Ga naar de inhoud

Help: scholieren gaan steeds minder vaak op de schoolfoto

Update:
schoolfoto


Het is een bekend beeld: rijen kinderen, volgens de laatste mode gekleed, lachen naar de lens van de schoolfotograaf voor hun jaarlijkse schoolfoto. Schoolfoto’s zijn leuk en we hebben er allemaal wel een paar en wie op veel verschillende scholen heeft gezeten (zoals ik) heeft een hele stapel van deze groepsfoto’s als herinneringen. Nu lijkt het erop dat we deze traditie kwijtraken en dat is echt zonde.

Dit komt doordat er extra privacyregels zijn gekomen sinds de invoering van de privacywet* in 2018. En om problemen ermee te voorkomen voelen scholen zich – veelal door de administratieve rompslomp die het geeft – genoodzaakt om te stoppen met klassenfoto’s.

Want onder deze wetgeving moeten scholen expliciete toestemming vragen van ouders voordat ze foto’s van hun kinderen mogen maken en delen. Dit proces is lastig en tijdrovend.

Afschaffen makkelijke oplossing

En dat zien veel scholen dus niet zitten en dan is het afschaffen van het maken van schoolfoto’s de makkelijkste oplossing. Dit is een ontwikkeling die ik betreur.

De schoolfoto is namelijk niet zomaar een kiekje. Het is een tastbare herinnering aan vriendschappen, groei en gedeelde momenten. Kijk maar eens rond tussen de foto’s op onze site, dan weet je meteen wat ik bedoel.

Schoolfoto meer dan een momentopname

Schoolfoto’s zijn veel meer dan alleen een moment uit het verleden. Het geeft meer informatie prijs. Voor alleen al de kledingtrends die jaarlijks veranderen is het al de moeite waard om klassenfoto’s te maken en te bewaren. Of kijk naar de haardracht van dertig jaar geleden. Ik vind het superleuk om al die meisjes met lakkuiven op een rij te zien.

Door het wegvallen van deze traditie verliezen we dus niet alleen een stukje nostalgie, maar ook een waardevol instrument om herinneringen levend te houden en verbondenheid te creëren binnen onze gemeenschappen.

Behoud de schoolfoto

Daarom doe ik hier graag de oproep aan ouders en verzorgers: werk met de school samen om deze waardevolle traditie te behouden. Reageer actief op verzoeken om toestemming voor het maken van foto’s.

Aan de scholen vraag ik: blijf benadrukken hoe belangrijk deze groepsfoto’s zijn voor het vastleggen van de schooljaren van onze jeugd. Door samen te werken zorgen we er samen voor dat we toekomstige generaties niet beroven van deze kostbare herinneringen. Zwicht niet voor de administratieve rompslomp of gemakzucht. Jullie zijn de bewakers van onze jeugdherinneringen.

Of zijn alle klasgenoten in de toekomst allemaal nog maar vage smileys zoals op de foto?

* De privacywet van 2018, ook bekend als de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of GDPR (General Data Protection Regulation), is een Europese wet die op 25 mei 2018 in werking is getreden. Deze wet regelt de bescherming van persoonsgegevens en de privacy rechten van individuen binnen de Europese Unie (EU).

Het doel van de privacywet is om de privacy van burgers te versterken en te waarborgen, met name in het digitale tijdperk waarin persoonlijke gegevens steeds vaker worden verzameld, opgeslagen en verwerkt door verschillende organisaties. Onder deze wet moeten organisaties, waaronder scholen en fotografen, de privacy van personen respecteren en expliciete toestemming verkrijgen voordat ze persoonlijke gegevens, zoals foto’s van kinderen, mogen verwerken of delen.

Meer blogs: