Ga naar de inhoud

Nostalgische terugblik naar gebeurtenissen in 1958

Update:
1958


In deze reeks nemen we je mee op een nostalgische reis door de tijd. Van onze eerste kinderjaren naar het turbulente terrein van de tienerjaren. We gaan terug naar een tijd met vrolijke spelletjes, tedere herinneringen en bijzondere gebeurtenissen die ons hebben geholpen om te groeien en te ontdekken wie we werkelijk zijn.

Welke herinneringen heb jij aan het jaar 1958?

Manchester United FC-ramp

6 februari 1958

De Busby Babes, zoals het opvallend jonge Manchester United FCteam van manager Matt Busby genoemd werd, was op 6 februari in het vliegtuig op weg terug naar Engeland. Ze hadden de dag ervoor met een 3-3 gelijkspel tegen Rode Ster in Belgrado een plaats in de halve finale van de Europacup veiliggesteld. Bij de tussenlanding in München ging het echter helemaal mis. Bij een derde poging tot opstijgen raakte het vliegtuig onbestuurbaar op de besneeuwde startbaan en schoot door, eerst tegen het hek om het vliegveld en daarna op een boom en een schuur. Eenentwintig passagiers, onder wie zeven spelers van Manchester United, waren op slag dood. Onder hen die de crash overleefden, waren Matt Busby en Bobby Charlton, die later dat jaar debuteerde in de nationale ploeg.

De hoelahoep

1 juli 1958

Na de frisbee in 1957 kwam het Amerikaanse Wham-O in 1958 weer met een populair stuk buitenspeelgoed: de hoelahoep. Het draaien met de heupen om de kunststof hoepel in de lucht te houden werd een wereldwijde rage, zowel bij mannen, vrouwen als bij kinderen. Er werden zelfs hoelahoepliedjes uitgebracht. Na een paar jaar verdween de rage net zo snel als hij gekomen was en werd de frisbee pas echt populair.

Sapperdeflap!

17 september 1958

Was er voor het eerst een avontuur van Pipo de Clown en zijn bonte gezelschap van familie en vrienden op televisie. Live welteverstaan! Na de eerste serie, waarin de clownsfamilie op zolder woonde, kreeg Pipo zijn legendarische woonwagen die werd voortgetrokken door het ezeltje Nononono en beleefde hij 577 afleveringen lang avonturen met zijn vrouw Mammaloe, indiaan Klukkluk met zijn boogschietact, circusdirecteur Dikke Deur en de boeven Snuf en Snuitje.

Bert Haanstra

In de filmklassieker Fanfare van regisseur Bert Haanstra viel de fanfare uit het dorp Lagerwiede uiteen. De twee rivaliserende groepen bereidden zich daarop, allebei met een ander muziekstuk voor op het concours. Als de fanfares op het concours hun stuk tegelijk inzetten, blijken ze als puzzelstukjes in elkaar te passen en samen een prijswinnende compositie te vormen. De film werd in de bioscoop gezien door een recordaantal van 2,6 miljoen bezoekers en maakte van het dorpje Giethoorn, waar de film werd opgenomen, een populaire binnenlandse trekpleister.

De Tielman Brothers

Net als veel andere Nederlanders kwam de familie Tielman in maart 1957 door de toenemende anti-Nederlandse stemming in Indonesië terug naar Nederland. De vier broers uit het gezin vormden in Indonesië een bandje met de naam The Timor Rhythm Brothers. Ze speelden rock-’n-roll, muziek die door het Indonesische regime in februari verboden werd, omdat het de volksmoraal zou aantasten. Vanuit Breda pakten de broers onder de naam Timor de muzikale draad weer op. In 1958 mochten de Tielman Brothers een half jaar lang optreden op de Expo 58. De broers haalden wilde, spectaculaire capriolen uit met hun instrumenten in een rockspektakel dat niet eerder vertoond was in Europa.

De band werd daar ontdekt door een Belgisch label en mocht de studio in om hun muziek voor het eerst op te nemen. Het resultaat was de eerste echte rock-’n-roll van Hollandse bodem, de eerste Nederlandse rock-’n-roll-single (‘Rock Little Baby Of Mine’) en het begin van de indorock, waar zelfs de Beatles van ondersteboven waren.

actie

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar. Je krijgt nu een van de 46 edities naar keuze bij een PLUS abonnement! Je kunt het boek ook los kopen op de website van Mijneerste18jaar.

Meer blogs: