Kersenbonbons, wie is er niet groot mee geworden? Als kind vond je het erg spannend om er eentje uit het doosje van je vader te pikken. Er zat immers een beetje alcohol in. Kersenbonbons hebben tegenwoordig een beetje een oubollig imago. Breng hier verandering in en laat je (klein)kinderen kennismaken met deze lekkernij. Zo maak je ze het lekkerst zelf.
De nostalgie van kersenbonbons
Wat is je lekkerste herinnering aan kersenbonbons? Een vrucht doordrenkt met likeur en overgoten met pure chocolade. De kans was groot dat je ouders ervan smulden. Als kind vond je deze lekkernij van vroeger ook ontzettend lekker, of je gruwelde ervan. Het was in ieder geval erg spannend om er eentje te stelen uit het doosje bonbons van je vader en er eentje op te eten. Dan kon je stoer op school vertellen dat je wat met alcohol had gegeten.
Ruim 50 jaar geleden had elk huishouden standaard een doosje kersenbonbons in huis. Voor ‘s avonds bij de koffie of voor (onverwachts) bezoek. Tegenwoordig geeft men hun gasten liever wat anders. Toch zijn kersenbonbons nog steeds te koop bij de supermarkt. Haal eens een zakje of nog beter: maak ze zelf.
Grappig: in een kersenbonbon zit 0,6 millimeter alcohol. Je moet er 42 verorberen om de hoeveelheid van een halve liter bier binnen te krijgen. Dronken worden van kersenbonbons zit er dus niet in.
Recept voor kersenbonbons
Kersenbonbons zijn het lekkerst als je ze zelf maakt. Voor 25 stuks heb je 25 grote kersen (liefst met steeltje), 25 cocktailprikkers, een glaasje kersenlikeur, een vel bakpapier, 150 gram pure chocolade en wat pure chocoladehagelslag nodig. Het is ook nog eens heel makkelijk. Prik met een cocktailprikker een paar gaatjes in de kersen. Vul een schaaltje met kersenlikeur en laat de kersen hier een paar uur in weken. Als je de kersen eruit haalt, maak ze dan droog en laat ze even staan. Smelt ondertussen de chocolade au-bain-marie en doop hier de kersen in. Laat ze even uitdruipen en doop ze in de hagelslag. Zet de kers vervolgens op het bakpapier en laat ze hard worden in de koelkast. Eet smakelijk!
Veel mensen vinden kersenbonbons niet lekker meer. Wat is jouw mening hierover? Wij zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.
Meer blogs:
Reacties 10
Mijn oma he. Ze had ze altijd in voorraad voor als er visite kwam en we kregen heel vaak een zakje mee naar huis. Van onze Duitse badgasten kregen we vroeger nog wel eens de dure variant 'Mon Cherie'. Vind ze nog steeds hartstikke lekker maar koop ze nooit meer.
Ja ik heb vakantiewerk gedaan bij Jamin in Oosterhout. Een van mijn taken was het vullen van de kersenbonbons met kersen. we stonden aan een lopende band waar de legen chocolaatje langs kwamen en die moesten dan snel met de hand worden gevuld. ieder half uur werd de band even stop gezet en mocht je even ademhalen!! Natuurlijk ook geproefd! lekker lekker lekker
Begin jaren zeventig werd ik aangesteld als leerkracht in het kleuteronderwijs. Mijn eerste baantje. Ik was vol enthousiasme en heel gemotiveerd. Kreeg een leuke band met kinderen en de ouders. Leuke school en aardige collega's. Toen ik mijn verjaardag vierde werd ik overladen met kado's Waaronder heel veel dozen Mon Cheri. Menig ouder dacht heel origineel te zijn , want mijn naam is namelijk Cherie. Ik heb alle dozen weggeven. Mijn directe omgeving heeft genoten van de bonbons, want ik gruwde en gruw er nog steeds van.
De kersenbonbons zijn altijd lekker. Vroeger en nu ook vooral die van meneer Jamin. Je kunt ze er nog steeds kopen. En zo nu en dan maar vooral met kerst dan heeft het iets feestelijks.
Mijn eerste alcohol ervaring als 12 jarige. Op zondag na de kerk
Grappig: 0,6 millimeter alcohol. Met een lineaal gemeten?
Als kind kochten we die niet, te duur. Tegenwoordig koop ik ze een paar keer per jaar, als de Aldi ze weer heeft. Ik geef de meeste van mijn vriendenkring een doos kersenbonbons voor de kerst.
Vroeger bij ons thuis hadden we héél af en toe kersenbonbons maar vaker rumbonen van jamaica.
We maken ze nog steeds, de kersen bonbons, maar zonder steeltje. De kersen gaan weken van te voren in rum met een paar scheppen suiker. Chocolade au bain marie. En daarna hebben we voor maanden kersen bonbons.
Lekker. Ga ik ook eens maken.