Ga naar de inhoud

Geboortekaartjes van vroeger, zo ging dat eraan toe

geboortekaartjes


Een van de meest geliefde tradities rondom de geboorte van een kind is het versturen van geboortekaartjes. Maar wist je dat deze kaartjes door de jaren heen een opmerkelijke evolutie hebben doorgemaakt? Lees hier alles over de nostalgie van geboortekaartjes.

Ontdek ook waarom beschuit met muisjes alleen voor de welgestelde gezinnen was.

Het alcoholische drankje kandeel was de voorloper van het geboortekaartje

In de jaren 30 werden kraambezoekers getrakteerd op kandeel, een alcoholisch drankje dat door de kersverse vader werd geroerd met een kaneelpijpje. Terwijl hij dit ritueel uitvoerde, droeg hij een zijden muts met linten van de kraamvrouw, allemaal in de overtuiging dat dit boze geesten bij moeder en kind zou verdrijven.

In de jaren ‘40 verschenen de eerste geboortekaartjes 

In de jaren ’40 en ’50 werden er weliswaar al geboortekaartjes verstuurd, maar ze waren opvallend eenvoudig. Meestal vermelden ze slechts de namen van de ouders en het pasgeboren kind. De jaren ’60 brachten een subtiele verschuiving met zich mee, waarbij zwart-witafbeeldingen en soms de namen van broers en zussen werden toegevoegd.

Na het hippietijdperk verschenen de eerste kleine kunstwerken 

Na het hippietijdperk begon kleur zijn intrede te doen (niet geheel verrassend) en kaartjes werden versierd met illustraties, afbeeldingen, gedichten en tekeningen. Het waren die kleine kunstwerken die ouders trots rondstuurden om de komst van hun kind aan te kondigen.

Fotografie deed zijn intrede in de 90’s

Met de opkomst van de jaren ’90 werden de formele conventies steeds vaker losgelaten en ontstond er ruimte voor creativiteit. Van tekeningen tot foto’s en een flinke dosis humor, geboortekaartjes werden steeds persoonlijker en unieker. Dit was ook de periode waarin digitale fotografie zijn intrede deed, wat de mogelijkheden voor ontwerpen aanzienlijk vergrootte.

Wist je dat?

Vroeger werd beschuit met muisjes gezien als een privilege en werd het vooral geassocieerd met welgestelde gezinnen. In vroegere tijden was suiker, en dus ook muisjes, een kostbaar ingrediënt dat niet voor iedereen betaalbaar was. Daarom was het gebruikelijk dat alleen welvarende families beschuit met muisjes serveerden bij de geboorte van hun kinderen. Voor de minder welgestelde bevolking was dit een luxe die ze zich niet konden veroorloven.

Weet jij hoe het geboortekaartje van je (over)grootoma eruitzag?

Meer blogs:

categorieën: Van toen