Ga naar de inhoud

Waarom het goed is om je kleinkind verhalen te vertellen van vroeger

verhalen van vroeger


Kinderen hebben vaak moeite om historische gebeurtenissen te begrijpen wanneer ze deze uit boeken of van het internet proberen te halen. Ze beschouwen het als saai en te theoretisch. Maar er is iets magisch aan het luisteren naar verhalen van degenen die de geschiedenis daadwerkelijk hebben meegemaakt, zoals grootouders.

Verhalen spreken tot de verbeelding van elk kind

Opa’s en oma’s hebben vaak een schatkist vol verhalen om met hun kleinkinderen te delen. Deze verhalen kunnen variëren van sprookjes tot avonturen uit hun eigen leven.

Belang van het doorgeven van levensverhalen

Het belang van het doorgeven van levensverhalen kan niet worden overschat. Allereerst zorgt het ervoor dat deze verhalen niet verloren gaan in de tijd. Ze blijven voortleven in de harten en geesten van de volgende generaties. Ten tweede helpt het kinderen om hun eigen plaats te vinden binnen de geschiedenis en cultuur van hun familie, waardoor ze zich meer verbonden voelen met hun roots. Ten derde hebben grootouders vaak ingrijpende gebeurtenissen en veranderingen in de wereld meegemaakt. Denk aan gebeurtenissen zoals de Tweede Wereldoorlog, het tijdperk van paard en wagen, de komst van de eerste auto, elektriciteit en de telefoon.

Levenslessen 

De verhalen die grootouders vertellen, gaan vaak over de keuzes die ze in hun leven hebben gemaakt. Deze keuzes weerspiegelen hun principes, waarden en overtuigingen. Door deze verhalen door te geven, geven grootouders waardevolle levenslessen aan hun kleinkinderen. Ze laten zien dat de keuzes die je maakt, richting geven aan je leven en dat je niet alleen bent wat je zegt, maar ook wat je doet.

Andere generatie

De generatie van vandaag kan zich vaak niet voorstellen hoe het was om zonder internet te leven, met slechts één televisiezender. Kinderen kunnen verbaasd en verwonderd zijn over het feit dat er ooit geen iPhones of Facebook waren, en vragen zich af waarmee er werd gespeeld toen videogames nog niet bestonden.

Verschil toen en nu 

Kinderen zijn nieuwsgierig naar het leven van hun grootouders en willen graag weten hoe het gezin en de familie eruitzagen waarin opa en oma opgroeiden. Ze stellen vragen over familiebijeenkomsten, de maaltijden die werden geserveerd, de activiteiten in het weekend, het soort huis waarin ze woonden, de muziek van die tijd, de viering van Sinterklaas en de cadeaus die werden gegeven. Ze zijn geïnteresseerd in vakanties, het verschil tussen opgroeien, toen en nu, schooldagen en het soort werk dat grootouders deden.

Persoonlijke verhalen

Het vertellen van persoonlijke verhalen is van onschatbare waarde, vooral omdat ze anders verloren zouden kunnen gaan in de stroming van het leven. We zouden het betreuren als we terugkijken en ons realiseren dat we zoveel verhalen hadden kunnen delen. 

Zoals het prachtige lied van Asaf Avidan zegt: “One day baby we’ll be old and think of all the stories that we could have told.” Het is tijd om die verhalen te delen en de generaties te verbinden met een rijke erfenis van herinneringen. Vertel jij je kleinkind wel iets van vroeger?

Meer blogs:

categorieën: Van toen