Ga naar de inhoud

Lichting 63-2

Lichting 63-2


Zo’n 60 jaar geleden kwam de oproep tot militaire dienst door de brievenbus in Rotterdam. Een spannend gebeuren, want je moest eerst gekeurd worden en werd daarna opgeroepen om ergens in Nederland te verschijnen in een kazerne. 

Na de keuring werd dat voor mij de Frederik Hendrik Kazerne in Blerick bij Venlo. Lichting 63-2. Ik herinner mij nog terdege dat ik best nerveus was, want je kreeg een biljet toegestuurd waarmee je met de trein naar Blerick kon reizen. In een speciale manschappentrein. Vanaf station Noord in Rotterdam ging je op transport. Deze trein was van iedere luxe verschoond! Houten banken zonder kussens. Overstappen in Utrecht en dan naar Venlo. Een eindeloze reis in een trein vol rekruten die allemaal nerveus waren.

In Blerick werden we opgevangen door de dienstdoende militair, voor zover ik me kan herinneren, uitstekend geschoold was in het schreeuwen. Je voelde je er absoluut niet prettig bij. Met de schamele bezittingen die je van thuis had meegenomen werd je in de kazerne ingedeeld in een peloton. Je kreeg een slaapplaats toegewezen en een metalen kast waar je je spullen in op kon bergen. Ik sliep in het onderste stapelbed. Boven mij een jongen uit Zeeland, uit Wemeldinge, Henk Dingemanse, die het Spaans benauwd had. Dat was ook niet verwonderlijk want de sergeant van dienst, de schreeuwer, had het op de een of andere manier speciaal op Dingemanse gemunt. 

Het onderdeel waar ik deel van uit maakte waren de Stoottroepen. Daarvoor kreeg je een speciaal uniform wat afgehaald moest worden bij de foerier. Die nam al je maten op en stak je in de passende kleding. Schoenen, baret, koppelriem en overige uitrusting. Vanaf de eerste dag werd je gedrild. Daar moest ik heel erg aan wennen. Oefeningen, marcheren, schietoefeningen, wachtlopen en nog veel meer. Alles om je te trainen een goed militair te worden. Ik vond de instructeurs, op de schreeuwer na, wel aardig en besloot na twee maanden de opleiding te gaan volgen voor sergeant instructeur. Ik mocht dat gaan doen in ‘s ‘s-Hertogenbosch in de Isabella Kazerne. Daar heb ik toch wel een heel fijne tijd gehad. Natuurlijk waren er momenten dat het wat minder ging, maar over het algemeen heb ik een goede diensttijd gehad.

Ik vraag mij af of er onder de lezers van Schoolbank jongens zitten van lichting 63-2 die in de Isabella Kazerne gediend hebben. Ik hoor het graag!

Meer blogs:

Reacties 8

  1. avatar
    Rob Aalders

    Ik had mij voorgenomen niet in dienst te gaan, nooit. In de trein naar de keuring waren er veel grote monden die niet gingen en wel zouden zorgen dat ze...Ik hoefde geen totaalweigeraar te worden want ik werd gelijk afgekeurd. En ik deed toch zo normaal. Die grossmaulen werden goed gekeurd en scholden mij onderweg terug uit. Nou moe.....Heb er later nooit last van gehad dat ik was afgekeurd ondanks allerlei onheilspellende waarschuwingen.

  2. avatar
    herman peters

    Hi ik was van lichting maart 1963 , Ik werd van klazienveen dr helemaal naar Ossendrecht (brabant) gestuurd bij de zandhazen. Ik wilde helemaal niet in het leger, ik vond het maar weggegooide tijd, ik had al genoeg tijd van huis gehad daar ik in een juvenaat had geweest vanaf 1958...1961. Dus ik hoefde niet meer verder opgevoed te worden om mijn baldadigheid te verliezen. De eerste twee weken mocht je niet naar huis. En toen we met verlof gingen mochten we vrijdags al om twee uur weg. Een jongen van mijn dorp en ik hadden gezegt dat we niet voor een bepaalde tijd thuis konden zijn, daar we zo en zo moesten reizen. Dus inplaats van via nijmegen te reizen gingen we via rotterdam en dan via utrecht naar zwollen en dan naar emmen ons eindpunt en dan met de bus naar huis. Wel we waren mooi optijd in 'savonds thuis. Maar toen ik zondagsavond weer naar de kazerne moest ging ik niet, bleef thuis, mijn vader zei jonge daar krijg je moeilijkheden mee. Wel dinsdags was de MP al bij me thuis, en ik lag in bed, ja ja hij voelde onder mijn deken en zei van je gaat morgen maar naar de kazerne, en ik had geen keus. Wel vrijdags weer naar huis en weer ging ik niet terug. Zo de MP weer op mijn stoep,..en ik ging me flink aanstellen dat ik bang voor wapens was en wilde geen mensen dood schieten wat was ook wel waar. Hij vroeg of ik niet bij de rode kruis wou, nee dat wilde ik ook niet, Ik wou uit het leger . toen stuurden ze me naar een phygiatrist, en die keurde me af op geen aanpassingvermogen. Wel dat was goed genoeg voor mij. Moest ondertussen iemand helpen met gloeilampen te verwissenlen en dan ik geloof naar drie weken is was vrij........Ik was een schilder dus had geen problemen om werk te krijgen daar ik was afgekeurd.......ook niet in mijn later leven dus ik was blij met de afkeuring.....

  3. avatar
    Arie van den Heuvel

    Ik ben van lichting 66-1 en heb 9 maanden gediend...vond er niets aan voelde mezelf totaal nutteloos,was blij dat ik werd afgekeurd na een ongeval met mijn jeep.

  4. avatar
    Theo van der Horst

    Ik ben van 65-01 opgekomen na 2 jaar uitstel wegens studie. Samen met 2 schoolkameraden naar Bussum, Kol.Palm Kazerne. Door een klein truukje samen met mijn oudste schoolkameraad , Ron van Hoeven, in dezelfde cie en hetzelfde peleton. Allebei restaurant kelner en we sliepen ook nog boven elkaar: van wege onze namen begiinend met Ho. Na de opleiding allebei naar de kaderschool in Leiden, Koksschool en weer samen op 1 kamer. Geweldige tijd gehad en met de gouden streep allebei als instructeur op de A-instr.cie. Hier allebei onze dienstplicht vervuld. Ik intussen getrouwd en Ron had zwaar verkering met Judith. We woonden in Rotterdam 5 minuten van elkaar en een half jaar na het afzwaaien: Ron kwam in het zelfde restaurant te werken als ik. dan ga ik verhuizen naar Emmeloord en verliezen we elkaar uit het oog, tot ik na enkele jaren zijn adres wist. Contact helaas niet meer mogelijk: hij was zeer ernstig ziek geworden. Uiteindelijk vanaf mijn 12e tot mijn 22e met hem opgetrokken. Heel goede herinneringen aan hem en aan mijn dienstijd. Dpl.sgt. Theo van der Horst

  5. avatar
    Joop Vermeij

    Nooit in dienst gezeten. Voor goed ongeschikt voor alle diensten. Kreeg op mij 16de een klaplong van daar afgekeurd.

  6. avatar
    Arie CRuys

    Ik ben Arie Ruijs was van lichting 63-3 moest opkomen in de Tapijnkazerne in Maastricht, eerts bij de Meno van Coehoorn voor twee maanden als zandhaas daarna op de zelfde kazerne voor twee maanden bij Chase, de kazerne lag vlakbij de Sint Pietersberg, die ik mening maal vervloekt heb vanwege de vele beklimmingen metvolle bepakking, en veld lopen, na vier maanden overgeplaatst naar van HEUTSZ Mobiel, ha fijn dacht ik, hoef ik minder te lopen, kwam er gauw achter dat Mobiel gewoon verplaatsen betekende, heb daar, de Postbank die we moesten nemen ookregeg

  7. avatar
    Cor Dijk

    Ik ben ook in dienst geweest en van de lichting 58-5. Opgekomen in Ede bij de verbindingsdienst in de Elias Beeckman kazerne we werden daar als rekruten gedrild door beroeps sergeanten die ook in Indonesië waren geweest en weinig op hadden met die jongelingen waardoor je de indruk kreeg een niksnut was. Na 2 maanden werd er besloten dat ik soldaat schrijver moest worden en werd ik over geplaatst naar de 2 e COAK in Kampen om te leren hoe de militaire administratie ongeveer in elkaar stak. Daar werden we wel goed behandeld. B.v. Stenen borden bij de maaltijden en respect voor elkaar. Daarna werd ik overgeplaatst naar Lpl de Wittenberg bij Garderen de zogenaamde parate hap het 108 Lkvbdbedbat. Ik kwam op de S 1 terecht in het hoofdgebouw en heb daar een redelijk goed leven gehad ook al hadden we niet veel per dag kregen we 75 ct vergoeding . We mochten 1 x per 2 weken naar huis met militaire treinen die vertrokken vanaf Stroe, daar moesten we te voet naar toe wat een behoorlijke tippel was. Ik ben in het totaal 18 maanden in dienst geweest vaarvan 14 maanden in de Wittenberg. In de buurt was een KMT ( katholiek. Miltair tehuis) en een PMT (protestants militair tehuis) in die 14 maanden gingen we ook regelmatig op oefening ter velde in Nederland of Duitsland en dan moest de hele papieren administratie mee

  8. avatar
    Fop Spek

    Ik ben van lichting 69-6 en was toen 21 jaar. Paar jaar uitstel gehad voor mijn studie in de Electrotechniek. Moest opkomen in Roosendaal en dacht bij de commando's te komen. Maar na de introductie daar en het uitdelen van de PSU werden we in bussen vervoerd naar Middelburg waar de opleiding zat voor schrijver/administrateur. Na een halfjaar opleiding werd je dan bevorderd tot sergeant administrateur, waarna je naar de parate troep ging ( in mijn geval naar het 11Geniebataljon in Wezep) daar moest je dan met een korporaal-schrijver de volledige administratie doen voor de compagnie . De soldij berekenen en uitbetalen (handje contantje) vervoersbewijzen uitschrijven voor de trein ,bus en boot enz enz. Best wel een leuke baan. Maar daarnaast moesten we natuurlijk ook mee doen met elke oefening te velde. Als dat gelijk viel met uitbetalingsdag gebeurde dat ook in het veld. Wij kregen toen als sergeant ongeveer 300 gulden per maand. Moest wel 18 maanden dienen. Eten in de onderofficiersmess waar het eten opgediend werd. En eens in de maand met bijbetaling van 1 gulden 25 een Indische rijsttafel ( de Hofmeester was een Indo)