Ga naar de inhoud

Een spreekbeurt! Hoe sloeg jij je er doorheen?

spreekbeurt

Het is voor schoolkinderen een van de meest stresserende events van het jaar: het houden van een spreekbeurt. Wat verwacht het publiek van je? Hoe verzin je een onderwerp, bereid je het goed voor, en vooral: hoe zorg je ervoor dat je zenuwen tijdens de spreekbeurt in bedwang houdt?

Overleden dieren

Het verzinnen van een onderwerp is voor vele leerlingen een hels karwei. Het zal niet voor het eerst zijn dat je een onderwerp in je hoofd hebt en je buurman of buurvrouw in de klas met vrijwel hetzelfde onderwerp voor de klas staat. Zo is er tijdens mijn schooltijd heel wat gesproken over levende of overleden huisdieren. Houd je voor je spreekbeurt net een schriftje bij met het verwerkingsproces over je overleden kat Tommy, staat daar je buurvrouw een week voor jouw beurt over haar overleden hond Sjonnie te praten. Mét uitgebreide diavertoning. Hoeveel leed kan een klas met jonge kinderen verdragen? Toch maar een ander onderwerp verzinnen dan?

Mintgroen schrift en boek

Het zoeken van een onderwerp was als achtjarige voor mij niet het grootste probleem. Onderwerpen genoeg als je Kijk Magazine leest en als grootste hobby het verslinden van boeken hebt. Bovendien had ik een merkwaardige gewoonte. Wanneer ik wakker werd, maakte ik meteen een samenvatting van mijn dromen in een mintgroen schriftje. Die moesten meteen opgeschreven worden zodra ik mijn ogen opende, anders was ik de belangrijke informatie kwijt. Hoe wist ik dat? Dat had ik gelezen in het boek De betekenis van dromen, een gids voor droomanalyse van Maria F. Mahoney, Marieke Prinsen Geerligs.

Ik kan me de cover nog goed herinneren: een mintgroen boek met een wit paard dat voor een beekje staat en van de lezer afgewend staat. Een boek vol geheimen. Hoe interessant is dat voor een achtjarige? Het boek legde uit dat volgens de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung dromen gecodeerde berichten bevatten, die in segmenten geopenbaard worden. Wanneer je je dromen meteen opschrijft krijg je zicht op wat zich afspeelt in je onderbewuste. Volgens het boek, en Jung, onthullen dromen iets over jezelf, je relaties met anderen en situaties in je leven. Je dromen begeleiden je op weg naar persoonlijke groei. De informatie die je na kunt vertellen zou volgens Jung net zo belangrijk zijn als de symbolisch betekenis van wat je droomt.

Doelgroep

Bij de bibliotheek haalde ik andere boeken over de uitleg van Jung en archetypes en onbewuste universele ideeënpatronen. Archetypen komen veel voor in mythen, sagen, sprookjes en volksvertellingen. Ik was heel enthousiast over het onderwerp en was urenlang bezig met de voorbereiding. Op het moment suprême deelde ik het onderwerp van mijn spreekbeurt voor de klas met vierentwintig klas achtjarigen. Even veel achtjarigen staarden me ongelovig – en met lichte afschuw – aan. Achteraf begrijp ik dat de belangrijkste vraag bij een presentatie of het schrijven van een tekst vergeten was. De kernvraag: wie is je doelgroep? Ik werkte me hortend en stotend en met een rode boei door de materie van archetypes, ego en sociale identiteit heen. Wel kreeg ik een goed cijfer, vanwege het onderwerp. Voor de moeite, zou ik nu zeggen.

Blijven Dromen

Ik ontwikkelde daarna een sociale angst voor spreekbeurten. Ik meldde me ziek, meerdere keren. Wanneer ik er toch aan moest geloven bedacht ik een onderwerp dat beter aansloot bij het publiek. Gek genoeg kan ik me daarvan geen enkel onderwerp meer herinneren. Waarschijnlijk omdat ik er zelf niets aan vond. Maar die dromen, die hield ik erin. Jaren later ben ik op de Hogeschool Communicatie en Multimedia Design Media Docent geworden, waar ik mijn leerlingen onder andere leerde spreken voor een groot publiek. Mijn belangrijkste tips? Ga voor je dromen, vergeet nooit wie je bent. En al helemaal niet wie je doelgroep is.

Was jij vroeger ook bang voor je spreekbeurt en hoe ging jij daarmee om? Weet je nog welk onderwerp je koos? We zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.

Meer blogs: