Ga naar de inhoud

Déze dingen waren vroeger heel normaal, maar zijn nu verboden


Dat de tijden nogal veranderd zijn ten opzichte van je jeugd is wel duidelijk. Sterker nog, bepaalde dingen die vroeger heel normaal waren, zijn nu door de wet verboden! Denk hierbij aan klappen met de pantoffel of roken in restaurants.

Het is bijna niet voor te stellen dat dit vroeger allemaal toegestaan was… Herinner jij het je nog?

Drinken onder de 18

Al in 1881 werd in de Drankwet bepaald dat jongeren onder de achttien jaar geen sterke drank mochten kopen. Over wijn en bier werd echter niets gezegd – dat kwam in 1931 pas. Toen werd bepaald dat jongeren onder de zestien ook geen zwak-alcoholhoudende dranken mochten consumeren. Die regel is er lang gebleven, tot in 2012: toen werd de alcoholleeftijd voor alle soorten alcohol op achttien jaar gezet. Vroeger kon je dus op je zestiende je eerste biertje in de kroeg drinken, nu moet je wachten tot je achttiende.

Lichamelijke straffen en kindermishandeling

Vroeger kon je zomaar een mep met een slipper of de riem van je vader krijgen als je ongehoorzaam was. Nu kunnen ouders daar zonder pardon voor worden opgepakt. Lichamelijke straffen op school zijn aan het eind van de 19e eeuw al verboden, maar voor ouders was het nog heel lang toegestaan om hun kinderen met de harde hand op te voeden. Pas eind jaren zestig kwam er meer aandacht voor kindermishandeling en de gevolgen daarvan. Pas in 2007 is in de wet iedere vorm van kindermishandeling verboden.

Overal roken

Voor 2004 kon je vrijwel overal waar je wilde een sigaret opsteken. Er werd vroeger gerookt in theaters, restaurant, in de trein en zelfs in de wachtkamer van de huisarts. Op de meeste plekken stond zelfs een glaasje sigaretten! In 2004 kwam het eerste rookverbod in de wet in Nederland. Vanaf toen gold voor iedereen het recht op een rookvrije werkplek – of nouja, behalve voor horecapersoneel. In horecagelegenheden was het nog langer toegestaan om te roken. Na wat gerommel met de wetgeving is in 2008 uiteindelijk besloten dat ook in de horeca niet mag worden gerookt. En de wetten worden steeds strenger – zoals het verbod op roken op treinstations dat vorig jaar is ingegaan.

De doodstraf

De doodstraf kent een lange geschiedenis over de hele wereld. In Nederland werd hij in 1989 voor de tweede keer afgeschaft. De doodstraf werd namelijk in 1870 al volgens de wet verboden, omdat deze “wreed en onbeschaafd” was. Na de Tweede Wereldoorlog werd de straf echter weer ingevoerd, omdat de regering bang was dat het volk anders het heft in eigen hand zou nemen om wraak te nemen op oorlogsmisdadigers. Onder deze wet werden 39 mensen geëxecuteerd. De daadwerkelijke laatste doodstraffen werden in 1952 uitgevoerd.

Zonder gordel rijden

Vroeger maakte niemand zich druk om autogordels. Sterker nog: de meeste auto’s hadden ze niet eens. In 1975 werd het dragen van een autogordel voorin verplicht. In 1992 kwam de gordelplicht er ook voor passagiers die achter in de auto zitten. Grappig weetje: de nieuwe wet kon toentertijd op veel kritiek rekenen, want men vond het een inbreuk op hun vrijheid dat het dragen van een gordel verplicht werd. Inmiddels vinden we het niet meer dan normaal.

Trouwen onder je 18e

Tot 1985 konden mannen nog een jonge vrouw aan de haak slaan. In 1838 is besloten dat mannen pas vanaf hun achttiende mochten trouwen, en vrouwen al op hun zestiende. Eerder was die leeftijd voor vrouwen vijftien, maar ‘Nederlandse vrouwen ontwikkelden zich minder snel’. In 1985 veranderde wet en moesten mannen en vrouwen beide achttien zijn om te mogen trouwen.

Bronnen: Kinderrechten, Isgeschiedenis, Wikipedia Autogordel, Wikipedia Huwelijksleeftijd, Wikipedia Rookverbod

categorieën: Plus Van toen

Reacties 54

  1. avatar
    mariel lavrijsen

    Hoewel ik het niet zeker weet of het toen ook verboden was, herinner ik me, dat de auto van een kennis vol was, waarna ik als kind in de kofferbak mee mocht rijden. Daar zitten reed veel leuker, dan gewoon in de auto. Ook mocht ik als kind bij een kennis weleens voor in de auto zitten en nog net voor de tijd dat men een rijbewijs voor de heftruck moest hebben, reed ik heftruck. Mijn collega leerde me dat en veel oefenen zelf. Zo gaaf!

  2. avatar
    Harry van Wees

    Meerijden in de kattenbak, pas in 2005 echt verboden.

  3. avatar
    Katinka Ruys

    Jaaa in de kattenbak, met z'n tweeën soms, zodat de andere drie kinderen ook wat ruimte hadden in de volkswagen kever. Die had overigens zo'n richtingaanwijzer die naar buiten knipte. Eens lukte het papa niet meer om 'm automatisch terug te krijgen en werd ons gevraagd of we' m wilden teeugduwen door het open raampje.

  4. avatar
    Albert Geisler

    Ik zal de laatste zijn die beweert dat "lijfstraffen" moet kunnen, maar de tendens naar meer richten naar het kind is mijn inziens volledig doorgeslagen....zoals vrijwel met alles in dit kleine kikkerlandje. Nederland is absoluut veranderd en wanneer ik zeg "niet ten goed", zullen dat heel veel mensen met mij beamen! Ik vind het dan ook meer als alleen belachelijk hoe men het verleden "afschildert", tegen de "huidige normen en waarden". Wel beschouwd zijn er momenteel geen richtlijnen meer wanneer men spreekt over "normen en waarden". Grenzen vervagen en daarmee bedoel ik niet de landgrenzen! Vroeger was er een duidelijk onderscheid tussen kind en ouder en een kind stond absoluut niet gelijk aan een ouder. Logisch, niet dan? Want heeft een kind net zoveel besef en verantwoordelijkheidsgevoel van en over het leven en alles wat ermee verbonden is dan zijn ouders? En genoten oom agent en de leerkrachten vroeger niet 100% meer respect van schoolgaande kinderen.... om maar te zwijgen van ambulancepersoneel of brandweerlieden.... Dus, pubers kunnen nu wel een artikel schrijven hoe onvoorstelbaar het vroeger ging....maar pubers zijn in mijn ogen (en niet alleen de mijne!) nog steeds onvolwassenen en dus met onvolgroeide hersenen en dus een minder realistische kijk op de wereld! Vroeger was het in Nederland echt beter dan anno 2021 en hadden de kinderen (althans de meesten) gewoon respect voor hen ouders en andere volwassenen. Gewoon omdat het zo hoorde en feitelijk gezien nog steeds zo hoort!

  5. avatar
    Marjan Degen

    Een verdiend pak slag, wie is er niet groot mee geworden.

  6. avatar
    Adriaan Aarnoudse

    Ik val weer in herhaling.

  7. avatar
    Dick Verkijk

    In de tweede klas lagere school (dat was wat mij betreft omstreeks 1936 op de Junoschool in Haarlem) hadden we een onderwijzeres met de naam "juffrouw Schuijt". Als je in haar ogen iets stouts had gedaan kneep ze je behoorlijk hard met haar duim en wijsvinger in je kin. Dat gebeurde zo vaak dat het door ons kinderen een "beschuitje" werd genoemd, uiteraard een verwijzing naar haar naam.

  8. avatar
    Hans Linkels

    Mijn vader was schoolhoofd van 1963 tot 1990. Hij kende het bechuitje ook. En paste het toe. Het heeft dus lang voortgeleefd. Landelijk zelfs want hij kwam uit Schiedam.

  9. avatar
    Hans Beukers

    Ik kan mij ook nog wel herinneren dat de "meester" mijn wang tussen duim en wijsvinger vastpakte en vervolgens mij door elkaar begon te schudden. Ja, dat waren andere tijden!

  10. avatar
    Katinka Ruys

    Dat is humor 🤗

  11. avatar
    Dick Bär

    Hallo, twee nostalgische herinneringen aan mijn 4e en 5e klas Christelijk Lyceum (1948 en '49). Als je bij het overhoren van zijn stokpaardje, het (heel nuttige!) leerboekje "Schwere Wörter" ook een tweede vraag weifelend beantwoordde, vroeg onze kleurrijke Duitse leraar, Prof. Dr. Westra, al snel en zonder wantrouwen: "Heb je 't weer niet geleerd, jong? Dr van der Leest vroeg naar redenen van een grote toename van de bevolking. Mijn humorvolle buurman Sander Grashoff suggereerde, voor zijn beurt dus niet hardop maar luid genoeg om door omzittenden te worden gehoord: "Oh, dat is de slechte kwaliteit van de Vredestein rubber". .-

  12. avatar
    René Roose

    Ik weet nog dat er leraren waren die rookten in de klas. Toen ik mondeling tentamen had op de M.A.V.O. zei de leraar: "Ik steek er eentje op". Waarop ik antwoordde: "Dat is goed, dan doe ik met je mee".

  13. avatar
    Marjan Degen

    hahaha, ja dat kon toen nog. Mooie tijd.

  14. avatar
    Bert Meijboom

    Er is een duidelijk verschil tussen kindermishandeling en lichamelijke straffen. Terwijl het eerste uiteraard niet te verdedigen is,, en niet toelaatbaar is, hebben we thuis allemaal een verdiend pak slaag overleefd! Ik ook! We waren niet allemaal lieferdjes?! Dat is het probleem deze dagen; kinderen denken dat ze alles mogen want ze worden (thuis) toch niet gestraft; teveel ouders willen een vriend zijn van hun kinderen ipv een opvoeder.

  15. avatar
    Hans Pot

    Nog iets wat zeker opvalt in 2021 is dat wij allemaal zakmessen hadden. Ten minste de jongens anders kon je niet mee doen aan landje pik.

  16. avatar
    Alfons Verheijden

    Maar we waren toen beschaafder dan nu en staken er NIET elkaar mee!!!

  17. avatar
    Cor Van de Griendt

    ik mocht dat beslist niet hebben! Net zoals verboden te hebben een pistooltje of speelgoed met een militaire uitstraling, Marklin treintjes, dat mocht.

  18. avatar
    Fia Bakker

    Nee geweren en alles wat erop leek mochten wij ook niet mee spelen. Zelfs een waterpistool was in het begin zelfs al te gek. Mijn vader had de oorlog meegemaakt, had granaatscherven in zijn lijf gehad en hij had de blik gevangen van iemand die gefusilleerd zou gaan worden, dus hij moest van wapentuig helemaal niks hebben. We begrepen het wel.

  19. avatar
    Truusje van der Vliet

    Landje pik met een oud aardappel mesje zonder punt.Ging prima.We hadden geen films waarin mensen elkaar overhoopsteken gezien.We waren spelende KINDEREN.

  20. avatar
    Katinka Ruys

    O ja! Leuk spel was dat

  21. avatar
    Jos Wilt ook wat kwijt

    Volgens mij zijn ze er te ver mee doorgeschoten, kindermishandeling is 1 maar een correctieve tik op de vingers heeft nog nooit iemand verkeerd gedaan. Als ik vaak lees (in de krant, de buurt app) hoe mensen worstelen met vaak crimineel agressief gedrag van jongeren, vraag ik me wel eens af hoe het zover heeft kunnen komen. De tik op de vingers werd verboden, maar in al hun wijsheid zijn de beleidsmakers en hun advies organen er dan wel bij vergeten te vertellen hoe het dan anders kan. Je ziet het wel eens gebeuren in winkelcentra's, een peuter die helemaal op rood gaat en met geen mogelijkheid en lieve woordjes te bedaren is. Mijn vader zou mij vroeger een draai om de oren gegeven hebben met de boodschap "nu heb je wat om te schreeuwen", tegenwoordig ben ik dan altijd opzoek naar de kinderpsycholoog die dan inspringt met pedagogisch verantwoord woorden dit kind tot bedaren brengt. Deze zelfde beleidsmakers, psychologen, pedagogen mis ik ook in het straatbeeld als een groep jeugdigen met vuurwerk ouderen de stuipen op het lijf jaagt en dieren uit angst wegrennen. De jeugd weet dat er aan hun gedrag toch geen consequenties verbonden zijn. We zijn een bevolking van weg duikers en angsthazen geworden.

  22. avatar
    Truusje van der Vliet

    Jos mee eens !!!! ouders die (in gesprek gaan) met een 2 jarige? Wat een effect zal dat hebben get real .Leer ze dat het niet oké is ,en in Gods naam geef ze geen snoep om ze stil te krijgen

  23. avatar
    Marjan Degen

    Klopt helemaal, het is veel te soft tegenwoordig. Kijk kindermishandeling is heel erg, maar inderdaad een tik op de vingers? Daar zijn we toch allemaal groot mee geworden. Als iets op tafel staat en kleine kinderen zitten er toch steeds aan, een paar keer een tik op de vingers en het is afgelopen. Dan zitten ze er niet meer aan, beter dan steeds waarschuwen met het gevaar dat ze toch een keer een kopje met gloeiend hete thee over zich heen krijgen. Maar, wees eens eerlijk, alles is toch te soft geworden. Als je toch ziet welke straffen er soms door rechters worden uitgedeeld, dat is toch gewoon lachen. Een parkje harken als je de politie met vuurwerk bekogeld bij een demonstratie of een politiebusje hebt vernield met voetbalrellen. Of winkels plunderen bij de corona protesten. Dat kwam toch vroeger niet bij je op. Dan kreeg je niet alleen de politie op je dak, maar zeker ook je ouders met een welverdiend pak slaag (en terecht). Leraren die worden belaagd door leerlingen in de klas. Alles wordt natuurlijk gefilmd en gepost op social media met alle gevolgen van dien. Want er zijn altijd wel mensen die dat een mooie aanleiding vinden om te rellen. Nee, het wordt er zeker niet beter op. Zoals ik al zei, veel te soft.

  24. avatar
    Adriaan Aarnoudse

    Ik val in herhaling.

  25. avatar
    Adriaan Aarnoudse

    Ook nu volledig mee eens.

  26. avatar
    Hans Beukers

    Helemaal mee eens.

  27. avatar
    Paul van Besouw

    Mijn eerste brommers (1961) waren nog niet voorzien van een gele plaat op het voorspatbord en een verplichte verzekering was nog niet van toepassing.

  28. avatar
    Ank van Tongeren-Boonstra

    Ben zelf na 20 jaar roken door een WONDER er totaal van af gekomen!

  29. avatar
    Don van Riet

    Als er een leraar of onderwijzer op je school was die pijp rookte met "Clan" tabak erin, kon je dat tot in de uithoeken van het gebouw ruiken, zo zwaar en zoet was daar de geur van. Mijn ouders rookten overigens beiden (vader Zware shag van van Nelle met Mascotte vloetjes en moeder Golden Fiction sigaretten) en dat betekende dat het plafond van de woonkamer met zekere regelmaat opnieuw gewit moest worden, want van al die cigaretternrook werd die snel weer bruin...

  30. avatar
    Cor Van de Griendt

    Ik reed in 1966 Harley-Davidson, bijna altijd zonder helm, uit eigen gevoel van veiligheid deed ik als ik op de autoweg was een helm op (er was een autoweg van Amsterdam naar Utrecht. Op het lyceum, hadden we een docent Frans, die dikke sigaren rookte.......is niet voor te stellen....op tafel bij ons thuis altijd een zilveren doos + zilveren beker, speciaal voor de verschillende merken sigaretten en sigaren. In de winters van de 50 er jaren hing er een grote sleep sleetjes achter mijn vaders auto en maar rondjes om het Sarphatipark rijden....dat kon toen nog

  31. avatar
    J.G.M. Wiggers

    Hallo, ik ben op de kleuterschool en lagere school en leao vreselijk geslagen en in elkaar geschopt en geslagen. Nu ondervindt ik nog steeds de gevolgen ervan. Ik ben nu 67 jaar. Gisteren nog met mijn case-manager hierover gesproken. Ik werd ook opgesloten in kasten en opberg hokken. Wat een afschuwelijk begin van het leven!!!

  32. avatar
    Fia Bakker

    Nou wat afschuwelijk is dat. Het blijft je je hele leven bij.

  33. avatar
    Hetty schuman

    volgens mij begon het al vroeg met de aftakeling van respect hebben voor elkaar Het begon al dat de kinderen al heel vroeg op school de juffrouw of meester bij de voornaam mochten noemen Nu noemen veel kinderen zelfs hun ouders en verdere familie al bij de voornaam. Alles mag tegenwoordig maar Naar mijn mening is dat toch niet goed.

  34. avatar
    Adriaan Aarnoudse

    Ik ben het hier 100% mee eens.

  35. avatar
    Ferry-Alex Tongeren

    Ik ook maar dat ligt aan de ouders en niet aan het nageslagt .. tegen woordig, hij, je, jij, jou, ouwe, mijn neef 20j tegen zijn vader hé Frans geef jij me effe koffie aan .. en dat soort 😞 maar op school word het ze al geleerd .. geen juf of meester, maat Paul en Karin ??

  36. avatar
    Fia Bakker

    Moet je eens post krijgen van de ING. Het is alles jij en jou wat de klok slaat, helemaal verschrikkelijk. Ik ben je zus niet denk ik dan. Maar ja, je kunt er niks van zeggen want de muur tussen klant en bank is kilometers dik.

  37. avatar
    Jaap Bijnagte

    Nou in de 2e klas vd lagere school ging de lerares de boeken halen om de les te beginnen. De jongen naast mij vroeg me iets en ik gaf antwoord. Op dat moment liep de lerares net langs me en ze tilde stapel lesboeken hoog en liet die op mijn hoofd vallen. Ik weet nog dat het zwart werd voor mijn ogen. Nadien mijn hele leven heel veel hoofdpijn. En dan zeggen je ouders: je zult het wel verdiend hebben. Het was echt mishandeling.

  38. avatar
    Katinka Ruys

    Wat afschuwelijk, Jaap. Echt een traumatische ervaring... Een klein jongetje nog...

  39. avatar
    Theo van der Horst

    Werkte al vanaf 20 jaar met kinderen in de sport en bijv. Als begeleider op school. Ze gebruikten gewoon mijn voornaam met hetzelfde respect. En mijn ouders waren je en jou. Dit overigens ook voor mijn kinderen en kleinkinderen. De afstand is heel klein, maar het respect groot.

  40. avatar
    Johan Beeuwkes

    Bij alle moralisme en misleidende gezondheidsreligie met een dwingend en uitsluitend karakter, steek ik zonder schroom een sigaretje op. Johan. Zwolle. En vanavond met een CBeetje. Twee. En heerlijk slapen. Corona vrij.

  41. avatar
    Henk van Stipriaan

    In 1966 moest ik me melden bij café-restaurant Margriet in Bussum om af te rijden (rijexamen). Een half uur te vroeg aangekomen probeerde ik me een beetje te ontspannen, echter, naarmate de tijd verstreek werd ik allengs nerveuzer. Gelukkig kwam na een kwartiet mijn rijinstructeur opdagen. Hij zag onmiddellijk dat het niet goed met me ging. Geheel tegen mijn verwachting in beval hij mij een sneeuwwitje aan. Het is nu niet voor te stellen maar als zeventienjarige wist ik niet wat dat was, Hoe dan ook, ik bestelde de drank aan de bar en klokte het goedje in een mum van tijd weg. Eenmaal terug bij de instructeur zwiepte de cafédeur open en kwam de examinator binnen. Uiteindelijk ben ik na de eerste keer geslaagd. Ik vertel dit verhaal nog wel eens aan jongen mensen. Hun mond valt open...

  42. avatar
    henrie glaser

    als je toch over verboden ding spreekt ik woonde in delft ging in den haag naar school met de oude audi van mijn vader al op mijn zeventiende , en ging met de auto naar theorie examen in rijswijk bij het cbr.

  43. avatar
    age roskam

    Jong geleerd, oud gedaan. We waren nog geen twaalf. Zondags na afloop van de kerkdienst of de volgende dag gingen we soms de sigarettenpeuken bij de uitgang verzamelen. We leenden vloeitjes van onze ouders en draaiden onze eigen sigaretten. Ook verdienden we voor eenvoudige karweitjes sigaretten. Als het werk meer voorstelde kregen we "loon" + een sigaret.

  44. avatar
    evert wittingen

    Ik ging in 1961 van de lagere school en op de laatste school dag mochten we allemaal roken. Gelukkig heb daarna nooit meer gerookt. E. Wittingen.

  45. avatar
    Bob Van Triet -Bootsma

    Ik heb nog in de jaren 50 meegemaakt dat leraren op de lagere school Klaas de Vries tijdens de les in de klas mochten roken. Onze "meester" rookte toen Caballero.

  46. avatar
    Fia Bakker

    Heb zelf nooit gerookt maar toch hou ik van sigarettenwalm. Dat doet me altijd denken aan mijn oom en zijn grote gezin. Ze rookten er als kalkovens, je kon de lucht er snijden, maar ik vond het er vroeger heel gezellig.

  47. avatar
    Anton Zonneveld

    Vraagje aan Fia Bakker: Heb jij soms op de Lagere School Nijkerklaan Den Haag gezeten?

  48. avatar
    patricia Nissing

    Ik bewoog me in de jaren zestig in het uitgaansleven - en dat betekende op zondag alle kleren wassen, haar wassen .... Alles stonk na cafebezoek (of de bios!!) naar de rook en niet zo'n beetje ook.

  49. avatar
    Willem Philipsen

    Het was 2014 dat de minimum leeftijd voor alcohol naar 18 ging: In September 2013 werd mijn zoon 16, vanaf die dag mocht hij ook legaal bier drinken. Tot ....................31 december, toen moest hij bijna 2 jaar wachten voor zijn volgende biertje.

  50. avatar
    Thij Lamers

    In die tijd was het nog leuk (op de klappen op school na). Lekker op stap met je zestiende, lekker biet droinken en veel lachen. Nu is alles jammer genoeg van bovenaf geregeld.

  51. avatar
    Rinske Van Dijk

    Kindermishandeling eind 1900 op school gestopt? vergeet het maar, de tikken met een liniaal op mijn vingers om dat ik de pen niet goed vast hield zijn niet te tellen. Een nogal lastige jongen werd over de kruk van de meester gelegd en met de schoolbord liniaal op zijn kont geslagen. ik ben een keer thuis gekomen met een uitgescheurd oor omdat de meester mij aan mijn oor uit de bank had gesleurd. dit gebeurde op een christelijke school in de jaren 1949 / 1955.

  52. avatar
    Alexander uit de Bulten

    Lijfstraffen zijn nu verboden maar gezien het feit dat er nu jongeren zijn die al een aardige strafblad hebben is de vraag of dat wel een goede idee was. Bang voor de politie zijn ze ook niet meer en dat was vroeger dan wel heel anders. Nou heb ik het niet over echte mishandeling maar een ferme pak slaag op hun achterste zou misschien wel hebben gemogen.

  53. avatar
    mariel lavrijsen

    Hoewel ik niet rook, vond ik het een goed idee; de wel en niet rokerscoupe in de trein, zo is er voor iedereen iets.

  54. avatar
    mariel lavrijsen

    "is" moet "was"zijn; zo was er voor iedereen iets.