Ineens hebben we allemaal tijd over. Het is wennen en het is niet altijd leuk. Maar, als ik eerlijk ben, is het hebben van tijd in overvloed, wel eens heel fijn. Kinderen die nergens heen mogen en hun schermpjes zat zijn, spelen op straat. Moeders zetten een stoeltje op de stoep en gaan (op gepaste afstand) met elkaar zitten babbelen. Net als vroeger.
Vanwege dat nostalgische gevoel en omdat we ons nu toch allemaal een beetje vervelen, deel ik een ouderwets omarecept met u. Oma had weinig geld, maar wel alle tijd om te koken.
Mijn moeder kon niet koken. Ze had er geen feeling voor en… ze vond het bijzonder ouderwets om de hele dag in de keuken te moeten staan.
Haar moeder, mijn oma dus, kookte heerlijk. Weliswaar altijd hetzelfde, maar daar houden kinderen van. Lekker voorspelbaar (letterlijk). Een van mijn favoriete jeugdherinneringen is dat ik als kind op zondag slagroom op de chocoladepudding mocht doen. Die pudding had de vorm van een vis. Oma keerde hem om op een bord en ik mocht hem versieren. Hebben jullie ook dat soort gezellige herinneringen aan je oma in de keuken?
Oma’s recepten
Tijd voor oma’s recepten. Laten we eens beginnen met die chocoladepudding.
Wat heb je nodig:
1l melk
80g suiker
50g cacao poeder
90g maïzena
snufje zout
Breng het grootste deel van de melk aan de kook. Roer ondertussen de droge ingrediënten door elkaar. Giet er vervolgens al roerend het restje van de melk bij. Nu heb je een papje. Wanneer de melk kookt, giet je – opnieuw al roerend – daar de melk bij. Even laten doorkoken en… klaar. Giet de warme pudding in een vorm (liefst een vis).
Nog een oma favoriet: hachee
Hachee is eigenlijk het gemakkelijkste gerecht dat er bestaat. Kortweg komt het hier op neer:
Snij een kilo doorregen runderlappen in blokjes.
Zet een liter water op met 2 bouillon blokjes.
Bak die blokjes runderlap aan in wat boter tot ze aan alle kanten bruin zijn.
Gooi er dan 1 (of 2) gesnipperde uien bij.
Giet er dan de kokend hete bouillon bij.
En tot slot wat peper en een laurierblaadje.
Draai het gas laag, zet er een sudderpitje op. Zet de pan hachee op het sudderpitje. En laat het daar minstens twee uur staan. Roer af en toe door. Giet er desnoods nog wat hete bouillon bij. Klaar! Op deze basis kan je eindeloos variëren.
Twee tips:
Doorregen runderlappen
Oma’s moesten vaak veel mensen voeden, van weinig geld. Ze kochten dus niet de duurste magere runderlappen, maar die goedkope doorregen. Dat had een voordeel: Dat beetje vet zorgde ervoor dat het vlees tijdens het lange stoven niet uitdroogde.
Een moderne variant: snij de grootste stukken vet uit het vlees en bak dat zachtjes uit. Haal het uit de pan (je kat houdt nu voor eeuwig van je). En bak de rest van het vlees in het uitgebakken spekvet.
Laurier
Oma had gedroogde blaadjes laurier. Jarenlang heb ik niet begrepen wat daar nu de toegevoegde waarde van was. Tot ik op een dag verse laurier gebruikte.
Wat was het allerlekkerste van de hele wereld dat jouw oma kookte?
Reacties 17
Boterkoek! en wel van de soort waar het vet van afdruipt,heerlijk. Paar dagen terug ,dankzij de Covid ,had ik vlug een 80 tal oliebollen gebakken,die waren op in 5 dagen!
zo kook ik nog steeds hoor. Doorregen runderlappen en de pudding. Alleen niet zo vaak. Cholesterol en zo. Daardoor blijft het gewoon heel erg lekker
Ik snap je niet. Wat gebeurde toen? Toen je verse laurierblad gebruikte werd je ziek? Of begrijp ik het verkeerd?
´´ Oma had gedroogde blaadjes laurier. Jarenlang heb ik niet begrepen wat daar nu de toegevoegde waarde van was. Tot ik op een dag verse laurier gebruikte.´´ EN?..... Wat was lekkerder????
Leuk idee dit met oude herinnering recepten. Hopelijk veel reacties en wekelijks een recept
Maak nog steeds mijn Boerenkool en Zuurkool elke twee maanden na 37 jaar in de USA special voor de kinderen en maak mijn eigen worst
Mijn oma maakte arretjescake: dit was een cake gemaakt van roomboter, cacaopoeder, suiker en biscuitjes; de juiste verhoudingen weet ik niet meer. Dit werd dan door elkaar geprakt in een cakeblik gedaan om vervolgens op te stijven in de koelkast of een koude kelderruimte. Erg lekker!! Waarschijnlijk kun je nog wel recepten op internet vinden.
Dat klinkt ook heerlijk Marga. We gaan op zoek naar een recept:) Groeten, team SchoolBANK
Ik woon al meer dan 50 jaar in Canada. Ben met een Canadees getrouwd. Mijn drie kinderen houden nog steeds van rode kool met gehaktballen. Ik maak het allemaal zelf met de kruiden voor het gehakt gekocht uit het Nederlandse winkeltje hier. Nu zijn ook mijn kleinkinderen fans van dit gerecht.
Bij hachee moet absoluut azijn en kruidnagel gevoegd om het die specifieke te geven.
Rode bieten.
"Oma's tomatensoep op gevoel" (d.w.z. verse ingrediënten komen niet zo nauw. Alles zo ongeveer.) 1 - 2 Kilo rijpe tomaten - grote (winter)wortel of aantal worteltjes- prei - 1 of 2ui - aantal takjes selderie en peterselie - eventueel 2 takjes van een maggieplant - 2 kruidnagels - 2 bl. laurier - (mag ook nog restantje bloemkool erbij) Alles in grote pan zachtjes helemaal gaar koken. Tomaten ontvellen--kruidnagel en laurier eruit vissen. (Alle ingrediënten kun je eigenlijk naar eigensmaak aanpassen). Dan alles door een passevite (zeef) halen, de middelste schijfmaat v.d. zeef. Er gaan geen groenten verloren en je hebt ook geen grote stukken groenten in je soep. Veel kinderen houden daar niet van. Daarna de smaak aanmaken met een pakje MAGGI Smaakmaker tomatensoep en misschien nog een bouillonblokje als het te flauw smaakt. Je kunt er ten alle tijden ook nog b.v. blik gezeefde tomaten of blikje tomatenpuree doordoen. Gewoon eerst proeven en uitproberen. Elke keer smaakt de soep op deze manier wel ietsje anders. MAAR.... heerlijk vers EN makkelijk. Vergeet de balletjes gehakt niet! SMAKELIJK! Het lijkt nu misschien wat veel werk maar om het te doen is het heel simpel.
Ja mijn oma deed in de hachee ook een gekookt niertje. Die werd eerst onder de kraan gespoeld en daarna gekookt. Als deze gaar was werd deze in plakjes gesneden en toegevoegd aan de pan hachee. En dat was echt lekker een heerlijke smaak. Bij de hachee kreeg je gekookte aardappel en verse appelmoes.
In plaats van water en bouillon gebruik je beter zoet Tafelbier (bruin) Geeft er een speciale smaak aan. Het bouillonblokje (2 stuks) mag er zeker bij plus veel ajuin, tijm en laurier. Een kruidnagel zou ik zeker niet gebruiken wegen te fel!! Wie graag iets pikants proeft kan rode paprika's toevoegen aan het recept. Ook look kan het gerecht opproppen maar daar houdt niet iedereen vN.
Hache word gemaakt met azijn en laurier blaadjes. De bedoeling is het vlees een nacht in een mix van azijn 1/3 en water 2/3 te zetten met laurier en gesnipperde ui. Dan uitlekken en braden. Het dorregen vlees hoeft niet eerst van het vet ontdaan te worden wat helemaal tegen de gezondheids regels ingaat. Vlees braden zoals het is, MET vet erin en het uitbakkende vet maakt het mals en sappig. Minder boter gebruiken helpt veel beter. Eet smakelijk.
Wat een leuk idee die recepten uit mijn jeugd. Ik kijk uit naar de volgende.
Hoe het kon weet ik niet maar oma liet altijd haar aardappelen aanbranden. Tussen de middag gingen we altijd bij haar eten omdat haar huis dichterbij school was dan onze boerderij. Dan stond er weer een pannetje met een verkoolde korst erin. De bovenste aardappelen schraapte ze dan over naar een ander pannetje. Die smaakten altijd doorgerookt en waren wat bruinig. Nog steeds denk ik meteen aan oma als ik ergens aangebrande aardappels ruik. Voor de rest kon ze heerlijk koken hoor! Beter dan mijn moeder. Van oma's groentes herinner ik me vooral haar sla. Gesneden(!) sla met azijn en suiker erin.