Ga naar de inhoud

Als de bladeren vallen van de bomen, laat dan de gekken maar komen

Update:
bladeren

Hoezo Herfst?

Als de vakantie weer ten einde loopt en de morgenstond geen goud meer heeft in de mond. De ochtendwarmte is omgezet in rillerige kou. En je het idee hebt dat het weleens frisjes in huis kon zijn na de laatste warme dag van vorig weekend: dan breekt de meteorologische herfst aan. Kijk, als vorige maand de pepernoten al in het winkelschap van sommige landelijke grootgrutters lagen, de plaatselijke supermarkt iets tè vroeg de bolchrysanten in de aanbieding doet en je jongste zoon zijn warmste jas niet aan wil, pas dan is de herfst op komt. Gaat het dan vervolgens fiks regenen, terwijl de parasol op het terras nog in stand zon voluit staat… Tsja, dan kun je er gif op in nemen dat het herfst is.

Als de bladeren vallen

‘Als de bladeren vallen van de bomen, laat dan de gekken maar komen’ riep onze spreukenbuurvrouw vroeger op het dorp. Nou was zijzelf ook best een beetje bijzonder, dus dat orakel uit haar mond was geen wonder. Maar bij menigeen sprak deze oude volkswijsheid tot de verbeelding. Want ja, iedereen wist dat als de bladeren van de bomen vallen je moet uitkijken voor sluimerhypogondrie en melancholiepijn.

De eerste is een ziektevrees of een stoornis waarbij een persoon ervan overtuigd is een ernstige ziekte te hebben. Ineens worden allerlei gewone of onschuldige lichamelijke verschijnselen gezien als teken van ernstige ziekte en ziet bij het tweede de persoon het leven ineens somber en zwaarder in.

Herfst

Herfst is het jaargetijde tussen zomer en winter, op het noordelijk halfrond is dat de periode tussen 21 september en 21 december.

In het mensenleven spreekt men over ‘de herfst van het leven’ ook wel ‘de herfst des levens’. Maar tegenwoordig ben je daar niet meer zo zeker van. We leven nu eenmaal in een belangrijke transitieperiode. Wie tegenwoordig 65 wil zijn (let op ‘wil zijn’) moet eerst 85 worden. Met andere woorden de ouderdom schuift ernstig op naar achteren en de – zestigers zijn de veertigers van nu – geworden. Zin of onzin, je bent zo oud als je je voelt. Alhoewel, het aantal voorbijflitsende, wat zeg ik, racende hoogbejaarden op de e-bike neemt schrikbarende vormen aan.

Wat vind jij? Forever Young of Happy Golden Oldies?

Redacteur Schoolbank, Henk Haan

sunda

Reacties 2

  1. avatar
    Paul

    Ik vind de tekst intrigerend, maar kan voor ieder jaargetijde gelden. Denk aan zomerzotheid, lentekriebels en ijsgekte. De uitleg is ook beetje negatief. Gekheid hoeft niet altijd negatief te zijn, althans leuke gekte niet. Foto van de boom met de tekst vind ik mooi

  2. avatar
    aad van muiden

    Voor mij Happy Golden Oldies, want ik ben 51 en dus geen 71! Mooi artikel over de Herfst en helemaal waar!!