Ga naar de inhoud

Vakantie naar landen van vroeger: Joegoslavië

Joegoslavië


Heb jij ook mooie vakantie herinneringen aan vakanties in landen, die nu niet meer als zodanig bestaan? Joegoslavië bijvoorbeeld bood de toeristen in de jaren 70, 80 van de vorige eeuw prachtige stranden aan de kust van Istrië, Dalmatië, vele mooie eilanden voor de kust en historische steden. Ze spraken er officieel Servo-Kroatisch en je betaalde overal met de dinar. Dat is inmiddels erg veranderd. Ben jij vroeger ooit in Joegoslavië geweest?

Maarschalk Tito

Het koninkrijk Joegoslavië werd na de Eerste Wereldoorlog gevormd. Delen van het voormalige Oostenrijk-Hongarije gingen samen met Servië en Montenegro. In 1943 werd de eerste versie opgericht van de Republiek Joegoslavië. Vanaf 1963 werd dit de “Socialistische Federale Republiek Joegoslavië” genoemd. Het land werd geleid door maarschalk Josip Tito. 

IJzeren Gordijn

Tito was 35 jaar lang aan het bewind. Hij hield de verschillende bevolkingsgroepen binnen zijn grenzen bijeen door een streng regime en drukte elke vorm van nationalisme de kop in. Ook zorgde hij voor een machtsbalans tussen de diverse groepen. Dankzij Tito werd Joegoslavië niet ingelijfd in het Warschaupact en kwam het niet terecht achter het IJzeren Gordijn. Daardoor waren Westerse toeristen meer dan welkom in Joegoslavië en kon men er genieten van de stranden, natuur, cultuur, mooie steden, lekker eten en drinken én gematigde prijzen. “Mijn moeder gilde het uit op de bochtige wegen langs de bergachtige kust. Op de camping stonden we direct aan het strand, mijn ouders in de caravan en mijn zus en ik in een tentje,” vertelt onze vriendin Silvia over haar jeugdvakanties naar Joegoslavië. “We sliepen vaak buiten op ons luchtbed aan het strand, heerlijk!”

Zeven nieuwe landen

In 1980 overleed Tito. Daarna kregen de Serviërs steeds meer invloed en de nationalisten in de verschillende deelrepublieken en autonome deelstaten een steeds luidere stem. Dat was het begin van het uiteenvallen van het land, helaas niet zonder slag of stoot. In 1991 verklaarden Slovenië en Kroatië zich onafhankelijk. Daarna waren er diverse oorlogen tussen deelrepublieken en tussen bevolkingsgroepen. Er vielen in die periode vele slachtoffers en er was veel gevechtsschade. Dit leidde uiteindelijk tot de huidige situatie. Op het grondgebied van voormalig Joegoslavië liggen nu de landen Kroatië, Slovenië, Noord-Macedonië, Bosnië & Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo. 

Kogelgaten

Tegenwoordig zijn Kroatië en Slovenië lid van de Europese Unie en ook nemen ze deel aan de Eurozone. Verder zijn deze twee landen, net als Noord-Macedonië en Montenegro, lid van de NAVO. Deze vier landen zijn tegenwoordig (weer) populaire vakantiebestemmingen. Maar voor wie beter oplet, is de strijd van na het uiteenvallen van Joegoslavië nog nabij: sommige gebouwen vertonen kogelgaten, er zijn nog enkele gebieden met niet-opgeruimde mijnenvelden en bij de oorlogsmomenten worden gevallenen herdacht uit de jaren 90.

Game of Thrones

In Noord-Macedonië kun je prima vakantie vieren aan het meer van Ohrid, met als extraatje de mogelijkheid om een excursie te maken naar het nog steeds wat geheimzinnige Albanië. Ook het compacte Slovenië heeft veel te bieden, van de door Venetianen gebouwde kuststeden en de gezellige hoofdstad Ljubljana tot natuur en bergen. En net als vroeger blijft de Kroatische kust een topbestemming. Mooie stranden en historische steden. Dubrovnik bijvoorbeeld wordt (ook dankzij de bekendheid vanwege “Game of Thrones”) al zo druk bezocht door toeristen, dat het Venetië, Barcelona en Amsterdam achterna gaat. Misschien ga jij dit jaar wel op vakantie naar één van de nieuwe landen van het vroegere Joegoslavië?

Meer blogs: