Ga naar de inhoud

Tienertoer; 8 dagen op vakantie met de trein

Update:
tienertoer

“Toen wij nog op de middelbare school zaten (Mulo, periode 1964-1968), gingen wij tijdens de zomervakantie in eigen land rondreizen met de trein. In de zomermaanden had de Nederlandse Spoorwegen voor jongeren een speciale kaart uitgegeven: De Tienertoer. Daarmee kon je als jongere acht dagenlang kris-kras door heel Nederland rondtoeren voor maar fl. 20,00 gulden! (kortweg ook de ‘8-daagse’ genoemd).”

tienertoer

“Tegen die tijd spraken we dan met ’n stel vrienden af om gezamenlijk wat routes uit te stippelen, om per trein naar allerlei evenementen en leuke bezienswaardigheden te gaan. De ene keer gingen we naar Madurodam en de Scheveningse Pier. De andere keer naar het Evoluon in Eindhoven of weer ergens anders. Als we heel ver van huis waren, hadden we voor onderweg als slaapadressen onze vrienden en/of families (ooms en tantes in de Molukse woonwijken), zodat we niet telkens hoefden terug te reizen.”

“Toen het Pinkpop-muziekfestival nog in mijn woonplaats Geleen werd gehouden, maakten veel jongeren gebruik van de Tienertoer. Rond die zomerperiode was er één plaat (als B-side) uitgebracht: “Mobilae”, een instrumentaal nummer van Brainbox, featuring Rudi de Queljoe. Overal waar wij kwamen, op bezoek bij onze ooms & tantes in de Molukse woonwijk kregen we dit nummer te horen.”

“Met de Tiener Toer kwamen wij vanuit Zuid-Limburg tot in de verste uithoeken van Nederland terecht: Delfzijl, Breskens, Den Helder. Zelfs van daaruit verder met de veerboot een dagje naar ’t Waddeneiland Texel overgestoken.Voor die 8 dagen moest je wel zorgen dat je niet te veel bagage meesjouwde. Destijds was dé modetrend: blauwe KLM koffers, een klein, lichtgewicht vierkant koffertje à la KLM-steward/stewardess. De originele, duurdere versie had een echte KLM-logo erop. Op ’n gegeven moment reisde haast iedereen met zo’n koffertje. Maar een enkeling had bij afwisseling een andere kleur gekozen dan KLM-blauw. De huidige, handige rugzak was toen nog onbekend of nog niet ‘ontdekt’. Na die 8 dagen plakten we meestal nog een 2e week achteraan.”

Elk schooljaar weer keek ik er reikhalzend naar uit, om eerst vakantiewerk te doen, en daarna met z’n allen de ‘achtdaagse’ te doen…

Dit verhaal is ingestuurd door Erasmus. 

De tienertoerkaart werd in 1969 geïntroduceerd en was vooral bedoeld om tieners tussen 12 en 19 te stimuleren meer met de trein te reizen. Het bleek voor de NS een ongelooflijk financieel succes te zijn en ook voor jongeren een eerste stap naar vrijheid.
Ben jij vroeger op Tienertoer geweest? Weet je nog naar welke plaatsen? En wat is je het meest bijgebleven?

categorieën: Van toen

Reacties 3

  1. avatar
    Willemradio

    Lees hier een verhaal.... Op de Mulo periode 64 tot 68 !!! Tienertour was er voor het eerst in NEGENTIEN NEGEN EN ZESTIG en Pinkpop begon ook pas in dat zelfde jaar. Dus op zicht mooi verhaal, maar er klopt niets van.

  2. avatar
    Dimphy Konings

    Ja, vroeger met mijn beste klasgenootje Jacqueline Peterse naar Gouda/Den Haag en Almaar geweest met de tienertoerkaart. Zal in het jaar 1969 zijn geweest. We hadden een keer samen van die strohoeden (leken net Chinese hoeden)op onze rug. Een paar mensen vroegen ofdat we zusjes waren. We hebben veel gereisd met onze tienertoerkaart, was een leuke aanbieding toen.

  3. avatar
    Ton Krichel

    We ( Heinz John en Jos ) zijn vanaf 1974 tot 1977 elk jaar met tienertoer mee gegaan was een geweldige tijd van kerkrade naar zandvoort dan naar den haag , groningen , vlissingen den helder ,groningen nijmegen hebben we eens een jongen begeleidt die naar het hoofd gebouw van de Jehova zich ging aanmelden dat was toen te gek . We zijn op plaatsen geweest waar je normaal niet kwam als 14 en 15 jarige niet kwam toen der tijd. Heel mooie tijd was dat