Dagelijks drinken we in Nederland 6,5 miljoen liter koffie per dag. Binnen een paar drukken op de knop geniet jij van je favoriete bakkie pleur. Vroeger was dat wel anders – het koffiezetten ging een stuk lastiger. Lees hier hoe men vroeger koffie zette en wat voor koffie er vooral gedronken werd.
Geschiedenis van koffie in het kort
Koffie, een drankje dat wordt gemaakt van gebrande koffiebonen die afkomstig zijn van de Coffea-plant, heeft een lange geschiedenis. Arabica en robusta zijn de meest gebruikte soorten koffie. Het ontstaan van koffie is niet geheel duidelijk, maar volgens een legende ontdekte een geitenhoeder genaamd Kaldi dat zijn geiten zeer energiek werden nadat ze bessen van een bepaalde boom hadden gegeten. De bonen werden vervolgens geroosterd en gemalen, waarna ze werden gebruikt om koffie te maken. Koffie kreeg bekendheid vanwege zijn opwekkende effect en verspreidde zich naar Europa, waar het eerste koffiehuis geopend werd in Londen door Pasqua Rosée. Anders dan de koffiehuizen in moslimlanden, was dit koffiehuis toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen. Interessant? Lees hier meer over de geschiedenis van koffie.
Hoe maakte men vroeger koffie?
Het is bijna niet voor te stellen, maar enkele decennia geleden werd koffie op traditionele wijze werd gezet. Men diende de bonen eigenhandig te malen, water te koken op het fornuis en vervolgens alles in een pot te gieten. Indien men melk bij de koffie wenste, diende men deze eveneens zelf toe te voegen. Er werden daarom verschillende methodes gebruikt om koffie te zetten. Meestal werd er water gekookt, waar koffiedik aan toegevoegd werd. Daarnaast was de French press methode erg populair. Met behulp van een cafetière zette je binnen een handomdraai een kop koffie. Dit was een klein, vaak van plastic of glas gemaakt apparaatje, waarmee je overal koffie kon zetten. Zo kon je snel fijn gemalen koffie mengen met heet water, waardoor het extractieproces van de koffie in gang werd gezet. Simpel, maar erg lekker. Ook de Turkse manier van koffiezetten was erg populair. Hier werden de koffiebonen geroosterd tot ze heel donker waren. Deze werden helemaal platgestampt, totdat het fijne poeder was. Dit kookte je dan met suiker en water tot het indikte.
Aangezien er steeds meer koffie werd gedronken, ging men op zoek naar een snellere en handigere manier. In het begin van de 19e eeuw werd daarom de eerste koffiezetmachine geïntroduceerd. Sindsdien is dit huishoudelijke apparaat niet meer weg te denken. Tegenwoordig beschikken we over schitterende machines die al het werk voor ons uit handen nemen. We kunnen kiezen uit een brede selectie van voorverpakte pads, cups of gemalen koffie, en we kunnen de smaak van onze brouwsels zelfs aanpassen met diverse niveaus van zoetheid en romigheid. Dankzij baanbrekende technologieën zoals Dolce Gusto machines en Nespresso apparaten genieten we binnen enkele seconden van een heerlijke kop koffie.
Koffiesoorten van vroeger die nog steeds populair zijn
Er zijn verschillende koffiesoorten die vroeger populair waren en die nog steeds worden gedronken. Enkele voorbeelden zijn:
- Arabica – Arabica is een van de oudste en meest populaire koffiesoorten ter wereld. Het is een milde koffiesoort met een zachte smaak en een laag cafeïnegehalte.
- Robusta – Robusta koffie is een andere veel voorkomende koffiesoort, die vaak wordt gebruikt in espresso’s en andere sterke koffiedranken. Het heeft een hoger cafeïnegehalte dan Arabica en heeft een bittere smaak.
- Mokka – Mokka is een koffiesoort die afkomstig is uit Jemen en die bekend staat om zijn intense smaak en aroma. Het wordt vaak gebruikt om donkere en volle koffie te maken.
- Java – Javakoffie komt uit Indonesië en heeft een rijke, kruidige smaak. Het wordt vaak gebruikt in koffiemelanges om de smaak en het aroma te verbeteren.
- Colombia – Colombiaanse koffie is een van de meest bekende en populaire koffiesoorten ter wereld. Het heeft een milde smaak en een licht fruitig aroma.
Hoe dronk jij je koffie vroeger?
Meer blogs: