Al weken smullen we van heerlijke pepernoten, maar nog niet al te lang geleden kwam Sinterklaas pas echt aan in ons land. Het Sinterklaasfeest is voor kinderen in Nederland veelal het hoogtepunt van het jaar. Van de liedjes, tot het zetten van de schoen en het krijgen van cadeaus: wat vond jij het leukste van het Sinterklaasfeest
Sinterklaasintochten door de jaren heen
Het is de 73ste keer dat de intocht van Sinterklaas live op de Nederlandse televisie te zien was. De eerste Sinterklaasintocht van Sint-Nicolaas vond plaats in Venray, in 1888. Sinds 1930 wordt er in Amsterdam jaarlijks een optocht voor Sinterklaas georganiseerd. Deze was van 1952 tot 1963 jaarlijks te zien op de nationale televisie. 1960 vormde een uitzondering, toen kwam Sinterklaas via Rotterdam ons koude kikkerlandje binnen.
Sinds 1963 komt Sinterklaas ieder jaar in een andere plaats aan. Meppel, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Monnickendam en Alkmaar – Sinterklaas is er allemaal al een keer aangemeerd. De landelijke intocht van Sinterklaas was dit jaar op zaterdag 12 november 2022, in Hellevoetsluis.
Naast de wisseling van de plaatsen, is het uiterlijk van de Pieten veranderd. Van de eerste optocht – tot 2012 – waren er alleen maar Zwarte Pieten. De laatste jaren is hier veel kritiek op, dit vanwege de slavernij. Daarom is in 2013 de roetveegpiet in het leven geroepen. Deze pieten waren bedoeld als een soort middenweg. Het idee was dat Piet toch een beetje zwart bleef. Niet omdat hij dat van zichzelf is, maar omdat hij veel door de schoorsteen gaat. Niet iedereen kan zich hierin vinden en sinds 2022 zie je verschillende regenboogpieten. Het is momenteel de keuze aan de desbetreffende gemeente, dus misschien zie je in jouw dorp of stad wel weer andere pieten.
Sinterklaasintocht in 1953
Zo zie je dat de traditie van Sinterklaas altijd blijft, maar wel is veranderd door de jaren heen. Bekijk hier een mooi filmpje van hoe Sinterklaas in 1953 zijn opwachting maakte in Amsterdam. Hij arriveert per stoomboot en wordt op de kade opgewacht door koningin Juliana en de prinsessen Margriet en Marijke.
Meer blogs:
Reacties 2
De Sinterklaastraditie is helaas door toedoen van het drammerslegioen op sterven na dood. Net als met de Black Friday gekte zullen we waarschijnlijk over afzienbare tijd de jaarlijks terugkerende Sinterklaas-strijd hebben opgegeven en nog verder veramerikaniseerd zijn en vieren we alleen nog kerst. Maar ach,voor kinderen maakt het uiteindelijk toch niks uit van wie ze cadeautjes krijgen: van Sint of de Kerstman.
[…] Sinterklaasintochten door de jaren heen […]