Hoewel je ouder wordt en alles in een razendsnel tempo verandert, blijft een ding hetzelfde: de nostalgische kerstliedjes. Toch zijn er een paar klassieke kerstliedjes die je misschien wel bent vergeten. Ken jij deze golden oldies nog?
Nat King Cole – The Christmas Song (1961)
“The Christmas Song is een klassiek kerstnummer. Het is een van de meest gedraaide kerstnummers ooit. Gek genoeg is deze olden goldie geschreven door de musicus, componist en zanger Mel Tormé en Bob Wells op een warme zomerdag. In een poging om ‘cool’ te blijven door ‘cool’ te denken werd deze kersthit geboren. Vaak wordt hij aangeduid met de ondertitel “Chestnuts Roasting on an Open Fire” of het originele onderschrift, “Merry Christmas to You”.
Rockin’ Around the Christmas Tree – Brenda Lee
Terwijl iedereen dit liedje vol overtuiging meezingt, was dit nummer toen het in 1958 werd uitgebracht, totaal geen succes. Pas toen Lee de hit ‘I’m Sorry’ uitbracht, sloeg dit liedje aan. Dit kerstliedje is sindsdien ook gebruikt in tientallen kerstfilms. Kan jij er eentje opnoemen?
Let It Snow- Frank Sinatra (1948)
Wie heeft deze kersthit van vroeger niet grijs gedraaid? Als je erover nadenkt, is het best bijzonder dat dit liedje in deze lijst staat. Nergens wordt namelijk gesproken over Kerstmis. Het liedje gaat erom dat je het meeste uit een besneeuwde dag haalt als je deze doorbrengt met een geliefde. Superromantisch, zal het dit jaar weer gaan sneeuwen?
Last Christmas – Wham! (1984)
Last Christmas is ook een van de bekendste kerstliedjes. Men is er zelfs zo gek van, dat hij meerdere keren gecoverd is. Ondanks dat Wham! niet meer bestaat, verdient deze geweldige popgroep van vroeger hier nog tonnen aan. Dit kerstliedje is een van de langst genoteerde single in de hitlijsten.
Do they know it’s Christmas – Band Aid (1984)
“Do they know it’s Christmas’ is niet alleen een mooi liedje, maar wordt ook mooi gevonden vanwege de achterliggende gedachte van de makers van deze kersthit. Met dit kerstliedje wilden de artiesten van Band Aid de hongersnood in Ethiopië onder de aandacht brengen. Het liedje werd geschreven door Bob Geldof en Midge Ure. Zal dit liedje over een paar jaar nog steeds grijs gedraaid worden?
I’m dreaming of a white Christmas – Bing Crosby (1942)
Met 50 miljoen verkochte exemplaren is Bing Crosby’s “White Christmas” niet alleen het bestverkochte kerstlied aller tijden, het is ook de bestverkochte single ooit, volgens Guinness World Records. Het is geschreven door Irving Berlin (dezelfde componist achter ‘Cheek to Cheek’, ‘God Bless America’ en nog veel meer klassiekers), een in Rusland geboren immigrant die, interessant genoeg, geen Kerstmis vierde omdat hij joods was. Hij schreef dit liedje toen zijn zoon net overleden was.
Driving home for christmas – Chris Rea (1986)
Driving Home for Christmas is een single uit 1986 van de Britse muzikant Chris Rea. Eigenlijk was de zanger nooit van plan om een kerstlied te schrijven. Gelukkig deed hij dat wél en sindsdien is dit liedje niet meer weg te denken uit het lijstje van de beste kersthits van vroeger.
Jingle Bell Rock – Bobby Helms (1957)
Ook Jingle Bell Rock kan niet ontbreken in de beste kersthits van vroeger. Het nummer werd in 1957 voor het eerst uitgebracht door Bobby Helms. Daarna is hij talloze keren gecoverd, waaronder door Billy Idol. Welke versie is jouw favoriet?
Jingle Bells – James Pierpont (1857)
Ondanks dat dit het oudste kerstliedje is van dit lijstje, kan iedereen deze meezingen. Je kunt wel zeggen dat Jingle Bells het bekendste niet-religieuze kerstlied ter wereld is. Deze nostalgische kersthit heette oorspronkelijk One Horse Open Sleigh en is door de Amerikaan James Pierpont gecomponeerd.
Rudolph The Red Nosed Reindeer – Gene Autry (1953)
Rudolph The Red Nosed Reindeer is het meest gecoverde kerstlied. Zo heb je versies van Dean Martin, Bing Crosby, Billy May, The Supremes en The Jackson 5. Maar de meest bekende en favoriete versie is die van Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr. Heb jij dit liedje laatst nog geluisterd?
Reacties 33
Geachte redacteur, Dir zit 'stille nacht heilige va Dutschland vergeate. En da had ver nog d'r knien i 't zoer wat koste de mam en sjoen mam dat lekker make hou ummer 't ganse gezich vool e da hoof 't ginne te vroage of 's sjmaket dat kos me zieë. De lidjes in 't Gregoriaans woare och ummer sjun.
Precies!
Ik had wel gedacht dat u een rijtje oudere Nederlandse kerstliedjes zou noemen Engels hoor ik hier genoeg. Aad Vogelaar
Helemaal eens, ik ken er tientallen (speel ze als organist jaarlijks vele keren) maar dan de Nederlandse, we verengelsen steeds meer geloof ik, we hebben zelf veel moois (niet alles, zeker het taalgebruik niet)
Heerlijk zo'n tropische taal. Ik gis maar wat hoor, maar hebt u het over een konijn in het zuur? Ik zie al helemaal voor me hoe jullie 'Flappie' vroeger thuis tot Limburgse kerstkost werd gemaakt door uw moeder. En hebt u het over Gregoriaans liedjes en de Duitse versie van Stille Nacht? Versta er geen (kerst)bal van maar het klinkt in ieder geval wel mooi.
1974 Mud, Lonely This Christmas
Een foto van vierling Cood
Een foto van vierling Good.Die heb ik in mijn verzameling, leuk
Nou, die liedjes zijn allerminst Nederlands. De echte nostalgische zijn Stille Nacht, heilige nacht; Nu sijt wellekome; De herdertjes lagen bij nachte; Adeste fideles.
Ja! Vind ik ook!
Dat zijn de originele Kerstliederen!
Daar heb je gelijk in. Prachtige liedjes!
Volkomen mee eens.Dat zijn de echter kerstliedjes of versen of songs of hoe je ze ook maar noemen wilt.Wens jullie allen een prettig en gezegende Kerst en gelukkig en gezond 2022.
Die Engelse liedjes zijn best mooi. Maar in mijn lagere schooltijd van '49 tot '55 werden er meer klassieke liedjes gezongen, die meer met het oorspronkelijke kerstverhaal te maken hadden.
Zolang het nog mag dan, he want onze Islamitische 'medelanders' kunnen zich beledigd voelen door het woord Kerst..
niets mee te maken. Het feest is voor idereen
Gezellig al die liedjes, al mis ik (of vergis ik me) dat ene kerstnummer met zovele artiesten, heette het niet "Let we feet them all"? waarvan de opbrengst naar een goed doel ging. Thuis hebben we (en draaien we met kerst) nog de lp's met al die bekende kerstnummers, midden in de winternacht, 'tis geboren het goddelijk kind, de herdertjes lagen bij nachte… In de kleuterklas leerden we een liedje, dat ik verder nooit ergens heb gehoord, tot kort geleden een kleuter vertelde, dat hij dit liedje ook pas in zijn kleuterklas had geleerd; Op het plein staat een kerstboom... zo groot...zo groot... hij komt tot aan de hemel, veel ballen ook misschien, ik heb zo'n grote boom nog nooit gezien!
Leuk met het hele gezin (zonder mobieltje)
U bedoelt Band Aid met Do they know it's Christmas denk ik he? "Feed the world" zingen ze met z'n allen aan het einde van dat nummer.
wat was dat een mooie tijd ik denk er graag aan terug met soms wal wat emotioneel gevoel.
Er zijn nog tientallen liedjes die we hebben geleerd op de Lagere school en deze werden in de klas zongen ( 1955 ) via uit liederen bundel. Bij Oma en Opa luisteren naar een Nederlandse Lp en Radio. Later op t.v. cassettebandjes en cd met artiesten zoals Elvis, James Last enz. Bekende liedje waren o.a. O Dennenboom, De herdertjes lagen bij nachten, Kling Klokje kling, Midden in de winternacht, Er is een roos ontsprongen enz. en klassen van Rudolf The Rednosed Reindeer. Zelf heb ik nog meerdere oude kerst Lp en Cd.
Niet meer van deze tijd.
onzin, het gaat erom wat jij mooi of niet mooi vindt. Zo zou je alle muziek van vroeger ook kunnen laten vallen onder het kopje: niet meer van deze tijd. Het is maar van je van houdt.
onzin, het gaat erom wat jij mooi of niet mooi vindt. Zo zou je alle muziek van vroeger ook kunnen laten vallen onder het kopje: niet meer van deze tijd. Het is maar van je van houdt.
Je hebt helemaal gelijk het moet tegen Wordig allemaal in het Engels niks meer in je moeders taal
Waarom geen Nederlandse liedjes? Ik ken heel wat liedjes in verschillende talen. Engels, Duits, Frans. Tijdens mijn verblijf in Engeland deed ik mee aan Carolsinging. Een belevenis als 20-jarige. Maar er was geen Nederlands liedje bij. IK heb een aantal cd's met Kerstliedjes met verschillende artiesten. De mooiste vind ik die van André Hazes Sr. Afkomstig uit Beverwijk pntbreekt Marco Bakker ook niet. Op Duitsland komen diverse keren programma's voorbij. Het is maar net wat vind je mooi of leuk. Jammer genoeg ken ik ze niet in de Friese taal, want daar woon ik nu inmiddels 32 jaar. Maar toch Noflike Krystdagen en in Lokkich Nijjier!
Dit zijn niet de Kerstliedjes die we op school zongen. Wat wij tussen 1943 en 1949 wel zongen zijn de bekende Nederlandstalige Kerstliedjes als Stille nacht, Hoor de engelen zingen, De herdertjes lagen . . . . . enz., enz. Ton Meijer
Gelukkig hebben we in Canada alle oude traditionele liedjes nog, ook kan je regelmatig nog de oude christelijke kerst liedjes horen in de winkels en publieke plaatsen.
Dat was nog eens gezellig (zonder mobieltjes)
Best vreselijke liedjes, altijd blij als ik ze niet hoor. Elk nadeel hep zn voordeel; nederland op slot, geen amerikaans gekweel in de warenhuizen.
Na 65 jaar in Canada te wonen blijven de oude kerstliedjes die ik me herinner van de jaren '40 en '50 nog steeds een bron van plezier en emotie. Ik ben blij te zien dat ondanks de invasie van Engels in onze prachtige nederlandse taal, de reacties laten zien dat ik niet alleen ben in de nostalgie naar de goede oude tijd.
In de jaren 50 zongen we op de lagere school uiteraard alle Nederlandse kerstliedjes, maar bij mijn ouders thuis werden de Engelstalige nummers gedraaid van Sinatra,Bing Crosby, Dean Martin, Perry Como etc. , die ik nog steeds graag hoor nu ik al vele jaren buiten Nederland vertoef.
'Stille Nacht' vind ik nog steeds de allermooiste.