Ga naar de inhoud

Formule 1: het verleden, heden én de toekomst


Het Formule 1-seizoen van 2022 is op 18 maart van start gegaan in Bahrein, een land in het Midden-Oosten. De campagne bestaat deze keer voor het eerst uit 23 races. Uiterlijk 23 november is het zover, dan weten we of onze Nederlandse Max Verstappen de wereldtitel heeft kunnen bemachtigen. Lees hier welke wedstrijden er zijn, hoe de puntentelling precies werkt, wat je allemaal kunt verwachten en hoe het er vroeger aan toe ging. 

Wat is de Formule 1? 

Je weet waarschijnlijk dat Formule 1 gaat om snelle coureurs op verschillende circuits. Alles draait om het rijden van de snelste tijd. Maar er is meer dan dat! In de sport gaan de kwaliteiten van de coureur samen met de kwaliteit van de racewagen. Met andere woorden: je kunt dan nog wel zo goed rijden, maar je prestaties hangen ook af van de auto. De FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) is dit jaar verantwoordelijk voor het organiseren van de 23 races. Ook dit jaar belooft het weer een spannend seizoen te worden. Met voor de Nederlanders als toppunt: de race op het Circuit Zandvoort. De kaarten zijn momenteel uitverkocht, maar worden nog wel aangeboden op Marktplaats of andere verkoopsites. 

Hoe werkt de puntentelling? 

De puntentelling werkt elk seizoen hetzelfde. De eerste tien coureurs die over de finish komen, krijgen in volgorde van 1 t/m 10 de volgende punten: 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1. Daarnaast is er nog een extra punt te verdienen: de coureur met de snelste ronde tijdens de race krijgt 1 extra punt. Hieraan zit wel één voorwaarde: hij moet in de top 10 finishen. Alle punten worden aan het einde van het seizoen opgeteld. De coureur met de meeste punten wordt wereldkampioen. 

De geschiedenis van de Formule 1

De Formule 1 is in de begin jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw ontstaan. De race heeft zijn naam ‘formule’ te danken aan het ingewikkelde pakket regels waar alle deelnemers en auto’s aan moesten voldoen. Er werden verschillende races gehouden. De eerste officiële race werd in 1950 gehouden in Silverstone, Groot-Brittannië. Het was een groot succes: de Italiaan Giuseppe Farina won het eerste wereldkampioenschap met een auto van Alfa Romeo. Er werd vooral gereden met auto’s van voor de oorlog. Pas na 1954 werden er nieuwe racewagens geïntroduceerd. Naarmate de jaren verstreken, worden er steeds meer en hogere eisen gesteld aan de auto’s. Aan het einde van jaren ’60 werd aerodynamica steeds belangrijker in het ontwerp en werd er meer gekeken naar de kracht van de auto’s. Hoe sneller, hoe beter. Hiervoor was er wel geld nodig. Daarom werden in de jaren ’70 de commerciële rechten herschikt door Bernie Ecclestone, volgens velen de man die de Formule 1 heeft gemaakt tot een miljardenindustrie. Van reclame naast de baan tot logo’s op de wagens: overal zat een prijskaartje aan. Sindsdien is de Formule 1 interessanter dan ooit. Elk jaar zien we de kijkcijfers én omzet van de Formule 1 stijgen.        

Wie gaat er dit seizoen winnen?

Het is elk jaar weer spannend wie het wereldkampioenschap verovert. Echter zijn er wel een paar coureurs die de meeste kans maken om te winnen. Max Verstappen is hier één van. Verder moet je Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Fernando Alonso goed in de gaten houden. Al deze coureurs hebben vaker het wereldkampioenschap gewonnen en maken ook in 2022 weer kans op de grote titel.

Planning van de races seizoen 2022

  • 18-20 maart is er gereden op het Bahrain International Circuit in Sakhir, Bahrein
  • 25-27 maart wordt er gereden op het Jeddah Corniche Circuit in Jeddah, Saoedi-Arabië. De race start om 19.00 uur
  • 8-10 april wordt er gereden op het Melbourne Grand Prix Circuit in Melbourne, Australië. De race start om 07.00 uur
  • 22-24 april wordt er gereden op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola, Italië. De race start om 15.00 uur
  • 6-8 mei wordt er gereden op het Miami International Autodrome in Florida, Verenigde Staten. De race start om 21.30 uur
  • 20-22 mei wordt er gereden op het Circuit de Barcelona-Catalunya in Barcelona, Spanje. De race start om 15.00 uur
  • 27-29 mei wordt er gereden op het Circuit de Monaco in Monte Carlo, Monaco. De race start om 15.00 uur
  • 10-12 juni wordt er gereden op het Baku City Circuit in Baku, Azerbeidzjan. De race start om 13.00 uur
  • 17-19 juni wordt er gereden op het Circuit Gilles-Villeneuve in Montreal, Canada.   De race start om 20.00 uur
  • 1-3 juli wordt er gereden op het Silverstone Circuit in Silverstone, Groot-Brittannië. De race start om 16.00 uur
  • 8-10 juli wordt er gereden op de Red Bull Ring in Spielberg, Oostenrijk. De race start om 15.00 uur
  • 22-24 juli wordt er gereden op het Circuit Paul Ricard in Le Castellet, Frankrijk.  De race start om 15.00 uur
  • 29-31 juli wordt er gereden op de Hungaroring in Budapest, Hongarije. De race start om 15.00 uur
  • 26-28 augustus wordt er gereden op het Circuit de Spa-Francorchamps in Stavelot, België.  De race start om 15.00 uur
  • 2-4 september wordt er gereden op het circuit van Zandvoort, Nederland. De race start om 15.00 uur
  • 9-11 september wordt er gereden op het Autodromo Nazionale Monza in Monza, Italië.  De race start om 15.00 uur
  • 23-25 september zou er worden gereden op het Sochi Autodrom in Sochi, Rusland. Deze race gaat vanwege de oorlog niet door. Er wordt momenteel gekeken naar een andere locatie 
  • 30 september – 2 oktober wordt er gereden op het Marina Bay Street Circuit in Marina Bay, Singapore. De race start om 14.00 uur
  • 7-9 oktober wordt er gereden op het Suzuka International Racing Course in Suzuka City, Japan. De race start om 07.00 uur
  • 21-23 oktober wordt er gereden op het Circuit of The Americas in Austin, Verenigde Staten. De race start om 21.00 uur
  • 28-30 oktober wordt er gereden op het Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico City, Mexico. De race start om 21.00 uur
  • 11-13 november wordt er gereden op het Autodromo Jose Carlos Pace in São Paulo, Brazilië. De race start om 19.00 uur
  • 18-20 november wordt er gereden op het Yas Marina Circuit op Yas Island, Abu Dhabi. De race start om 14.00 uur

Formule 1 kijken op televisie

Als je een van de gelukkig bent die een kaartje voor een van deze events heeft kunnen bemachtigen, kijk je de race live op locatie. Helaas is die kans vanwege de grote populariteit, erg klein. Kijk daarom net als de meeste Nederlanders Formule 1 op televisie. Dit is dit jaar niet zo makkelijk als voorheen omdat Ziggo vanaf dit jaar niet meer over de uitzendrechten van de Formule 1 beschikt. Je hebt nu nog maar twee opties om naar Formule 1 te kijken zonder Ziggo. Namelijk met Viaplay en F1 TV. Zorg dat jij of een van je vrienden hier een abonnement op heeft en je kunt genieten van de bloedstollende races.

Ben jij ook een Formule 1 fan en kan jij je nog wat herinneren van de wedstrijden van vroeger? We horen het graag in de reacties.

 

categorieën: Van toen

Reacties 4

  1. avatar
    Coen Kramer

    Ik heb een hekel aan dat auto race macho gedoe en dat misselijke ventje die samen met zin mede-racers de atmosfeer verpest zonder noodzaak. C.Kramer Nutsschool Bezuidenhout 1941-952 's-Gravenhage

  2. avatar
    Anton van Rotterdam

    Zo dat weten we ook dan weer.

  3. avatar
    Fia Bakker

    Ach ja, ieder zijn hobby denk ik altijd maar.

  4. avatar
    Jan Willem Huisman

    Vanuit Heemstede naar Zandvoorts circuit was voor ons 20 minuten op de brommer in de eerste helft 60er jaren. Vanuit de duinen veel races gezien. Ze zaten toen nog in sigaren met 4 wielen en „scheurden“ met 180 kmh over het circuit. Dat waren echt riskante ondernemingen op asphalt. Toch erg spannende races met voor mij toen bekende coureurs. Op een anderdeel was een slipschool door de ANWB benut voor cursussen. Dat meot 1967 geweest zijn, die kenneis heeft me twee maal een hoop ellende bespaard op de snelweg. 60% achteruitkijk spiegel en bij gevaar automatisch kort naar rechts, kort naar links en voorzichtig remmen. Hartelijk dank, dat funktioneerde ook nog bij 140 kmh in Duitsland.