De spirograaf! Kun jij je dit speelgoed uit de jaren ‘80 nog herinneren? We blikken terug naar de spirograaf. Hiermee maakte je de mooiste rondjes en figuren. Met de verschillende schijfjes kon je theoretisch wel miljoenen creaties tekenen. Kun jij je mooiste creatie nog herinneren?
Spirograaf zorgde voor uren speelplezier
In de jaren ‘80 wilde iedereen een spirograaf. Het stuk speelgoed zag er misschien eenvoudig uit, maar was een fantastische uitvinding. Een spirograaf bestond uit ronde plastic schijven met kleine tandwieltjes. Hiermee kon je verschillende vormen maken. Uren achter elkaar kon je draaien. Je maakte de meest perfecte geometrische vormen. Met verschillende kleuren pennen maakte je binnen een handomdraai een heus kunstwerk. Dat elke creatie uniek was, maakte dit stuk speelgoed helemaal af. Een tekening voor mama, oma en de juf…
Spirograaf reclame uit de jaren ‘80
Haal wat nostalgie op met deze reclame. Als je dit gezien had, moest je er helemaal een hebben. Dan maar hopen dat je dit jaar lief was geweest, dan kreeg je hem misschien wel van Sinterklaas!
Wat voor tekeningen maakte jij met de spirograaf? We horen het graag in de reacties.
Meer blogs:
Reacties 17
Uhhhh jaren 80? Dit was speelgoed van het jaar in 1967 in de UK..... In de jaren 60 had ik m ook..........
Ja die was er eerder dan de jaren tachtig. Een klasgenootje had dat en als ik bij haar was dan liet ze zien hoe het werkte, maakte ze mooie dingen. Ze had ook nog zo'n scharnierend ding waarmee je kleine tekeningen vergroot over kon tekenen maar hoe dat nou ook alweer heette dat ben ik vergeten. Ik ben niet zo snel jaloers maar die tekenmaterialen van haar had ik ook wel graag 'ns voor mijn verjaardag of sinterklaas willen krijgen ofzo. Maar dat zat er niet in.
Ik moest het even op zoeken maar het is een pantograaf wat je bedoeld.
Het is een pantograaf, maar bij de meesten is het bekend als spirograaf, dit is de merknaam. Ook ik heb daar veel mee gespeeld 1970 ongeveer. Geweldig al die patronen die je ermee kon maken. Moest wel een scherpe punt hebben anders haperde hij en dan kon je weer opnieuw beginnen.
Ja, nu ik die naam hier lees weet ik het weer.
Deze zijn nog steeds te koop en mijn zus had er een maar ik was degene die er heel wat tijd mee heeft door gebracht.
Pas heb ik nog een set op de rommelmarkt of in kringloop gevonden. Nog steeds vind ik het heel leuk om te doen, maar nadat de tekening klaar is, vraag ik me af, wat ik er nog meer mee kan doen? Op welke manier kun je het ergens in verwerken? Weet iemand dit en waar je die speciale pennen met hele dunne punten koopt, die je in de gaatjes van de schijfjes kan steken?
Pennen kun je kopen per 12 (blauw en zwart) bij de action. Een tekening kun je openingen inkleuren (stift of verf) tot een mandela. Elke muur heeft er een nodig 😊
Bij een goede boekhandel. Neem anders een wieltje mee en kijk of de penpunt door het gaatje gaat. Ik zou ze niet bij de kringloop kopen, want je weet niet hoe ermee is omgegaan, ze zijn vaak half leeg. Nieuw is beter. Even berichtje erbij: koop ook nooit kleurpotloden in de kringloop. Als kinderen ze vaak laten vallen of er slordig mee omgaan, breekt de stift in het potlood en breekt de punt om de haverklap af wanneer je het aanslijpt.
Ik heb de spirograaf nog steeds. Heb er vroeger heel veel plezier aan beleefd.
De spirograph is meermaals in de handel gebracht in tijd aangepaste verpakking. Zo had mijn oudste broer er een begin 70er, mijn jongste broer in 1980. Mijn oudste kreeg er een midden jaren 90. Hij merkte toen eens op dat er spirograph tekeningen stonden op gulden biljetten.
Ik heb úren met de spirograaf gewerkt, geweldig vond ik dat. Ik heb nog een ‘creatie’ achter op een oud plakboek staan!
Mijn vriendinnetje Caren kreeg het op haar verjaardag, ik vond het zo mooi!
Die ritmische patronen hadden iets magisch voor me. En nog steeds raak ik daardoor geboeid, zoals lijnenpatronen die zich steeds herhalen, of volgens een bepaalde formule steeds net iets anders worden.
O ja, ik heb er vaak mee gespeeld, je kon er eindeloos mee variëren. Je moest het papier wel heel goed vastpinnen, anders ging dat schuiven en bedierf je tekening. Dus de ondergrond was erg belangrijk. We zaten aan tafel met meerderen. Ik heb dat oude spel nog steeds, hoor. Leuk joh.
Had het ooit voor onze eigen kinderen gekocht in de jaren 80 en nu vermaken de kleinkinderen zich ermee.
[…] De spirograaf! Kun jij je dit speelgoed uit de jaren ‘80 nog herinneren? […]