Ga naar de inhoud

Smurfensnot, de squishies van de jaren ’80

smurfensnot


In de jaren ’80 bestonden ze nog niet, squishies, van die zachte plastic figuurtjes om in te knijpen of te kneden. Ze waren een rage in 2018. Hadden we toen eigenlijk vergelijkbare rages? Jazeker. Die van het smurfensnot maken. Van dat blauwe zelfgemaakte smurrie in een broodzakje.

Speelgoedwinkels liggen tegenwoordig vol met knijpfiguurtjes zoals squishies. Het speelgoed is vooral populair bij kinderen van de basisschool. Het zijn vaak rage producten waar je niet meer mee kan dan een beetje frummelen. Het ene item volgt het andere op. Kinderen zijn er snel op uitgekeken. Elk jaar kom je ze dan weer massaal tegen op de kleedjes tijdens Koningsdag. 

In de jaren ’80 had je ook rages. Alleen duurden ze wel langer, moest je ze zelf in elkaar zetten en waren de ingrediënten meestal goedkoper, zoals met het smurfensnot.

Het maken was het leukste

50’ers herinneren zich nog wel de tijd op de basisschool, dat ze tussen de middag nog thuis een broodje aten. En als ze dan nog wat tijd over hielden konden ze nog even iets voor zichzelf doen. Buitenspelen of nog even een spelletje doen aan tafel. Toen het smurfensnot zijn intrede deed was dat de pauze het perfecte moment om de keuken in te duiken. 

Of je wachtte tot na school. Dan was er niemand in de keuken en kon je lekker je gang gaan met van alles uit de keukenkastjes te trekken: baking soda, groene zeep, maïzena, etc. 

Dan deed je daar wat van in en mengkom om te kijken of het een beetje snotterig werd. Als het dan mislukte spoelde je het spulletje gewoon door de gootsteen. Een gelukte mix ging in een boterhamzakje of Tupperware-bakje. Daarmee ging je dan naar je vrienden om het te laten zien en ermee te spelen. 

Onderling werden ook tips gegeven. Ook werd er geëxperimenteerd met verschillende kleuren en texturen om het perfecte snot te creëren. De kinderen met ‘moderne’ ouders hadden vaak het mooiste snot. Die ouders hadden meer dan alleen groene zeep en schuurpoeder in huis. Je kon dan jaloers zijn op een meisje in je straat die ‘roze’ smurfensnot had. De geluksvogels kregen van hun ouders een potje glitters, daarmee konden ze het snot nog leuker te maken. 

Hele middagen snot maken

Het was een periode zo populair onder vriendinnen dat ze er hele middagen aan besteden. Een van de favoriete recepten was snot met tandpasta. Daar waren de ouders natuurlijk niet zo blij mee. Er verdwenen hele tubes. De tandpasta werd dan bijvoorbeeld met voedingskleurstof of sap gemend. Die smurfensnot was niet alleen slijmerig, die rook ook fris. Het was een vreemde combinatie, maar het werkte wel verrassend goed.

Snot met maïzena en glitters

Een ander recept dat veel werd gemaakt in de jaren ‘80 was die met shampoo en maïzena. Dit recept gaf een dikkere snot dan de tandpasta variant, die voelde nog lekkerder aan tussen je vingers.

Het resultaat van het zakje of bakje smurfensnot was eigenlijk minder belangrijk dan de ervaring. Het maakte niet uit of het ingewikkelde resultaat een succes was of niet, het plezier zat in het proces.

Heb je in je jeugd zelf ook smurfensnot gemaakt en dan krijg je vast weer een paar herinneringen terug uit deze tijd. En voor iedereen die nog nooit smurfensnot heeft gemaakt, dit is het recept:

Ingrediënten smurfensnot:

  • 120 ml witte schoollijm
  • 1/2 kopje warm water
  • 1/2 theelepel zuiveringszout
  • 1 eetlepel lenzenvloeistof

Instructies:

  1. Meng de witte schoollijm en warm water in een kom.
  2. Voeg het zuiveringszout toe en roer goed door.
  3. Voeg langzaam de lenzenvloeistof toe terwijl je blijft roeren.
  4. Blijf roeren totdat het mengsel begint te binden en slijmerig wordt.
  5. Kneed het mengsel met je handen tot het helemaal gemengd is.
  6. Voeg eventuele voedingskleurstof toe om het slijm een mooie kleur te geven.
  7. Bewaar het slijm in een luchtdichte container of boterhamzakje.

Het maken van smurfensnot is een leuke activiteit om te doen met kinderen, maar schaam je niet als je het als volwassenen een keer probeert. Het is ook een manier om even te ontsnappen aan de stress van de dag!

Klopt het als we zeggen dat zakjes smurfensnot uit de jaren ’80 de eerste quiches waren? Of weet jij nog een soortgelijk voorwerp of recept uit de jaren ’50, ’60 of ’70? Laat het ons weten in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 4

  1. avatar
    fietje karekietje

    Heerlijk, al dat gesnot hahaha Wij hadden vroeger van dat gifgroene slijm uit een potje. Slymuk heette dat en het stonk net zo giftig als het eruit zag.

  2. avatar
    Yvette Juch

    O dat spul, dat was idd echt goor! ;0))

  3. avatar
    Egbert Beekman

    Ik deed dit niet maar sommige van mijn Klasgenoten wel degenlijk 😉 van de Don Bosco School in Den Haag

  4. avatar
    mariel lavrijsen

    Bedankt voor bovenstaande recept om smurfensnot te maken. Leuk! Vroeger had ik een groene pot met groen smurfensnot. Zo'n lekker gevoel om tussen je handen te wrijven. Uit nostalgie kocht ik 'n tijdje geleden een klein (groen) potje met smurfensnot, toen het weer even te koop was. Pas wilde ik nep-deeg maken, zodat een meisje voor haar poppen in een poppenoventje koekjes kon bakken en hoopte dat de gel die nu te koop was en 'n beetje aan smurfensnot deed denken, hiervoor geschikt was, maar dat lukte niet en had geen deeg-kleur. Later kneedde ik een klein stukje zeep, beetje afwasmiddel en maizena als bindmiddel en na een tijdje kneden, had ik nep-deeg in deegkleur.