Ga naar de inhoud

Hoe Flodder Nederland veroverde: een kijk op de populaire serie

Update:


De serie Flodder was een regelrechte hit in de jaren ’90. Miljoenen kijkers zaten wekelijks aan de buis gekluisterd om de avonturen van de asociale en luidruchtige familie Flodder te volgen. Maar wat maakte deze serie nu zo populair? Was het de humor, de controversiële inhoud of misschien wel de acteurs die de serie tot een succes maakten? In deze blog gaan we terug in de tijd en duiken we in de wereld van Flodder!

Het verhaal van Flodder

Flodder is een Nederlandse komedieserie die van 1986 tot 1998 op televisie te zien was. Serie Flodder gaat over een asociaal gezin dat in een chique buurt komt wonen nadat hun flatgebouw is gesloopt. Zij komen in aanraking met de rijkere buurtbewoners, die hen met afschuw bekijken vanwege hun onconventionele manieren en gedrag. Ondanks de vele botsingen tussen de Flodders en hun buren, weten zij uiteindelijk toch voor elkaar te krijgen wat ze willen en blijven ze zichzelf. De serie staat bekend om zijn humor, satire en karikaturen van sociale klassen.

Afspiegeling van Nederlandse samenleving

De serie was een enorm succes en is inmiddels uitgegroeid tot een iconisch stukje Nederlandse televisiegeschiedenis. Een belangrijke reden waarom Flodder zo populair was, is omdat het een afspiegeling was van de Nederlandse samenleving. Het was een satire op de manier waarop de maatschappij werkte en hoe mensen met elkaar omgingen. Het gezin Flodder was een karikatuur van de stereotiepe lagere klasse-familie en het was dan ook heerlijk om naar te kijken hoe zij zich in de chique villawijk probeerden te redden.

Herkenbaarheid en unieke personages

Een andere reden voor de populariteit van Flodder was de herkenbaarheid van de personages. De Flodders waren namelijk echte mensen, met echte problemen en eigenaardigheden. Zo was er zoon Kees, die altijd in de problemen zat en zijn zus Toet, die van het ene vriendje naar het andere ging. Maar ook de vader Johnnie, die altijd op zoek was naar een manier om snel geld te verdienen, en moeder Ma, die haar kinderen op haar eigen manier opvoedde. Dan nog niet te beginnen over de rondborstige Kees. Het waren personages waar je als kijker van ging houden. Hoewel de Flodders extreem asociaal waren, waren er toch ook veel herkenbare situaties voor veel kijkers, zoals de perikelen rondom het houden van huisdieren.

Lachen, gieren brullen achter de buis

Maar het waren niet alleen de personages die Flodder zo’n succes maakten. Ook de humor speelde een belangrijke rol. De serie was erg grappig en de makers wisten precies hoe ze de lachers op hun hand konden krijgen. Het waren vaak kleine grapjes en woordspelingen die het verschil maakten.

Perfecte timing van de serie

Tot slot speelde ook de tijdgeest een rol. Flodder kwam op televisie in een tijd waarin Nederland in een overgangsfase zat. Het was het einde van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig, een tijd waarin veel veranderde op politiek en sociaal vlak. Flodder wist hier perfect op in te spelen door het Nederlandse leven op een humoristische manier te tonen.

Vernieuwend

De serie was anders dan de meeste Nederlandse televisieprogramma’s van die tijd. Het was een komedieserie met een wat meer onconventioneel thema.

Sterke cast

De serie had een sterke cast met bekende Nederlandse acteurs. De hoofdrollen in de televisieserie Flodder werden gespeeld door Nelly Frijda (Ma Flodder), Coen van Vrijberghe de Coningh (Johnnie), Tatjana Simic (Kees) en Stefan de Walle (Buurman Neuteboom). Andere bekende acteurs die in de serie meespeelden waren Lou Landré (Buurman Buurman), Sander Swart (Zoon Henkie) en Maarten Spanjer (Buurman Balk).

Maatschappijkritiek

De serie was ook kritisch op de maatschappij en samenleving. Zo werden onderwerpen als discriminatie, bureaucratie en corruptie op een humoristische manier aan de kaak gesteld.

categorieën: Van toen