Trends komen en gaan (en komen soms weer terug). Ook wanneer het aankomt op onze kapsels! Als je al een aantal jaar meedraait, dan weet je dat als geen ander. Herinner jij je deze populaire kapsels nog?
Jaren ’50: penkrullen en de vetkuif
In de jaren ’50 ging men druk in de weer met krulspelden, haarlak en gel. Vrouwen droegen hun haar in ‘penkrullen’, een gekrulde paardenstaart of opgestoken à la Grace Kelly en Marilyn Monroe. De krulspelden of haarrollers werden in de avond voor het slapengaan ingebracht, waardoor het haar in de ochtend strak in de krul stond. Het haar krulde op bij het voorhoofd en krulde om onder de oren. Mannen droegen hun haar aan de zijkant kort en bovenop lang. Met het langere stuk werd een kuif gecreëerd, met natuurlijk als groot voorbeeld Elvis Presley. Hier was gel voor nodig, maar ook droegen mannen in die tijd vaak een kammetje op zak om die kuif gedurende dag bij te werken en in model te houden.
Jaren ’60: de bijenkorf, pixie-cut en bowl-cut
In het decennium daarna werd het allemaal wat strakker en droegen de vrouwen voornamelijk sterk getoupeerde kapsels, naar voorbeeld van ondere andere Audrey Hepburn. Hoe hoger, hoe beter. Dit kapsel werd ook wel eens ‘de bijenkorf’ genoemd, omdat het in extreme gevallen leek alsof de vrouw een bijenkorf op haar hoofd droeg. Vanwege de populariteit van model en icoon Twiggy werd ook de pixie-cut populair: een pittig, jongensachtig kapsel dat net boven de oren werd afgeknipt. Mannen droegen hun haar in deze tijd juist langer, en werd vaak rond om het gezicht en net onder de oren afgeknipt. Oftewel: de bowl-cut. Ook lieten ze vaak grote bakkebaarden staan. De Beatles zijn hier een goed voorbeeld van, en zij maakte dit kapsel dan ook razend populair.
Jaren ’70: ‘Farrah’ haar en lange hippie-lokken
Ook de jaren ’70 kenden weer verschillende trends die door popcultuur populair werden. Zo droeg actrice Farrah Fawcett in de tv-serie Charlie’s Angels een kapsel dat typerend werd voor de jaren ’70: het haar was stijl aan de bovenkant en krulde aan de uiteinden in dikke, grove pijpenkrullen naar buiten. Ook Agneta van ABBA droeg bij aan de populariteit van dit kapsel. Maar vanwege de hippiecultuur was er nog een grote trend: het lange, natuurlijke hippiehaar. Hoe onverzorgder en hoe langer, hoe beter. Alles moest puur natuur en ‘lekker vrij’. Ook mannen lieten hun haar lang groeien en vervingen de bakkenbaarden voor volle snorren en baarden.
Jaren ’80: getoupeerde kapsels en het matje
In de jaren ’80 ging met weer terug naar groot, groter, grootst. Grote bossen krullen en getoupeerde bossen haar domineerden het straatbeeld en de bladen. Veel vrouwen droegen in deze tijd een pony die ook volledig getoupeerd werd. De mannen kozen ook voor extreem. Denk aan grote krullenbossen of het matje (‘mullet’) à la George Michael en Billy Ray Cyrus.
Jaren ’90: laagjes (‘de Rachel’) en opgeschoren
In de jaren ’90 werd het allemaal wat rustiger en minimalistischer. Het haar werd het liefst stijl gedragen, met een grote hoeveelheid laagjes. Dit kapsel werd populair door het wereldwijde fenomeen Friends, waarin actrice Jennifer Aniston het kapsel droeg dat al snel gedubd werd tot ‘de Rachel’, naar haar personage in Friends. Mannen schoren in deze tijd massaal hun lokken af en droegen het gemillimeterd, onder andere door de populariteit van Eminem en Brad Pitt. Ook het typische boyband kapsel werd veel gezien: het haar werd wat langer gedragen (tot of over de oren) en werd naar de zijkanten gekamd in een middenscheiding. De vorm creëerde een soort ‘M’ op het voorhoofd, waardoor het kapsel ook wel gekscherend ‘McDonalds kapsel’ werd genoemd.
Jaren ’20: schuine pony en geblondeerde highlights
Aan het begin van de 21e eeuw gingen vrouwen massaal aan de schuine pony. Een ander populair kapsel was de naar achter gespelde pony, die wat hoger werd getoupeerd. Ook waren we dol op allerlei tierlantijnen: vlinderspeldjes, kleine vlechtjes, wafelhaar, highlights en geverfde plukjes. Ook mannen gingen massaal aan de haarverf, want geblondeerde stekels werden erg populair.
Heb jij een van deze kapsels gehad? En welke trend hoeft wat jou betreft nooit meer terug te komen?
Reacties 5
Vroeger werden we geknipt zoals de kapper vond dat het moest. Later lang haar gehad. Ben nu helemaal kaal geschoren. Eigenlijk moesten ze elke vrouw één keer in haar leven helemaal kaalscheren. Tot op de huid. Zodat ze voelt. En begrijpt.
Mijn zus had kanker en moest kaal. Toen vroeg ze of ik me ook kaal wilde laten scheren. Gewoon uit solidariteit. Maar dat kon niet omdat mijn vriend net was verongelukt en van hem mocht mijn haar er niet af. Daar heb ik zo'n spijt van gehad toen ze doodging. Dat ik solidair aan mijn dode vriend ben gebleven i.p.v. aan mijn toen nog levende zus. Jaren later heb ik me alsnog kaal geschoren. Al was het te laat voor mijn zus. Het was een schuld die ik nog inlossen moest voor mijn gevoel. Wat je met een kale kop allemaal naar je hoofd krijg geslingerd! Nu voel ik wat mijn zus heeft moeten doorstaan, wat andere kale vrouwen die geen keus hebben allemaal moeten doorstaan. De minderwaardige blikken of het genegeerd worden, ontlopen worden, de vieze taal die je naar je kale kop krijgt. Je leert de mensen dan pas echt kennen. Het is goed om mee te maken wat mijn man en mijn zusje hebben moeten voelen toen ze kaal moesten door de kanker. Ik raad het iedereen aan om zich een keertje kaal te scheren. Is goed voor iedereen.
Vroeger, jaren 50 meisjes lang haar en vlechten. Heel lang gehad, later afgeknipt en een jongenskopje gekregen zoals je dat toen noemde. Later weer lang haar en getoupeerd en grace kellylrol gehad. Haar was erg belangrijk vooral dat het meest lang was. In de jaren 50 ook nog met strikken er in.
Wat vreselijk om te lezen dat mensen lelijke dingen doen en er wat van zeggen als je kaal bent. Zeker als iemand door kanker haar verliest. Wat kunnen mensen toch hard zijn. Overigens al ben je kaal omdat je dat self wilt dan heeft niemand zich daarmee te bemoeien. Je hebt het recht om te zijn wie je bent en mensen moeten elkaar respecteren! Yvonne Adam- van Petegem.
Yvonne, ik ben het zeker met je eens, maar wat leuk om al die vroegere kapsels hier terug te zien.