Babynamen zijn enorm trendgevoelig. Heb je je ooit afgevraagd hoe populair jouw naam was, in het jaar dat je geboren bent? Lees hier welke namen populair waren in jouw kindertijd.
We hebben de populairste meisjesnamen van vroeger op een rij gezet. Na de naam volgt een cijfer, dit is hoe vaak de naam in het desbetreffende jaar voorkwam.
Populaire meisjesnamen in 1960
Ken of ben jij zelf een Maria? Die kans is aanzienlijk groot, want deze naam staat ruim dertig jaar op de eerste plaats van de lijst van de populaire meisjesnamen. In 1960 werden er maar liefst 8544 Maria’s geboren. Je kunt wel spreken van een heuse babyboom – nooit eerder kregen zoveel baby’s dezelfde naam. Wel is het zo dat men vroeger veel minder creatief was met namen, dus vandaar dat veel vrouwen uit 1960 dezelfde naam hebben.
- Maria (8544)
- Johanna (6363)
- Anna (3016)
- Elisabeth (2939)
- Cornelia (2634)
- Wilhelmina (2589)
- Catharina (2440)
- Yvonne (1791)
- Petronella (1708)
- Adriana (1598)
Populaire meisjesnamen in 1970
Ook in 1970 staat de naam Maria op de eerste plaats. Maria is een Hebreeuwse meisjesnaam en wordt vaak geassocieerd met de bijbel – je ziet wel hoe belangrijk het geloof in die tijd was. In deze tijd werd de naam Maria ook populair als doopnaam, bij rooms-katholieken is het gebruikelijk om de naam Maria aan jongens als doopnaam te geven.
- Maria (3929)
- Johanna (3381)
- Monique (2324)
- Esther (1706)
- Sandra (1561)
- Cornelia (1541)
- Elisabeth (1530)
- Anna (1484)
- Ingrid (1453)
- Yvonne (1237)
Populaire meisjesnamen in 1980
In 1980 zie je voor het eerst een hoop nieuwe namen in de lijst verschijnen. Wendy, Marieke, Patricia, Chantal en Bianca maken hun debuut. In eerste opzicht is dit niet heel bijzonder, maar dat is het wel. Deze ‘nieuwe’ namen geven aan dat men meer de vrijheid had om zelf namen te kiezen. Dat een kind hetzelfde moest heten als zijn (groot)moeder, wordt steeds minder vanzelfsprekend.
- Maria (1697)
- Johanna (1299)
- Linda (1129)
- Kim (1101)
- Esther (949)
- Wendy (866)
- Marieke (812)
- Patricia (742)
- Chantal (726)
- Bianca (678)
Populairste meisjesnamen in 1990
In 1990 werden er een stuk minder kinderen geboren dan normaal – dit jaar werden er ‘maar’ liefst 169.680 kinderen geboren. In eerdere periodes was het jaarlijks aantal geboorten veel groter. Ook krijgen veel meer kinderen een andere naam, dus de kans dat je dezelfde naam had als een paar klasgenoten, was aanzienlijk klein.
- Maria (1077)
- Laura (952)
- Anne (912)
- Sanne (857)
- Johanna (812)
- Kim (788)
- Michelle (715)
- Linda (704)
- Mandy (691)
- Chantal (672)
Populairste meisjesnamen in 2000
Nieuwe eeuw, nieuwe namen. Hierbij geldt: hoe korter, hoe beter. Je kunt wel zeggen dat in deze nieuwe eeuw een nieuwe trend is geboren, vanaf het jaar 2000 worden de namen steeds korter. Bijzonder: alle populaire namen van de voorgaande jaren zijn van de lijst verdwenen.
- Sanne (1093)
- Lisa (1028)
- Fleur (1023)
- Anne (968)
- Iris (895)
- Anouk (870)
- Amber (864)
- Julia (767)
- Emma (755)
- Lotte (755)
Populairste meisjesnamen in 2010
Er werd nog nooit voor zoveel verschillende meisjesnamen gekozen als in het jaar 2010. Ook dit jaar werden de namen steeds korter. In tegenstelling tot vroeger zag je in 2010 steeds meer hippe en korte namen. Althans, Aafje was ook kort…
- Sophie (781)
- Julia (698)
- Emma (699)
- Lotte (678)
- Eva (649)
- Lieke (643)
- Lisa (642)
- Noa (612)
- Sanne (609)
- Isa (585)
Populairste meisjesnamen in 2020
Mila, Nora en Yara zijn namen die je steeds meer hoort. We zijn benieuwd wat jij van deze namen vindt. Zou jij ook liever zo’n korte naam hebben gehad of ben je blij met je eigen naam? En staat jouw naam ook in een van deze top 10 lijsten? Wij zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.
- Emma (685)
- Julia (665)
- Mila (665)
- Tess (660)
- Sophie (647)
- Zoë (621)
- Sara (571)
- Nora (561)
- Yara (531)
- Eva (510)
Lees ook:
Reacties 31
Mijn naam vind ik mooi. Op het eiland zijn er nog een paar die zo heten. Sommige mensen hadden er nog nooit van gehoord en dan noemden ze me Frida, Freya of Feija. Nog best vaak gebeurde dat.
Geboren in 1946 Gijs-Jan, broers Flip-Jan en Evert-Jan Zus Marian helaas geen Marjan
Zie ook alfabetische volgorde
anny coenen johanna nicolette martina geboren1945
Ik ben in 1960 geboren en kreeg de naam Emma (roepnaam Emmy). Mijn ouders hadden een boek in de kast staan van Emmy van Lokhorst, titel: "Weerlicht" en dat bracht hun op het idee om mij de naam Emma te geven. Wel grappig dat in deze tijd Emma erg populair is.
Mijn naam is Cornelia Maria doopnaam Kitty mijn roepnaam en ik ben geboren in 1946 deze naam hoor je niet zo veel grvan Kitty
Ik ben geboren in 1957, kreeg de namen Dina, Anna, Johanna, vernoemd naar 3 oma’s. Als roepnaam kreeg ik de naam Diana wat in die tijd geen veelvoorkomende naam was.
Ik ben in 1938 geboren met de namen Yvonne Germaine het moest Charmaine zyn, maar de burgelyke staan wilde het niet opnemen die zeiden het moest Germaine zyn, myn Vader zy OK
In 1960 was er natuurlijk wel een grote variatie in voornamen. Als je doopnaam Maria was, dan heette je vaak niet Maria, maar Mia, Marijke, Miriam, Ria, Riëtte of in combinatie met je tweede naam bijvoorbeeld Marjan (Maria Johanna) of Marleen (Maria Helena). Of Anne-Marie. De populairste meisjesnamen in mijn jaar (geboren 1960) waren Els, Joke en Karin (vaak officieel Elisabeth, Johanna, Catharina). Als oma Elisabeth heette varieerden de roepnamen van de naar haar vernoemde nichtjes in tijd en sociale klasse: Bets, Betteke, Betty, Elise, Ella, Els, Elsbeth, Elske, Liesbeth en Annelies, Liselotte, enz.
Hoewel Mariel er niet bij staat, komt deze voort uit de naam "Maria". Dat vond ik toch leuk te weten.
Waarom staan er eigenlijk geen voorbeelden van jongensnamen, maar alleen meisjesnamen?
Dat komt vast nog wel een keertje in een volgend artikel op Schoolbank.nl
Vroeger was het gewoonte om meisjes naar je (schoon)moeder te noemen al dan niet aangepast.Bij ons op het dorp had een familie dat niet gedaan,toen waren pa en ma zeer ontstemd hebben daar jaren ruzie over gehad en kwamen dus niet bij elkaar over de vloer.Zelf hebben wij dit niet gedaan met onze kinders,terwijl wij naar onze opa's en oma's vernoemd zijn.
Zo was mijn ene oma ook hoor. Ze had een voor aparte voornaam waar Nederlanders raar van opkijken maar mijn moeder wilde oma toch vernoemen. Terwijl mijn oudere nicht nota bene al naar oma vernoemd was. Maar mijn moeder had problemen gekregen als ze dat niet gedaan had. Ben heel veel gepest met die naam, zelfs toen ik ouder werd deed men er nog moeilijk over. Dat vond ik altijd een belediging van mijn oma, nog niet eens van mezelf.
Dat was mijn geboortenaam dus he. Niet 'Fia' dat ervan is afgeleid.
Goh dus in Nederland heb je ook van die zotterikken ik leef in Turkije en dat je je kind moest benoemen naar de ouwetjes vond ik al zo zot en ja hoor hier werd ook een hoop trammelant over gemaakt. Onbegrijpelijk vind ik het wat een ego .
Mijn moeder heette Guurtje. Guurtje Johanna. Wat ik een mooie naam vind. Een naam die je vroeger wel vaker hoorde. Vandaag was mam haar verjaardag. Een lieve vrouw was ze. Ze ging vroeg dood. Al is dat al weer 24 jaar geleden, toch mis ik het dat er niemand meer is om haar mee te gedenken. Maar ja, zo gaat het he.
Ik vind Guurtje juist een mooie naam. Apart en toch lief.
Jolene Borstel ik ben geboren in 1942 vaak moest ik mijn naam een paar maal herhalen ,op de lagere school werd mijn voornaam zelfs veranderd. Soms luisterde ik daar niet naar.
Toen ik geboren werd noemde men mij Liesje, naar mate ik ouder werd veranderde mijn naam in Lies. Mijn moeder sprak die altijd zo uit alsof ze een kwade hond binnen riep. Ik heb een nare jeugd gehad en nadat ik daar mee naar buiten ben gekomen heb ik samen in overleg met mijn man en onze zoon gezegd dat ik graag Liese wilde heten omdat het zachter klonk. Die naam komt vaak in België voor. Helaas waren er in mijn omgeving mensen die het onzin vonden en in overleg met een psychologe heb ik daar afstand van gedaan. Het gaat mij goed zonder deze mensen om mij heen en heb ik eindelijk een naam die ik wil.
Goed zo. Beter voor uw gezondheid. Ik kan helemaal met u meevoelen.
Klopt helemaal, Ik hoef geen energie meer in iets te steken wat toch niet wil of helpt. Het heeft wel even geduurd voordat ik het kon loslaten maar het is nu prima zo.
ook naam verandert. het was jantje, werd er op een logeerpartij in arnhem mee gepest, zou een jongensnaam zijn . In de eerste of tweede klas van de mulo schreef ik onder de repetities mijn naam als janny. waarop meneer baakman me apart riep en vroeg of ik graag janny genoemd wilde worden. ja dus. Het ging moeiteloos zowel op school als thuis en vrienden.
Ik heet Ans , eigenlijk Ansje . geboren in 1948 .
Ik ben geboren in 1954 en het was zo goed als verplicht (voor mijn ouders althans) om de kinderen te vernoemen naar de eigen ouders. Mijn moeders moeder heette Marie en mijn vaders moeder Katrijn. Mijn roepnaam werd Annemieke en mijn doopnamen Anna Maria Catharina. Iedereen blij en ik later omdat ze mij geen Annemarie hadden genoemd...leek me vreselijk zo te heten (vanwege Marie erin) Marie was voor mij net zo erg als bijv. Nel, Truus, Coba en dit soort namen.
In 1936 als eerste geboren moest ik uiteraard naar de Oma van mijn vader vernoemd worden en kreeg ik als doopnaam alleen Maria. Maar omdat mijn ouders die naam eigenlijk niet mooi vonden noemden ze me Rita. Deze naam stond ook alleen op het geboortekaartje. Ik ben altijd Rita gebleven. Alleen toen ik heel klein was zeiden ze wel eens Rietepiet. Rita v.d.Meulen-v.Heijst
Ik werd in 1948 geboren. Mijne ene grootmoeder heette Carla, mijn andere grootmoeder heette Sophie. Omdat er nogal wat Carla's in de familie voorkwamen, werd Carla op zijn Frans verkleind en dus Carlette. Mijn doopnamen werden Carlette Sophie Marie, Marie vanwege mijn katholieke achtergrond. Mijn naam is nooit verbasterd, ik werd er nooit mee gepest. Ik kwam de naam Carlette voor het eerst tegen in een boek van Peter Cheeney.
Mijn doopnaam is Ria, dat vond mijn vader wat moderner dan Maria, zoals mijn moeder heette. Lastig als ik mijn naam op moest geven, dan werd ik steevast nogmaals bevraagd: Is dat de VOLLEDIGE naam? Ja dus.
Mijn naam zijn er 2 uit de jaren 60/70. Annemieke [afkomstig van Anna Maria]
Mijn naam is Jan-Anne. Ik word gelukkig ook Jan-Anne genoemd, net zoals iemand Jan-Willem heet en genoemd wordt. Vooral Anne vind ik een hele mooie naam! Voor aller duidelijkheid. Mijn prachtige tweede naam Anne is een Friese jongensnaam en betekent: adelaar. De meisjesnaam Anne komt van Hannah en betekent begenadigd. Ik ben heel blij met mijn naam en in het bijzonder mijn tweede naam Anne en ben er ook supertrots op!
mijn naam is maaike en ik ben 05-08-1960