In deze reeks nemen we je mee op een nostalgische reis door de tijd. Van onze eerste kinderjaren naar het turbulente terrein van de tienerjaren. We gaan terug naar een tijd met vrolijke spelletjes, tedere herinneringen en bijzondere gebeurtenissen die ons hebben geholpen om te groeien en te ontdekken wie we werkelijk zijn.
Welke herinneringen heb jij aan het jaar 1967?
Kleurentelevisie
21 september 1967
Op de elektronicabeurs Firato in de RAI werd de kleurentelevisie in Nederland geïntroduceerd. Nederland was er dankzij Philips al vroeg bij met de kleurenbuis. Een van de eerste programma’s die vanaf 1968 in kleur werden uitgezonden was het NCRV-spelprogramma Zeskamp, gepresenteerd door Dick Passchier en Barend Barendse. Daarin namen verschillende dorpen en steden het in sportieve spelletjes tegen elkaar op. Zo’n hypermoderne kleurentelevisie was overigens nog lang niet voor iedereen weggelegd, want het eerste model van Philips kostte 2950 gulden. Gratis kleurentelevisie was er uiteraard in de etalage van de plaatselijke elektronicazaak.
Hoepla!
9 oktober 1967
Rode oortjes, boze mannetjes en een heleboel commotie: dat veroorzaakte het nieuwe televisieprogramma Hoepla! Al in de eerste aflevering kwam fotomodel Phil Bloom in beeld terwijl haar naakte lijf slechts bedekt werd met een paar plastic bloemen op ‘strategische plaatsen’. In de tweede aflevering ging het provocerende VPRO-programma nog veel verder en was er voor het eerst echt een blote vrouw op de Nederlandse televisie te zien.
In die uitzending las Bloom naakt, met haar benen gekruist, vanuit een rieten stoel een krantenartikel voor. In dat artikel werd gesteld dat Phil Bloom niet naakt in het programma Hoepla! zou verschijnen. Ze deed dat dus wel, om te provoceren, en dat zou Nederland weten, want toen ze het artikel had uitgelezen en de krant dubbelvouwde, zag televisiekijkend Nederland haar blote borsten…
Zeg, kennen jullie Paulus al?
1 oktober 1967
Het eerste Nederlandse televisieprogramma in kleur was de poppenserie Paulus de Boskabouter, gebaseerd op de gelijknamige strips en boeken. Jean Dulieu, geestelijk vader van Paulus, heette eigenlijk Jan van Oort. Hij koos een pseudoniem om bij een mogelijk fiasco zijn goede naam in de muziekwereld niet te schaden. Maar het werd een groot succes. Aan de serie werkten ook zijn vrouw en dochter mee. Alle stemmen werden door Dulieu zelf ingesproken op een geluidsband, en Hierna werd iedere scène synchroon met de band opgenomen, met assistentie van de familie. Een waar meesterstuk. De serie was mateloos populair, en niet alleen bij de kleintjes.
Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar. Je krijgt nu een van de 46 edities naar keuze bij een PLUS abonnement! Je kunt het boek ook los kopen op de website van Mijneerste18jaar.
Meer blogs: