Tegenwoordig heb je een abonnement voor alles, zo heb je een boeken abonnement, luisterboeken abonnement of ebook abonnement. Vroeger verslond je het ene boek na de ander, op papier! Elke week ging je weer naar de bibliotheek om het maximale aantal boeken te halen. Van de Olijke Tweeling tot Hoe Overleef ik – van deze 10 jeugdboeken kon je geen genoeg krijgen.
Stiekem zijn ze nog steeds leuk…
1 – Afblijven
Alle boeken van Carry Slee waren geweldig. Maar Afblijven was toch echt de beste van allemaal. Niets voor niets waren de boeken van Carry Slee populair, ze gingen allemaal over spannende, herkenbare avonturen. Afblijven ging over Melissa. Melissa is supergelukkig wanneer ze wordt gevraagd om mee te dansen in een videoclip. Haar beste vriend Jordi is heel blij voor haar. Melissa kan goed dansen en wordt vast en zeker ontdekt. Maar als snel blijkt dat het niet goed gaat met Melissa. Om haar onzekerheid te kunnen verbergen en om beter te kunnen dansen, slikt ze pillen. En dat worden er steeds meer. Jordi staat machteloos. Weet jij nog wat hij deed om haar te helpen?
2 – De bende van de Korenwolf
De schrijver van dit boek groeide op in een hotel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vier kinderen in deze serie ook in een hotel wonen. De ouders van Pepijn, Eefie, Joost en kleine Nina hebben een eigen hotel en zijn altijd druk. De kinderen zichzelf maar zien te vermaken. Samen richten ze de bende van De Korenwolf op. Samen met hun coole oma beleven de kinderen spannende avonturen. Weet je nog wat er gebeurde toen er een popster in het hotel verbleef?
3 – Hoe Overleef Ik?
De kleurrijke boeken van de ‘Hoe Overleef Ik’ serie konden absoluut niet in je kast ontbreken. Alle boeken gingen over Rosa – een meisje die in de puberteit kwam en die in elk boek ouder werd. Ze maakte dan ook allemaal herkenbare dingen mee. Rosa was slim, grappig, brutaal, creatief. Allemaal eigenschappen die jij ook wilde hebben. Je wilde dan ook niets liever dan Rosa zijn en een cool vriendje te hebben zoals Neuz. Dankzij de survivaltips in het boek kon jij elk probleem aan.
4 – Kippenvel
Deze spannende boeken kon je maar beter niet lezen voordat je ging slapen. Omdat ze zo spannend waren, maar ook omdat je niet meer kon stoppen met lezen. Je moest gewoon weten hoe het afliep. Van Jodie met de vogelverschrikker tot Mick en Stephanie in het horrorhuis. Alle verhalen waren echt steengoed. Het liefst ga je nu een boek lezen om te kijken of deze boeken echt zo spannend waren.
5 – De Griezelbus van Paul van Loon
“Welkom in de Griezelbus! Dit wordt een rit die jullie nooit zullen vergeten!” In de boeken in de Griezelbus-serie, geschreven door Paul van Loon, beleefde je spannende avonturen met griezelschrijver P. Onnoval, chauffeur Beentjes en nog een heleboel andere enge, grappige, duistere en vrolijke figuren… Deze serie bestond uit acht boeken, die je het liefst allemaal achter elkaar las. Welk boek was jouw favoriet? Onze de 4.5 – we konden namelijk het niet hebben dat we niet wisten hoe het vierde deel afliep. De 4.5 gaf hier het antwoord op. Kan jij het je nog herinneren?
6 – Meester Jaap
De kans is groot dat je juf dit vroeger in elke pauze voorlas in de klas. In het boek stonden allerlei korte verhalen. Meester Jaap was een gekke meester. En met de kinderen in zijn klas gebeurde altijd wel iets… Je keek elke dag uit naar het moment dat je juf dit boek weer opensloeg. Stiekem wilde je jouw eigen juf ruilen voor een meester zoals Jaap.
7 – 100%-serie
Ook de boeken van de 100% serie wilde je allemaal hebben. Al wat het alleen maar al voor de mooie roze voorkant… Als je een echt meisjes meisje was, was je verliefd op deze boeken. In elk boek stond een ander meisje centraal die de coolste dingen meemaakte. Zo verhuisde Bo naar New York, ging Coco op vakantie naar Parijs en zat Anna stiekem op voetbal. De boeken zijn nog steeds razend populair. Vorig jaar verscheen 100% Coco zelfs in de bioscoop en momenteel wordt er een musical van gemaakt.
8 – De Olijke Tweeling
Met de boeken van de Olijke Tweeling droomde je elke middag weg. Oh, wat zou je graag het zusje willen zijn van de Olijke Tweeling. In deze reeks maakte Ellis en Thelma een hoop mee. Het was nooit saai met die twee. Of ze nou avonturen beleefden in een groot landhuis of verliefd werden op dezelfde jongen… Het was altijd leuk. Welk boek was jouw favoriet?
9 – Dolfje Weerwolfje
Wow, dit jaar bestaat Dolfje Weerwolfje 25 jaar! Binnen twee generaties groeiden miljoenen kinderen op met Dolfje Weerwolfje. En hoe. De boeken van Paul van Loon waren dé favoriet van elk kind. De boeken gingen over Dolfje, die op zijn zevende verjaardag in een weerwolf veranderde. Dolfje maakte allemaal spannende en grappige avonturen mee. Ook van dit boek is een film gemaakt. Zo zie je maar dat al je lievelingsboeken écht goed waren. Waren al die bibliotheekbezoekjes niets voor niets. Hij is te bekijken op Netflix. Ga jij kijken?
10 – Matilda
Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Matilda al praten als een volwassene. Met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijver. Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en willen niets liever dan Matilda weghebben. Echt heel gemeen… Zo slim als Matilda is bedenkt ze allemaal slimme straffen om haar ouders terug te pakken. Maar dan komt ze erachter dat ze iets kan wat niemand anders kan… Weet jij nog wat? En ja, je raad het niet. Ook Matilda werd succesvol verfilmd.
Welk boek was jouw favoriet?
Welke boeken heb jij allemaal gelezen, en welke daarvan was jouw favoriet? Laat het weten in een reactie! Meer verhalen lezen? Bezoek onze Toen & Nu pagina.
Bekijk ook
Bekijk ook: Deze 10 films waren vroeger jouw favoriet in Toen&Nu.
Reacties 27
Nou mijn boeken zitten er niet tusseb hoor , ben al te oud denk ik , ik las Pitt gaat naar kostschool , Billy Bradley, Merel v Heage . dDik Trom Pietje Bel etc etc ......dit zijn boeken die mijn kinderen en kleinkinderen gelezen hebben.
Precies Tiny Boermans. Mijn boeken zitten er ook niet tussen. Rare redactie hoor! Waar is Joop ter Heul? Waar is ‘Onder moeders vleugels’ (Little Woman) ?? En zeker Pitt, Billy Bradley etc
Mery Westbroek 20 april 2021 Precies, wij lazen Kruimeltje, Alleen op de wereld, Afkes tiental, Abeltje , Lawines razen ect.
mijn boeken ook niet ik las ook dik trom de kamelion bob evers scheepsjongens van bontekoe en heel veel historische boeken veel k.norel.
Pitty naar kostschool en Billy Bradley, stuk gelezen!! Liggen nog op mijn zolder...
Ik las Marjoleintje van het pleintje / Dolly zingt een toontje lager / De Mummy / Richard Leeuwenhart / Rozemarijntje en rooie Pier/ Schateiland / Lawines razen/ Florence Nightingale/ Kitty/ Pietje Bell / Dik Trom/ Robinson Crusoe /
Matilda is het enige boek dat ik ken, de rest? Biggles was mijn favoriet.
Boeken las ik niet zoveel, maar wel stripboeken o,a Kapitein Rob of in de zoete ruikerbol.
De genoemde boeken zijn uit de tijd van mijn kinderen. Maar mijn favoriet was geen serie, maar het boek "De kinderen die in een schuur woonden" Kan ik helaas nergens meer vinden. En er was 'n serie Guusje uit de Goudsbloemstraat. Braaf behulpzaam kind. Maar mijn favorieten van nu (!) weliswaar op tv: Hoe overleef ik.... En de regels van Floor.
Beste Joke, Nu net zit ik op de side www.boekwinkeltjes.nl te kijken en het boek "De kinderen die in de schuur woonden"zag ik bij 2 verschillende verkopers te koop staan (als schrijfster Eleanor Graham klopt). Als u op de side van boekwinkeltjes titel en eventueel auteur in toetst, of op de side kijkt van Keldermanboeken of; dejongboeken, dan komt u het tegen. Ook kunt u dan de kaft bekijken en mogelijk herkennen. Succes! Vriendelijke groet, Mariel Lavrijsen
Deze boeken zijn uit de tijd van mijn kinderen. Ik las Guusje uit de Goudsbloemstraat. Maar mijn favoriet is het boek "De kinderen die in een schuur woonden" Helaas kan ik het boek nergens meer vinden. Mijn favorieten van nu (!) weliswaar via tv : Hoe overleef ik............ en De regels van Floor.
Ik ken die boeken ook niet, waarschijnlijk ben ook ik te oud (77). Wel heb ik de boeken van Dik Trom gelezen, de boerenkwajongen die achterstevoren op een varken zit, de detectives met Bob Evers en de boeken van de Katjangs
Ik ben jonger ( 61) maar Dik Trom zat op een ezel , de serie van Bob Evers is hervat door Peter de Zwaan en komen 2 x per jaar uit en de Katjangs, AFC-ers, Artapappa's Jan van Beek en de rest van J.B Schuil ken ik bijna uit mijn hoofd.
Sorry, ik dacht dat hij op een varken zat
dik trom zat wel op een varken en ook nog achterstevoren!
Luister uurtje in de laat 1945 en 1950
De boeken, die hier worden genoemd, ken ik via mijn kinderen. Ik las Arendsoog en Witte Veder, De Kameleon, Pim Pandoer.
Ik verslond de boeken van de Olijke Tweeling, die haalde ik uit de bieb, dat was in de stad een kantoorboekhandel waar je achterin boeken kon lenen. Topwinkel, zo'n mooie had je toen in elke stad wel. Ik vond de boeken mooi die geïllustreerd werden door Hans Borrebach, van bijvoorbeeld Annie de Man of Charlotte Phaff. Als ik dan een boek leende op zaterdagmiddag had ik het die avond alweer uit. Mijn ouders vonden dat niet zo leuk, zij konden dan een boek minder nemen. Als ik het dan toch zo gauw uit had......
De zandmannetjes
Puk en muk en later "de avonturen van de vijf"
Als jong meisje was ik gek op Minoes en later [groep 8] de serie van Zuster Britta.
Na het lezen van de vele reacties is bij mij ook een aantal herinneringen opgeborreld, die ik toch even wil delen. In de jaren 50 en 60 was er veel aanbod van stripboeken etc. Een redelijk aantal hiervan heb ik van mijn ouders gekregen en een paar heb ik tot op de dag van vandaag nog in mijn bezit. Hierbij een opsomming met een, naar ik denk, hoog "o, ja" gehalte!! Kapitein Rob, dagelijks in de krant, later in stripboekjes. Het exemplaar "De vliegende Hollander" heb ik onlangs op een boekmarkt gezien met een vraagprijs van, schrik niet, euro. 170,--. Kick Wilstra (afkortingen van Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra), de Wondermidvoor, geschreven door Henk Sprenger. Hiervan had ik 17 deeltjes in strip, maar alle zijn helaas bij het verhuizen van mijn ouders zoekgeraakt. Waar zijn deze nu? Ik had in de binnenkant van de voorkant mijn naam en adres geschreven. Als je weet waar ze zijn, laat het mij via Schoolbank weten. De Baard en de Kale, twee detectives, spannend en voor die tijd erg spannend. De Sperwer, een stoere man met lederen laarzen aan die misdadigers aanpakte of het niets was. Dan hebben we natuurlijk Robbedoes en Kwabbernoot, leuk en amusant. Sjors van de Rebellenclub en niet te vergeten Sjors en Sjimmie. Voor die tijd leuk en grappig. Wekelijks kocht ik (voor een kwartje) bij een krantenkiosk op de hoek van de Oude Brugsteeg bij het Damrak een klein stripboekje van AKIM (tegenhanger van Tarzan?), met wel geteld 20 blaadjes, maar wel spannend. Natuurlijk kan ik niet om Winnetou en Old Shatterhand heen. Geweldig spannend en iedere jongen wilde toch die Apache en vriend van Old Shatterhand zijn.. De Katjangs, Hoe de Katjangs op de kostschool van Buikie kwamen enz. geschreven door J.B. Schuil. Ik heb ze verslonden en vele keren gelezen! Ongetwijfeld een aantal boeken vergeten, maar dat is het leuke van schoolbank, je kunt als lezer aanvullen!!
De mooiste sprookjes uit alle landen, een prachtig verhalenboek van Antoon Coolen. Pippi Langkous van Astrid Lindgren. De Vijf Detectives van Enid Blyton. Rozemarijntje van W.G. van de Hulst. Kapitein Rob van Pieter Kühn&Evert Werkman. Onder het stroodak van C.M. van Hille-Gaerthé was een boek uit mijn oma haar kindertijd. Alleen op de wereld van Hector Malot. Stuivertje Wisselen van G. van Vladeracken en Nans van Leeuwen. Wat Marjon vond van Ans van der Sluijs. Ik heb ze allemaal nog, al zijn sommige wat aangevreten door de zilvervisjes.
Ik ben nu 91 jaaar oud, was op de Hubertus MULO in Amsterdam en het beste boek was : " John Pitt , van kranten jongen tot millionaire > Het speelde in Noord Amerika plaatsen als Chicago, Detroid enz. Het ging over de komst van industriale acties zoals, het slachten van vee en het maken van autos. Bert Busscher Australia
de boeken van anne de vries en w.g. vd hulst Jan Tiggelaar 80 jaar oud.
Ja de boeken van wg vd Hulst en Anne de vries. Het moesten christelijke boeken zijn. Ben Bob en Brammetje en voetstapjes inde sneeuw. Later dick Trom. Er was begin jaren 50 nog niet zoveel.
Zo leuk, al die boeken, die ik ook nog ken in bovenstaande en onderstaande beschrijvingen. Gelukkig heb ik een en ander teruggevonden en andere bwaard, zoals; Meester van de zwarte molen (Krabat) van Otfried Preussler/serie van De Vijf (witte en rode omslag)/Snuf serie/ De olijke tweeling/de dolle tweeling/Pitty (lijkt op de dolle tweeling serie)/de vijf detectives/Pinkeltje/Lotje/Saskia en Jeroen/Pim, fRits en Ida/ boweken van van der Hulst, o.a. in de soete suikerbol/Jip en Janneke/Minoes/Briefgeheim/ Koning van Katoren/De brief voor de koning en vervolg; De geheimen van het wilde woud, De Zevensprong en andere boeken van Tonke Dragt/Arentsoog/De Kameleon (vooral de oude serie)/Sissiee de jonge keizerin/de Ronnie-serie en vele andere boeken, waaronder boeken over en met foto's uit bekende kinderseries, zoals Swiebertje, de familie Knots, Pommetje Horlepiep, Pippi Langkous, Peppi en Kokki, Pipo de clown enz.