecht op een boekbinderij.. Kleine onderneming, en daar waren ze me toch katholiek.....! Ik behaalde dat diploma in 1956 en ik ga dit daar 80 worden!
Ik had een baantje in het streekziekenhuis in de jaren 67/ 68 Op de afdelings keuken. Zo kon ik voor een mobilet sparen.
Heb diverse baantjes naast school gehad, dus niet alleen vakantie. Trekken op het pontje over de Schie in Rotterdam bij Van Nelle. Autobedrijf M.C. Schotman, Aelbrwechtskade Rotterdam. Allerlei hand- en spandiensten. Bloemenmagazijn F. Strootman, Vierambachtsstraat Rotterdam, bloemenbezorging en later ook de bloemenwinkel runnen, als de eigenaar een paar dagen op vakantie was. Met vakantie in Oostvoorne, helpen bij strandtent Badlust van de familie Dekker. Ook hier alle hand- en spandiensten, zoals terras klaar maken, vlaggen hijsen en 's-avonds nog met dhr. Dekker ijsblokken naar de strandtent brengen.
Op vijftienjarige en zestienjarige leeftijd heb ik in de grote vakantie 6 weken bij V en D gewerkt! Het tweede jaar verdiende ik 60 gulden totaal en daar moest ik een winterjas van kopen, wel met 15 % korting omdat ik daar werkte! Geen vakantie! Ook in datzelfde jaar heb ik daar in de Sinterklaasperiode gewerkt! Dat was in 1962! Wat mis ik V en D!!!
Ik dacht dat ik aangenomen was bij Peppelrode, maar had geen bevestiging gehad en ging toch. In eerste instantie werd ik weggestuurd, maar omdat er iemand niet op kwam dagen mocht ik toch blijven en verzorgde de drankjes op de verpleegafdeling. Toen ik te horen kreeg dat ik geslaagd was voor de mavo4, kreeg ik een bosje bloemen van de cliënten.
Aangezien er in de zestiger jaren op zaterdagochtend ook school was en we op woensdagmiddag vrij hadden werkte ik woensdag en zaterdag middag in de bibliotheek in Amersfoort als we geen school hadden. Ik was ook vaak bij de boekbinder in een ander zaaltje om te kijken hoe hij het deed, erg interessant. Ik vond het reuze leuk en ben altijd een boekworm gebleven. Nu woon ik in Engeland en organiseer mijn eigen boekclub. Op het ogenblik is dat via het internet, ook leuk maar niet zo gezellig natuurlijk. Ik heb geen idee hoeveel ik verdiende. Ik ben benieuwd wanneer de bibliotheken weer open gaan, hier in Engeland voorlopig niet maar in Nederland misschien wel?
ik had een zaterdag en vakantie baantje bij de Bijenkorf. Op de handschoenen en kousen afdeling. Ik verdiende voor de hele Zaterdag 7.50 gulden. hele dag staan af en toe in het magazijn.De handschoenen op een stapel met een elastiek er om heen de bovenste los. Veel buitenlands publiek. de hele dag staan bij thuiskomst met de voeten in het water en daarna uit.
ik werkte bij de bijenkorf in Den Haag op de lingerie afdeling voor f 2,50 ging nog belasting af de hele zaterdag. Weet nog dat ik een nachtjapon moest strijken maar dat ik die met een te heet strijkijzer had gestreken! moest ik terug met een gat erin! wat voelde ik me bang, resultaat cheffin des duivels kreeg een uitbrander dat vergeet je nooit meer. Nachtjapon werd afgeknipt en ik moest de zoom met de hand naaien. Dat was in 1962-3. Ook nog aalbessen geplukt,Nooit geld ontvangen van die boer in Wateringen. Al met al slechte ervaringen.
Van mijn 14e tot mijn 17e werkte ik om het weekend en in de schoolvakanties in de keuken van Rusthuis Bethel in Harderwijk. Het werk bestond vooral uit afwassen, er was nog geen afwasmachine, karren klaarmaken voor koffie, thee en eten, dat alles voor 100 mensen. ‘s Avonds moest je alles alleen doen. In het begin, 1969, kreeg ik 10 gulden per dag, later is het verhoogd tot 12,50. Als in de zomervakanties er weinig verzorgend personeel was heb ik ook op de afdeling gewerkt, bewoners wassen enz. Maar daar had ik geen hekel aan. Van mijn zelf verdiende geld kocht ik eerst een fototoestel en ook een pick-up.
Bollen rooien en pellen bij bommenwerpers in de Zilk
Ik had een krantenwijk, het Parool, haalde de kranten, Plantagekerklaan Amsterdam, ik was 15 jaar, 1969, 1970 en 1971. Mijn wijk was, Achtergracht, Frederiksplein, Utrechtsedwarsstraat Prinsengracht en de Huidekoperstraat. Het was een hele gezellige wijk, lieve mensen, ik had honderd en een krant. Als ik te veel had, ging op het Frederiksplein staan en riep, het Parool Zo verdiende ik toch wat bij, ik dacht dat ik ongeveer 40 gulden verdiende per maand. In de winter kreeg ik chocomel van een bewoner en mocht mijn handen warmen. Het was een geweldige tijd, waar ik wel eens aan terug denk en verlang. Johann Splinter.
Bollen rooien en pellen bij bollenkwekers in de Zilk.
Ik werkte vanaf mijn 15e bij Campina als melkventer (= verkoper van zuivelproducten aan huis) in Baarle Nassau/Hertog tijdens mijn zomervakanties: elke dag op brommer vanuit Breda daarheen en dan daar met een electrokar (Spijkstaal, op accu's) met zuivel bij de mensen langs de deur. Ik moet zeggen dat ik absoluut niet meer weet hoeveel het verdiende, maar wél dat het door de provisie op de omzet een fors bedrag was. Het werd in 1976, toen ik 18 was, na de middelbare school ook mijn eerste baan in vaste dienst. Nog steeds de leukste job die ik ooit had, maar wel 60-70u per week werken....
1 week na mijn 14e verjaardag kwam ik van school en (moest) ik aan het werk. Wij woonden op het voormalige eiland Wieringen en ik werd toen zelfstandig pieren steker op het Wad. Ik had een vaste afnemer op de Kooi vlak bij Den Helder. Op de fiets naar de Kooi (15 kilometer heen en 15 kilometer terug). De werktijden waren afhankelijk van het tij!!! We konden alleen maar pieren steken als het water laag genoeg was. Van mijn eerst verdiende geld mocht ik een 3e hands racefiets kopen. Als het tij het toe liet en ik weer naar huis gefietst was, even wat brood eten en dan ging ik op de racefiets weg. Mijn vader was stratenmaker maar ik verdiende dikwijls meer dan mijn vader. Ik kreeg toe 1 1/2 cent per zeepier. In het hoogseizoen stak ik soms meer dan 2000 pieren. Groet, Jan de Krijger Jst. zn.
Ik stond in de ijssalon van Lich op het Koopmansplein in Assen. Van mijn 14e tot mijn 18e jaar,toen kon ik de opleiding als verpleegster binnen in Assen. Van mijn geld heb ik mijn motor rijbewijs gehaald . Zo leuk want je mocht oefenen op de TT baan en een Vespa scooter gekocht.
Ik zat achter de kassa van een supermarkt. Ook heb ik in de keuken van een ziekenhuis gewerkt.
15 jaar, dat mocht toen nog. Bij Gerzon, een nogal chique modezaak in Den Haag. Helpen bij het inpakken van aankopen. En mijn hoofdtaak was liftmeisje. 1ste etage dameskleding, 2de etage herenkleding, etc. alsof chique Den Haag zelf de weg niet kon vinden. Ik verdiende 110 gulden per maand. Mocht ik in dienst willen komen om te worden opgeleid tot verkoopster, dan kreeg ik 90 gulden per maand. Altijd nog beter dan de Bonnetrie (nog chiquer), daar moest je betalen om te worden opgeleid. Heb gauw een kantoorbaantje gezocht toen ik klaar was met school.
Ik was ongeveer 16 jaar en had de Industrie- en Huishoudschool doorlopen. Ik wilde kleuterjuf worden en ging daarom één avond in de week naar een opleiding daarvoor in een school in Zwolle vlak bij het NS station. Overdag Liep ik stage op een Hervormde school. Dit was de Julianaschool in de Warmoesstraat in Zwolle. Dezelfde school waar ik vroeger ook op zat. Het hoofd van de hele school was meester Nico Boer. Helaas viel het mij toch nogal zwaar, vooral omdat ik totaal niet werd gestimuleerd. Ik verdiende toen 15 gulden per maand. Na 1 jaar ben ik gestopt en ging naar kantoor.
Ik werkt in de zomervakantie bij mijn baker. Ik reed met een fiets met een grote korf voor op en grote fietstassen over de camping in het bos en bracht brood en aanverwante artikel en bij de vakantiegangers. Heb dit jaren gedaan.
Ik zat nog op de opleiding, dus 2 dagen school en 3 dagen werken. Dat was in Apeldoorn naar school dus steeds met de bus heen en weer. Werken moest ik bij verschillende gezinnen waarvan ik gedeeltelijk de moeder moest vervangen.
Ik begon in Roelofarendsveen, bij vd Poel de melkboer, die had een knecht en die mocht ik helpen. Dat loon 2,50 werkte ik de woensdag middag en de zaterdag voor als 11 jarige in de middag op de mandfiets onsje kaas hier onsje ham daar naar de klanten brengen, dat was niet gemakkelijk fietsen . maar het was leuk , vooral als ik Goof de eigenaar een keertje mocht helpen, in de volkswagenbus. Die had een rijbewijs ontheffing, dat kon nog in die tijd. Daarna ging ik voor het grote geld, bij van Berkel de bloemen kweker. 10 gulden was best veel geld. De kolenkachels in de winter per kas bevoorraden. Anjers sprotten (uitloopjes verwijderen) en in de schuur Anjers plakken en bossen. A en B keuze. Dat was ook leuk en mocht mee eten bij de baas. Daarna naar Schiedam verhuist en ik wilde niet mee, wat was ik boos. De Veen heeft altijd dat bijzondere plekje in mijn hart gehouden, vooral de mensen waren toen bijzonder sociaal.
Ik werkte bij Albert Heijn achter in de winkel. Moest eerst 10 km fietsen om er te komen. De chef was een kennis van mijn oom en had mij dit baantje aangeboden. Ik verdiende 18 gulden per week. Moest om 8 uur beginnen, tot 6 uur ‘savonds. Mijn taak was om grote wielen kaas in stukken te snijden, te wegen en in te “zielen” met cellofaan. De chef was een strenge baas, we mochten nooit ergens gaan zitten om uit te rusten. Dus na de hele dag te hebben gestaan, moest Ik dan die 10km nog naar huis fietsen. Ik was maar al te blij dat Ik weer naar school kon na de vakantie. Ik was 15 jaar.
bij RKZ Hilversum meehelpen op zalen en in de grote keuken ! Elvis was toen dè muziek
Mijn vader wilde m'n zuster en ik naar de Mulo maar mijn moeder vond het meer belangrijk voor ons naar de huishoudschool om koken, strijken en naaien te leren! Zo met 14 jaar waren we daar klaar mee en werkte ik als Moeder's helper in een jong gezin van 8 uur s'morgens tot 1 uur s'middags. Deed de vaat, bracht de kleintjes naar kleuterschool achter op de fiets, enz.
Ja zeker, ik hielp in een kruidenierswinkel inruimen. Kreeg geloof ik 5 gulden per zaterdag. Lang heb ik het niet volgehouden. :-)
Ik mocht op zaterdagmorgen bij JAC HERMANS "werken", stond in het magazijn b.v. bonen, drop etc. af te wegen. Ik was pas 14 jaar, de manager Garmt, was een kennis van mijn ouders. Later mocht ik in de winkel helpen, groenten afdeling, vakken vullen, veel later achter de vers vleeswaren en nog veel later de kassa. Ik vond het heel leuk...Begon, volgens mij met 7 gulden voor de zaterdag morgen. Goede oude tijd.....
Ik was 15 jaar in 1970 en omdat ik voor een gebruikte bromfiets ( kreidler ) wilde sparen werkte ik elke zaterdag van 8.00 tot 18.00 aan de plaatselijke benzinepomp. Ik verdiende 2 gulden per uur en met een beetje fooi eind van de dag had ik soms zomaar 25 gulden... Het duurde lang voordat ik een acceptabel bedrag bij elkaar had om de kreidler te kunnen kopen. Ik weet nog dat mijn moeder de laatste 150 gulden bij heeft gelegd.
Ik heb eerst in de emballage van een distributiecentrum van de Spar gewerkt. Later ging ik werken bij een fruitteler met fruitpluk, o.a. appels, peren, bessen, frambozen, bramen en aardbeien. Later ben ik bij tuincentrum gaan werken en weer later bij de stadsreiniging. Dat laatste vond ik het leukste door de vele afwisselingen. Bijvoorbeeld evenementen, markt opruimen, vegen etc.
Zo rond die leeftijd mocht ik een week aan de lopende band zitten bij Victoria in Dordrecht, chocolaatjes in een doosje plaatsen. Daarna 14 dagen op eigen tempo de verpakking van de Sinterklaasfiguren halen. De chocola werd daarna weer omgesmolten. Bij Valk in de Biesbosch sperziebonen en plukken en uien uit de grond trekken om te drogen. En dat alles voor een vakantie zakcentje…
Wij moesten in die tijd op zaterdagmorgen tot 12.00 uur naar school. Ik zat op de H.B.S. in Boxtel. Daarna ging ik om 13.00 tot 18.00 uur werken bij de Gruyter ook in Boxtel. In de begintijd was ik verantwoordelijk voor de groente en fruit afdeling. Ik verdiende ongeveer 1 gulden en 52 cent per uur. Ook in de vakanties was ik hier werkzaam. Langzamerhand heb ik allerlei de Gruyter diploma's gehaald: Groente en fruit, vleeswaren, kassa e.d. na enkele jaren ben ik.opgeklommen tot assistent bedrijfsleider in de vakanties en op de zaterdagen. Ik betonblok steeds beter te verdienen. Uiteindelijk was dat omgerekend ongeveer 2100 gulden per maand. Van het geld ging ik uit en hield mijn vriendin vrij. Ook betaalde ik daarvan de verzekeringen, vakanties e.d. Ik heb totaal ongeveer 6 jaar bij de Gruyter gewerkt. Ik moest uiteindelijk de keus maken tussen voor de klas staan of bij de Gruyter blijven. Ik heb voor het eerste gekozen en heb 41 jaar met plezier in het onderwijs gewerkt.
In de zomer ging ik om 6.00u 's morgens bij de boer "miemeltjes" of aalbesjes plukken. En daarna heerlijk zwemmen.
Ja, als 15-jarige begon ik bij de ETOS in Eindhoven. ( Toen een reeks levensmiddelenzaken / supermarkten in Eindhoven en omgeving, opgezet door Philips ). Filiaal K5, hoek Aalsterweg / Leostraat. Ik stond daar aan de vleeswarentoonbank. Zaterdag om 08.30 beginnen en om 18.30 naar huis. Ik verdiende daar 9,90 gulden per dag. Ik bracht 's-morgens een dubbeltje mee en kreeg 's-avonds dus een tientje. Een paar prijzen kan ik me nog herinneren : Boterhamworst 39 cent per ons. Bacon 1,39 per ons en flessen Exota-limonade 44 cent. Een jaar later echter ben ik, samen met en klasgenoot van de R.K. Sint Augustinus - Mulo, naar Albert Heijn aan de Sint Petrus Canisiuslaan gegaan. Ik werd daar kassamedewerker en verdiende 3,30 gulden per uur. Bijna drie - en - een - halve - keer zoveel dus !!! De eerste jaren waren er nog papieren en zilveren guldens en rijksdaalders. Ik spaarde toen munten en werd uitbetaald ( 135 gulden per maand ) in dat geld. Heb ze nog lang gehad.
Bij de Philips Phonografische Industrie heb ik 3 weken grammofoon platen in hoezen gedaan, 15 gulden per week. Voor 45 gulden heb ik toen een cornet gekocht, een soort trompet. Dat was het begin van mijn muzikale carriere als amateur trompettist. Nu 65 jaar later speel ik nog steeds.
Ik heb vanaf mijn 15e tot mijn 20ste bij de Gruma (supermarkt) gewerkt in de weekenden en de vakantie's.Eerst als vakkenvuller, daarna op de groente-fruitafdeling. Omdat ik nogal klein van stuk was en er jonger uit zag, geloofden hoop mensen niet dat ik al 15 was.Ik vond het erg leuk om te doen, en verdiende leuk zakcentje.
Mijn vakantiebaantje was in Giethoorn in een restaurant achter de bar drankjes inschenken voor de mensen die met bussen naar Giethoorn kwamen. Maar eerst moesten ze met 50 personen de rondvaartboot in en was ik de kapitein en reisgids voor een rondvaart door Giethoorn en over de meren. Mooie tijd en veel fooi.
Als 16 jarige werkte ik in 1982 in A’dam bij de Maggie fabriek en had ik daar een schoonmaak baantje voor een periode van 6 weken. Ik weet nog dat ik 3 gulden per uur verdiende voor het werk dat ik moest doen. Ik kreeg dit baantje via Randstad uitzendburo. De lucht aldaar was zo ongeveer net zo smerig als de toiletten. Je moest ermee dealen en je deed het maar leuk was anders. De mannentoiletten waren net iets schoner als de dames toiletten waar regelmatig de drollen ook naast de pot werden gedropt. En dan heb ik nog niks gezegd over de overvolle vuilnis emmertjes die veelal gebruikt werden voor de maandelijkse periode. Na 6 weken had ik genoeg gespaard om er een mooie bromfiets van te kopen.
Goeden dag, Mijn vakantie baantjes en op de zaterdag na schooltijd 1956 waren het helpen bij mijn opa op de boerderij waren alle voorkomende werkzaamheden. Aardappels rooien, Hooien, in de Bouw ( graan oost). Suiker- en Voederbieten rooien. het onkruid vrijmaken van de vruchten op het land. Opa had een gemengd bedrijf en dat hield ook in dat de veestapel verzorgd moest worden op stal en in de wei. Het verhuizen van de koeien van het ene weiland naar het andere was een heel feest en dat moest altijd na werktijd of op de zondagmorgen gebeuren. En wat voor vergoeding kreeg ik daar dan voor zegge en schrijven fl. 5,00 per keer. De charme van dat alles was dat ik er veel mee heb geleerd.
Als 15 jarige had ik al een bijbaantje, naast school, bij De Gruyter in Veldhoven.
Van 14 to 16 werkte ik in een brood en banket bakkerij in IJmuiden (1955-1957) ik geloof dat mijn loon 13 gulden per week was. Daarna werkte ik voor de KNSM als een koks jongen van 1957 tot 1959. Het eerste jaar was voor 85 gulden per maand en het volgende jaar 105 gulden per maand. Ik heb mijn getuig schriften op mijn website.
ik ging altijd bloembollen pellen in zaamslag bij boer lokerse als je dan een volle mand had en de bleinen op je handen had kreeg je een gulden en dan was je blij zo zeg maar het leuke eraan was je zat naast een hele rij anderen lekker kletsen doorwerken en uitwisselen hoeveel manden je al gepeld had nooit geen spijt van gehad want daarna kon ik mijn eerste pichup kopen en zelfs een singeltje om mijn eigen muziek te draaien ik weet zelfs nog wat mijn eerste plaatje was wat ik kocht het was van procul harum e wither shade of pale hahaha mooie tijd
Ik had gedurende vier jaar een vakantie baan in het Binnen Gasthuis in Amsterdam.Het eerste jaar in de huishouding, later in de. (hulp) verpleging. Zelfs nachtdiensten gedraaid. 48 gulden per maand. Ik woon nu in het buitenland maar dankzij die baan telde dit toch nog mee voor mijn huidige AOW. Verrassing!
Toen ik 15 jaar was werkte ik bij de jamfabriek Zwaardemaker in Maarssen. Hoofdzakelijk inpakwerk aan de lopende band. In de pauzes kreeg je koffie uit een jampotje, want die hadden ze genoeg. Het weekloon was 25 gulden per week voor 44 uur, dus ruim 2 kwartjes per uur. Zaterdagochtend werd er toen ook nog gewerkt. Met mijn 16de heb ik gewerkt bij de bandenfabriek Ubo in Utrecht. Hier heb ik diverse werkzaamheden gedaan op de afdeling Walserij en in het magazijn. Bij vuil werk kon je hier ook douchen, met zandzeep, daar kreeg je een rode huid van door het schuren. Mijn verdienste was 27,50 gulden per week. Eveneens voor 44 uur.
Mijn bijbaantje als 16 jarige was klanten helpen in de bakkers annex banketwinkel op zaterdag van 8 tot ca 17 uur, het was in een drukke winkelstaat in Den Haag, en de winkel werd goed bezocht, dus hard werken, ik verdiende 1 gulden per uur , op mijn 17e kreeg ik er 10 cent per uur bij, Ik besteedde het geld aan uitgaan in de danstent de Marathon , waar veel life beatmuziek werd gespeels, het was begin/ midden jaren '60, een fantastische tijd
Het eerste baantje dat ik had was boeken rondbrengen voor een boekhandel in de Haarlemse Zijlstraat. Voor elk boek dat ik bezorgde kreeg ik een kwartje. Dat schoot dus niet op. De boekhandel bestaat allang niet meer maar de geur van de boeken van die tijd (jaren zestig) herinner ik me nog. Bij elk nieuw boek, dat ik nu koop ruik ik eraan, maar helaas... Ook inpakwerk heb ik in de zomervakantie gedaan voor reclameartikelen van Persil in industriegebied de Waard in Haarlem. En bij de PEN (Prov.El..bedr.N.Holl.) heb ik nog in IJmuiden geholpen de voorraad artikelen over te brengen op ponskaarten. Wat ik bij die twee laatste baantjes verdiende weet ik niet meer maar ik kon in ieder geval een brommertje kopen (Puch natuurlijk)
Van allerlei Om de kosten te helpen betalen voor mijn muziek studies had ik verschillende bijbaantjes. Eerst heel vroeg opstaan en de Volkskrant bezorgen bij zo'n 50 klanten of meer, maar dan wel voor zeven uur s'morgens in de bus of dat baantje ging naar iemand anders. Vervolgens zomer baantjes bij de Kruithoorn munitie fabriek in Den Bosch, Badmeester assistent in zwembad " de IJzeren Man " in Vught, ' Ice Cream' maken in hotel " De Witte" ook in Vught, ook nog verschillende werkzaamheden bij " Dokters Conserven Fabriek" in Zaltbommel en zelf nog meer tussen baantjes zoals op de fiets klanten thuis bezorgen voor de slager en schoenmaker. Ik herhinner me die tijd in de zestiger jaren nog best, het duurde zo'n vier jaar of zo todat eindelijk na een sucesvolle auditie in de Canadese Ambassade in DenHaag een waardevolle carriere als beroeps muziekant in he Canadese leger te wachten stond.
In de zomer van 1977 werkte ik bij Willemars een heren kleding zaak op de oude gracht. Boven de winkel was een atelier. Er werden broeken verkocht zonder zoom, het was de bedoeling dat de kleermaker naar beneden kwam om de broek af te spelden en dat de broek dan op maat gemaakt werd. Wist ik veel ik dacht dat het zo hoorde en verkocht aan een zoon van een barones een ongezoomde broek. Dat heb ik de hele zomer moeten horen.
Als 16-jarige werkte ik in de vakanties bij de banketbakker Aurora. Bestellingen wegbrengen, maar ook slagroombollen vullen etc. Ook in de vis bij Vico, haring in blikjes doen aan de lopende band. En daar ook “groene” haring geproefd.
Als 16-jarige werkte ik in de vakanties bij de banketbakker Aurora in IJmuiden. Bestellingen wegbrengen, maar ook slagroombollen vullen etc. Ook in de vis bij Vico, haring in blikjes doen aan de lopende band. En daar ook “groene” haring geproefd.
Ik werkte in een ziekenhuis in de keuken op een interne mannen afdeling. Er waren veel maagpatiënten met een sippiekuur zoals dat heette. Ieder uur moest ik ze een beker warme melk brengen. Het was voor een maand, wel erg lang vond ik, maar minder mocht niet.
Ja, ik ging bollen pellen, (vooral die rotten die er tussen zaten was vies werk en dat stonk), in de bollenboet, het ging erom dat je net als een uien alle lelijke velletjes eraf haalde, zodat je een mooie gladde bol overhield. je werd per kistje betaald. Hoeveel weet ik echt niet meer Ik woonde in Broek opLangedijk. We fietsten naar Heer Hugowaard.
Ik werkte -net 15 geworden- in de zomervakantie van 1969 3 weken bij De Gruyter, Linneausstraat Leeuwarden, vlak bij het Cambuurstadion en verdiende 59 cent per uur.De bedrijfsleider heette Hettema, mijn eerste baas dus, aardige vent. Ik herinner me nog dat we een pakje chocoladerepen lieten vallen, dat was breuk, en breuk mocht je opeten. Gaf wel een schuldgevoel daarna. Ik heb er ook mijn eerste glas Spa gedronken. Spa was toen nog niet zo populair. Ik vond het vies, nu drink ik een liter per dag. Er werkte een mooi blond meisje waar ik stilletjes verliefd op was. Geld kreeg ik contant. Ik was heel trots op mijn eerstverdiende geld als vakkenvuller. Nu werk ik als zelfstandige, mijn uurtarief is 270 keer zo hoog als 51 jaar geleden, maar die 59 centjes van toen voelden in mijn beleving veel royaler.
Ik moest vanaf mijn 8e jaar bollen pellen. We werden betaald per maand. Ik kreeg er zere vingers van en de eerste dagen had ik benauwd door de stof. Maar over het algemeen was het wel gezellig in de bollenschuur. Liedjes meezingen met de radio. We werkten bij de familie Neuvel, eerst in Onderdijk, later in Wervershoof. We kregen altijd lekkere snoep, zoute lap, ijsje en de pauzes mochten we in de woonkeuken. Het verdiende geld moest ik aan mijn ouders geven. 1 x heb ik een nieuwe fiets gehad, op mijn 12e, voor de middelbare school.
oy, heavy work
I worked for V&D on Saturdays. The glove compartment.
Toen was ik al voor vast aan het werk .in onze tijd ging je al vroeg werken op de Mijn en tussendoor op zaterdag was ik een vast hulpje bij de bakker ging ik mee brood bezorgen .Heb daar later toen de MIJNEN gesloten werden mijn beroep van gemaakt en heb dat 35 jaar met plezier volgehouden .
Ik werkte bij Aviko. Aviko begon ooit als lokale aardappelverwerker en is uitgegroeid tot wereldspeler in de frietindustrie. Ik ben de Aviko lang trouw gebleven. Ik heb daar kraan met veel plezier gewerkt met fine collega’s
Ik werkte in een grote supermarkt en toen nog de gezinszorg .op deze manier spaarde ik voor mijn brommertje Een puch.
Bollen rooien en pellen bij koppensnellers in de Zilk
Herinner me, toen ik 13 was in 1957 , dat ik ging werken o tuinderijen in Rohel . Best een eind fietsen vanaf Heerenveen. Ook in de schoolvakanties tuinen schoffelen in De Knipe een stuk dichter vanuit huis. Wel vroeg beginnen 7 uur! Altijd wel meerdere weken werken om een zakcentje te hebben. Zakgeld was er toen niet bij. Heb ook nog in de vakantie gewerkt in de koekfabrieken van Modderman en Ketellapper in St Johannesga en Rotsterhaule . Nam dan zaterdags van verdient geld gebak mee naar huis. Was een leuke traktatie waar ik zelf ook blij van werd.
Er waren in de 50-er jaren allerlei baantjes voor handen. In feite had je vaak voor het uitzoeken. Heb jaren lang melk monsters genomen bij veehouders. 's Morgens voor school en 's avonds. Makkelijk werk en ik heb heel wat Engels en Frans idioom er in gestampt. Zomers ging ik met mijn grootvader mee het dak op. Die was rietdekker, en ik leerde het al doende. Jarenlang gedaan. Misschien wel gedurende de hele Kweekschool periode. Het verdiende beter dan vrienden die ergens anders werkten. Maar het kon wel eens erg heet worden op het dak. Zo heet dat je je handen konden branden aan het staaldraad. Maar ondanks dat denk ik nog steeds met plezier terug aan die tijd.
In 1962 werd zo'n beetje de hele klas met een bus opgehaald en vanuit Hoogvliet naar Vianen gebracht waar we in een enorme hal artikelen moesten prijzen. Vreselijk veel lol gehad daar. Het jaar erna heb ik bij Galerie Modern gewerkt op de speelgoedafdeling. Ook leuk.
In 1962 was ik net 14 jaar, ging ik al op de fiets, naar Gouda werken in de huishouding, was 20 kilometer van m,n woonplaats Ouderkerk af. was niet echt fijn, de andere meisjes van m,n leeftijd mochten langer op school blijven, en de verdiensten waren 3 gulden op een ochtend, door regen en wind, en och we zijn er ook gekomen!!!
Ik werkte in de vakantie en op zaterdag bij een grote supermarkt in Middelburg . Ook werkte ik in de zomervakantie in de gezinszorg. Ik kon mooi sparen voor een brommer.
Ik was 16 jaar en heb het Mulo-diploma toen behaald. Direct naar het arbeidsproces. Opleiding bij D.S.M (Staatsmijnen) mijnbouwkundige Vakschool. Met 16 1/2 een dag per week naar ondergronds en met 17 1/2 jaar voor vast naar beneden. Geen vakantiebaantje maar de harde werkelijkheid. Glück Auf (mijnwerkersgroet) Kom gezond en wel boven
Ik heb diverse baantjes gehad zoals hulp bij de melkboer die met zijn kar de buurt doortrok en ik mocht alle klanten op 3 hoog doen. Ook heb ik een zomer bij de Daro fabriek gewerkt waar we medicijnen zoals poeders moesten inpakken. Maar op mijn 16e regelde mijn vader een vakantiebaan bij de gemeente op een voetbalcomplex aan de Jan van Galenstraat waar ik zelf ook voetbalde. Ik speelde destijds bij VVA . De baan, het meehelpen bij het onderhoud van de velden die in de zomer weer speelklaar gemaakt werden, werd afgeschilderd als een makkie. Lekker buiten werken, grasmaaien met een machine, onderhoud van het groen maar..........Net in die weken dat ik begon stond het aanleggen van drainage op het programma. Dat hield in het graven van een geul tussen 2 velden in over de volle lengte, meer dan 100 meter en dan nog een keer dwars naar de sloot en dat 2x. Vervolgens werden de buizen erin gelegd en mochten we de geulen weer dicht maken. We hebben 4 weken, met 3 andere vakantiekrachten staan graven en dichtgooien. Onze “baas” had zoveel medelijden met ons, we hadden het ongelukkig getroffen met die aanleg zei jij,dat hij ons de laatste 2 weken alleen nog maar heel lichte klusjes heeft gegeven. Soms, als ik wat last van mijn rug heb, moet ik nog altijd aan die weken denken.
ik werkte toen net in een bejaarden tehuis en kreeg toen ongveer 330 gld per maandmet alle diensten ook nog ik vond het toen niet erg eigenlijk want ik was alleen toen
Als 16 jarige stond ik op de stijgers in de bouw te werken, in vond dat machtig, weet ik me nog te herinneren. Overdag bij een aannemer werken als timmerman, 's avonds bijklussen, zoals dat toen ging in die tijd. De woningnood was ook toen zo hoog, dat je met enkele mensen een compleet huis voltooide in een jaar tijd. De plaatselijke aannemer was zelfs blij, dat je dat deed, die had het zelf al zo druk met opdrachten. Ik weet nog, dat ik 's avonds ook nog naar school ging, om me in het vak timmeren verder te bekwamen. Het was een geheel andere tijdgeest dan nu, met z'n voor-/nadelen.
Wat dacht je van autos wassen vroeger of heitje voor karweitje voor 7 gulden 50 tot 10 mochten we wel eens de autos doen van onze begeleiders
Als 12 jarige jonge heb ik geld verdiend met aardappels plukken in het veld bij een rijke boer in Franeker. Vrijdagmiddag kreken we pannenkoeken en toen zij de boer de helft van het loon af. Ik was direct genezen. Daarna zijn we terug gegaan naar ons café en moest ik helpen met de tapperij, wat ik met alle plezier heb gedaan.
In 1959 werkte ik 3 weken bij Verkade in de paneermeel. Ik kreeg er ca. fl.70,00 voor en reisde met de trein heen en weer van Beverwijk naar Zaandam. Het was erg leuk om te doen, maar ik ben niet geschikt om achter een machine te werken. Aan de tafel zaten meerdere meisje en we wisselden om het half uur van plaats. Ik was 15 jaar.
Nee want toen had ik al een volledige baan, in de jaren zestig was het niet normaal dat een meisje doorleerde, althans bij ons thuis niet, want ze gingen toch trouwen.
Met 16 jaar begon ik als schilders leerling bij een schildersbedrijf bij ons op het dorp verdiende toen 12gulden per week en moesten tot zaterdags 12uur werken. In mijn vroeger kinder Jaren toen ik nog op de ls zat gingen we altijd bij een boer tegenover ons aardappels rooien, kregen dan 1.25gulden per regel weet niet hoelang het nog was. Ook gingen wij in onze vrijetijd zonnedauw plukken en kregen dan 15gulden voor 1kg gedroogde zonnedauw, dit werd in het veen gedaan.
Als zestienjarige werkte ik in de vakantie bij de 1ste Nederlandse kunstharsperserij in Soesterberg. Daar werden verschillende dingen gemaakt zoals vlotters voor de stortbak van het toilet, van die driehoekjes die in het midden van langspeelplaten zaten en omhulsels voor telefoonkastjes. Vroeger, toen nog niet iedereen telefoon had, kon je bij winkels etc. bellen. De gesprekskosten werden berekend door middel van dat kastje. Daar zaten een rood en groen knopje op. Als je kon bellen werd het groene knopje ingedrukt en na beëindiging van het gesprek drukte je dan op het rode knopje. De tijd die je dan gebeld het werd dan berekend. In dat kastje moesten twee gaatjes geboord worden voor de betreffende knopjes. Dat was een zenuwbaan, want je moest een x-aantal van die kastjes geboord hebben in een uur. Natuurlijk lukte dat aantal niet direct en werd je dan ook regelmatig toegeschreeuwd dat je moest doorwerken. Maar je wilde wel, want het honorarium was fl 1,25 per uur, wat in die tijd Een behoorlijk uurloon was. We werkten van 7 tot 16.30 u. Van mijn eerst verdiende geld kocht ik een tas voor mijn moeder.
Toen ik 14 was ging ik bieten rapen een hele zaterdag voor een gulden.
Ik ben van 1952 en mijn eerste werk was bonen plukken toen ik 11 jaar was. Ik ging toen op de fiets van de groenzoom in Rotterdam Zuid naar Barendrecht waar ik om 07.00 uur moest zijn. Ik weet nog dat het een enorm groot veld was met van die lage bonen planten, je moest dan ook de hele dag op je knieën werken en je werd betaald per volle kist. ik werkte van maandag t/m vrijdag dagelijks tot 15.00 uur maar het ergste was dat je dan zaterdag weer naar Barendrecht moest fietsen om je zwaar verdiende geld op te halen. wat ik verdiende weet ik niet meer maar wel dat ik het na een week wel had gezien, ik ben na het ophalen van mij eerste weekloon niet meer terug gegaan.
Ja. aardappels poten en rooien, bieten en knollen trekken en verzamelen bij de boer. En vergeet niet het schoffelen van onkruid op de akkers. Alles voor bij nu vergeleken voor weinig geld , want de boer is zuinig op zijn geld.
Ik haalde en bracht - in Amsterdam (als 15-/6-jarige-) evenals mijn jongere broer - voor 50 cent per (fiets)rit gebitsprotheses van en naar tandartsen voor mijn benedenbuurman, die tandtechnicus was. Als 9-10 jarige in Den Haag hielp ik de Sierkan-melkboer voor een kwartje per dag en als 11- en 12-jarige de groenteman voor een gulden (en soms enig onverkoopbaar overgeschoten groente/fruit voor mijn moeder. De groenteman had ook nog zo nu en dan een werkstudent voor het wegbrengen per bakfiets, maar zei altijd dat hij meer aan mij had, dan aan die "duur" betaalde - student! In de grote vakantie op de middelbare school heb ik administratief werk gedaan zowel bij de Rijkspostspaarbank (Amsterdam) als de plaatselijke Rabobank in Badhoevedorp.
Melk rondbrengen voor de melkboer
Ik werkte in de jaren 50 in een souvenirs winkeltje in Ommen. De klanten kwamen in zomerse kleren hun inkopen doen. Ik moest kousen dragen, een zwart rokje en een witte bloes. Ik verdiende 10 gulden per week. Heb drie weken gewerkt.
Ik werkte 2 middagen per week als hulpje op een bibliotheek filiaal van 2 tot 6 Daarvoor kreeg f 2.50 per uur Bonus : Onbeperkt boeken lenen Ik heb dit 3 jaar gedaan tot ik in 1965 eindexamen deed en ging studeren Daarnaast gingen we in het seizoen 's ochtends vóór schooltijd een aantal weken aardbeien plukken Dat werd per mandje betaald. Als je goed was kon je daarmee zó f 100.00 per week verdienen
ik ging bollen pellen bij mn nicht in Oudendijk. Je werd betaald per kistje wat je vol had. Toen er ook 2 jongens bij kwamen met pellen hadden we de grootste lol. Maar bazin werd kwaad en moesten doorwerken! Met de pauze apart zitten. Zij in een platte boot en wij bij de bollen. En er liep ook een wasmachine! Eén van de eersten een houten ton waarin de schoep ronddraaide! gr. Alice Janssen-Witte
1976 Ik was 16 jaar en had mijn eerste bijbaantje op de donderdagavond en zaterdag bij een platenzaak in Gorcum. Geweldig vond ik dat. Er jwamen vaak mensen die een plaat zochten maar niet wisten van wie het was. Als ik ze dan vroeg om een stukje te zingen of te fluiten, dan lukte het meestal wel om snel het juiste album of singel te vinden. Het was een droombaanrje voor een tiener. Ik verdiende 3 gulden per uur.
Mijn vakantiewerk begon bij een fabriek waar ze houten pallets maakten. Het eerste jaar kwam na twee week de directeur vragen hoe oud ik was, dat bleek 14 jaar te zijn en eigenlijk mocht ik daar nog niet werken. Ik moest de houten blokken die op de hoeken van de pallets kwamen in paraffine dompelen en daarna in een grote bak gooien waar ze weer uit werden gehaald om het merk van de fabriek in te branden. Wel saai werk maar het verdiende iets, hoeveel weet ik helaas niet meer. Het jaar daarna kon ik er weer erken en dat deed ik ook weer. Voor bovengenoemd vakantiewerk gingen we elk jaar bonen plukken bij een boer en je werd per geplukte kilo bonen betaald.
Ik heb bij bakkers gewerkt en een kaasboer maar helaas waren ze niet zo tevreden....
Wat ik niet (met de nadruk op niet) deed als 14-jarige. Het was 1943 en via mijn Haarlemse HBS werd er een oproep gedaan om te helpen met het oogsten van erwten ergens in Nederland (was het Fredriksoord?). Er was namelijk gebrek aan arbeidskrachten. Waarom? Omdat vanwege de door de Duitse overheid verplichte "Arbeitseinsatsz" de oorspronkelijke oogsters gedwongen in Duitsland werkten. Gehoor geven aan die oproep betekende dus in mijn ogen erkenning van die verplichting. Niet alleen in mijn ogen: de meeste van mijn leeftijdsgenotrn dachten er net zo over; die oproep bleek een fiasco.
Als 12 jarige werkte ik bij Schippers Bloemen in Zaandam. Westzijde. Rondbrengen boeketten en een fooitje ontvangen. Daarnaast in de kwekerij. Van de centjes kocht ik mijn eerste horloge. Een Kienzle. Verder natuurlijk het reguliere vakantiewerk bij AH, De Gruyter en in het St Jansziekenhuis. Magazijn en de keuken. Mijn vaste baan werd: Hotel De Nieuwe Karssenboom op de Dam. In de keuken. Hard werken, castelier heette dat deftig, maar was gewoon borden en bestek en poetsen fornuizen. Vloeren. Veel kookkunst geleerd van de Chef. Een goede kok herken je aan de wijze waarop hij zijn mes draagt. De verzorging was prima. Altijd een grote tartaarbal en uitgebreide middagmaaltijden. Met bruiloften en dansfeesten was het goed verdienen. Altijd een extraatje. Ook op zaterdagavonden met partijen was het dikke winst. Daar kon je dan weer een caballero van kopen voor 1,25 gulden of een Javaanse Jongen 90 cent. En fotorolletjes voor een camera. De Zenith. Spiegelreflex. Later werkte ik in restaurant De Walvis in de Zaanse Schans van AH. Veel minder prettig, strak zakelijk. Zelfs geen kop soep was erbij. Ben al vroeg begonnen met sparen. Zo herinner ik het me globaal.
eerst saaie baan bij een kwekerij. een weekje. in 1963 matroos op een sleepboot, gelderse IJssel. verdiende behoorlijk. vaartijd van 6-20. bakken slepen voor van der Hoeven. voor geld kocht ik o.a. een langspeelplaat van johnny halliday. 1964 matroos op ms maarwijk uit Amsterdam. bestemming aschaffenburg. terug laden bij opel. meer dan 3 weken weg. heel fijne tijd. kocht daarna een puch en ging na een week ermee naar parijs.
Ik werkte slechts één week bij V en D in Nijmegen. Dat was in1969, na het behalen van mijn eindexamen op de NSV.. Ik werkte er in de drukste week , net voordat de scholen weer begonnen, bij de schoolartikelen: pennen, agenda,s, etuis, etc. Ik werd daar letterlijk tussenin gepoot: er was een carrėvormige uitstalling gemaakt waar ik in moest staan. Je moest dus ogen in je rug hebben om die graaihanden en handjes achter je rug ook te kunnen volgen. Het was eigenlijk niet te doen in je eentje. Ik werd er helemaal gestoord van. Vandaar dat ik het na een week had gezien en mijn spaarpot met 3 gulden per uur in het totaal niet echt veel voller was geworden. Mijn broer daarentegen heeft vaak op de zaterdagen, en met aardig veel plezier gewerkt op andere afdelingen en er zo een groot deel van zijn brommer mee bij elkaar gespaard.
Hoi, Tja zoals de meesten vrienden van mijn jeugd had iedereen wel een bijbaantje. Mijn ouders vonden dat dat ook bij de opvoeding hoorde en dat je een centje kon bijverdienen. Zo was het eerst aardbeien plukken op de ulicotenweg in Ammerzoden. Ik en mijn oudste zus. Daarna kwam champignons plukken bij Wout de Muk. Die hielpen we met alles. Niet alleen plukken maar alles wat te maken had met champignonteelt. Soms moest we ook de beerput leeg scheppen van ouderlijk huis. Destijds nog geen riolering daar. Alles werd geschept in kruiwagen en op groot weiland neergegooid. Zeker 12 jaar gewerkt daarzo. Ook, als we tijd over hadden, bloemen dieven bij de Knip in Achterstraat... Tomaten plukken bij Hoskam op de onderwaard, tuinboontjes plukken bij de Marten op Hogesteeg. Vonden we best wel spannend want dat land lag langs het huis van politieman Jansen uit Ammerzoden..destijds kwam hij streng over.. We brachten ook verschillende jaren het Brabants dagblad rond ( met broer Ad) We waren altijd bezig buiten en konden zo ook leuk wat bijverdienen en op spaarrekening zetten. De zilvervloot of op Rabobank aan het Zwin.
aardbeien plukken bij een boer op de barendrechtseweg in barendrecht.als ik mij goed herinner 20 ct voor een tippy.veel plezier gehad vroeg beginnen en smiddags naar de oude maas zwemmen.al had de boer liever dat we bleven plukken.
Eerst met mijn vriendinnetje een krantenwijk op mijn 14e. Daarna in de zomervakantie een baantje in hotel CASA in Amsterdam. Op mijn 15e werkte ik bij een bakkerij( via mijn vader) eerst in de Johannes Vermeerstraat en soms moest ik ook naar een andere vestiging fietsen als er daar iemand ziek was. Johnny Kraaykamp was ook klant van ons. Op mijn 16e werkte ik bij de HEMA in de reguliersbreestraat samen met mijn vriendin Ingrid , zij bij de vleeswaren en ik bij de nootjes. Als je naar huis ging moest je je tas laten controleren en je zakken laten zien zodat je niets mee kon nemen.
Hoi, ik heb leuk maar flink aan moeten poten in een bejaardenhuis in Rotterdam, op mijn 15 e, veel geleerd en heel veel gelachen, keuken afwasmachine zo eentje als een lopende band, aardappels gepit, koffie rond gebracht, bij sommige tafeltjes blijven staanin de recreatie/eetzaal vanwege de aandacht die ze ook nodig hadden, een heel fijne begeleider. Niet veel verdient maar het was iets dat ik niet had willen missen. 😊
Ik was net 15 geworden op 1 juni en mocht daarom vakantiewerken in juli. Ik deed dat bij de Calpam in Zutphen, ik moest lege gasflessen afladen van de vrachtwagens en op de lopende band zetten. Ik heb dat drie weken gedaan voor het geweldige loon van 33 gulden per week, dat is nu 16 euro. Omgerekend dus 40 eurocent per uur. Het had wel een enorm voordeel, ik weet nog dat na twee weken de hele dag gasflessen afladen, altijd twee tegelijk, dat was twee keer vijftien kilo, kon ik ineens mijn broertje boven mijn hoofd tillen, die was toen twaalf.
Tilburg Groenten en Bloemenveiling Mijn eerste echte vakantiebaantje had ik toen ik 14 jaar oud was. Je moest eerst naar het arbeidsbureau om een kaart te halen dat je toestemming had om te werken. Je was immers nog geen 16 jaar oud. Je mocht in principe ook nog niet al te zwaar werk doen. Het akkoord was dan ook gericht op het verlenen van allerlei hand-en spandiensten binnen de veiling van Tilburg. Het schoonmaken en herstellen van fruitkistjes en groentekratten, het laden en lossen van de aangevoerde groenten, fruit, bloemen en planten van de telers en daarna weer met de bloemisten en groenteboeren. Sorteren van tomaten op grootte en kleur voor de binnenlandse en exportmarkt. Tijdens de bloemenveiling het voorrijden van grote met bloemen of planten volgeladen karren voor de veilingklok zodat de bloemisten de aangeboden waren konden zien. ‘s Avonds het schoonvegen van die veilinghallen ( paar 100 m/2) etc. Het was hard aanpoten, niksen was er niet bij, zes dagen per week, van 7 uur ‘s morgens tot 7 uur ‘s avonds. Het uurloon wat ik kreeg was 0,85 cent per uur in het eerste jaar. Daar werden inhoudingen over gedaan, welke je dan later weer bij de Belastingdienst kon terugvragen. Dus geen vetpot. Onze winsten zaten in de fooien die wij van groenteboeren, bloemisten, tuinders kregen als we ze vlot hielpen bij het laden en lossen. Ook waren er nog extraatjes in de vorm van doorgedraaide groenten en fruit, wat dan mee naar huis ging, waar moeder het dankbaar in ontvangst nam voor het inmaken (wecken), zodat het gezin een wintervoorraadje van zomergroenten kon aanleggen. Ondanks het zware en vele werk heel veel plezier beleefd in de twee seizoenen dat ik dit vakantiebaantje heb mogen uitvoeren. Bij het sorteren van de tomaten zaten er toch regelmatig overrijpe exemplaren tussen, waarmee we elkaar bestookten of tijdens de aanvoer van zomerfruit, aardbeien, frambozen etc. stond de schimmel er vaak boven op of dreef er allerlei ongedierte (tubjes met frambozen) in. Je probeerde bij het lossen de kistjes of tubjes dan zo te stapelen, dat er een gedeelte over de rand ging en bij je maatje op de overall terecht kwam, zodat een zwerm vliegen zich op de desbetreffende persoon stortte. Hele leuke herinneringen aan die tijd.
Ik had een heel leuk vakantiebaantje. Het bracht alleen geen geld op! 3 weken lang als 16jarige met onder je hoede schoolkinderen echte bleekneusjes 20 kinderen 5x per week met een oude trein vanaf station Feyenoord naar Hoek van Holland met een volle trein! Dan wandelen naar het strand waar ze mochten spelen en pootje baden. Als het regende ook, maar dan onder afdakjes met banken en houten tafels ze bezig houden.
Als 14 jarige ging ik bollen pellen (tulpenbollen ontdoen van de dorre bladeren), ik kreeg er 45 cent per mand voor. Die mand moest dan wel boordevol zijn. Na een week had ik 14 gulden geloof ik, ik ben er toen maar mee gestopt. Het volgende jaar naar de chocoladefabriek Droste voor 3 weken in Haarlem. Daar verdiende ik veel meer en je kon ook veel chocolade opeten. De volgende jaren tot mijn 18de bij de NS, op het Centraal Station en Amstelstation in Amsterdam. Dat was erg leuk, vooral het Centraal. Je kon daar de buitenlanders de weg wijzen en kreeg dan een fooi. Een keer moest een Amerikaanse familie naar Brussel, ze waren veel te laat. Ik heb ze meegenomen onder het station met de tunnels direct naar de perrons. Ze waren net op tijd voordat de trein ging rijden, ik gooide hun bagage nog net in een bagagewagen en uit het raam van de al rijdende trein reikte de Amerikaan me een biefje van een rijksdaalder aan, een leuk extra voor 1958!
Wij hadden een vader met veel relaties dus werden wij al jong aan het werk gezet. Vaak was dat niet eens alleen maar gedurende de vakantie, maar ook gewoon door de week. Iedere dag een paar uurtjes. Begon op 12 jarige leeftijd met bloemen te bezorgen en bloemen te schikken en plantjes bij te houden. Weet nog goed, ik verdiende Fl.5,00 per week. Soms kreeg ik ook nog fooitjes zodat het op zo'n Fl.6,00 uit kwam. Dat was mijn zakgeld. Mijn oudste broer werkte bij een kruidenier om boodschappen rond the brengen. Hij verdiende Fl.7,50 plus fooi per week en kon gewoon snoepjes pakken. Toen hij niet langer daar kon blijven werken, verruilde ik snel mijn baantje. Recent moest ik denken hoe dat allemaal verliep in die tijd: de kruidenier haalde wekelijks een boekje op waarin de boodschappen van de komende week werden geschreven. Dat boekje ging terug naar de klant me de rekening en al. De boodschappen werden dan op een vaste dag afgeleverd en het geld ontvangen. Amazon denkt misschien dat zij hun business model hebben uitgevonden, maar de kruidenier was een duidelijke voorloper. Wat ouder en met minder tijd werden mijn baantjes wat meer. vakantie gericht. Ik herinner me baantjes bij een sloper (niet zo'n goede job, moest hard werken voor mijn centen), een ziekenhuis was bedrijf, (vieze boel, maar wel veel leuke meisjes...). De laatste warenvan de middelbare school kreeg ik beter betaalde kantoor baantjes. All in all geweldige ervaringen.
Mijn eerste bijbaantje was eind jaren tachtig bij de melkboer(SRV wagen) Nu compleet van het straatbeeld verdwenen. Een gemoedelijke tijd waarin we ook de ouderen nog goed konden bedienen.
Werken bij de melkfabriek in Hilversum. Ging niet altijd even goed. Toen nog stalen opstapelbare kratten waar 16 glazen flessen met melk, karnemelk etc. ingingen. Werd gewerkt met steekwagen waarmee je een stapel van 6/7 kratten kon vervoeren. Steekwagen onder de kratten en stapel naar je toetrekken, en rijden. Mijn stapel viel de andere kant op, met alle gevolgen vandien. Mijn vakantiebaantje was voorbij
Ja. In de bediening op het Bloemendaalse strand. Dat was hard werken want er werd ook nog op het strand bediend. Zwaar door dat mulle zand met een vol dienblad. Aantekeningen maken zodat ik wist waar mijn klanten zaten. Maar dat ging helemaal fout als de vloed kwam opzetten en ze hun stoelen verplaatst hadden. Uurloon? Nee hoor: 's morgens kreeg ik 25 gulden wisselgeld en dat moest 's avonds weer ingeleverd worden. Alleen de fooien waren voor mij. Met dat geld had ik voor het eerst een nieuwe fiets waar mijn ouders ook nog aan bijgedragen hebben.
Ik zeer veel ervaring, maar wat ik hier ook schrijf, ik krig nooit reactie/respns.
Let alsjeblieft op je spelling Ronals
Hallo, er komen opeens herinneringen boven aan de tijd als 16-jarige. Mijn eerste officiele bijbaan. Hulpje in het ziekenhuis op de operatieafdeling. Zeer gemoedelijk personeel en ik werd ZEKER niet als onbenullig persoon gezien. Soms was het heftig, zeker die ene keer dat mijn moeder voor behandeling op de OK ingeschreven werd. Tuurlijk wist ik er van, maar toch...het is en blijft je moeder. Ook die ene keer dat ik na een operatie waarbij een been geamputeerd werd, deze naar de koelcel beneden in het ziekenhuis moest brengen. Winter, donker buiten ( was in die tijd bang in het donker) TOCH gedaan. Daar aangekomen, been neergelegd, terug...nee dus. Er lag 'n klein babietje met t ruggetje naar mij toe, nieuwsgierig... ff kijken en GESCHROKKEN, het kleintje was in het gezichtje helemaal mismaakt. Zo kan ik nog wel ff doorgaan. Toch ben ik daar voor mijn angst in het donker afgekomen. Zo zie je maar, alles heeft een doel.;) Zo kan ik nog heel veel over die tijd vertellen, maar ja daar zit niemand op te wachten. Mijn loon, ik gok 150 gulden. Heeeel veel in die tijd
Ja ik had ook een baantje bij Melona honing in Santpoort,het was aanpoten om de potjes bij te houden anders vielen van de band.
Was twee weken liftboy bij de Bijenkorf in Den Haag. Bruin kostuumpje en bruin petje. Liften werden met een handel gestopt. Verdiensten weet ik niet meer. Daarna twee weken bevoorrading bij het restaurant en de ijsverkoop.
In de vakanties heb ik van alles gedaan .... werken in een bejaardentehuis - po's en urinaals leeggooien, bedden opmaken, dweilen en was wegbrengen naar de wasserij en tegelijk bewoners (geile ouwe mannetjes) ontwijken die dicht tegen je aan kwamen schuren. Bij de V&D, op de schoolspullen afdeling, en ook bij de handwerk artikelen (borduurzijde, wol en breipennen); wel ff wennen, de hele dag staan, maar gezellige collega's. Spuitbussenfabriek aan de lopende band, inpakken 24 bussen per kartonnen doos, werd erg handig doos in 3 x vol. ook geestdodend werk, met de hand om-etiketteren als er een fout in de label zat, zakjes met trekkoordje aan de bus WC-verfrisser plakken met sellotape (ook al zo ouderwets!) Op de markt in een kraam met ondergoed - grote maten, onderjurken grote broeken, torseletten, nachtponnen en pyjama's. Leuk met andere scholieren de - toen nog - gastarbeiders nederlandse les geven, tijdens het inpakken en etiketten plakken. Verdienen weet ik echt niet meer. Ook invallen op kantoor via Randstad uitzendburohoooo. Bij Broese Kemink en uitgeverijen op kantoor, ook uittikken van patientenverslgen bij een psychiatrische kliniek. Overal wat geleerd, en veel pret gehad.
4 weken in een snackbar gewerkt op twee minuten lopen van mijn ouderlijke huis in Scheveningen als (school)vrienden een zak patat kochten deed ik altijd een paar scheppen extra patat in de zak als de eigenaresse niet aanwezig was. nadat ik gestopt was (te weinig verdienste) heb ik jaren geen patat meer gegeten. er werd ook verpakte ijsjes verkocht. er stond geen prijs vermeld. ik moest 50 cent rekenen als er een Nederlander ijs kocht en 1 gulden als een Duitser hetzelfde type ijs kocht
Ik heb diverse vakantie baantjes gehad. Halverwege de jaren zestig werkte ik een maand in het verpleeghuis het Groene Kruis in Delft op de vrouwenafdeling. Vooral nachtkastjes schoonmaken, dweilen, haren vlechten, mensen naar de wc brengen, korsetten vastrijgen en heel soms met een aardige verpleeghulp meehelpen om een patiënt in bad te doen. Er lagen acht of tien vrouwen op de zaal. Zowel met dementie, als geamputeerde benen vanwege suikerziekte. Ook met dwarslaesies. Ik herinner me een jonge vrouw die alleen naar het plafond kon kijken. Vreselijk vond ik dat. Ze lag vaak te huilen. Wat een eenzaamheid. Geen tv of andere verstrooiing. Er werd niet voorgelezen, door de week kwam er bij niemand bezoek en op zondag kwamen er maar enkele familieleden (dus wat dat betreft was het toen niet veel beter dan nu tijdens de Corona). Ik vond de sfeer onprettig. Erg hiërarchisch. Er werkte voornamelijk jonge meisjes uit de provincie, die nogal eens bezwangerd werden op feestjes van tweedejaars studenten. Na een maand (40-urige werkweek) had ik wel een briefje 100 gulden in het bruine, papieren loonzakje.
Ik , roel ter Heurne ging in de vakantie werken bij de Coop huishoud artikelen zaak op de Meent (Rotterdam} en verdiende per week , 6 dagen werken),25,01 gulden netto. Na 6 weken kon ik dan een brommer kopen van 150 guklden bij Willy van Gent . Heel veel plezier gehad met deze oude brommer. Later ben ik altijd gaan werken in de vakantie , continu diens bij de Heineken en bij de PTT en nog vele andere baantjes tot ik in dienst moest.
Als jongere tiener heb ik meestal aardbeien geplukt tijdens zomer vakanties, maar op m'n 15e kon ik tijdens de vakantie 3 weken gaan werken in een textiel bedrijf. Ik moest er van alles doen, zoals bestellingen bij elkaar zoeken, uitgaande pakketten inschrijven en zelfs kartonnen dozen dicht plakken waar bestellingen in verstuurd werden. Het verdiende niet veel, Fl 59 per week, maar na drie weken kon ik mijn eerste stereo kopen. Ik heb hem jaren gebruikt, en er letterlijk veel LPs grijs op gedraaid.
In de vakantie heb ik een paar weken aardbeien en boontjes geplukt bij boer coppens je kreeg per kratje betaald
Ik ging met mijn buurjongen kippenvangen. We werden s'nachts opgehaald en naar een kippenboer gebracht. Daar stopten we de hele nacht slachtkuikens in kratten, voor de slacht. Het was eind jaren 80, ik kreeg daarvoor 7,5 gulden per uur. Toen ik mezelf wat had bewezen kreeg ik 10,5.
Strandtent met een schreeuwende " baas", snackbar, die kon zijn handen niet thuishouden..Hotelwerk en dan kamers schoonmaken. Restaurant bediening en alles wat erbij kwam kijken.
Bollen pellen. We hadden zelf gele crocussen, dus je zomerwerk stond al vast.