Kan jij zonder Wilhelmina Pepermunt? In deze wekelijkse rubriek nemen we je terug in de tijd. Of je nou een eerste date hebt of wat zelfvertrouwen kan gebruiken – Wilhelmina Pepermunt bestaat al sinds 1892. Je kocht ze vroeger gewoon per stuk, hier betaalde je dan een dubbeltje voor. Wat zijn jouw favoriete herinneringen aan dit nostalgische pepermuntmerk?
Wilhelmina Pepermunt was een eerbetoon aan de toen 12-jarige koningin Wilhelmina
Wilhelmina Pepermunt werd in 1892 al ontwikkeld, door de firma Fortuin. Het bedrijf wilde op een unieke manier vieren dat ze 50-jarige bestonden en wilden een eerbetoon laten zien aan koningin Wilhelmina, die toen nog maar 12 jaar was. Trots bood het Friese snoepbedrijf het eerste kistje aan het Koninklijk Huis aan. Het pepermuntje viel daar én bij de rest van Nederland enorm in de smaak. Sinds die tijd is het bedrijf Hofleverancier van het populairste pepermuntmerk van Nederland. Nu nog steeds, heel bijzonder!
Het pepermuntje was eerst populair vanwege zijn medicinale werking
Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar vroeger dacht men dat pepermunt een medicinale werking had. Het stond bekend als een opwekkend en verkwikkend medicijn. Dit was dan ook de reden dat KING, de concurrent van Wilhelmina Pepermunt, adverteerde met een dokter op zijn pepermunt. Deze beeltenis moest de pepermunt extra status geven. Het werkte, maar men koos toch vaker voor Wilhelmina Pepermunt.
Tegenwoordig nog veel meer dan pepermunt!
Het bedrijf Fortuin heeft niet stilgezeten en gaat graag met de tijd mee. Zo zijn bijna al hun producten veganistisch en duurzaam verpakt. Ze hebben de afgelopen jaren een hoop nieuwe producten op de markt gebracht. Suikerhartjes, salmiakpastilles, suikervrije pepermunt, zwart-wit rollen en softmints.
Hoe groter het pepermuntje, hoe hoger de prijs
Wilhelmina Pepermunt was er vroeger al in verschillende formaten. Zo betaalde je voor een pepermuntje ter grootte als een cent, een dubbeltje. Je had het nostalgische pepermunt ook in een maat groter. Hier betaalde je een kwartje voor.
Weet jij nog voor welk formaat jij ging en/of heb jij nog leuke nostalgische herinneringen aan Wilhelmina Pepermunt? We horen het graag in de reacties!
Meer blogs:
Reacties 27
Wilhelmina pepermunt vond ik altijd hele speciale pepermunt. Echt een verassing als je er eentje kreeg. Mijn man en ik vinden het nog steeds de beste pepermunt die er is en in de auto hebben we altijd een zakje Wilhelmina pepermunt. Zodra er nog maar een paar in zitten, wordt er een nieuw zakje gekocht. Er hoort Wilhelmina pepermunt in de auto. Kleinkinderen roepen ook altijd zodra ze in de auto zitten, mogen we een pepermunt.
Van Wilhelmina pepermunt weet ik me niets te herinneren echter wel van Faam (rood) en King (blauw). Desalnietemin, altijd pepermunt in de auto. Piet Vloet 6 juli 2023
Ik woon reeds 22 uur in Colorado en hoef mijn Wilhelmina pepermunt hier niet te missen. Op een uurtje rijden kan ik het gelukkig kopen. Er ligt steevast een doosje in beide auto’s.
22 jaar…!!! 😁
Ik neem aan dat je 22 jaar bedoelt! Leuk dat je het in Colorado kunt kopen. Als we op vakantie in Canada zijn, koop ik het altijd in de Dutch shop in Ottawa. Daar heb je ook allerlei soorten drop.
Ja, mijn ouders ook, er lag altijd Wilhelmina Pepermunt in de auto. Ik zal hier in Frankrijk bij de Hema kijken of ik het hier kan krijgen. We kopen het altijd als we in Nederland zijn gedurende de vakantie.
van zo 1 iemand wil ik geen snoepjes bij me hebben, die nederland ontvlucht en de bevolking in nood achterlaat. en als de oorlog voorbij is als 1 held onthaald worden,schaam je wat.
Gisteren nog gekocht had het al een poosje niet meer in huis en greep steeds mis, ook in de auto (kleinkinderen). Nee Fortuin heeft zeker niet stilgezeten, er zit steeds minder in het zakje! Nu weer van 250 naar 200 Gr . De prijs blijft hetzelfde of hoger.
Kon je ook in een blikje kopen. Je krijgt er nu nog wel eens één na het eten in een restaurant. Zelf geef ik de voorkeur aan 'Kan In Niets Geëvenaard' oftewel KING pepermunt.
ik( geb.1940)) ben im Assen opgegroeid. ik herinner me dat alom King pepermunt te krijgen was, maar Wilhelmina pepermunt weinig bekend.
Ik koop het nog steeds de lekkerste pepermunt
Ik ook. Ik heb ook altijd een doosje in de auto liggen voor als ik een droge mond heb.
Zowel King als Wilhelmina pepermunt, zijn hier nog steeds volop verkrijgbaar. De smaak is van beide merken lekker en fris, maar naar mijn mening is het pepermuntje van King iets minder hard en smelt iets meer in de mond. Toch kies ik altijd voor Wilhelmina omdat de suikervrije variant zowel lekker als gezonder is, als je bedenkt dat pepermunt voor bijna 98% uit suiker bestaat. King heeft geen suikervrije zover ik weet.
De Wilhelmina pepermunt heb ik pas zo'n twintig jaar geleden leren kennen. Mijn dochter vond de blikjes van het Koningshuis mooi en daar zaten de pepermuntjes in. Ik offerde mij graag op voor de inhoud en maakte daarna mijn dochter blij met de blikjes. Ik liet ze in mijn mond smelten, maar mijn dochter beet ze kapot en daar zijn ze te hard voor. Nu heeft ze genoeg blikjes en eet ik geen pepermuntjes meer.
Ik vond ze erg lekker maar wel erg hard!
Ik heb nu nog steeds elke dag een paar Wehelmientjes. Ook een zakje in de auto voor lange tochten. Ook tijdens mijn dagelijkse wandeling goed voor de droge mond. I woon in de US en koop 1 1/2 kg zak bij en Nederlands zaak. Als ik in Nederland ben koop ik altijd Stophoest.
Kreeg het van de tandarts meestal na het trekken van een tand begin 1950 tot 1956 .
Heerlijk. Vroeger en nu. Als wij op vakantie gaan altijd 1of2 zakken mee.
We eten ze nog steeds, gek genoeg ook het meest tijdens vakanties.
Nog steeds, samen met een dubbelzoute drop 😊
Ik heb nog steeds een rol in de kast liggen.
Altijd nog Wilhelmina pepermunt in de auto. Nog steeds de lekkerste
Wilhelmina pepermunt ken ik niet, maar wel King. King had op de rollen een soort zegeltje met een afbeelding van deze dokter. Als je deze zegeltjes spaarde en aan de Kingfabrieken in Sneek stuurde kreeg je een wereldatlas. Dit was een van meerste boeken. Heb hem nog steeds deze uitgave jaar van 1958. Staat dus 65 jaar al in mijn boelenkast.
Welhelminapepermunt ken ik niet,maar wel King. Als je de zegeltjes spaarde die op de rol stonden en die opstuurde aan de kingfabrieken in Sneek, kreeg je een wereldatlas. Deze atlas staat nog steeds in mijn boekenkast en dat al ca 65 jaar.
Die zijn kei en keihard. Doe mij die van Faam maar, die zijn wat zachter en zuig je lekker weg.
Zijn erg lekker wij hebben ze altijd wel thuis en in de auto.
Mijn oma had die altijd. Later mijn moeder ook. Maar als wij zondag naar de kerk gingen, had ma een rolletje King in haar tas als zoethoudertjes voor mij en mijn zus en broer. Jolanda