Ga naar de inhoud

Boeken van vroeger, wat was jouw lievelingsboek?

olijke tweeling


De boeken van de Olijke Tweeling waren de lievelingsboeken van ieder kind. De serie ging over de 2 zusjes Ellis en Thelma Bongers. 6 september, is het ‘Nationale Lees Een Boek Dag’. Leuk om wat nostalgische herinneringen en avonturen van de rebelse tweeling op te halen.

De Olijke Tweeling, de favoriete boeken van ieder kind

De boekenserie ‘De Olijke Tweeling’ gaat over de tweeling die samen allerlei avonturen beleven. Zo helpen ze mee in het dierenasiel, gaan op vakantie en worden bedreigd. Thelma en Ellis maken de gekste dingen mee en halen veel kattenkwaad uit. Na het overlijden van hun moeder hebben ze verschillende juffen gehad, maar geen enkel van hen is lang gebleven. Tot Betty – die uiteindelijk met hun vader trouwde.

De populaire boekenserie is nog steeds in trek

De populaire serie bestaat uit 38 delen. Het eerste deel is in 1958 uitgekomen. De eerste 26 delen zijn geschreven door Arja Peters. Na haar overlijden heeft Jodie Peterson deel 27 uitgebracht en vanaf daar heeft Marion van de Coolwijk het overgenomen.

De avonturen van de Olijke Tweeling

De rebelse tweeling maakte de gekste dingen mee. Kan jij de onderstaande avonturen nog herinneren?

  1. Ellis en Thelma gingen zelf op zoek naar een kinderjuf
  2. De tweeling gaat op bezoek bij hun vader in het ziekenhuis
  3. De meiden reizen stiekem hun moeder achterna
  4. Ze winnen een wel heel bijzondere prijs
  5. De klas van de tweeling zamelt geld in voor een rolstoel
  6. Het vervelende nichtje van Ellis en Thelma
  7. Het moment dat ze een groot leegstaand landhuis ontdekken
  8. Een half jaar naar het sanatorium
  9. Geld dat verdween
  10. Spullen die gestolen werden tijdens een familiefeest
  11. De spannende logeerpartij van de tweeling
  12. De tweeling wordt opgepakt door de politie
  13. De meiden moeten naar een internaat
  14. Ellis en Thelma gaan op vakantie naar Frankrijk
  15. Ze gaan voor het eerst kamperen
  16. De spannende bosbrand en het ontmaskeren van de ader
  17. De rolschaatsen als cadeau
  18. De grote verhuizing van de tweeling
  19. Hun bijzonder strenge tante Frieda
  20. De ontmoeting met de zigeunerfamilie
  21. De nieuwe leraar van de tweeling
  22. Ellis en Thelma helpen de dokter
  23. Het vervalste schilderij
  24. De dieren in een fabriek die als proefdieren werden gebruikt
  25. Het uitwisselingsproject in Hollywood

Wat was jouw lievelingsboek vroeger? We zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 30

  1. avatar
    Henk van Stipriaan

    Het boek Abeltje van Annie M.G. Schmidt, met aan de voorkant, zie het nog zo voor me, dat in het rood geklede saluerende en blozende jongetje, heeft een onvergetelijke indruk op mij gemaakt. In mijn herinnering gaat het om een jongetje van ongeveer tien jaar (zo oud was ik ook ongeveer toen ik het boek las) dat een '(vakantie)baantje kreeg als liftboy. Allereerst vond ik het al een wonder dat een leeftijdgenoot zo'n gewichtig baantje kreeg; twee jaar later pas mocht ik een krantenwijk nemen. Bovendien had hij een soort van uniform aan hetgeen ook indruk op mij maakte. Kennelijk drukte Abeltje op de verkeerde knop en, het warenhuis ontstegen, maakte de lift bevattende een aantal personen, een wereldreis. Hoe die reis precies ging weet ik niet weer maar er werden wel vele avonturen beleefd, die mijn fantasie ten aanzien van het verre buitenland, aanzienlijk prikkelden. Uiteindelijk kwam de lift, o wonder, weer terug in de schacht van het warenhuis. Kennelijk bestond er een nog beter boek dan De spin Sebastiaan van dezelfde auteur, dat ik daarvoor las.

  2. avatar
    Wilma Lap

    Bambi, Kazan de wolfshond, De mooiste dierenverhalen uit de wildernis, allerhande sprookjes. Op iets latere leeftijd werden het fantasieverhalen, zoals o.a. die van Jules Verne. En weer iets later mythes en sagen . Meisjesboeken hebben me nauwelijks geboeid. Las wel weer Arendsoog. ( Kan me dat nu nauwelijks meer voorstellen ).

  3. avatar
    Janny Sikkenga

    Heb ook naast de meisjesboeken, arendsoog verslonden . Die waren van mijn broer. Hij las verder niks. En wij moesten wachten tot hij het uit had

  4. avatar
    J.H. Michel

    Arendsoog, werd ook op school voorgelezen

  5. avatar
    Gerard Peet

    Was weg van de Arendsoog-serie van J, Nowee, later voortgezet door zijn zoon P.Nowee. (Ik ben van 1940.) Heb nog jarenlang ook als volwassene de serie compleet gehouden. Nadat ik daar eindelijk mee was gestopt zijn er nog enkele delen verschenen die mijn huis dus niet hebben gehaald. Toen we in 2020 kleiner gingen wonen moest de complete serie het huis uit... alles wat er nog goed uitzag is (overigens zonder vergoeding) bij een innemer van boeken terechtgekomen, hier in Hilversum. Hij probeert die (vooral via internet) weer te verkopen.

  6. avatar
    Joop Houtman

    De scheepsjongen van Bontekoe een verhaal en belevenissen van een jongetje in de vroege zeilvaart

  7. avatar
    Raymond Zachariasse

    Snuf de hond las ik op school. Ook vond ik de Kameleon interessant (ik wilde zo'n bootje hebben) en natuurlijk Dik Trom.

  8. avatar
    fia bakker

    'De mooiste sprookjes uit alle landen'. Zo'n simpele titel voor zo'n prachtig boek. Van Antoon Coolen en Harriet Laurey met tekeningen van Carl Hollander(die ook van de vloek van Woestewolf illustreerde).

  9. avatar
    Andre Coutinho

    De grote Bossche atlas

  10. avatar
    Andre Coutinho

    Ik kan deze boek nergens op internet meer vinden.

  11. avatar
    Piet van Dieten

    De jongens van de Palstraat. Een boek waaruit de toenmalige onderwijzer van klas 5 ons voorlas op de vrijdagmiddag.

  12. avatar
    Aart Willemsen

    Reis door de nacht, Anne de Vries

  13. avatar
    René Tol

    In de jaren 50 en begin 60 was ik een fervent lezer van de stripboekjes van Kick Wilstra, de wonder midvoor. geschreven door Henk Sprenger. De naam van Kick Wilstra was samengesteld uit de namen Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra. Ieder uitgebracht deeltje had een andere kleur kaft. Alle vijftien uitgebrachte delen had ik in bezit. Maar... bij uit het ouderlijk huis gaan had ik deze niet meegenomen. Heb er nu, op 76 jarige leeftijd af en toe nog "nachtmerries" van. Waar zijn deze boekjes gebleven en wie heeft ze?? Ik had mijn naam en adres er nog wel aan de binnenzijde van de kaft gekalkt. Ben ook nog in het bezit van diverse stripboekjes van Kapitein Rob, in vroeger jaren uitgegeven door het Parool, waarin deze eerst als dagelijkse striptekeningen verschenen om later als boekjes te worden uitgebracht. Het boekje "de Vliegende Hollander" heb ik onlangs op een boekenmarkt zien liggen voor een waanzinnige vraagprijs van euro. 170,00!! Dan de uitgaven van KUIFJE (met oude met harde kaft) waarvan ik een aantal in de jaren 50 van mijn ouders kreeg en nog in mijn bezit zijn met de toenmalige prijs nog als sticker erin (f. 5,50, destijds een hele hoop geld!!) Zo kan ik nog wel doorgaan met boeken als De Baard en de Kale, De Sperwer, Sjors en Sjimmie in Minisousa etc. etc. Nostalgisch allemaal en om NOOIT weg te doen lang ik leef!.

  14. avatar
    Cobie Brinkman

    Olijke tweeling? Nooit gelezen - maar ik en mijn twee broers probbeerden altijd de laatste "Bob Evers" te lenen van de bibiotheek. Okk was er Karl May en Winnetoe en Old Shatterhand, en zijn andere boken. Ook "Reis door de nacht" van Annie M. G. Schmidt; Mijn ouders gaven me "De hut van Oom Tom", "Alleen op de wereld" van Hector marlot, en "Niels Holgersons wonderbare reis". En Pietje Bel en Dik Trom ...

  15. avatar
    Joop Vermeij

    Daantje👍

  16. avatar
    Koos Groeneweg

    De 4 delige serie van Willy van der Heide: Tam Tam om een torpedoboot, Buitenissigheden bij een bosbrand, Een Postroof met perikelen en Slimmigheden met suikerzakjes. Otto Onge was het hoofdfiguur in deze boeken.

  17. avatar
    Koos Groeneweg

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_Onge-serie

  18. avatar
    PG Elias - van Bree

    Levende Bezems, Rossi dat krantenkind, de kinderkaravaan, de reeks van Irmgard Smit. Pity op kostschool.

  19. avatar
    fia bakker

    O ja, Rossi dat krantenkind. Wat leuk. Helemaal vergeten. Dat kreeg ik ooit van onze buren toen ik hun hondje had teruggevonden.

  20. avatar
    Cobi Delies

    Het schaap Veronica van Anni M.G. Schmidt , ik kan er nog steeds de eerste zin van opzeggen. Verder las ik het liefst jongensboeken, ik vond de boeken voor meisje altijd een beetje tuttig. Ik heb de' Biggles serie' met veel plezier gelezen. En ook las ik wel de oude boeken die mijn moeder als meisje had . Maar die speelden in een wereld die ik niet meer kende, met 'dames' die op koffievisite kwamen en een hoop personeel hadden rondlopen . En meisjes die 'bakvischen' werden genoemd. En alles natuurlijk in oude spelling. Maar ik ben altijd een lezer geweest, ook nu nog. Mijn man zei altijd : "Als jij niets te lezen hebt, ga je desnoods het etiket van de pindakaas zitten lezen"

  21. avatar
    A.A.M. (Ben) Boogmans

    Eric de Noorman (van Hans G. Kresse)

  22. avatar
    Annemieke Keur-Vleeshouwers

    Pietje Bell, Dik Trom, 'onder moeders vleugels' en diverse Annie M.G.Schmidt boekjes...ik heb ze allemaal gelezen want ik was een leesrat. Ook hadden we een abonnement op de 'Pep' (later Eppo) en op de lagere school hadden we de 'Okkie'. Toch herinner ik me een keer op zolder een kist vol boeken te hebben ontdekt, met daarin twee dikke pillen die door hun formaat opvielen als kind van 8-10 jaar, ik weet niet meer precies hoe oud ik was. Het waren 2 delen en deel 1 was getiteld 'een man zet door' . Deel 2 had als titel 'een vrouw wint' en als meisje sprak me dat natuurlijk aan. Het was een historische roman en speelde in de Franse inquisitietijd. Het ging over een soort tombola/levensverzekering waarvan de enig overgeblevene deelnemer al het geld zou incasseren. Het waren heel spannende boeken vol intriges, dat zul je begrijpen. Beide boeken hadden bijna 500 pagina's elk en de schrijver was Thomas. B. Costain. Ik weet nog dat ik ermee naar bed ging en ermee opstond...zelfs als ik naar de wc. moest kon ik niet ophouden met lezen! Het was dat mijn moeder het verbood om ook tijdens het eten te lezen anders..... Deze boeken zullen me altijd bijblijven!

  23. avatar
    Ton van Baar

    Stripverhlen werden vroeger afgedaan als tweederangs leesmateriaal. Later is dat veranderd en werd de franse taal geleerd met de verhalen van Asterix. Mijn favoriet is en blijft Eric de Noorman van Hans Kresse. Waar hij ook ging, hij kwam altijd in de ellende en dan op het nippertje er weer uit en op weg naar een nieuw avontuur. Ik heb alle oude deeltjes en ook de ingebonden serie die in de jaren 80 is uitgegeven. Heerlijk droog geschreven en mooi getekend

  24. avatar
    Mieke van Niekerk

    De zes deeltjes van Pitty Rivers en haar beste vriendin Sally. Over Eline die thuis overdreven verwend werd, maar toch aardig kon zijn. Pitty op kostschool tot en met Pitty in de zesde. Het grote boek van Valko Vos De olijke tweeling. Verder boeken van Charlotte Phaff, die schreef echt heel leuk en spannend voor kinderen. Ik viste er pas nog een uit de straatbieb......

  25. avatar
    Martha Lambrechts

    Mijn oudste zus had Okki jaargang 1954/55 voor mij ingebonden. Ziet er nu verfomfaaid uit. Als ik doorblader, ben ik weer terug in de tijd: de stripverhaaltjes van de verstrooide professor en Joepie het hondje, de poppenkast verhalen met foto's erbij, alle ingevulde puzzeltjes en kleurplaatjes. Het mooi vormgegeven boekje Speksnoetjes avonturen, een boekje van de Nationale Levensverzekering-bank Rotterdam bezit ik nog steeds en mijn lievelingsboekje Hanseliesje, het herderinnetje. En niet te vergeten , o jee, de stripboeken van Sjors en Sjimmie en Billie Turf. Deze laatste zijn van mijn echtgenoot. Hij heeft ook nog zijn stripboeken van Archie, de man van Staal en Old Shatterhand, en de pockets van Pietje Bell en Biggles.

  26. avatar
    fia bakker

    Ja leuk, ik heb dat allemaal ook nog bewaard. Leuk voor mijn kinderen later dacht ik vroeger. Die zijn er alleen nooit gekomen.

  27. avatar
    fia bakker

    Mijn oud-buurman zou zeggen "mijn mooiste boek is GEEN boek".

  28. avatar
    Bernardus de Graaf

    Het boek van Fulco de Minstreel is mij altijd bij gebleven. Er werd in de 3e klas lagereschool uit voor gelezen. 1950. het toeval wilde dat ik in een kringloop winkel was en het boek tegen kwam en kocht. Het is nog steeds op 80jarige leeftijd in mijn bezit.

  29. avatar
    sylvia denotter schop

    mijn school openbare school kasteel spangen in Rotterdam school jaar 1969 1970

  30. avatar
    J.H. Michel

    ik las vroeger boekjes van Pitty op kostschool en Bessie en Billie Turf, heel leuk en nu lees ik van die favorietboekjes, zoals streekromans, babygeluk