Wie herinnert zich nog het tijdperk van het fotorolletje? Voorheen ving je momenten met een rolletje film, verkrijgbaar in verschillende formaten: 12, 24 of 36 opnamen. Kodak werd herkend aan de gele doosjes, terwijl Fuji bekend stond om de groene verpakkingen.
Het was altijd even spannend. Het kon namelijk gemakkelijk iets misgaan en dan waren de kostbare foto’s voorgoed verloren. Het was een gok; de film kon vastlopen of niet volledig doorgespoeld worden, of je ontdekte dat je dacht 36 foto’s te hebben, maar er eigenlijk maar 24 waren. Haal hier wat nostalgische herinneringen op.
Een bezoekje naar de winkel
Het rolletje rustte veilig in een cassette die je naar de winkel bracht voor ontwikkeling. Het was een bijzonder moment van geluk wanneer je na enkele dagen de winkel verliet met een dikke enveloppe vol ontwikkelde foto’s. De vakantiekiekjes! Maar teleurstelling kon ook toeslaan: al die onscherpe beelden waren een bittere pil.
De geschiedenis van fotorolletjes
Het fotorolletje was eens de kampioen van fotografie. In 1888 lanceerde George Eastman van Kodak de eerste camera voor consumenten, de Kodak No. 1, die gebruik maakte van fotorolletjes. Deze uitvinding veranderde voorgoed hoe we herinneringen vastlegden. Het fotorolletje, bestaande uit een flexibele film, ving licht op door een lens en bewaarde dit als latente beelden. De sensatie van het niet onmiddellijk kunnen zien van de foto’s, voegde een aura van mysterie en verwachting toe.
Komt de foto rol terug?
Toen digitale camera’s eind jaren 80 opdoken, leek het einde van het fotorolletje in zicht. Het gemak van onmiddellijke beoordeling en de mogelijkheid om duizenden foto’s op één apparaat op te slaan, maakten fotorolletjes langzaamaan overbodig. Maar goed nieuws voor de liefhebbers: analoge fotografie maakt nu een serieuze comeback. Vooral jongeren, opgegroeid met digitale foto’s, vinden het proces te vluchtig. Ze klagen dat er te gemakkelijk duizenden foto’s worden genomen, wetende dat er altijd wel iets bruikbaars tussen zit. Met een analoge camera moet je bewuster te werk gaan en beter kijken. De compositie moet eerst kloppen voordat je afdrukt. Ze waarderen de kwaliteit van analoge foto’s, hun ruwe schoonheid, en genieten van de verrassing: pas later zien wat voor beeld ze hebben vastgelegd, zonder mogelijkheid tot een herkansing.
Hoop jij dat de foto rol terugkomt?
Meer blogs:
Reacties 3
[…] Fotorolletjes: weet jij het nog? […]
[…] Fotorolletjes: weet jij het nog? […]
[…] Fotorolletjes: weet jij het nog? […]