Ga naar de inhoud

Mepal, voor binnen en buiten

Update:
mepel

Mepal, voor binnen EN buiten

Kampeerden jullie als kind of kamperen jullie nog steeds? Dan moet het merk Mepal jullie wel bekend zijn. Het werd vaak gebruikt als campingservies want licht, kleurrijk en haast onbreekbaar. Hoewel het ook voor binnenshuis was bedoeld.

De geschiedenis van het merk Mepal

Het bedrijf werd opgericht door de Deen Egon Wolff die naar Nederland was gekomen om rattengif te verkopen. Hij werd al gauw importeur van melamine, betrekkelijk dure, gebruiksgoederen van de Deense firma Rosti. Het bedrijf werd Mepal Service genoemd, begon in Den Haag (1949) en verhuisde uiteindelijk naar Lochem (1963). Wolff bedacht een goedkopere lijn, lichter van gewicht, die onder de naam Mepalon op de markt kwam.

Mepalon

Verschillende ontwerpers werden aangetrokken onder wie Teun Teunissen van Manen die Mepal een eigen gezicht gaf. Ook hebben Maarten van Lelieveld en Nico Nijland van de Academie voor Industriële vormgeving te Eindhoven voor Mepal gewerkt. Ook introduceerde Nijland de Carnaby-kleuren oranje, rood, mosgroen en paars. De standaardkleuren uit de jaren ’50 (ivoor, matblauw, en zachtgeel) waren meteen verouderd.

In 1972 volgde de van oorsprong Belgische ontwerper Koen de Winter Nijland als hoofdontwerper op. Een door De Winter ontworpen kan kwam zelfs in de designcollectie van het MoMa te New York terecht.

mepal

Borden van Koen de Winter

In 1981 werd Johan Weernink hoofdontwerper. De collectie werd onder zijn leiding uitgebreid met o.a. lunchboxen. Na verschillende overnames en een fusie, met Coppia dat na een overname door het Deense Rosti in 1976 was ontstaan, opereert het bedrijf sinds 2008 onder de naam Rosti Mepal. Kringloopwinkels hebben vaak een stelling ingericht voor Mepalproducten. Design voor een prikkie. Niet gek toch? Alleen een waarschuwing: kan in de afwasmachine, NIET in de magnetron.

mepal

 

Door SchoolBANK-redacteur Riekie

mepal

categorieën: Van toen

Reacties 2

  1. avatar
    Mieke

    dit waren super fijne bekers, volgens mij de eerste plastic bekers,die je niet stuk kon gooien, ik herinner me nog een schoolreisje,ik dacht van de lagere school,dat we allemaal een stenen beker of porceleinen kopje mee hadden om limonade te drinken die uit een melkbus kwam,....sjonge zeg,wat ben ik oud! ha ha ..

  2. avatar
    fia bakker

    Heb het nog steeds in gebruik. Mijn man gebruikte het als hij ging kamperen, of op het rennerskwartier. Onverwoestbaar spul. De bordjes kunnen in de magnetron.