Ga naar de inhoud

Floppydisk, heb jij er vroeger een gebruikt?

Update:


In 1967 werd de eerste geheugenschijf ook wel bekend als de floppy disk – geïntroduceerd door IBM. Het was een flexibele plastic schijf van 8-inch (ongeveer 20 cm) groot. Misschien heb jij er nog wel eentje in de kast liggen. Kan jij je de floppydisk nog herinneren? 

Waar komt de naam floppy vandaan?

De floppydisk wordt gezien als een revolutionair apparaat in de geschiedenis van de computers. Het was namelijk nieuw om gegevens van een computer naar een computer te exporteren. De schijf was gemaakt van een dun en flexibel stuk plastic, bedekt met het magnetische materiaal ijzeroxide en was daarom flexibel – vandaar dat hij deze Engelse naam gekregen heeft. 

Hoe werkte een floppy?

De schijf werd gelezen en beschreven in een floppydiskdrive of diskettestation. Ze waren in de jaren ’80 onmisbaar als je een computer had. Je kon er software, besturingssystemen en gegevens opslaan. Ook kon je er back-ups mee maken: iets wat echt uniek was in die tijd! Op een floppy kon je meestal maar 100 MB aan geheugen kwijt. Sommige mensen droegen dan ook wel tientallen floppy’s met zich mee. 

Geschiedenis van de Floppy

In 1967 werd de eerste floppy gemaakt door IBM-technicus Alan Shugart. Op de eerste versie kon je 80 kilobytes opslaan. Niet veel dus, maar voor in die tijd was het al heel wat. Er kwam dan een paar jaar later al een nieuwere, grotere variant met meer opslag op de markt. Het was een daverend succes. Echter bleek het formaat niet helemaal je van het te zijn en kwam Sony met een kleiner ontwerp. Fijn, maar dit betekende wel dat alle computers aangepast moesten worden. Toen in 1983 de cd-rom op de markt kwam, was het eigenlijk klaar met de floppy. Toch waren ze niet in een keer klap vervangbaar, mensen waren immers gehecht aan hun trouwe Floppy’s. Ook dat overzetten, ging niet zo heel makkelijk. De laatste exemplaren werden in 2011 gemaakt door Sony.

Terug in de tijd met deze video

https://www.youtube.com/watch?v=EHRc-QMoUE4 

Heb jij vroeger ook een floppy of een diskettedisk gebruikt?

categorieën: Van toen

Reacties 14

  1. avatar
    René Consenheim

    Op een floppy kon je meestal maar 100 MB aan geheugen kwijt. Dit is geheel onjuist. Eerst waren er 8"floppy schijven van IBM en Philips. De eerste 5 1/4 inch floppydisks waren 160Kb, opgevolgd door de 180Kb en even later de dubbel sided van 320Kb en 360Kb. Jaren later kwam de 1,44 Mb 3,5 inch diskette uit van IBM en daarna alleen voor de IBM de 2,88 Mb High density disk. Weer paar jaar later volgde IOMEGA met de 100MB disks zo groot als de 3,5 inch iets dikkeren niet compatibel met andere systemen.

  2. avatar
    Evert Meulie

    Inderdaad. Die dingen van Iomega zijn wat mij betreft ook geen floppies. Eigenlijk zijn de _echte_ floppies alleen die van 8" en 5¼. 🤓 (Die van 3½ waren niet flexibel)

  3. avatar
    Henk Rosing

    De 3,5 inch hebben een harde behuizing, maar de gegevensdrager (schijfje) is wel flexibel.

  4. avatar
    Michel Vissers

    Inderdaad.... en later kwam er voor die single-sided floppies nog een kniptangetje, kon je er een inkeping in knippen waardoor je 'm (als je geluk had) ook aan de andere kant kon gebruiken. Had je zomaar ineens 320 kB opslagruimte! Ongekend...

  5. avatar
    Fia Bakker

    Per ongeluk had ik op zo'n floppy over de gegevens van mijn vriend heen geschreven. We hadden net zo'n bakbeest van een computer aangeschaft en hij was net begonnen aan een cursus.

  6. avatar
    Jan Noomen

    Op mijn 25e werd ik Hood Automatisering bij Abr Van Stolk Kon Houthdl in Rotterdam Ja floppy's zijn bij mij zeker bekend - pioneersjaren op IT gebied

  7. avatar
    Wilma Peijzel

    De floppy disk, ik heb ze nog in spellen. o.a. Die van Sierra, Kings Quest, Space quest, Police quest. Ik heb ze in dozen op zolder staasn. Ik kan ze nog afspelen. Ik heb de computer van ook nog daar konden deze floppies in een 1998 comp. Ik heb daar heel veel plezier mee gehad. Stapels plus de allereerste floppy van 11 inch voor de tekstwriter in 1970 Een kast naast je bureau en de schrijfmachine die kon printen waar ook F toetsen op stonden. Geweldig was dat in moest toen het jaar,lijkse boekje typen v an de researches onderzoek. Voor die tijd met 12 copieen, waarin je veranderingen moest aanbrengen, dat ging natuurlijk niet dus ,dat weer helemaal over typen. Met de 11 inch flop hoefde dat niet meer geweldig. Ik heb de hele groei meegemaakt van de enorme computers (zalen vol) met ponskaarten naar de laatste nu . Ik heb op dit moment, 3 oude computers daar kunnen mijn achterkleinkinderen spelletjes mee spelen, vinden ze vreselijk leuk en de nieuwere voor deze moderne/nu spelletjers.Wilma Peijzel

  8. avatar
    Willem Philipsen

    Ja, de 8"floppies. We hadden ze bij onze IBM Systeem 36. 10 ervan in een houder, 2 houders in de computer en dan een back-up maken op die floppy-disk-packs. In 1980 zat ik op de HTS-Informatica. Daar werkten we zelfs nog met ponskaarten en banden. Het principe van de IT is eigenlijk nog steeds volgens de logica van de ponskaart.

  9. avatar
    Lucas Cauwels

    Ik heb boven nog zo'n relikwie staan, volledig operationeel! Een oude, zelfgebouwde toren, met 3,5 en 5.25 floppie-drives... ik heb ook voor elk nog een setje originele (!!) IBM-PC-DOS floppies. Dateren nog uit mijn carriére als systeembeheerder, ik vond het zonde om die weg te gooien, nu blij dat ik ze nog heb, al kan ik er in de moderne tijd helemaal niets meer mee...

  10. avatar
    Lucas Cauwels

    O ja, ik heb er ook nog een originele WordPerfect 4.0 bij met handboek en template voor het numeriek toetsenbordje. De floppies zijn gemerkt met "store copy". De diskettes dragen achterenvolgens het opschfit "Wordperfect", "Supplementary Diskette" en "Speller". Was destijds een wervingspoging om grotere kantoren over te halen. Ik heb dat ooit ex-officio moeten beoordelen...

  11. avatar
    Erasmus Rikumahu

    Geleen, 9-6-2022 Sinds juli 1970 was ik toen bankemployé in Sittard. Begin '80 jaren ging de administratie (boekhouding) over op automatisering. Personal computers deden hun intrede op bankkantoren. Onze werkgever had het z.g. "PC-Privé-Project". Zo konden wij een eigen PC aanschaffen en zelf thuis spelenderwijs aanleren: Olivetti met een matrix printer. Deze PC had toen 2 stations (A & B) waar je 2 gevoelige floppy's moest insteken [NB: Niet vergeten vooraf eerst formateren!]. Je kreeg ook wat spelletjes bij (zoals een tennisspel) en een printprogramma (om bv. banner uit te printen)... Nostalgisch !!! ;)

  12. avatar
    Mieke van Niekerk

    Ik gebruikte meer diskettes. Ik herinner me wel dat die krengen zo gauw vol waren.

  13. avatar
    René van Donk

    Ik weet er alles van! Gestart met een, voor velen herkenbare, Sinclair ZX 80 en daarna ZX 18 en verder. Net 16 jaar oud en met die dingen pionieren, ik zag dat als de toekomst ( en dat is het ook geworden...) Een zelf omgebouwde casetterecorder voor data opslag en terug lezen aangesloten. Daarna de eerste PC die onder CPM draaide, dat was de voorloper van MS-DOS. Daar de eerste floppy's gebruikt, 5 1/4 maar wel single sided, dus 180 KB. Daarna kwam al snel de eerste pc ( een xt) met floppy's. Daarna de AT en daarna ging het snel. Ik weet nog dat mijn eerste harddisk een maandsalaris kostte... IMet zo'n MFM aansluiting emt 2 bandkabels. Low level formatteren moest je zelf via debug en dan C=G800:5. We zijn tienlallen jaren verder maar dat vergeet ik nooit meer! Ik ben nog steeds werkzaam in de ICT. Onvoorstelbaar hoe snel daar de ontwikkelingen zijn gegaan, en nog steeds gaan. Ja de herinneringen aan de floppy's zijn er zeker!

  14. avatar
    J.H. Michel

    jazeker, toen ik op mijn werk met een computer begon te werken, dat was in het najaar van 1988