Ga naar de inhoud

Breien, haken, borduren en kantklossen; deed jij vroeger veel aan handwerken?

Update:
kantklossen-vroeger


Tegenwoordig wordt er overal in Nederland weer steeds meer gebreid. Maar ook andere hobby’s van vroeger lijken een ‘comeback’ te maken. We ontdekten onderstaand filmpje over kantklossen en vragen ons af of iedereen deze bijzondere techniek binnenkort weer massaal gaat uitoefenen. Hier in ieder geval een mooie indruk van hoe populair het kantklossen vroeger was, zo populair zelfs dat er heuse scholen voor werden opgericht…

Deed jij vroeger ook aan kantklossen? Wij zijn benieuwd! Deel je herinneringen hieronder of zet ze op SchoolBANK. Wil je liever nog meer verhalen lezen over toen & nu? Klik dan hier!

categorieën: Van toen

Reacties 26

  1. avatar
    Marij van 't Erve

    Handwerken vond ik een leuk vak op de lagere school. Eerste jaren door een lieve juffrouw gegeven die helaas met zwangerschapsverlof ging en we niet meer terug hebben gezien. Daarvoor in de plaats kwam een dictator in de plaats met 2 dikke varkenspootjes en dat individu kreeg de pik op mij. Helaas voor haar kon ze van mij de pokken krijgen. Ik stond erboven en dat maakte haar nog vinniger. Maar mijn liefde voor handwerken heb ik behouden, ondanks dat vrouwmens. Ik mag het nog steeds graag doen: breien, borduren en haken.

  2. avatar
    J.H. Michel

    handwerken was niet bepaald mijn ding. Op de lagere school lag ik steeds in de clinch met de handwerkjuffrouw. Het enige wat ik leuk vond was breien. Die juffrouw was ook niet echt tactisch, ze zei dat ik niks kon en als ze mij zag was haar humeur bedorven, leuk als je zulke dingen krijgt te horen, maar goed, soms heb je er van die draken tussen

  3. avatar
    Marion Wilbrink

    Breien, haken en borduren … allemaal geleerd van juffrouw A.M. Hoogenboom, onderwijzeres op de lagere school. Ik ben er haar nu nog dankbaar voor !!!

  4. avatar
    Nolly Nijenhuis

    ik kon al breien toen ik 3 was, dus toen ik 6 was en in de 1e klas kwam en we moesten slabbetje na slabbetje breien verveelde ik me wel. Handwerken is altijd mijn hobbie gebleven. Uiteindelijk zelf in het onderwijs terecht gekomen met als specialisatie handwerken. Daarna 20 jaar zelf handwerklessen gegeven. Nu in 2019 de breipennen weer opgepakt om mijn oude tante te helpen met de moeilijkste delen.

  5. avatar
    Tiny Heinsius

    Ik doe nog steeds graag knutselen. Zat er vroeger al in. Mijn grootste hobby is op dit moment Diamond Painting super leuk om te doen..

  6. avatar
    Nancy Otten

    Op Revalidatiecentrum Mythielschool Fransiscusoord, waar ik van 1977 tm voorjaar 1989 gezeten heb. Moesten we een kleedje borduren met allerlei verschillende steken. Toen ik een keer ziek was heeft de juffrouw het voor me afgemaakt

  7. avatar
    Annie Visser Wouters

    Ik ben nu 66 jaar en kantklos nu zo,n 34 jaar en ik moet zeggen dat ik het nog steeds heel fijn en geweldig vindt. Ik heb voor alle kinderen die bij ons in de familie geboren zijn wel wat gemaakt, een soort geboorte tegeltje en ze vinden het allemaal prachtig als je weer zo iets hebt gemaakt.En dat geeft mij voldoening van mijn werk.ik maak ook altijd wat voor als de kerst er aan komt, en dat hang ik in de boom of plak ik het op de ramen, zo zie je maar weer het is nog steeds leuk werk tenminste voor mij daarbij doe ik ook nog breien en haken omdat ik het allemaal heel leuk en een mooi tijd verdrijf vindt.

  8. avatar
    Marianne Pietersen

    Mijn moeder deed het allemaal zo veel beter dat ik het nooit goed geleerd heb. Ben nu 77, en alleen wel eens een rok in elkaar gezet. Verder alleen wat verstellen. Werkte als econoom, geen gezin, dus geen goede huisvrouw. :-)

  9. avatar
    Marianne Pietersen

    Marion Wilbrink, was die juffrouw Hoogenboom in Den Haag?

  10. avatar
    Monique van Gool -

    Ik weet nog dat ik in de 1ste klas brei les kreeg dit werk wat wij toen moest maken heb ik nog. Later werd het mij leukste vak ook omdat ik niet stil hoefde te zitten

  11. avatar
    Dora Hut

    Wij begonnen met Babysokjes te breien op school. Onder leiding van mevrouw Stuifmeel. Omdat ik als een van de laatste wol uit mocht zoeken, want van de 53 klasgenoten waren er ongeveer de helft meisjes, kreeg ik donkerblauwe en oranje wol. echt babykleuren! (ha, ha)

  12. avatar
    Helen Robinson

    Wij begonnen in de 1e klas lagere school met "nuttige handwerken". Mijn eerste werkstuk was een poppendasje. Ik heb nooit hoger dan een 6 gehaald op mijn rapport!

  13. avatar
    Dora Hut

    Kantklossen heb ik ook jaren gedaan, maar dat heb ik niet op school geleerd. Maar was prachtig om te doen.

  14. avatar
    fietje bakker

    Vond handwerken altijd heel leuk, vooral haken en kleding verstellen, maar nu slechte ogen en zelfs met een loep is het niet meer te doen.

  15. avatar
    rein de vries

    Thans is er een kleine tentoonstelling over haken, breien ,haken,punniken enzz. Die men op de lagere school leerden . Deze tentoonstelling is te ien in het schooltje van dik trom. Te Etersheim

  16. avatar
    Marijke Linden

    Kantklossen is het enige wat ik nooit geleerd heb. Ik kan goed haken en breien zelfs kleedjes op vier naalden. Verder en veel creatief bezig. Drie D en origami kaarten maken.

  17. avatar
    sandra willeboordse

    Op de lagere school vond ik het handwerken niet leuk, frustrerend en moeilijk. Ik vond het niet eerlijk dat de jongens bij handenarbeid veel interessantere dingen mochten doen met gereedschap. Met insteken, overslaan en doorhalen zou er een tikje van de breinaalden te horen moeten zijn, maar hoe hard ik ook de draad aantrok, dat tikje hoorde ik nooit. Mijn breiwerk zat dus al snel muurvast op mijn breinaald. Als ergens een steek was vergeten, werd het breiwerk uitgehaald en moest het over. Na mijn twintigste heb ik het met een boekje over breien en hulp van mijn schoonmoeder geleerd en heb ik truien voor mezelf, mijn man en later voor mijn kinderen gebreid. Zelfs een kabeltrui, truien met afbeeldingen erop en een aaneengesloten babypak met capuchon. Verder maak ik bamboefluiten waar gereedschap voor nodig is zoals een zaag, vijlen en boortjes. Het is dus allemaal goed gekomen:).

  18. avatar
    els van houten

    helemaal mee eens en bij ging het precies zo

  19. avatar
    Sieke Bos de Boer

    Nou en of. Moesten sokken breien. De hak was een dingetje vroeg netjes aan de juf hoe het moest. Nu ze zei heb her uitgelegd en bekijk het maar. Ik boos. De klas uitgestuurd . Nu ik woonde tegenover de school. Naar huis gevlucht . Mem zij wat doe jij hier uitgelegd chocolademelk gehad en wij weer naar school. Sokken mee en heb het geleerd van mijn Beppe . Nu ik heb 26 jaar lang Noorse sokken gebreid voor mijn man. Kon die alleen dragen.

  20. avatar
    Loes Schilt

    Handwerken vond ik heel leuk. Alleen de dingen die we moesten maken vond ik minder leuk. Op de lagere school was dat een maaslap breien en daarna moest je ook nog mazen. Ook nog sokken gebreid. En op de mulo mochten we achter de naaimachine. Daar werd een kinderbroekje gemaakt en als klapstuk een baby-dol. Die ging mee op schoolreis, en hadden de meiden allemaal de baby-dol aan. Het heeft wel gemaakt dat ik een opleiding gevolgd heb voor maatcoupeuse en die hobby werpt nu nog zijn vruchten af. Nooit geen verveling. Ook breien, haken doe ik ook graag. Bordurden lukt niet meer, maar heb dat ook veel gedaan.

  21. avatar
    nel. dejong

    Ben nu 87 jaar. Ben blij dat ik handwerken op school en naaien van mijn moeder heb geleerd. Mijn hele leven veel plezier aan beleefd. Leuke creaties gemaakt. Breien en haken doe ik nog steeds. Altijd wat op de pen. Het ontspant en ik verveel me nooit!

  22. avatar
    Marianne Zeeman

    Handwerken, ik vond het vreselijk. Breien: eerst een inktlap van 3 vierkante lapjes met een knoop in het midden vastgezet. Met 4 pennen breien: een kruikenzak maar dan zo klein dat er nooit een kruik in paste Op de mulo mochten we een wandkleedmaken. De rattenvanger v Hamelen. Alles van vilt en met de hand erop gefestoneerd. Afschuwelijk. Ik nam het mee naar huis en mijn moeder hielp me. Ze had toen al een naaimachine die dat keurig deed. Niet goed natuurlijk. Tijdens handwerken ben ik 1x de klas uit gestuurd

  23. avatar
    Marianne Zeeman

    Naailes. Van mijn ouders kreeg ik een naaimachine. Een Nechi En op naailes dus. Mijn eigen kleding maken. Overdag was ik inmiddels kleuterjuf. De dame die les gaf was niet echt gecharmeerd van wat en hoe in naaide. Ze mopperde: "aldat onderwijzend personeel heeft 2 linker handen." Mijn reactie:" komt dat even goed uit. Ik ben links".

  24. avatar
    Jeannette Schutter

    Wij hadden handwerken van mevrouw Dalmolen. Zweterige servetringen haken, eierwarmers breien. Babysokjes breien en slabbetjes borduren maar later achter de ( ekektrische!) Naaimachine. Ik vraag me nu echt af waar de jongens van de klas waren tijdens de handwerklessen. ....?

  25. avatar
    Nelleke Hendriks

    Handwerken op de lagere school was leuk. Ik had er vaardigheid in en heb vaker de breisels van mijn klasgenootjes afgemaakt of heb ze geholpen. Mijn moeder naaide kleren voor het gezin en ook voor anderen. Op een gegeven moment ben ik ook gaan naaien. Ben begonnen met een pyjama. Later nog gebreid en genaaid voor mijn gezin. En nog steeds houd ik ervan

  26. avatar
    Tineke Stam

    Ik brei nog steeds regelmatig van sokken tot truien.