Kinderfeestjes kunnen tegenwoordig niet gek en groots genoeg. Er zijn thema’s, speelparken, gehuurde springkussens en taarten die niet zouden misstaan in een museum. Vroeger gingen die verjaardagspartijtjes héél anders…
Maar waren ze daarom minder leuk? Nee, absoluut niet!
Spelletjes in huis
Gaan we naar de dierentuin, het klimparadijs of het zwembad? Nou, die keuzes waren er vroeger niet. Je kon kiezen tussen thuis of de speeltuin. Maar eigenlijk was daar helemaal niets mis mee, want er waren genoeg spelletjes te bedenken die je thuis met elkaar kon doen. Ken jij ze nog?
- Koekhappen: er hing ontbijtkoek aan touwtjes aan een waslijn en je moest zonder handen de koek van het touwtje happen. Wie hem als 1ste op had, die won!
- Zaklopen: in een oude aardappelzak moest je van de start naar de finish racen. Best vermoeiend!
- Spijkerpoepen: je kreeg een touwtje met een spijker aan het uiteinde om je middel gebonden, en die moest je vervolgens in een flesje laten zakken. Wie het als 1ste voor elkaar kreeg, die was de winnaar.
- Stoelendans: oh, wat werd je hier zenuwachtig van! In een kringetje dansten jullie rond de rij stoelen, tot de muziek stopte: dan moest iedereen razendsnel gaan zitten. Maar iedere ronde was er een stoel te weinig… wie te laat was, viel af!
Snacks en taart
En wat at je dan op zo’n feestje? Nou, taart natuurlijk! Maar geen themataart met alle personages van Frozen erop, gewoon een simpele taart met ‘Happy Birthday’ was al feestelijk genoeg. Of misschien bakte jouw moeder lekker een verse appeltaart van tevoren. Op het kinderfeestje werden er soms pannenkoeken gebakken en priklimonade gedronken, en voor de ‘grote mensen’ was er een advocaatje met slagroom. Tussen de snacks op tafel stond er voor hen ook een glaasje met sigaretten, want dat kon toen nog gewoon.
Speciale aandacht
De jarige stond natuurlijk in het middelpunt van de aandacht! Je kreeg een papieren kroon, je moeder had een extra mooie jurk voor je gemaakt, of mocht aan het midden van de tafel zitten. Je stoel was versierd met ballonnen en slingers. Zo voelde je je extra speciaal. Het mooiste moment was natuurlijk als je de kaarsjes op je taart mocht uitblazen en een wens mocht doen. Dan was je écht jarig.
Zakje snoep
Je liet kinderen natuurlijk niet met lege handen naar huis gaan. Na afloop kreeg iedereen wat we nu een ‘goodiebag’ noemen. Nouja, goodiebag: het was vaak een plastic boterhamzakje met daarin een handje snoep, zoals een snoepketting, droprollen en spekjes. Zodat de kinderen thuis nog even lekker na konden stuiteren (daar waren hun ouders vast blij mee).
Welke herinneringen heb jij aan je verjaardagspartijtjes vroeger?
Meer blogs:
Reacties 10
Verjaardagspartijtje gewoon thuis met spelletjes .....heerlijk. Ik deed het voor mijn kinderen ; nu 47, 43 en 35 ook meestal gewoon thuis. De kinderen vonden het altijd super.
heel herkenbaar, ook bij ons snoepje of koek happen, spelletjes doen met elkaar en uiteraard taart met limonade en in klas 6 een speurtocht in het bennekomse bos
Ook bij ons was het leuk die verjaardagen, alleen ben ik midden in de bouwvak jarig, dus moest dat gevierd worden tegelijk met mijn broertje in augustus als de school weer begon (dat was toen nog half augustus). Zenuwachtig op en top want je vriendjes en vriendinnetjes kwamen, je moest zuinig zijn op je kleren want die waren nieuw of mooi opgepoetst. Mijn moeder is kunstenares en daarom bedacht ze altijd hele leuke dingen met de kinderen, meestal buiten. Stoepkrijten op de parkeerplaats achter, dingen verstoppen in de tuin, zandkastelen bouwen met zand uit de zandbak. Koekhappen was daar ook bij. Helaas gaf de spanning altijd zoveel stress (net als met sinterklaas) dat ik helemaal over mijn toeren een half uur van te voren stond te huilen en mijn moeder die huil ogen maar weer weg moest werken. Nu ben ik 61 en voel bij feestjes nog steeds de stress en spanning of alles wel goed gaat. Mijn man wordt daar gek van en ik roep dan, komt goed, ik moet even huilen en dan is de spanning eraf en kan ik weer verder. Je ziet hoe je dat nog steeds beïnvloed, wel dat je nu weet wat het is en er beter mee om kan gaan.
Wat leuk om die herinneringen te lezen. Klaartje, misschien helpt het voor u om spanning te minderen, als u een ontspanningscursus doet. Zelf deed ik autogene training en zolang ik de (eenvoudige) oefeningen regelmatig even bijhoud, zijn spanningen voor mij rustiger geworden.
Zelf ben ik op 4 december jarig, maar altijd heb ik een jarig gevoel gehad, want mijn verjaardag en Sint Nicolaas werden apart gevierd. 's Morgens werd ik wakker gezongen met "Lang zal ze leven", en thee en beschuit op bed. Daarna ontbijten op een versierde stoel en versierde kamer en bij het ontbijt lagen of kreeg ik kadootjes. Spannend wat het zou zijn! hMet het partijtje kregen we limonade en (door mijn moeder zelfgemaakte) kwarktaart en 's avonds pannenkoeken. De kamer versierd met slingers, balonnen en lampions en kadootjes uitpakken, nadat de kinderen "lang zal ze leven" hadden gezongen. Mijn moeder had spelletjes voor het partijtje bedacht, of ergens gelezen, zoals een persoon moest winterkleding, ook wanten aandoen en moest een plakje ontbijtkoek in blokjes snijden en mocht steeds een blokje eten, terwijl de andere kinderen een dobbelsteen gooiden. Zodra iemand "6" gooide, moesten de winterjas/das/muts en wanten uit en de ander deed het aan, zodra weer iemand "6" gooide, snel alles weer uit en de ander aan. Het was dus spannend of je een plak koek kon eten, of niet een stukje. Leuk was een (meestal zelfgemaakte) uitnodiging waarop stond; "We zeggen niet wat we gaan doen, maar neem je zwembroek mee...").
Bij verjaardag gewoon thuis met spelletjes en ranja. Kringspelletjes zoals ezeltje prik en zakdoekje leggen enz. Geen hapjes maar altijd snoep. Wel hingen er slingers en stoel versierd. Heel simpel want het was 1948 toen ik in de 1e klas zat lagere school.
Op de kleuterschool in Amsterdam trakteerde ik op likkoekjes en een snoepje, verstopt in een gekleurd servetje dat was dichtgeknoopt met een lintje. Op de verjaardag van een meisje uit de eerste klas appeltaart en ranja. In het noorden Sputnik, dat was gazeuse op een laagje koffieroom met suiker, enkel het schuim dat ontstond vond ik lekker. Op een andere verjaardag werd een speurtocht georganiseerd, reuze spannend.
En moeders maakten arretje nor cake, lange vingers in gesmolten chocolade opgestijfd in de cakevorm en dan in plakken gesneden.
wij gebruikten zo'n pedaal emmer als voetbal goal achter het huis. Fantastisch was dat
[…] Verjaardagspartijtjes van vroeger: lekker simpel en knus […]